Utca is viseli ezentúl Muki bácsi nevét

Csepel.hu

Fotók: Kitzinger Adrienn és Bede Orsolya – Csepel.hu

Vermes Miklósra, vagy ahogyan kollégái, tanítványai is hívták, Muki bácsira emlékezett Csepel április első hetében. A valaha volt legismertebb XXI. kerületi tanárember, középiskolai fizika-, kémia- és matematikatanár, kiváló tankönyvíró és kísérletező, idén lenne 107 esztendős, de ahogy pontos születési dátumát is, (hivatalosan április 3.), úgy halála napját is (április 4. vagy 5.) jótékony homály fedi. Nevét ezentúl utca, és egykori iskolájában, a Jedlikben osztályterem viseli április 3-tól.

Az 1954-ben Kossuth díjjal kitüntetett, szinte egész életét a tanításnak, kísérletezésnek és kirándulásoknak szentelő Muki bácsi nevét április 3-a óta utcanév tábla is őrzi. A jeles napon Németh Szilárd polgármester és Bese Benő igazgató ünnepélyes keretek között közösen szerelte fel az egykori Koltói Anna utca nevét viselő egyik épületre a Vermes Miklós feliratú új táblát, így a közkedvelt, humanista világszemléletű tanár emléke már Csepel egyik utcájából is ránk köszön.

Az utcanévtábla avatást követően a Jedlik Gimnázium kertjébe invitáltak minden érdeklődőt, ahol tovább folytatódott a Vermes nap programja. Bese Benő köszöntője után Réthy Marcell, a Jedlik Ányos Gimnázium 11.a osztályos tanulója emlékezett Vermes tanár úrra, felidézve életútját, és az iskola életében betöltött utánozhatatlan szerepét.

Ezt követően az Országos Jedlik Fizika Verseny területi döntőjében kimagaslóan szereplő tanulók munkáját jutalmazta Németh Szilárd polgármester. Elismerésben részesült Baji Bence, Varga Norbert és Holczer Viktor, valamint az őket felkészítő tanárok, György Veronika és Elekné Becz Beatrix az ÁMK, illetve a Jedlik Ányos Gimnázium tanárai.

A díjátadó pillanatait eseménydús percek követték, hiszen a Vermes szellemiség „legeredetibb” őrzője, Lakó Ferenc tanár úr lépett a színpadra, és mutatott be látványos kísérleteket, melyeket maga Muki bácsi is számtalanszor alkalmazott.

Az első bemutató a Van de Graaff-generátorral történt, ami egy nagyfeszültség előállítására alkalmas, elektrosztatikus eszköz, s kitűnően alkalmas látványos és mulatságos kísérletek bemutatására. Ezt a kísérletet Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem című könyvében is megírta, – amiből a mutatvány közben idézett is Réthy Marcell-, s közben egy szigetelő zsámolyra álló tanuló „feltöltése” zajlott, aki pillanatokon belül égnek álló hajjal csodálkozott a világra. Nem hiába keresztelte Muki bácsi a Van de Graaff-generátort következetesen csak hajmeresztő készülékre.

A kísérletezés közben Németh Szilárd polgármester (aki egykoron a Jedlik padját koptatta) Lakó tanár úr bemutatóinál segédkezett, s nem volt rest egyik-másikban részt is venni. Másodikként Pascal törvényének bemutatása következett egy Pascal-buzogány vagy vízi buzogány segítségével, amelynek lényege, hogy a nyugvó folyadékban a nyomás csökkenés nélkül, gyengítetlenül, minden irányban továbbterjedt. Ezután a Muki bácsi által saját kezűleg készített úgyneveztt Cartesius-búvárok segítségével zajlott le kísérlet, ami kitűnően szemléltetett egy másik fizikai törvényt. Ez is osztatlan sikert aratott a maga egyszerű- és nagyszerűségével. Láthattunk még kísérletet vízcsapra szerelt biciklibelsővel, és egy Pascal törvényén alapuló, bolognai üvegcseppel végrehajtott próbatételt is, ami szintén nem mindennapi módon végződött. Nem maradhatott ki az elektromosság sem, (soros kapcsolás), és legvégül a termit reakció bemutatására is sor került, melynek során 4000 fokra felizzva vált szinte semmivé egy egyszerű konzervdoboz.

A kísérletezésben később minden vállalkozó kedvű részt vehetett, aki szerette volna kipróbálni a Van de Graaff-generátor nyújtotta élményeket.

