12 ellentüntetőt állíthatnak bíróság elé

MTI, Index.hu

Menet

A rendőrökre támadó ellentüntetők közül tizenkettőt állítottak elő, velük szemben a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatja le az eljárást, míg a melegfelvonulás előtt, egy lakatlan Andrássy úti lakásban talált vegyszereket hétfőn vizsgálják meg a szakértők. Egyelőre csak magánlaksértéssel vádolják a lakásban letartóztatott hat férfit.A szombati melegfelvonulás idején előállított 57 ember közül 12-vel szemben a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatja le az eljárást hivatalos személy elleni erőszak bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt – közölte a BRFK vasárnapi közleményében.

A rendőrség további 15 előállított ellen különböző szabálysértések miatt indított eljárást, közülük heten őrizetbe kerültek garázdaság miatt. Eljárás indítottak még közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint személyi igazolvánnyal kapcsolatos szabálysértés miatt is.

A BRFK közölte azt is, hogy az intézkedések közben megsérült 12 rendőr mindegyike vasárnapra elhagyhatta a kórházat.

Harminc emberrel szemben büntetőeljárást kezdeményeztek, garázdaság vétsége, valamint magánlaksértés vétségének megalapozott gyanúja miatt.
Vizsgálják a vegyszereket

A magánlaksértést a gyanú szerint az a hat ember követte el, aki egy behatoltak egy Andrássy úti üres lakásba, ahol vegyi anyagokat tároltak. Arról, hogy az előállítottakkal szemben indítanak-e más eljárást is, az igazságügyi vegyészszakértői vélemény ismeretében születik majd döntés. A szakértők hétfőn kezdik meg a vegyszerek vizsgálatát.

A lakatlan otthonban ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, valamint ismeretlen anyagot tartalmazó üvegeket, palackokat, fecskendőket, állati ürüléket és 182 folyadékkal töltött tojást találtak.

Az előállítottak kihallgatásuk során úgy nyilatkoztak, hogy a tojásokkal a melegfelvonulás részvevőit akarták megdobálni az Andrássy úti épület tetejéről.

A BRFK közölte azt is: a helyszíni szemle idején a helyszínelést végző bűnügyi technikusok autójának szélvédőjét ismeretlenek egy kordontalppal betörték.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szombati rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

Forrás: MTI, Index.hu

Megszólaltak a pártok a melegfelvonulás ügyében

A Fidesz és az MDF is elutasították, hogy támadás érte a szombati melegfelvonulás résztvevőit. Az SZDSZ és az MSZP már szombaton szolidaritását fejezte ki a megtámadottakkal. A budapesti rendőrfőkapitány szerint a rendőrség megfelelően végezte a munkáját.
A Fidesz és az MDF is azt közölte, hogy elutasítja a szombati melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Az ellenzéki pártok szerint a politikának távol kellene magát tartania a rendőrségtől, hogy a testület biztosítani tudja a köznyugalmat.

A Fidesz elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját, hangoztatta a párt parlamenti frakcióvezetője vasárnapi közleményében. Navracsics Tibor ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat.

Hock Zoltán azt mondta, elutasítják, és mélységesen felháborítónak tartják a történteket, mert, mint fogalmazott, az erőszakot semmivel nem lehet igazolni. Hozzátette, a politikának a rendőrséget hagynia kellene dolgozni. Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség a szakmai elemzések alapján először nem engedélyezte a rendezvényt, majd nyilvánvaló politikai nyomásra később megváltoztatta az álláspontját.

Hock Zoltán szerint a szervezőknek is meg kellett volna fontolniuk a rendezvény megtartását 2008 Magyarországán.

Szombaton az MSZP és az SZDSZ fejezte ki szolidaritását a megtámadottakkal. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy ugyanazok az emberek támadtak rá a budapesti melegfelvonulás résztvevőire, akik a szélsőjobboldali politikai megmozdulásokon vesznek részt.

