Átadták a csepeli mentőállomást

Csepel.info

Csepeli mentőállomás

Fotó: Csepel.hu

2008. július 1-jén ünnepélyes külsőségek között adták át a csepeli mentőállomást, melynek ahhoz, hogy az ellátás zavartalan maradhasson, öt évvel ezelőtt, a Csepeli Kórház 2003-as bezárására már el kellett volna készülnie. A jeles eseményen az önkormányzat vezetésén kívül több politikus is részt vett.

 

„Csepel új mentőállomása átadásának napja meghatározó pont abban a több éves folyamatban, amely a XXI. kerületi egészségügy megújítását szolgálja.” – hangsúlyozta Tóth Mihály polgármester az ünnepélyes eseményen, melyen a helyi parlamenti politikusokon kívül dr. Vojnik Mária egészségügyi államtitkár, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és dr. Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is részt vett.

 

Öt évvel a kórházbezárás után…

 

A Csepeli Kórház aktív ellátását 2003 nyarán, pontosan öt évvel ezelőtt szüntette meg a főváros, miután a 2002-es önkormányzati választásokon még a kórház további fejlesztésére tettek ígéretet. A mentőellátást akkor az ország egyetlen magántulajdonában álló, lepusztult mentőállomása látta el Csepelen, egyetlen esetkocsival (a mentőállomásnak hiába volt még két szállító járműve, azok életmentésre nem voltak alkalmasak).

 

2004. októberében a mentősök kétségbeesett levéllel fordultak a csepeli önkormányzat képviselő-testületéhez. Az életmentők elpanaszolták, hogy még az egyetlen működő esetkocsin sincs se lélegeztetőgép, se szívritmus-szabályzó, melyek a csepeli kórházbezárás miatt jelentősen megnövekedett mentési idő miatt létfontosságúak lennének. A meglévő berendezések – EKG, infúziós pumpa, defibrillátor, vákuummatrac stb. – életkora azonos vagy magasabb az esetkocsiénál, a folyamatos használat miatt pedig már alkalmatlanok a betegellátásra. Nincs olyan nap, hogy egy vagy több életmentő eszköz el ne romlana, előfordul, hogy egyetlen sincs működőképes állapotban – figyelmeztetnek akkor a csepeli mentősök.

 

A csepeli önkormányzat képviselőtestülete a 2004. október 18-i ülésén vitatta meg azt a javaslatot, amely szerint az önkormányzati pénzen kiadott Csepel újság a kétheti megjelenés helyett hetente kerüljön a postaládákba. (Az ígéretek akkor még arról szóltak, hogy ezzel nem csak egy pártnak lesz több lehetősége véleménye kifejtésére.) A Fidesz-MKDSZ Frakció a mentőállomás helyzetének ismeretében akkor indítványozta, hogy egy rövid ideig még maradjon meg az újság kéthetenkénti megjelenése, az elkülönített többletpénzt viszont az önkormányzat az egyetlen esetkocsi életmentő eszközeinek felújítására fordítsa. A Fidesz indítványát a Centrum Párt és MIÉP csepeli képviselői ugyan támogatták, a név szerinti szavazáson azonban az MSZP és az SZDSZ szavazatain megbukott a javaslat.

 

A mentőállomás és az esetkocsi ügye így sajnos továbbra sem oldódott meg, viszont napirenden maradt. Olyannyira, hogy a 2006-os választási kampányban Gyurcsány Ferenc kormányfő a gerincút mellett személyesen tett ígéretet a mentő-helyzet 2006-os megoldására is. A csepeliek azonban hiába szavaztak az MSZP-re, 2006-ban sem a gerincút, sem a mentőállomás helyzetét nem oldották meg.

 

Pedig időközben több olyan eset is történt, ahol a mentők nem tudtak időben helyszínre érkezni. 2006. februárjában egy héten belül két tragédia is újra felhívta a figyelmet az ellátás problémáira.