Az udvar után az épületben folytatódott az ünnep. Előbb Németh Szilárd és Bese Benő közösen helyezett el koszorút Vermes Miklós domborművénél, majd a második emeleten ünnepélyesen megnyílt a Vermes terem, ahol Muki bácsi hagyatékából nyílt egyedülálló kiállítás, melyet május elsejéig – előzetes bejelentkezés alapján – bárki meglátogathat. Különösen várják a kerületi általános- és középiskolai csoportok jelentkezését. A csepeli önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően a fizikaszertár is új eszközökkel gazdagodott.

Légrádi Gábor- csepel.hu

43 hozzászólás “Utca is viseli ezentúl Muki bácsi nevét” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    Bölcs és költségtakarékos dolognak tartom a régi utcanévtábla helyén hagyását!
    Ki tudja?! ))) 🙂 (((

  2. csaba péter szerint:

    Azt véletlenül e helyt meg tudja mondani valaki , hogy a CSEPEL SC 100 év kiállításra a
    Mi gazdánk az önkormányzat miért nem ad egy petákot sem ?
    Ha erre sem ad akkor mire fog adni a Csepel SC nek ?
    A Csepel sportját voltaképpen mennyivel is támogatja a fidesz?

  3. csaba péter szerint:

    És az nem baj , hogy a komcsiktól kapott Kossuth díjat? 54 ben ráadásul Rákositól .

  4. Manitu szerint:

    Olyan emberről neveztek el utcát Csepelen, aki méltó erre. Örülök, hogy egyre kevesebb kommunista név látható a térképeken. És nem értem, hogy Csapa elvtárs, a volt kommunista milyen logikai elv alapján kommunistázza le azokat, akik végre megtisztítják az utcákat a kommunista nevektől.

  5. helyi szerint:

    Kedves Csapa Péter!
    Miért nem fordul Podolák elvtárshoz ezügyben?Vagy Kis Imréhez, vagy a Csepel SC Alapítványhoz?Ők igazán illetékesek, tudhatná! Aprópo:holnap is lesz egy a Csepel SC 100 éveéhez kötődő rendezvény a Vermes suliban, a kosárlabdázók szervezésében azt pl.úgy tom támogatják..Talán mert értelmesebb gyerekeket sportoltatni,mint csak úgy kiállítgatni, nem gondolja?

  6. Narancsvírus szerint:

    Ehhez értettek, máshoz nem! De ti is számon lesztek kérve!

  7. prof. em. Dr. islander szerint:

    szerintem korrekt, hogy Vermes Miklósról van utca elnevezve, megérdemli, de Koltói Anna helyére tenni nem annyira korrekt….

  8. "?!" szerint:

    Szilárdnak lassan már olyan sok saját kezűleg keresztelt “keresztgyereke” lesz Csepelen, hogy Keresztelő Szent János mintájára, átnevezhetjük “Keresztelő Szent Szilárd”-nak!

  9. Jeniszej szerint:

    Ejnye!

    Koltói Anna (Bp., 1891. jún. 13. – Bp., 1944. okt. 14.): tisztviselő. Árván, mostoha körülmények között nőtt fel. Már egész fiatalon a csepeli Weiss Manfréd-gyárban dolgozott, ott került kapcsolatba a munkásmozgalommal. 1918-ban már szakszervezeti bizalmi. A Tanácsköztársaság alatt tisztviselő. A bukás után bíróság elé állították és elítélték. Két évet töltött a márianosztrai börtönben. Kiszabadulása után az SZDP-ben mint nőszervező tevékenykedett. Alapító tagja, majd titkára volt a Vas-és Fémmunkás Szövetség nőszervező orsz. bizottságának. 1941-ben a fővárosi törvényhatósági bizottság tagja lett. 1944 őszén a nyilasok lakásán orvul agyonlőtték. – Irod. Faragó Jenő: K. A. (Népszabadság, 1962. 244. sz.)

  10. Manitu szerint:

    islander: mit tett Koltói Anna, amiért utcanevet érdemelne?

  11. Jeniszej szerint:

    Azért mert munkásmozgalommal kapcsolatban volt Félre dobjuk? Azért Csepel elsősorban “munkások által lakott” kerület. Jó ha ezt a hatalom az eszébe vési!

