A váróteremben megtudtuk, mennyit kell odabent tejelni

Stop.hu

Nem csak szokás, hanem elvárás is, hogy a háziorvosnál vagy a gyermek születésénél egy szokásos, esetleg előre megszabott összeget tegyünk a borítékba. De mennyit? A STOP utánajárt.

Mielőtt megalakultak az állami társadalombiztosítási rendszerek, mindenki ajándékkal, vagy pénzzel köszönte meg az orvosok munkáját. Aztán a létrejött egészségbiztosítási modell, ami egy idő után nem volt a hatékony és igazságos ellátás rendszere. Ekkor kezdett feltűnni a paraszolvencia, más néven hálapénz intézménye. A STOP saját közvélemény-kutatása, mennyi pénzt “illik” fizetni az egészségügyben.

Az első utunk egy budai háziorvosi rendelőbe vezetett, ahol a szokásos kép fogadott: többnyire idősek üldögéltek, bácsik-nénik vegyesen, és hosszasan beszélgettek. Egy-két fiatalabb páciens, akik nem túl nyitottak, láthatóan sietnek, és valószínűleg az időpontfoglalás előnyeit is kihasználva hamar végeznek.
Így az idősek beszélgetésébe bekapcsolódva, kicsit naivnak feltüntetve magát, próbálja kipuhatolni a STOP riportere, mennyit szokás adni a doktornőnek egy látogatás alkalmával.

– Attól függ, mit szeretnél, kislányom. Én csak beutalókat kérek, meg a havi gyógyszerek receptjeit iratom ki. Kis időt maradok csak bent – mondta egy idős néni, és elmondta, 4000 forintot szokott adni a doktornőnek, és havonta ( jó esetben) egyszer jön hozzá. A többiek is rábólintottak, ennyi a “tarifa”, tehát meg sem fordult a fejükben, hogy nem kellene fizetni.

Mivel kérdéses, hogy ez a budai rendelő elit helynek számít-e, felkerestünk egy VII. kerületi háziorvosi rendelőt is, ahol majdnem hasonló választ kaptunk. Ebben a kerületben a szokásos összeg átlagosan 3000 Ft, de előfordul, hogy nem pénzt adnak a doktornőnek, hanem “valami olyat, amit tudják, hogy szeret”, ez lehet egy finom bor vagy bonbon, de akár vidéki házikolbász vagy disznótoros is. Egy másik pesti kerületben sikerült szóba elegyedni egy 30-as éveiben járó nővel, ő szokott-e adni valamit a háziorvosának.

– Alig járok ide, most is csak a táppénzes papírért jöttem. Viszont soha nem adok pénzt, mert szerintem eleget fizetek a TB-re – mondta a nő, enyhe felháborodással.

A megkérdezett 25-35 év közöttiek válaszából kiderül, hogy a fiatalabb korosztály körében nem igazán elterjedt a háziorvosnak adott “különpénz”. Ez a korosztály a gyermek háziorvosnak sem ad pluszt, ugyanígy a védőnők esetében sem fizetnek. A megkérdezett fiatal szülők közül többeket már a kérdés is felháborított, ami azt feltételezi, ennek a generációnak már mintha megváltozni látszana a gondolkodása a társadalombiztosítással és a paraszolvenciával kapcsolatban. A szülők azonban hozzátették, ha házhoz jön a doktornő a beteg gyerekhez, akkor kerül valami a borítékba.

– Attól függ, hányszor jön, de általában egy alkalommal 2000 forintot adok. Nekem nagyon megéri, hogy nem kell a beteg gyerekkel lemenni az orvoshoz, de minden más esetben a befizetett járulékon felül nem vagyok hajlandó fizetni – mondta egy XIII. kerületi anyuka.

Ennek ellentmondani látszik az, hogy a fiatal szülők a kórházakban és szakrendeléseken általában a gyerekekért sokkal magasabb összegű hálapénzt adnak (elérheti a 30.000 forintot is), de ez természetesen attól függ, milyen anyagi körülmények között élnek. Két gyermekkórházban kérdeztünk a különböző osztályokon szülőket, és kiderült, egy egyhetes kórházi kezelés után (vagy előtt) kivétel nélkül általában több tízezer forintot is adnak az orvosnak és a nővéreknek a jobb ellátás és törődés érdekében.

Arról, hogy a szülész-nőgyógyászoknak mennyit “kell” adni, rengeteg fórumot lehet találni az interneten. Kórház és név szerint is rákereshetünk az orvosokra, ha nem merjük tőlük személyesn megkérdezni, mennyit adjunk a szülés után.