Az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Fodor Gábor arra kérte a pártokat, hogy deklarációban határolódjanak el a szombati erőszakos eseményektől. “Ha valaki néma marad, az cinkosságot követ el” – fogalmazott Fodor Gábor vasárnapi sajtótájékoztatóján.

“Néhány száz intoleráns, homofób radikális rettegésben akarja tartani a békére vágyó budapestieket” – áll a főpolgármester vasárnapi közleményében. Demszky Gábor szerint gyáva és aljas dolog Molotov-koktéllal, savval és vegyszerekkel támadni békés tüntetőkre. A főpolgármester hozzátette: “többen vagyunk mi budapestiek, akik elítéljük az erőszakot és a céltalan rombolást”. A melegfelvonulás résztvevői nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor úgy döntöttek, hogy a durva és erőszakos fenyegetések ellenére ki mernek állni a nyilvánosság elé.

Az ellentüntetők szombaton, immáron sokadszorra, anyagi kárt okoztak Budapesten. Több millió forintba kerül helyreállítani a megrongált városligeti öntözőrendszert, új virágokat ültetni a Kós Károly sétány letaposott és kitépett virágai helyett, és kijavítani a felszedett díszburkolatot az ’56-osok terén és környékén – zárul Demszky Gábor főpolgármester közleménye.

A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé. A melegek és szimpatizánsaik nagyjából másfél ezren, az ellentüntetők menetének tagjai néhány százan voltak. Mindkét felvonulást rendőrök vették körbe.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy rendőrmotoros magára hagyta volna a megtámadott Horn Gábort, ám ki fogja vizsgáltatni az esetet, mondta vasárnap reggel a Nap-kelte című műsorban a budapesti rendőrfőkapitány. Tóth Gábor szerint a rendőrség megfelelően végezte munkáját.

Példaként említette, hogy sikerült megakadályozni, hogy vegyszerrel és savakkal töltött tojásokat dobjanak a melegfelvonulás résztvevőire. A főkapitány szerint demokráciában nem lehet teljesen kiüríteni egy várost. Enélkül viszont nem lehet tökéletes védelmet biztosítani. Tóth Gábor információi szerint éjszaka már nem voltak újabb rendbontások Budapesten.

Az összecsapásokban 20 civil és 11 rendőr sérült meg, utóbbiak közül hárman súlyosan, tette hozzá a főkapitány. 57 embert állítottak elő.

Forrás: Független Hírügynökség, MTI, Index.hu 

12 hozzászólás “12 ellentüntetőt állíthatnak bíróság elé” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Milyen ellentüntetők? Nem tüntetés volt, hanem egy ünnepi felvonulás! Ezt zavarták meg szándékosan előre megtervezve! A károkat meg mindannyian fizethetjük!!!!!!!!!!!!

  2. Bubus szerint:

    Sajnos a felvonulók évek óta primitív módon provokálják az embereket. Papnak öltözött, kilógó fenekű, rángatózó melegek nem kulturális különlegesség, nem meleg büszkeség, hanem visszataszító provokáció.

    A Budapest Parádé és a melegmenet egyike sem az utcára való, mert sokakat jogosan provolál a szexuális kitárulkodás, mindegy, hogy hetero- vagy homoszexuális egyébként.

    A szex nem utcára való. De a vandálkodás sem.

    Miféle aljas, szemét dolog savat önteni, köveket dobálni emberekre? Látásból ismerem némelyik ellentüntetőt. Minden demonstráción megjelennek, és mindenhol megpróbálják azokat káoszba, zavargásba fullasztani. Hivatásos provokátorok.

    A helyzet az, hogy szombaton hivatásos provokátorok csaptak össze egymással. Az egyik csapat a homoszexuális üzleti élet “krémje”, a másik a kormányellenes tüntetők alja.

    Az egyik csapat verbálisan, öltözködésében, testmozdulataival provokált, a másik tojásokkal, savval, kövekkel, ordítozással. Egyiket sem tudom normális jelenségnek tartani, de mások testi épségét fenyegetni a legdurvább, az a leginkább elfogadhatatlan.