  12. beluska szerint:

    Megmondom őszintén, hogy engem “hidegen hagy” ez az egész. Egyes egyedül azt nem értem, hogy miért az volt az egyik legfontosabb dolog, hogy a fél várost átnevezzük. Amikor idős magyar emberek fagynak meg saját otthonukban, mert a nyugdíjból már nem futja tüzelőre, amikor gyerekek éheznek az nem baj. Ellenben van /volt/ Liszt Ferenc repülőterünk, II. János Pál Pápa terünk, Széll Kálmán terünk. Igen, azt kell mondjam ez sokkal fontosabb dolog…

  13. Manitu szerint:

    Akkor most minden szakszervezeti vezetőről nevezzünk el utcát vagy a nácik minden áldozatáról? Vagy esetleg olyan emberekről, akik legendává nőttek, mint Muki bácsi?

  14. Manitu szerint:

    beluska: milyen fél városról beszélsz? Egy ezrelék sem. Amit meg a továbbiakban írsz, az is baromság. Csepelen is azért nem fagyott meg senki, mert ez az önkormányzat odafigyelt a rászorulókra, míg az előzők magasból tojtak rájuk.

  15. beluska szerint:

    Azt hittem levonod a konzekvenciát abból amit írtam. Természetesen nem a fél város lett átnevezve, képletesen értettem. De az biztos, hogy több százmillió forintra rúg ennek az egésznek a költsége. (Táblacserék és egyéb).

    Sorra zárnak be a kórházak, nincs pénz az egészségügyben, de az utcák átnevezgetése a legfontosabb dolog volt ebben az országban. Így gondolod te is, igaz?

  16. Manitu szerint:

    Levontam a konzekvenciát: rosszindulatú tuskó vagy. Megint irgalmatlan hazugságot írtál, hogy az utcanév-változtatás volt a legfontosabb. Csepelen az MSZP-s korrupció felszámolásával több mint kétmilliárd forintot takarított meg az önkormányzat az adófizetők pénzéből. Többek között ezért nem fagyott meg senki az utcákon, mert nem lopta el senki azt a pénzt, amiből segíteni lehetett a rászorulókon.

    Idén harmint szociális lakás lesz megpályáztatva, ami szintén azért lehetséges, mert már nem a kommancsok vannak hatalmon, akik elmutyizták őket.

  17. beluska szerint:

    Addig engem ez nem vigasztal, amíg fizetnem kell azért, hogy ne egy hónap után lássanak el az ortopédián.

    Nagyon dicső és becsületes dolog kevesebbet lopni mint az MSZP, ezt elismerem.

    Azt hittem veled értelmesen is lehet beszélgetni, de úgy látom aki nincs egy véleményen veled az lebunkózod, tuskózod. A konzekvenciát én is levontam, de nekem elég ebből a stílusból. Majd ha felszáll a köd a szemed elől beszélgetünk, de így nem sok értelmét látom.

    További kellemes tuskózást, bunkózást, anyázást.

    Szervusz

  18. Manitu szerint:

    Te nem akarsz értelmesen beszéni, mert aki ilyen ordenálé módon hazudik, mint te, az nem akar mást tenni, mint hazudni.

  19. beluska szerint:

    Én nem azt állítottam hogy Csepelen fagytak meg – számomra az is ember aki Csepelen kívül tengeti az életét.

    Ez még kikívánkozott belőlem, most már tényleg megyek, hagylak másokon érvényesülni.

  20. Manitu szerint:

    Tehát egy csepeli utcanév-változással kapcsolatban először azt állítottad, hogy emberek vagynak meg és közben a fél várost átnevezik. Miközben senki nem fagyott meg Csepelen, és az utcák töredékét sem nevezték át.

    Aztán azt állítottad, hogy több százmillió forint lett elköltve, ami megint ordenáré hazugság. Meg azt, hogy eközben kórházak zárnak be, pedig 2003-ban zárták be a csepeli kórházat. Meg azt, hogy csak az utcanév-átváltoztatás a fontos, amikor milliárdokat takarított meg az önkormányzat az adófizetők pénzéből csak azért, mert felszámolták a korrupciót, és a szibériai hideg ellenére sem fagyott meg senki.

    Most meg azt állítod, hogy nem is Csepelről beszéltél, amikor egy csepeli utcanév-változásról beszéltél.

    Rosszindulatú, hazug disznó vagy.

  21. beluska szerint:

    Te tényleg ennyire sötét vagy? A bőröd színe is sötét kedves Manitu, vagy a csak a neved?

  22. beluska szerint:

    Idézzed légyszíves azt a mondatomat, ahol azt állítottam, hogy Csepelen bárki is megfagyott volna.