 

2006. február 15-én egy 13 éves gyereket ütött el egy kamion a II. Rákóczi Ferenc út és a Karácsony Sándor utca kereszteződésénél. A helyszínen azonnal segítséget nyújtott egy orvosnő, miközben többen is próbálták hívni a mentőket, de már ez is csak nagy nehézségek után sikerült. A balestet szenvedett gyereknek ekkor még erős pulzusa volt. A mentő több, mint fél óra múlva érkezett meg. Igaz, ekkor három is, de már nem tudtak segíteni a baleset áldozatán. Pár nappal később a Móra Ferenc Általános Iskola bálján esett össze egy férfi. A tanárok többször is – előbb kétségbeesetten, később már sírva – hívták a mentőt, miközben egy orvos mesterségesen lélegeztette és többször is újraélesztette a beteget. A szívrohamot kapott férfit a körülbelül fél óra múlva, Pestszentlőrincről megérkező mentősök már nem tudták megmenteni. A tragédiát Borsány György csepeli alpolgármester is végignézte.


A mentőhelyzet megoldására azonban még ezek után is több, mint két évet kellett várni.

 

…végre megépült

 

A csepeli mentőállomás megépítéséhez az Egészségügyi Minisztérium mintegy 60 millió forinttal, a helyi önkormányzat pedig 30 millió forinttal járult hozzá – közölte az OMSZ az MTI-nek.

 

A 310 négyzetméter alapterületű bázison – amely az ügyeletet is működtető szakorvosi rendelővel közös épületben kapott helyet – négy mentőkocsi teljesít szolgálatot.

 

Még az idén várhatóan lesz bázis Tápiószelén, Tüskeváron, Nagyvázsonyban, Emődön, Enyingen és Mosonmagyaróváron. Ezen beruházások összköltsége 300 millió forint, amiből az állami támogatás 215 millió forint.

 

Csepel.info

 

Csepel.info hírlevél-feliratkozás: Csepel.info@gmail.com

12 hozzászólás “Átadták a csepeli mentőállomást” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    “a 2006-os választási kampányban Gyurcsány Ferenc kormányfő a gerincút mellett személyesen tett ígéretet a mentő-helyzet 2006-os megoldására is. A csepeliek azonban hiába szavaztak az MSZP-re, 2006-ban sem a gerincút, sem a mentőállomás helyzetét nem oldották meg.”
    Kár összemosni a két dolgot, semmi közük egymáshoz. 2006 tavaszán tett ígéretet Gyurcsány, és a csepel.info azt hiányolja, hogy néhány hónap alatt nem készült el a mentőállomás terve, nem épült fel, nem adták át. Uraim, néhány hónap alatt egy ilyen jellegű fejelesztést? Magyarországon? Ráadásul nyilvánvaló, hogy a mentőállomás megépítését nem lehetett külön kezelni az SZTK-rendelő felújításától, a kettőnek együtt van értelme.

    ” melynek ahhoz, hogy az ellátás zavartalan maradhasson, öt évvel ezelőtt, a Csepeli Kórház 2003-as bezárására már el kellett volna készülnie.” Ehhez pedig két dologra lett volna szükség:
    – tudni előre azt, hogy a kórházat bezárják. Ami – mint feljebb is megjelent – 2003 elején jött szóba.
    – az 1998-2002 között regnáló Orbán-kormány idején elkezdeni a tervezést és az építkezést is. Ez sem történt meg.
    Tehát én úgy gondolom, hogy egy ilyen ügyet politikai felhanggal tálalni enyhén szólva is csúsztatás…

  2. Bubus szerint:

    Szerintem az egyetlen mentő-esetkocsi műszereinek felújítását már 2004-ben meg kellett volna oldani, és erre konkrét javaslat is volt, amit az MSZP-SZDSZ leszavazott. Pedig bőven lett volna rá pénz. Ha ugyanis alapítványok adhatnak a mentősöknek életmentő műszereket, akkor a helyi önkormányzat is nyugodtan adhat. Már akkor is csak a propagandára gondoltak a döntéshozók, pedig többet értek volna el még propagandában is, ha nem a helyi MSZP-s pártújságra költik a pénzt, hanem az életmentő eszközökre.