  3. Lexon szerint:

    Látod, Bubus, ezúttal minden szavaddal egyetértek.

  4. Gordon szerint:

    Amíg az utcán balhé van, addig szép csöndben lehet mutyizni. Úgy kellett a kormánynak ez a műsor, mint egy falat kenyér.

  5. csollány szerint:

    Vajon, a felvonulók pénzelése ( egy ilyen rendezvény nem két fillér!) kinek állt érdekében, kinek érte meg a számla kifizetése?

  6. Bubus szerint:

    csollány: szerintem ez alapvetően nem a büszkeségről szólt, hanem az üzletről. Melegbárok, szórakozóhelyek stb.: hatalmas pénz van a meleg-szórakoztatóiparban.

    Én nem feltételezem, hogy aki ott jelen volt, azoknak mindnek valami üzleti érdeke vagy provokációs szándéka volt, biztosan voltak olyanok is, akik ezt valóban egy emancipációs “harc” részeként érezték.

    Én az elmúlt évekből láttam videókat. Na, az nekem azonban nem emancipáció, hogy papnak öltözött homokos vonaglik végig az utcán, miközben a keresztet fallikus eszköznek használja. Az sem, hogy férfiak kurvának öltöznek, és illegetik magukat. És akkor még sokan ezt valami jópofa dolognak akarják bemutatni, pedig se nem jópofa, se nem emancipáció – mert ugye mi köze hozzá? Szerintem semmi.

    A szexualitás magánügy. Nekem volt pár meleg ismerősöm, ők úgy is kezelték, nekem meg eszembe nem jutott volna beszólni nekik bármiért. Persze ott is vannak, akik jobban szeretnek kilógni a sorból, megbotránkoztatni, provokálni, és keresik is ehhez az alkalmat. Kár, mert többet ártanak vele, mint amennyit használnak.

    A balhézókról csak annyit: hihetetlen szerencse, hogy még nem halt meg senki. A magyar rendőrség, bíróság úgy tűnik totálisan impotens, és ennek valami oka van. Nem vagyok összeesküvés elmélet függő, de itt van egy olyan kormány és kormányfő, akinek jól jön, ha nem a saját bénázására figyelhet az ország. És valahogy mindig segít neki egy jó nagy balhé. Fejétől bűzlik a hal.

    Csakhogy közben az utcai harcosok mára szervezetté és vérprofikká váltak, és ahogy telik az idő, úgy lesz egyre nehezebb megfékezni őket. Mára kialakult az az érzés, hogy bandákba verődve szinte bármit meg lehet tenni, legyen szó kődobálásról, autók felgyújtásáról vagy benzines, savas zacskók, kövek emberekhez dobálásáról. Egyre szélesebb a paletta!

    No, és az majd mennyit segít, ha megint nem megfékezik, megbüntetik őket, hanem Gyurcsány is felvonul? Mert ugye hol csúf dolog az utcai politizálás Gyurcsány szerint, hogy nagyon hasznos, már követhetetlen, hogy a kettő közül éppen melyik a véleménye. Lefogadom azért imádkozik, hogy valaki végre már őt is dobja meg kővel, mert akkor végre mártír is lehet. Persze, amikor a Fidesz nagygyűlését verték szét a rendőrei, akkor nem volt ilyen meghatódott és demokrácia-féltő!

  7. Nagyapó szerint:

    Ez az igazán pártsemleges probléma. Minden vallás elítéli a homoszexualitást. Néhány vallástalan, erkölcstelen ember áll ki magát mutogatni, seggét riszálni.
    Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő MSZP, Demszky Gádor, Horn Gábor SZDSZ, Orosz József, Szetey Gábor, Léderer András, stb., talán próbáljanak meg Jeruzsálemben felvonulni! Miután hazajöttek beszéljenek a melegbüszkeségről és a tolarenciáról (Szaúd-Arábiában ne is próbálkozzanak).
    Az ország 99%-a nem buzi, de csak kevesen erőszakosak, és ellentüntetnek.
    Jól érezte a rendőrkapitány, hogy nem engedélyezi a provokációt, de megint a farok csóválta a kutyát, így beleegyezett.
    Mennyibe került nekünk az, hogy néhány buzi produkálja magát?
    Azért Gordon-nak is van igazsága!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  8. Papi szerint:

