500 millió forintot biztosít a főváros a 3-as metró állapotának javítására

2013-ban további kétmilliárd forintot fordítanak a metróvonalra

Magyar Nemzet, HírTV, Csepel.info

Tekintse meg a HírTV interjúját!

A fővárost emésztő gondok sokasodnak, s még ha lépésről lépésre is próbálja a balliberálisok által 20 év alatt okozott kárt enyhíteni, a káoszt felszámolni, Tarlós István ma már kénytelen szóvá tenni, hogy elődje, Demszky Gábor túlságosan alapos munkát végzett.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában szóba kerül az orosz államadósság is, amelyből ingyen megépülhetett volna a 4-es metró. S amely éppúgy felszívódott, mint Demszky a közéletből. A metróvonal teljes felújítása százmilliárd forintot, a BKV járművek cseréje pedig több mint 600 milliárd forintot is felemészthet.

Tarlós István a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott: állandó a siránkozás, a düh és a kommunikációs trükközések a 20 évnyi Demszky-éra képtelenségeit védendő; refrénként ismételgetik, hogy „ne mutogassatok vissza, oldjátok meg a problémát”. A főpolgármester most már úgy véli, hogy kommunikációja túlságosan kíméletes volt eddig. „A 3-as metró állapotával ugyanis átkerültünk egy határon” – fűzte hozzá.

Tarlós emlékeztetett: 2010-ben súlyos adósságokkal szembesültek. A BKV adóssága, az őrület határáig lepusztult közösségi járműállomány, az alig hihető Alstom- és Siemens-szerződés, a CET szerződése, az elképesztő privatizációs szerződések és a botrányos külső megbízási szerződések tucatjai, amelyek jó része már a nyomozó hatóság asztalán van, totálisan elmaradt csatornázási kötelezettségek, közszolgáltató cégek félig kirobbant botrányainak sora, majdnem teljesen kezeletlen hajléktalanprobléma, és e mellé brutális pénzhiány, valamint ezret meghaladó számú lezáratlan per terheli az önkormányzatot.

A főpolgármester elmondta, hogy a „metróügyek” – a 3-as vonalának kirobbant botrányát is ideértve – iszonyatos pénzt jelentenek. „Kénytelen vagyok azt mondani, hogy ezzel már a Demszky-hagyaték következtében szükségállapot-szerű helyzet állt elő Budapesten” – fogalmazott, hozzátéve: Demszky Gábor megálmodta a 4-es metrót, és ennek érdekében hosszú távon lekötötte a város erőforrásait, ráadásul megmagyarázhatatlanul kedvezőtlen szerződésekkel. A 4-es metró költségei meghaladják az 530 milliárd forintot, emellett a főváros teljes évi költségvetése felfelé kerekítve összesen 400 milliárd forint.

Tarlós emlékeztetett arra is, hogy a Horn-kormány idején Oroszország felajánlotta, a volt Szovjetunió adóssága törlesztése egy részének fejében megfúrják az alagutat, és nyugati technikával szerelik fel a rendszert. Ez sem az akkori kormánynak, sem Demszkynek nem kellett.

500 millió forint karbantartásokra

Idén 500 millió forintot biztosít a főváros a 3-as metró infrastruktúrájának javítására, ebből egyebek mellett 600 méter hosszan kicserélik a legrosszabb állapotú vágányokat – jelentette be Tarlós István hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Ismert, a hármas metró teljes pályaszakaszának felülvizsgálatát rendelte el szombaton a főpolgármester. Ugyanakkor hangsúlyozta, a vonal nem életveszélyes, az üzemeltetés biztonságos. Az ügy hátterében egy, az Index.hu hírportálon megjelent levél áll, melyben a 3-as metró egyik karbantartója írt a Budapesti Metróért Egyesületnek. Az irományból az derül ki, hogy „a népligetihez hasonló baleset bármelyik állomáson bármikor előfordulhat.

Az észak–déli vonal népligeti állomásánál május 5-én két darab, egyenként két négyzetméteres rész szakadt le a díszmennyezetből. Kedden ideiglenesen óránkénti 20 kilométeres sebességre kellett korlátozni a metrók sebességét a hármas vonalon, mivel a Nagyvárad tér és a Népliget között, a belvárosba vezető pálya egyik kitérőjében sínfejkitörést találtak. Pénteken az egyik szerelvény vezetőfülkéjében izzottak elektromos kábelek.

mno.hu

19 hozzászólás “500 millió forintot biztosít a főváros a 3-as metró állapotának javítására” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Ha, és amennyiben elfogadom azt, amit tarlós mond, akkor is a következő kérdések még nyitva állnak:
    – Tarlós a Demszky érában, frakcióvezetőként belelátott a dolgokba, tehát ismernie kellett
    a valós helyzetet!
    – Amennyiben a Tarlós által elmondottak helytállóak, akkor kapják nyakon Demszkyt és
    társait, csukják le őket 20 évre, és nincs gond!
    De, jelen pillanatban sem igazi bizonyíték, sem pedig igazi szándék nincs arra, hogy a
    felelősségre vonás megtörténjen.

  2. ebihal szerint:

    Bocs. Tarlós, az első mondatban.

  3. Haza csak ott van, hol jog is van, S a népnek nincs joga. szerint:

    Az a baj, kedves “ebihal”,
    hogy holló a hollónak…

    Mindenhová bebiggyesztem,
    ide is, hadd lássa, akit érint:

    http://www.csepel.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3152:informaciok-a-talajterhelesi-dij-valtozasarol&catid=57:kiemelt-hirek

  4. Gordon szerint:

    ebihal!

    “Tarlós a Demszky érában, frakcióvezetőként belelátott a dolgokba”

    Egy ellenzéki frakcióvezető nem lát bele minden “dologba”, nem áll mögötte egy városháza szakapparátusa és nem rendelheti el egyik vagy másik önkormányzati cég részletes átvilágítását. Mint ahogy műszaki vizsgálatokat sem rendelhet el.

    Egyébként a 2010-es választás előtt többször bírálták Demszkyt a BKV helyzete miatt. Más eszközük nem nagyon volt.

    “Amennyiben a Tarlós által elmondottak helytállóak, akkor kapják nyakon Demszkyt és
    társait, csukják le őket 20 évre, és nincs gond”

    1. Ha le is csuknák őket, attól még a 3-as metró állapota nem fog javulni, ugyanúgy százmilliárdokat kell rákölteni.
    2. Ha le is csukják őket, attól a város pénzügyi helyzete nem javul, a problémás beruházások nem oldják meg “magukat” és nem lesz 600 milliárd új BKV járművek vételére. Ilyeneket csak az ostobák képzelnek és a demagógok írnak le.
    3. Lecsukni bárkit a bíróság tud. Tarlós nem bíró, nem ügyész, az ügyek menetét nem tudja meggyorsítani és ez nem is rá tartozik. Ráadásul van ami nem Btk. tétel (pl.: miért nem hagyták, hogy az oroszok építsék meg a 4-es metrót).

    Most már legalább mindenki látja, hogy a Demszky SZDSZ-MSZPmutyi banda üres kasszát, adósságot, kötelezettségeket, ostoba szerződéseket és egy műszakilag lerongyolódott tömegközlekedési céget hagyott hátra.

    Érdemes volt őket 5-ször megszavazni!!!???

  5. Tóth Kati szerint:

    Tarlósnak már rég fel kellett volna jelentenie a Demszkyt,és Demszkynek már rég a börtönben kellene ülnie.Aki a kegyetlennek kegyelmez az még kegyetlenebb.Így üt vissza a kesztyűs kéz.Ezekkel a liberális szemetekkel nem kellett volna kesztyűs kézzel bánni,végre Tarlós is rájött?Előbb kellett volna!

  6. Gordon szerint:

    A feljelentgetősditől jobb lesz a 3-as metró?

  7. ebihal szerint:

    Gordon!
    Tarlós, és tulajdonképpen az összes képviselő ismerhette azokat az ügyeket, melyek
    képviselő testületi döntést igényeltek, márpedig a város költségvetése és a közbe-
    szerzés alá tartozó ügyek többsége ilyen.Te magad írod, hogy 2010 előtt is bírálták
    Demszkyt a BKV miatt, tehát azért képben voltak.
    Továbbá:
    1. Ha lecsuknák őket, az emberek lelkivilága kissé helyrebillenne.
    2. Képzeld el milyen üres lenne a kassza, ha a BKV-ra is költöttek volna.
    3. Egy szóval sem említettem, hogy Tarlósnak kellene ítélkezni, de és amennyiben
    igazak az általa elmondottak, tegyen feljelentést, mert ez így csak sárdobálás.
    A mutyit meg nem érdemes ragozni, mert a szerencse forgandó!

  8. robi szerint:

    A történet mintapéldája annak, hogy más sors vár gazdagra és szegényre: nem az a fontos, hogy ki, melyik párthoz tartozónak vallja épp magát.

    A csóró autóst a bokor mögül lesve fotózzák, a gazdagot milliárdos károkozás után is futni hagyják. Holló a hollónak….

  9. Dr. grün szerint:

    “Gordon szerint:
    2012. május 16., szerda – 20:22
    A feljelentgetősditől jobb lesz a 3-as metró?”
    Tarlós is kiadta a maga “Fehér Könyv”-ét és legalább annyit ér mint a csepeli “Vörös Csepel” könyv!
    Kb. mint halottnak a purgálás! 🙂

  10. Gordon szerint:

    A fővárosi Fehér könyv és a Csepeli Vörös könyv fontos része a politikai elszámoltatásnak. A büntetőjogi meg az ügyszség és a bíróság feladata.

    Azt viszont világosan látni kell, hogy a kötelezettségeket a jelenben kell teljesíteni. A 3-as metró akkor is elavult lesz, ha 100 szociálliberális politikus megy börtönbe.

    Ebihal tehát téved, amikor azt írja, hogy “kapják nyakon Demszkyt és
    társait, csukják le őket 20 évre, és nincs gond”.

    De lesz gond. Bőven lesz.

    Nos, erről szóltak a fenti hozzászólásaim.

  11. Nagyapó szerint:

    A fehér könyvek hatása nem a feljelentések számának növekedésével merhető (azt az önkormányzatok, cégek teszik), hanem a sok elkábított baloldali felvilágosodásában. Ezért nem növekszik a baloldali pártok támogatóinak száma, függetlenül a kormány jó, vagy rossz (inkább jó) tevékenységétől.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  12. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    “Ezért nem növekszik a baloldali pártok támogatóinak száma, függetlenül a kormány jó, vagy rossz (inkább jó) tevékenységétől”
    Valami mintha megmozdult volna?! Oszlik a narancsköd! 🙂
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=550781

  13. Dr. grün szerint:

    Gordon!
    “Nos, erről szóltak a fenti hozzászólásaim.”
    Nem erről szóltak, hanem a maszatolásról!
    Emlékszel még a zösszefoglalóra a könyv kapcsán amikor megállapították, hogy a politikai felelősségre vonást a választók már elvégezték!
    Most a büntető eljárásokon a sor!
    Két év eltelt aranyom! Kíváncsian várom az első büntetőjogi eljárás eredményét a Vörös Könyvben foglaltak alapján!
    Siessetek, mert a zidő fogy!

  14. Nagyapó szerint:

    Nyugalom. A nyomozás folyik. A bíróságok lassúak, megfontoltak, a Cusi, Hunvald, stb. ügyek is hosszan elhúzódnak. Az újabb ügyek is elhúzódnak, de a 3. Orbán kormány alatt célba fognak érni!
    Az is nagy megtakarítás hogy a komcsik már nem tudnak lopni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  15. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    Harmadik Orbán-kormány?!
    Ki tud arra még ötven évet várni?! ))) 🙂 (((

  16. ebihal szerint:

    Gordon!
    Sikerült a legkevésbé fontos mondatot megtalálni, bár ahogy elnézem a véresszájú
    Fidesz fanokat, ez sem lenne lebecsülendő. Bizony Gordon mellébeszélsz!

  17. ebihal szerint:

    Nagyapó!
    A baloldal 2010-ben ítéletet mondott az MSZP fölött, nem valószínű, hogy szükségük
    lenne felhomályosításra! Viszont a dolgok reális bemutatására és értékelésére igenis
    szükség lenne, de ez a Fidesznek nem érdeke! Az az állítás pedig, hogy a kormány
    “inkább” jót csinál, nem állja meg a helyét!

  18. robi szerint:

    Akinek 40 ügyéből már 37-et ejtettek, – szerintem – már most nyugodt.
    Megvárja, amíg a másik 3 is elmúlik, mint a bárányhimlő.

    Pista bácsi meg elégedjen meg azzal, hogy legalább szakértőket örökölt elődjétől.

  19. Dr. grün szerint:

    Gordon! “Üsd, vágd nem apád!” 🙂
    “Nagyobb visszafogottságot várunk Bajnai Gordontól, aki előbb gazdasági miniszterként, majd miniszterelnökként is oroszlánrészt vállalt Magyarország tönkretételében a Gyurcsány-korszakban” – reagált Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a volt miniszterelnök Fidesz-kormányt érintő kritikáira, amelyek egy csütörtöki konferencián hangzottak el.”
    http://hvg.hu/itthon/20120517_selmeczi_bajnai

Itt lehet hozzászólni !