Nekrológ Ádány Vincéné Marika néniről

Csepel.hu

Az asztalán két frissiben beadott pályamunka, tanári noteszében már a jövő tanév teendői is sorakoznak, hiszen osztálya 11.-es és a szalagavató alapos előkészületeket igényel.

Ősszel Csepel történetét felvillantó kaleidoszkóppal készült ünnepelni a 300 éves jubileumot, a pályázat elfogadásáról épp két hete értesültünk.

Tekintetemmel végigsimítom Marika könyvkupacát, dossziéit, az apró tárgyakat, melyek egy-egy kedves osztályára emlékeztették.

Hihetetlen, hogy nem jön vissza többé.

Nem láttam betegen, csak lelkesülve, tele tervekkel; nem láttam letörve, csak újra nekirugaszkodni. Nem láttam szomorkodni, mert vagy bosszankodott, vagy nevetett, nem ismerte a melankóliát. Ezért még most sem tudom elhinni, hogy vele bármi baj történhet.

Szerettem a közelében lenni, mert mellette biztonságban éreztem magam. Tudtam, kérhetek, és nem utasít vissza. Tudtam, megígér valamit, és nem fogja elfelejteni. Tudtam, szólhatok, mert figyel rám.

Aktivitása és energiái a szeretetből fakadtak. Soha nem csillapuló felelősséget viselt tanítványaiért. Érzékenyen kitapintotta a gyengéd törődésre vagy épp következetes elvárásokra szoruló diákot. Nem véletlen, hogy nyugdíjas óraadó tanárként is vállalt osztályfőnökséget, annak minden örömével és fáradságával együtt.

Ádány Vincéné 1978 óta tanított iskolánkban történelem szakosként. Közép- és emelt szintű érettségire készítette fel a jedlikeseket. Emellett iskolai rendezvények, kerületi évfordulók és vetélkedők szervezője volt, jónéhány évig vezette a történelem munkaközösséget. Részt vett a Csepeli ’56-os Emlékbizottság munkájában. Osztályfőnökként külön figyelmet szentelt a hátrányos helyzetű, problémákkal küzdő gyermekeknek. Hosszú időn át koordinálta a szülői munkaközösség tevékenységét. Munkáját Aranykatedra Emlékplakettel ismerték el.

Az aulában mécseseket gyújtanak a diákok, van, aki egy szál virágot tesz a fénykép mellé. És csak állnak néma csendben, fejet hajtva tanítványai.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Nekrológ Ádány Vincéné Marika néniről” bejegyzésre

  1. abelgyulane szerint:

    Nyugodjon békében! Ezek nagyon szomorú dolgok. Nem véletlen,hogy ismerjük a szlogent: “Az élet tűrhető színjáték, rosszul megírt
    harmadik felvonással”. A vígasztaló, hogy diákjainak emlékezetében élni – és mint a fotó jelképezi- világítani
    fog. “…Miért nő a fű, hogyha majd leszárad?
    miért szárad le, hogyha újra nő?”

  2. lb szerint:

    Megdöbbenve és megrendülve hallottam ma a szomorú hírt.

    Nyugodjon békében Tanárnő!
    http://jedlik.hu/tanarok/Lapok/kepek/adanym.jpg

  3. lb szerint:

    A nekrológ miért nem olvasható a Jedlik honlapján? 🙁

Itt lehet hozzászólni !