– A nőgyógyász a szüléskor általában a terhesgondozás alkalmi díjának tízszeresét kéri el, ami egy magánrendelésen 10-15 ezer forint körül mozog – válaszolt a STOP kérdésére egy anyuka, aki azóta gyűjtött “szülésére”, amióta megtudta, hogy terhes. A fenti két példából látszik, hogy ha a gyerekeiről van szó, akkor még az is fizet hálapénzt, aki elvileg ellene van.

Ezek után különböző kerületi rendelőintézetekbe látogattunk el, és kis közvélemény kutatásunk azt mutatta, itt nem térnek el olyan nagy mértékben a kerületek tarifái. A rendelőkben általában óvatosan vettük fel a kapcsolatot egy várótermi beteggel, akitől halkan, diszkréten próbáltuk megkérdezni, mennyit kellene fizetni a doktornak, mivel most vagyunk nála először. Persze az unalmas várakozást feldobván a többi páciens is hamar véleményt mondott a kérdésben, és kis tanácskozás után megszületett az összeg. Nem tudni biztosan, hogy mindenki fizet-e, és ezt az összeget fizeti-e, vagy csak nem szeretnének alulmaradni a többséggel szemben. A fül-orr-gégészeten, a szemészeten, bőrgyógyászaton, reumatológián és ortopédián ugyanaz a helyzet. Átlagosan 7-10 ezer forint, attól függően, milyen okkal van ott a beteg. A röntgenen, az ultrahangon és a mammográfián már más a helyzet. Több hetes-hónapos nélkül hozzájutni egy időponthoz valakinek minden pénzt megér. Annyit, hogy nem is beszélnek róla szívesen. Talán azért, mert ez már nem a hálapénz szűk fogalmába tartozik.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter kedden jelentette be, hogy összesen 86 ezer egészségügyi dolgozó fizetését emelik meg január elsejétől visszamenőleg. Béremelést kap 16 520 orvos, 67 978 szakdolgozó, valamint 1380, egészségügyben dolgozó vegyész, pszichológus, biológus, kémikus, gyógyszerész. Maradt viszont a fizetésük a háziorvosoknak és asszisztenseiknek, de a patikai asszisztensek, a védőnők, valamint az otthonápolásban dolgozók is kimaradnak az egészségügyi béremelésből. Ez utóbbiakra nem terjedt ki a hálapénz-közvélemény kutatásunk, de az biztos, hogy a védőnők és a gyermek háziorvosok a paraszolvenciából is kimaradnak. Sztrájkra készülnek viszont a felnőtt háziorvosok, akiknek havonta elég sok plusz kerül a zsebükbe…

stop.hu

18 hozzászólás “A váróteremben megtudtuk, mennyit kell odabent tejelni” bejegyzésre

  1. Anyuka szerint:

    Nem értem, miért kellene fizetnem a háziorvosnak azért, mert a munkaidejében megvizsgál és felírja a gyógyszert??? Ugyanez vonatkozik a röntgenre, ortopédiára, bőrgyógyászatra, stb, a többi szakrendelésre is. Azért fizetem a tb-t, hogy ha szükséges, megvizsgáljanak és meggyógyítsanak – mellesleg nem kis idő a várakozás. Ha meg időpontot kérek, van ahol több hét, néhány hónap is – ezért még hálapénzt is adjak?
    Persze, ha házhoz hívom az orvost, akkor nyilván fizetek valamennyit…

    Manapság nem könnyű megélni, főleg néhány gyerekkel, és elsősorban ennivalóra, számlák fizetésére és a gyerekek jólétére kell, hogy legyen pénz….legtöbbször másra nem is nagyon marad 🙁

    Örülök, hogy a nyugdíjasok olyan jól élnek, hogy egy recept felírásakor is tudnak nélkülözni 3-4000,-Ft-ot….

  2. Dr. grün szerint:

    Vigasztalhatatlan vagyok!
    Velem még nem fordult elő, hogy hálapénzt adtam volna, amikor havi rendszerességgel felkeresem háziorvosomat a zinzulin kiíratása céljából!
    Lehet, hogy ezért nem gyógyulok?! 🙁

  3. beluska szerint:

    Anyuka szerint:
    2012. április 06., péntek – 12:21

    Éppen erről beszéltem pár cikkel arrébb:
    http://csepel.info/?p=19031

    A csepel.info indiánja ezt nem volt képes felfogni, hogy hiába lop kevesebbet a jelenlegi elit mint az előző, az átlagember nem sokat érez belőle.

    Ahhoz hogy időben orvosi ellátást kapjak, magánrendelőt kell felkeresnem, vagy éppen feleslegesen hálapénzt dugdosni az orvosnak. Erre próbáltam rávilágítani többek között, hogy hol és mekkora hiányosságok vannak főleg az egészségügyben.

