Tovább nőtt az államadósság

Index.hu, Vg.hu

Az államháztartás maastrichti adóssága 2008 első negyedévének végén 67,1 százalékát érte el az utolsó négy negyedév GDP-jének, vagyis több mint egy százalékpontos volt a növekedés. Ez a túlzotthiány-eljárás (EDP) keretében az Európai Bizottságnak jelentett legfrissebb érték.

 

Az euró bevezetésének egyik előfeltétele a legfeljebb 60 százalékos szint elérése vagy legalább az arány egyértelmű mérséklődése lenne, ezt azonban – a többi előfeltételhez hasonlóan – Magyarország jelenleg nem képes teljesíteni.

 

Folytatódott a lakosság – főleg devizában történő – eladósodása, valamint a vállalati szféra hitelpozíciójának romlása az első három hónapban. A hazai gazdaság külső finanszírozási igénye azonban azért nem nőtt, mert az államháztartás ütemesen javítja a hitelpozícióját. Az államadósság ennek ellenére GDP-arányosan tovább emelkedett – derült ki szintén a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb pénzügyi számláiból.

 

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye az elmúlt egy évben a GDP kereken négy százalékát érte el, és már ötödik negyedéve folyamatosan csökken. (Ez azt valószínűsíti, ha valami nagy lazítás nem következik be az év második felében, akkor a 4 százalékos költségvetési hiánycélt teljesíti a kormány – a szerk.)

 

A háztartások nettó finanszírozási képessége az utolsó négy negyedév adatait figyelembe véve a GDP 1,5 százalékát tette ki, így tovább tart a több mint két éve megfigyelhető csökkenés. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye, amely az utóbbi egy évben a GDP 4,3 százalékát érte el, ismét nőtt az előző negyedévhez képest. Összességében a nemzetgazdaság finanszírozási igénye a pénzügyi számlák adatai alapján a GDP 6,7 százaléka volt az idei első negyedévvel záruló egyéves időszakban.

 

Forrás: Index.hu

5 hozzászólás “Tovább nőtt az államadósság” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    A százalék nem mond semmit. Mi, minek a százaléka? Ha azt mondják, ami valós, hogy minden lakosnak, mind a 10 milliónak fejenként 1,5 millió az adóssága, az mond valamit. Ezt, meg a PPR beruházásokat hagyjuk unokáinkra.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. miska72 szerint:

    DÜBÖRÖG A GAZDASÁG!!!! Nem halljátok!? NEM lessz gáázáremelés!! MONDOM! NEM LESSZ! Majd jön a behajtás, megszorítás! Ez mind azért van, mert szellemi fogyetékosok vezetik az országot, szellemi fogyatékosok vezetik Csepelt!

  3. Nagyapó szerint:

    Elnézést! Régebbi adatot közöltem. A Magyar Nemzeti Bank mostani adatai szerint az államadósság 105 milliárd euró, azaz 25 200 milliárd Ft. Tehát csecsemőtől az aggastyánig fejenként több mint 2,5 millió Ft. A Gyurcsány kormány több adóságot csinált, mint Kádárék. Hol a pénz?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. Borbán Viktor szerint:

    Nagyapó, te csak emlékezzél milyen volt,amikor még amikor ilyen baromságok helyett a nőkkel tudtál foglalkozni..
    A jobboldali,ha kinyitja a száját, acsarog, ha kinyújtja a kezét üt.. 🙁

  5. Papi szerint:

    Borbán Viktor!
    Nem tudom hányéves vagy (nem is érdekel) de 1990 (rendszerváltás éve csak, hogy tud) 21 ezer milliárd volt az állam adóság ami 2002-re közel felére csökkent az addig hatalmon lévő kormányok által (Antal, Horn, Orbán). Tehát hat év alatt 2002 – 2007 bocs ez csak öt év. Ez alatt megduplázta az álamadóságott és nem látszik belőle semmi. Azért ezzen elgondolkozhatnál.

Itt lehet hozzászólni !