    Azt a mondatomat is idézzed kérlek, ahol azt állítottam, hogy Csepelen zárnak be sorba a kórházak.

    Elismertem -és ismétlem önmagam- (de csak a te kedvedért) – elismerésre méltó dolog kevesebbet lopni mint az MSZP.

    Továbbá nem csepeli utcanevek megváltoztatásáról beszéltem – azt írtam (!képletesen!) – hogy a fél várost átnevezték. Igen, olvasd el még egyszer: A FÉL VÁROST. (Nem a fél kerületet).

    Megemlíteném még egyszer, hogy veled ellentétben számomra az is ember aki nem a XXI. kerületben lakik, aki nem a XXI. kerületben fagy halálra, nem ott éhezik.

    Igen, valóban egy csepeli utcanév-változásról szóló cikkhez szóltam hozzá – de a hozzászólás értelmezése úgy látom már nehézséget okozott.

    No sebaj, fuss neki még egyszer.

  23. Manitu szerint:

    Nézd meg milyen cikkhez szóltál hozzá.

  24. Manitu szerint:

    Egyébként mindenki magából indul ki: te mennyit szoktál lopni?

  25. Jeniszej szerint:

    “Akkor most minden szakszervezeti vezetőről nevezzünk el utcát vagy a nácik minden áldozatáról?”
    Még mindig jobb utcát elnevezni azokról, akik megszenvedtek, vagy rászolgáltak arra.
    Mert, ugye aki a gyilkos fegyvereket gyártotta, – nyerészkedett a világégés idején. Lepaktált az agresszorokkal, hogy mentse szaros életét, – annak dukál egy egész fő utca.
    🙁

  26. beluska szerint:

    Hogy jön ide hogy mennyiért lopok? Nézd már meg milyen cikkhez szóltál hozzá! Légyszíves az erre alkalmas helyen tedd fel ezt a kérdést.

    Továbbá még mindig várom a CTRL+C-s idézetet, ahol a Csepelen megfagyott emberekről hazudtam én disznó, valamint azt is másold be légyszíves, ahol a Csepelen sorra záró kórházakról beszéltem én, a tuskó hazug disznó.

    Várom az idézeteket.

  27. beluska szerint:

    Na, azt hiszem nem várok tovább te kamus malac, megyek csucsukálni. Azért reggel benézek, hátha sikerült bemásolnod amit állítottál pár hsz-el korábban. Te sem változol, teljesen másról beszélsz mint amit kérdeznek. Ez valami narancsvírus? 🙂

    Szép álmokat füllentős coca. PÁPÁ

  28. Zoli049 szerint:

    Csepeli és tanári munkássága megérdemli, hogy egy utca legyen Vermes Tanár Úrról elnevezve!
    A múltat felesleges hánytorgatni, de Koltói Annánál is, így jobb lett volna a “nevesincs” utcának adni a nevet.

    OFF:
    Egyet csak kérdezek, költőit… 🙂
    Az V. kerületben a Károlyi szobor ment a levesbe, az utca megmaradt? Most akkor mi van?
    ON:

  29. csaba péter szerint:

    Az ilyen gazember manituk eszik az ürücombot wörcseszter szósszal.

  30. lolka szerint:

    beluska szerint:
    2012. április 04., szerda – 22:40
    -Mély tiszteletem a hozászolásaidhoz! Már az elején az jött le nekem, hogy te egy gyógypedagógia tanár vagy, aki szellemi fogyatékos gyerekeket nevel. Óriási türelmed és hihetetlen higgadtságod erre utal…De mondhatnám azt is, hogy hatalmas lámpásként sem sikerült fényt gyújtani némely sötét zugban, és mégsem adtad fel, pedig már az elején érezhető volt, hogy ezt a vitát evvel a szűk látókörűvel nem tudod sikerre vinni….

  31. Dr. grün szerint:

    Minden indiánok legnagyobb szellentése már bőven kiérdemelte, hogy majd egy zsákutcát nevezzenek el róla! ))) 🙂 (((

  32. lolka szerint:

    És akkor lesz, hogy minden zsák megtalálja a foltját…

  33. csaba péter szerint:

    egyébként manitu fentebb azt írtad , ha nem tudnád , hogy a komcsik által elismert kitüntetekkre büszkék vagytok és ti is elismeritek érdemeiket.
    És ez igy van jól.