    De persze sokkal fontosabb dolog volt átnevezgetni az utcákat, tereket stb… több tíz vagy akár százmillió forintból. Azt hiszem jobb helye is lett volna annak a pénznek.

  4. lolka szerint:

    Majdnem “beugrottam” és elkezdtem “mesélni” az eseteimet….de aztán végig olvastam ezt az alattomos, szemét írást, ami lényegében arra van kiélezve, hogy az állam a háziorvosoknak nem emelt és lényegében fizessék a betegek az orvosokat. Ha háziorvos lennék és ilyen cikket olvasnék, hát igen csak oda b…..nék a cikk írónak…
    “Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter kedden jelentette be, hogy összesen 86 ezer egészségügyi dolgozó fizetését emelik meg január elsejétől visszamenőleg. Béremelést kap 16 520 orvos, 67 978 szakdolgozó, valamint 1380, egészségügyben dolgozó vegyész, pszichológus, biológus, kémikus, gyógyszerész. Maradt viszont a fizetésük a háziorvosoknak és asszisztenseiknek,”…

  5. Lakó1214 szerint:

    Tőlem minden orvos fállábon állhat, mire tőlem egy ruppót is lát. Van fizetése és egy Hippokrateszi esküje. Senki nem kényszerítette a pályára, egyiket sem, de egy háziorvost, szülészt, … nem láttam még Suzukival járni és a panel IX. emeletén lakni.

  6. Tóth Kati szerint:

    T.Beluska!Fizethetsz bármennyi parasolvenciát az egészségügyben nem kapsz jobb ellátást,mint más,csak azt hiszed.Attól,hogy fizetsz az orvos zsebébe még nem lesz jobb minőségű fonal és egyebek,a személyzet tudása sem lesz több,sőt a munkakedve sem,ugyanis egy orvos sem tud gyógyítani egészségügy személyzet nélkül,akiknek viszont nem szoktak fizetni paraszolvenciát.Pl műtősnő,laboros,kórboncnok,rtg-s,stb.Ne gondolja senki,hogy jobb ellátást kap az aki fizet.Ez benne a nagy átverés.A parasolvenciától nem lesz több gyógyszer,kötszer,nem lesz modernebb a kórház,nem lesz a kórházban modernebb a technika,márpedig az elavult gépekkel,a nincsből nem lehet a pénzedért jobban ellátni téged.Ez egy illúzió.Azt hiszed,ha fizetsz neked jobb jut,de nem így van.

  7. beluska szerint:

    Kedves Tóth Kati!

    Nem tudom hogy elolvastad-e az általam belinkelt cikkhez tartozó hozzászólásokat. Persze én is tisztában vagyok azzal, hogy jobb ellátást nem kapok a hálapénzért cserébe, ellenben elképzelhető, hogy egy esetleges következő ellátásnál nem kell hónapokig várnom ha protekcióm van.

    Sajnos manapság nem úgy megy mint ahogyan kellene – bejelentkezel és jobb esetben két héten belül sorra kerülsz.

    Az utcaátnevezésekkel kapcsolatban vetettem fel a témát, hogy jobb helye lett volna annak a pénznek az egészségügyben, mert van hova fejlődni.

  8. Tóth Kati szerint:

    T beluska!Az utca átnevezésekkel kapcsolatos hozzászólásod abszolút demegógia.Amennyibe az került csepp a tengerben.attól a pénztől nem fejlődne nagyot semmi.
    Még egyszer elmondom:azzal,hogy fizetsz,nem kapsz jobb ellátást,csak a tudatot,hogy a pénzedért jobbat kapsz.Az lehet,hogy először egy kicsit előbbre kerülsz,de aztán mindent ugyanúgy kell végigcsinálnod,mintha nem fizettél volna pluszban,hiszen az ellátást ebben a lepukkant egészségügyben kapod.Legfeljebb az orvos,akinek fizettél mosolyog néha rád.Kár hálapénzt fizetni,ezt kéne megérteni.Ne fizessetek,úgysem kaptok jobbat,mint más,mert nincs jobb.A magán klinikákat meg most elfelejtheted,mert az aztán az átverés jó nagy adag pénzért.

  9. Naíva szerint:

    Még sose adtam pénzt a háziorvosomnak 20 év alatt. Eddig fel sem merült bennem, hogy kéne…van még mit tanulnom.

    Talán majd néhány generáció múlva megsemmisül (vagy legalábbis megritkul) ez a gyakorlat. Nem az orvosoktól sajnálom a lóvét, ugyanakkor képtelen vagyok megérteni őket, amikor idős, csóró, beteg emberektől átveszik a már remegő kézzel átnyújtott borítékot.