    Nagyapó! és Bubus!
    Ez az egész felvonulás csak és kizárólag az SZDSZ érdeke mert máshonan már nem tudnak szavazokat találni.
    Neked Kovács Ernő!
    A melegek túlnyomo többsége nem örül ennek a provokációnak mert a hétköznapokban nincs mindig melletük rendőr. Még egy dolog ha már annyira beszélünk a toleranciáról az nem zavart téged, hogy kb 1 – 1,5 milliárd katolikus hívőnek a megsértése vallásának meggyalázása azt szabad?
    Én nem vagyok hívő ne érsd félre. Ja és még valami, ha te az utcán olyan provokatív mozgást csinálnál a rendőr lekapcsol közszemérem sértésért. Már pedig a melegek felvonulásán ezt lehetett látni. ELÉG UNDORÍTÓ VOLT.

  9. miska72 szerint:

    No comment!

  10. Anyóca szerint:

    Nincs azzal semmi gond, ha valaki meleg. Tegye. Magánügy. Nem is kellene eről senkinek sem tudnia. Mármint a “külvilágból”.
    Amíg a “mások” ugyanúgy dolgoznak, adót fizetnek, vásárolni járnak, takarítanak otthon, és élik a mindennapi életüket, mint bárki más, addig rendben.
    A probléma akkor kezdődik, amikor a másságukkal elkezdenek kérkedni. Szerintem ez a fő gond. Miért kell az utcára vinni a nemi hovatartozást?
    Azt hiszem inkább ettől a hivalkodó magamutogatástól válnak mássá, nem pedig attól, hogy azonos neműt szeretnek!

  11. Karomffy szerint:

    Véleményem szerint mindkét felvonulást engedélyezni kellett!
    Demokratikus szabad jogállamban élünk. De vajon ki volt az a józanéletű rendőri vezető, aki egy helyre adta ki az engedélyt?
    Az egyik lehetett volna pl. a nép, a másik meg pl. a város ligetben. Így nem hergelődtek volna fel az ellentüntetők a melegtüntetők láttán, ti. nem látták volna őket!!. Mindkét tábor kedvére, csendben, erőszakmentesen előadhatta volna mondanivalóját a világnak. Nem hinném, hogy az ellentüntetők a város másik szegletében randalíroztak volna, mert a céljuk nem az, hanem a véleménynyilvánítás. Itt a “divide et impera” lejterjakabul lett alkalmazva. Sokkal látványosabb lett volna a két felvonulás, ha nem ezer rendőr sorfala választja szét a két tábort, hanem 500-500 db rendőr, a város két szegletében őrködik a felvonulók nyugalmára.
    Ilyen egyszerű.
    Sajnos van egy sanda gyanúm, hogy ez esetben az ellentüntetők felvonulása elmaradt volna, és spontán csatlakoztak volna, mint rendbontók az eredeti melegtüntetéshez. Ezek a futballhuligánok ilyenek. Más demokratikus országokban az ilyeneket kitiltják, mindenfajta tüntetésről. Nálunk megjelennek, cselesen maszkban, mondván, hogy a brutális rendőrkönnygáz ellen védekeznek….Jó trükk még az ügyészek is beveszik.
    Én és az ország 99,9%-a nem. Nem tudom megfigyelték-e, de csak azóta van kis hazánkban ilyesmi, amikor viktorkának vérszeme van. Fejétől bűzlik a hal.

  12. Karomffy szerint:

    Az előző hozzászólás utolsó előtti mondata így a helyes:

    Nem tudom megfigyelték-e, de csak azóta van kis hazánkban ilyesmi, amióta Viktorkának vérszeme van.

Itt lehet hozzászólni !