    A kórházat meg nem lett volna szabad bezárni, de ha már bezárták, akkor is csak úgy lehetett volna, hogy előbb megoldják a Gubacsi híd jobb átjárhatóságát és a mentő helyzetet.

    Senkit sem lehet öt évvel később megmenteni, mint ahogy szükség van rá.

  3. Lexon szerint:

    Bubus: ebben egyetértünk. Csak arra próbáltam utalni, hogy a post eléggé csúsztatósra sikerült…

  4. Borbán Viktor szerint:

    Hogy te mekkora segg vagy, bubuska!
    Nem az lett volna a legjobb propaganda a szociknak/libsiknek,ha azt teszik,amit te most itt kinyilatkozol?
    A híd kérdésbene egyetértünk, gyenge volt a kerület..

  5. miska72 szerint:

    Tisztelt Lexon
    Innen lehet látni, hogy GAZEMBEREK vezetik az országot! GAZEMBEREK vezetik a kerületet! MAFFIA az álam! NEM KICSIT! NAGYON!

  6. Lexon szerint:

    miska72:
    na végre, erre vártam… 🙂

  7. atata szerint:

    Lexon! valóban kár összemosni, a gerincúttal, azzal nem csak gy. f. kecsegtetett, de a mentőt azonban ő igérte 86.000 embernek. A mentő állomás viszont nem gy. f. igérte a mentővel egyetemben, hanem a Fővárosi Közgyűllés és tóth miska az SZTK,- uram bocsá’- Járóbeteg Szakrendelő felújításával egyetemben -a kórház bezárásért kapott “jutalomból”. Ami még hozzátartozik, az akkor szintén beigért helikopter leszállót mintha nem adták volna át. Na erre varrjál gombot! , már az igéret pillanatában is jót röhögtem, mert a szakhatóság úgyse adott volna rá (leszállási)engedélyt. De azért beigérni azt tudták, mint az egynapos sebészetet is. Na pá erről indulatok nélkül ennyit.

  8. morzsi szerint:

    Lexon!

    Politikai felhang nélkül, józan paraszti ésszel gondilkodva:

    A Csepeli Kórház bezárását megelőzően kellett volna a mentőállomás! Így magukramaradtak a csepeli betegek!

    Politikai felhangja a hozzászólásodnak is van azzal a nem is gyenge csúsztatással, hogy az Orbán-kormányt hozod fel! Miért? Honnan kellett volna tudni az akkori kormánynak, hogy mit akarnak 2003-ban tenni a Demszkiék, mert ez egy főpolgármesteri döntés volt, nem kormányzati!

  9. Anyóca szerint:

    Persze persze, végre megépült, örülünk, HURRÁ!!!!!!!!!!!!
    Csakhogy elgondolkodtató, megint mi is épült valójában. Illetve nem mi, hanem milyennek?
    A közel 100 millás építési költség nem volt elég ahhoz, hogy az épületet klímával lássák el… Pedig rögtön szembetünik, hogy ezt az épületet bizony kora reggeltől késő estig tűzi a nap. Szegény ott dolgozók!
    Ráadásul a médiában megjelent vágóképeken jól látszik, hogy a garázsok olyan szűkre sikeredtek, hogy alig lehet kinyitni a bent álló mentőautók ajtaját…
    Szóval azt hiszem ez is olyan lett, mint a “nagy SZTK”. Kívülről rendben, belül meg… Na, inkább hagyjuk!

  10. Bubu szerint:

    Mit adtak át ünnepélyes keretek között, maketteket?
    Miért nem Csepelről mentek 2 perc alatt a kajaktelepre a mentősök ma délelőtt???????????????????????????????????????????
    ?????????????????????????????????????????

  11. leslie szerint:

    Kíváncsi lennék azok véleményére, akik tudták, hogy egy üres állomást adnak át ünnepélyes keretek között. Porhintés a szembe.

  12. […] életmentő eszközök lettek volna. A Csepel.info úgy tudja: a csepeli önkormányzat vezetői négy éve tudtak erről, sőt, még Gyurcsány Ferenc kormányfő is ígéretet tett a probléma megoldására. Amikor […]

Itt lehet hozzászólni !