    Nem hiszek a boríték hatásában. Szerintem ez úgy működik, mint a pincéreknél: elvárják, de nem feltétlenül viszonozzák, sőt.

  10. Dr. grün szerint:

    Megtagadták a kezelést az idős emberektől a kórházban!
    Ne aggódjatok!Nem nálunk!
    Itt majd csak akkor, ha utolérjük a fejlett demokráciákat!
    http://www.borsonline.hu/news.php?hid=55784&megtagadjak-a-kezelest-az-id-sekt-l-a-korhazban

  11. beluska szerint:

    Kedves Tóth Kati!

    Ha csak egy emberéletet sikerült volna megmenteni abból a pénzből, már nagyobb értelme lett volna. Én ezt abszolút felesleges pénzkidobásnak tartom, akár egy forintba került, akár 100 millióba.

  12. Dr. grün szerint:

    Utolértük a fejlett nyugatot?!
    “Gyógyszerhiány miatt a hazaküldték a szakrendelésről a betegeket, mert kimerült a negyed éves gyógyszerkeret! A rendelkezés daganatos betegeket érint!”
    Melyik negyed éves?! A zelőző, vagy már a következő?!
    Hír tv 2012.04.08.09h16m
    Kellemes ünnepeket! Halleluja!

  13. Tóth Kati szerint:

    T beluska!Ez a te szöveged merő demagógia.Pont olyan,mint az elvtársaké,akik egy időben mindig azt kérdezgették”hány lélegeztető gépet lehetett volna venni ebből,meg ebből”.Persze csak olyankor tették fel ezt a kérdést,ha nem az ő tolvajlásukról volt szó.mondok egy nem túl távoli példát,amit egy igazi véresszájú mszp-stől hallottam a minap.Idézem:”Hány kiló almát lehetett volna venni a szegény gyerekeknek abból a pénzből,amibe a Vörös Csepel című könyv kiadása és a az emberekhez történt eljuttatása került?”Na ez a te elméleted pont ilyen.

  14. lolka szerint:

    Tóth Kati szerint:
    2012. április 08., vasárnap – 11:53
    Azért fájdalmas, hogy van valakinek egy véleménye, még pedig olyan amit az igazságérzete diktál és “egy pár” ember nem képes megérteni. Sőt előhúz a tarsolyából egy kulcs szót (demagógia) és minden mondatot avval próbál nyitogatni. A lényeg pedig az, hogy fel kell állítani egy fontossági sorrendet, mikor mire kell költeni…Egy-két utca átnevezés magával hoz pl. rengeteg plusz költséget…Maradjunk csak helyben itt Csepelen: Áruház-tér 8. helyett Tóth Ilona Egészség Központ (vagy valami ilyesmi) egy Petőfi Sándor szoborral a Görgey Artúr-téren…A lényeg az mennyi hivatalos iratot, bélyegzőt és egyéb okmányokat kell ilyen esetben átírni, módosítani. Van olyan eset is ahol a buszokon a villamosokon a táblákat és egyéb feliratokat is módosítani kell…most őszintén annak a kiadásnak nem lenne egyebütt jobb helye, ahol nagyobb szükség lenne rá?….Na most jöhet a “demagógozás”…

  15. beluska szerint:

    Kedves Tóth Kati!

    Ne keverjük már bele a politikát, csak annyira amennyire kell. Számomra teljesen mindegy hogy ki és miért szórja feleslegesen a pénzt, ha az valóban felesleges.

    Ez pedig tény, hogy vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is az országban, nem vagyunk abban a helyzetben hogy felesleges dolgokra szórjuk azt a pénz, amiből például emberéleteket menthetnénk.

  16. "?!" szerint:

    Legalább húsvétkor kíméletesen bánjatok Tóth Katival, mert Ő még nagy segítője lehet a magyar tudományos életnek.

    Miközben a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) sok milliárd euróért megépített méregdrága hadronütköztető berendezés segítségével próbál “sötét anyagot” előállítani,
    a magyar tudóknak csak Tóth Kati és „Manitu” fejét kell ütköztetni és azokból máris kipattan annyi sötét anyag, hogy még CERN-nek is adhatnak belőle a kutatásaikhoz.

  17. "?!" szerint:

    Helyesbítés:

    “tudóknak” helyett, a “tudósoknak” szó értendő!

  18. beluska szerint:

    Kedves ?!

    Szembetűnő különbség a két általad említett hozzászóló között, hogy Tóth Katival kulturáltan lehet ütköztetni az érveket. A rézbőrű rögtön büdös disznózik, ha nem vagy egy véleményen vele.

Itt lehet hozzászólni !