Csepeli siker az innovatív tanárok európai fórumán

Csepel.hu, Modern Iskola

Minden eddiginél eredményesebben szerepeltek a magyar pedagógusok a Microsoft Partners in Learning Lisszabonban rendezett európai fórumán: a csepeli Klacsákné Tóth Ágota első, a váci Gergelyi Katalin pedig második helyet szerzett és továbbjutott az Athénban novemberben sorra kerülő nemzetközi döntőbe.

Lisszabonban rendezték meg március 19-22. között a Microsoft Partners in Learning idei regionális fórumát, amelyre ezúttal is a hazai válogatóversenyek nyertesei kaptak meghívást.

Magyarországot a lillafüredi fórum első három helyezettje képviselte a portugál fővárosban: Klacsákné Tóth Ágota (Nagy László Általános Iskola és Gimnázium, Budapest), Gergelyi Katalin (Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium, Vác) és Erdei Gyula (Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló).

A két magyar tanárnő megismételte a hazai fórumon elért kiváló eredményt: akárcsak Lillafüreden, Lisszabonban is első helyet szerzett Klacsákné Tóth Ágota „Az a híg, folyó és igen vékony matéria…” projektjével, míg Gergelyi Katalin „Kávéház és irodalom – régen és ma” projektje ezúttal is a második helyen végzett. A magyar csapaton kívül csak a Ciprusról érkezett pedagógusok nyertek két díjat a versenyben.

Klacsákné Tóth Ágota elmondta: a diákok rettenetesen élvezték a tanulást, a projekt végrehajtása során nagy szerepet kapott a tanulói kezdeményezés, az önállóság. A témafelvetéstől kezdve, a csoportalakítás a feladatválasztás, a feladatvégzés, a megszerzett ismeretek ellenőrzése és az értékelés folyamata során t tanulók egymás közötti kommunikációja saját maguknak és társaiknak történő megfelelés igénye dominált, a tanár a háttérből nyújtott segítéget. a feladatok megoldásához bevonták azokat a fórumokat, amelyeket szabadidejükben egyébként is használnak, így például a Facebook-ot és a Live Messengert, videókat töltöttek fel YouTube-ra. Alapvető eszközként használtuk a notebook-okat és a Microsoft Office-t. Ezek a megoldások, eszközök segítenek abban, hogy a magyar oktatás is „haladjon a korral” és, hogy a diákok élvezettel és izgalmaktól fűtve induljanak iskolába.

A lisszaboni PiL-fórumon nem csak a részt vevők között, hanem a zsűriben is szerepeltek a magyarok: a 28 fős nemzetközi döntőbizottság hazai delegáltja Prievara Tibor volt, akinek a legnagyobb élményt az nyújtotta a megmérettetésen, hogy sikerült nagyon profi és igazságos értékelés mellett a verseny játék jellegét is megtartani.

“Büszke vagyok a magyar csapatra, két érmünkkel a legeredményesebbek voltunk a 40 országot és 81 projektet felvonultató mezőnyben. A bemutatott órák kitűnő példái voltak annak, miként tudják az IKT-eszközök és a Microsoft megoldások hatékonyabbá és élvezetesebbé tenni az iskolai munkát” – értékelt a fórumot követően Merényi Ádám, a Microsoft Partners in Learning (PiL) programmenedzsere.

Forrás: Moderniskola.hu, Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !