Megkötötte a BKK a BKV-val az új közszolgáltatási szerződést

BKK, Csepel.hu

Miután pénteken aláírta Tarlós István főpolgármester a Kormánnyal kötött hosszú távú megállapodást a tömegközlekedés finanszírozásáról, a Közgyűlés szerdai döntése nyomán megköttetett a Főváros és a BKK közötti, az összes közlekedési ág irányításáról és finanszírozásáról 15 évre szóló új szerződés is.

Ez pedig megadta a BKK-nak azt a felhatalmazást, mely alapján tegnap este Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató és Bolla Tibor BKV-vezérigazgató aláírták a BKK és a BKV közötti új, 8 évre szóló közszolgáltatási szerződést, mely a BKV stabil és jogszerű működését biztosítja a jövőre nézve. 

A szerződések megkötésével lezárult a fővárosi közösségi közlekedés intézmény-átalakítási folyamata, mely a BKK létrehozásával az elmúlt 44 évben a legmélyrehatóbb és átfogóbb változást hozta a budapesti közlekedésszervezésben. A BKK létrehozása jelentős hatékonyságjavulást, 4 milliárd forint éves megtakarítást, több mint 50 milliárd forint új közlekedésfejlesztési uniós forrást és új, egységes közlekedési szemléletet hozott Budapest közlekedésének szervezésébe, fejlesztésébe.

Az új közszolgáltatási szerződésben szigorú bonus/malus és kötbérrendszer szerepel, mely a BKV-t a járatkimaradások csökkentésére és a tisztaság, a színvonal javítására anyagilag is ösztönzi. Mindemellett a BKV mostantól az uniós szabályok szerint tételes költségelszámolásra kötelezett a megrendelő felé, így a társaság gazdálkodása a korábbinál sokkal ellenőrzöttebb lesz. A BKV finanszírozása az uniós szabályok szerint az indokolt költségek alapján történik, szigorú költségellenőrzés alapján.

Az új közlekedésirányítási modell alapján 2012. május 1-től a BKK látja el a következő feladatokat a BKV helyett:

• közösségi közlekedési szolgáltatásszervezés, a hálózat, járatok, menetrendek meghatározása;

• közszolgáltatási szerződések megkötése BKV-val és versenyeztetett szolgáltatókkal;

• viteldíj-rendszer fejlesztése, javaslattétel a változtatásra;

• jegy- és bérletértékesítés, ellenőrzés;

• forgalomirányítás, rendkívüli forgalomfelügyelet.

Mindez azt is jelenti, hogy a BKV helyett a BKK értékesíti és ellenőrzi a jegyeket és bérleteket május 1-jétől, de természetesen a korábban megvett bérletek és jegyek változatlanul érvényesek. A BKV-tól április 30. előtt megvásárolt jegyek 2013. december 31-ig használhatók fel. Az átállás jelentős szervezési, informatikai feladatokat jelent, az átmeneti kellemetlenségekért szíves megértését kérjük minden utasunknak.

A feladatátvétel nyomán közel 1200 fő a BKK-nál folytatja munkáját, a munkáltatói jogutódlásról a BKK és a BKV tegnap megállapodást kötött az összes érintett szakszervezettel. Az új közlekedésirányítási modellben a BKV végzi továbbra is a járatok és a közlekedési rendszer üzemeltetését, tehát a járművek és az infrastruktúra karbantartásával foglalkozók, a járművezetők és az üzemeltetést megszervező kollégák továbbra is a BKV állományában maradnak.

A jogi és pénzügyi keretek tisztázása, az új szerződések megkötése nélkül a budapesti tömegközlekedés mindenki által ismert gondjait lehetetlen lett volna rendbe tenni, az új feladatellátási és közszolgáltatási szerződések viszont keretet és lehetőséget adnak, hogy behozzuk a lemaradást és fejlesszük Budapest közösségi közlekedését.

Budapesti Közlekedési Központ

csepel.hu

2 hozzászólás “Megkötötte a BKK a BKV-val az új közszolgáltatási szerződést” bejegyzésre

  1. lucifer szerint:

    Újabb Gittegylet?

  2. Schneider Ádám szerint:

    újabb.
    nem baj, majd lesz újabb gittegylet adó, hogy életben lehessen tartani.

Itt lehet hozzászólni !