  34. beluska szerint:

    Köszönöm lolka. Nem vagyok tanár, türelmem sincs sok – de vannak bizonyos “embercsoportok”, akikhez türelem kell. Beletellett egy kis időbe mire eljutott hozzá a lényeg – vagy nem volt azóta gépközelben 🙂

  35. Manitu szerint:

    Béluska kiérdemelte a hét hordószónoka címet. Ennyi butaságot ilyen rövid idő alatt még Menyus se röffentett a virtuális térbe.

  36. beluska szerint:

    Ahogy elnézem sokan osztják a véleményedet indián barátom.

    Két nap elteltével sem tűnt fel, hogy csak a te felfogásod ennyire homályos? Nem baj, az idő neked dolgozik.

  37. beluska szerint:

    Kedves lolka!

    Az utóbbi állításom látszik beigazolódni: “nem volt azóta gépközelben” 🙂

  38. lolka szerint:

    Az nem baj, ha valaki agyilag gyenge, csak ne legyen egyoldalú, mert az nagyon káros tud lenni…egyszerűen tompít. Szerintem mindegy, hogy gépközelben van e vagy sem, mert agyilag úgy van kódolva, hogy bár mikor ül a géphez begörcsöl az ujja és ugyan azt tudja csak pötyögni…Szerintem két mondat után ez ki szokott derülni és utána rá kell hagyni, bár az sem jó, mert azt hiszi, hogy az a jó amit ő gondol, pedig nem minden esetben van így…

  39. Vódli József szerint:

    1942-ben, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban Muki bácsi volt az I/A osztály főnöke és a matematika tanára, a fizika és a kémia tanárom is Ö volt. Mind a mai napig szeretettel gondolok vissza azokra az órákra! De nem én vagyok ay egyedüli az osztálytársaim és az akkori I/B osztály diákjai, mert minden évben a Miklós naphoz legközelebbi szomba-ton megkoszorúzzák a sírját a Farkasréti temetöben. Általában 10 és 11 óra kőzőtt szo-kott lenni a találkozó a temetö bejárata elött. Ha úgy gondoljátok, talán Ti is csatlakoz-hatnátok. Elötte célszerű a pontos idöpontról tájékozódni, ha nem tudjátok, hogy hol van
    a sírja. Űdvőzlettel egy régi csepeli lakos, akinek a lánya is a Jedlikben tanult.

  40. Helényi Mihály szerint:

    MUKI ELVTÁRS vérbeli komunista volt. Ateista. Feleessége sárgacsillag viselésére nem kötelezett zsidó egyetemista, nyiltan Horthy ellenes volt az egyetemen, földalatti komunista, majd szovjet kém. A hirszerzéásben férje segitett, biciglin járta a fél országot, jelezve a német alakulatok mozgását, magyar katonai felszerelések tárolását. Feleségét letartoztatták ,majd meguszta. Háboru után ujból perbe fogták, irigy komunista egyetemisták feljelentése alapján, de ujból meguszta.l945-ben azonnal önkéntbelépett a komunista pártba. Ezért soronkivül kapott Kossuth dijat, sok más erre érdemes elött. Róla megjelent könyv erősen tupirozott, agyonpuderozva.

  41. Dr. grün szerint:

    De hiszen ezek szerint Muki bácsi kiváló ember volt és megérdemelten neveztek el róla utcát Csepelen!

  42. vermes szerint:

    LENIN ÉS A PIONÍROK

    Lenin elvtárs békésen dolgozott a Kremlben, a tér felőli dolgozószobájában. A pionírok vidáman fociztak a Kreml tövében, amikor egyszer Jenyiszej pajtás olyat rúgott a labdába, hogy – betörve az ablakot – Lenin elvtárs íróasztalán landolt.

    Lenin elvtárs kicsit megijedt, ahogy a pionírok is. A labdát a szilánkok közül felvéve az ablakhoz sétált. A labdát mosolyogva dobta vissza a kis lurkóknak.

    Pedig közéjük is lövethetett volna.

    Igazán jó ember volt ez a Lenin elvtárs…

  43. Helényi Mihály szerint:

    Vermes Miklós a háboru elött is vallás ellenes marxista volt . -Rőth Á. róla irott könyve történelem hamisitás. Kucsman Árpád kommunista és Milkó gyula szélső ballliberális hamis anyaga. Segitett kommunista ruszki kém feleségének, akit – le is csuktak.Háboru után azonnal belépett a kommunista pártba.—Az utca neve, szobor állitása a hű kommunista párt katonák műve. Sok fasori tanár is érdemelt volt Kossuth dijjat, de azok keresztények és nem bolsik voltak.

Itt lehet hozzászólni !