Minden megoldás érdekel: buszokat venne a BKV

Hírszerző

 

59/A busz Csepelen

Körülbelül egymilliárd forintot költhet a BKV a közeljövőben autóbuszok beszerzésére. Jelenleg a pályázat előkészítése zajlik; úgy tudjuk, a közlekedési vállalatot minden megoldás érdekli. A BKV a közeljövőben újabb hitelt vesz fel, ezt azonban nem fejlesztésre, hanem működésre, többek közt a bérek kifizetésére költi majd.

 

Egy új buszbeszerzés előkészítése zajlik a BKV-nál, miután a főváros jóváhagyott egy körülbelül egymilliárd forintos keretet járművek vásárlására. Úgy tudjuk, a kiírás “mindenre nyitott” lesz, annak érdekében, hogy a tervezett közbeszerzési pályázatra minél többen jelentkezzenek.

 

Ez egyrészt annyit jelent, hogy új és használt buszokkal egyaránt lehet majd pályázni; ez legutóbb is így volt: a botrányba fulladt, majd meghiúsult tenderen a BKV 0-6 éves buszokat áruló cégek jelentkezését várta, így elvileg új buszokkal is lehetett volna pályázni. A most előkészítés alatt álló pályázatra azonban a korábbival ellentétben nemcsak csuklós, hanem szóló buszokkal is lehet majd pályázni – értesült lapunk.

 

A rendelkezésre álló keret eredetileg másfél milliárd forint volt, ebből azonban félmilliárdot már kivettek karbantartásra.

 

Az összeget a BKV járművásárlásra kapta, így elvileg nem automatizmus, hogy a társaság buszokat vesz, mindenesetre a cég autóbusz-állománya van a legrosszabb állapotban: a BKV körülbelül 1300 buszából mindössze 150 Volvo mondható korszerűnek, a flotta átlagéletkora 14 év, több száz 18 évesnél is régebbi autóbusz rója az utakat Budapesten.

 

Akcióterv vagy pénz

 

A buszokon kívül elöregedtek a metró és a HÉV szerelvényei, a BKV felügyelőbizottsága ezért a járműállomány “aggasztó állapota” miatt a múlt hét végén azonnali intézkedésekre, akcióterv kidolgozására kérte fel a vállalat igazgatóságát, illetve a közlekedési társaságot tulajdonló Fővárosi Önkormányzatot.

 

Székely Gábor, a felügyelőbizottság szabad demokrata elnöke szerint az is kérdéses, hogy szeptemberben forgalomba tudják-e majd állítani a megfelelő mennyiségű autóbuszt. Más kérdés, hogy ugyanez a felügyelőbizottság ugyanazon az ülésen nem támogatta az újabb buszbeszerzést – a döntést majd az igazgatóságnak kell meghoznia.

 

A vitathatatlanul pocsék helyzet megoldására azonban a BKV-nak minden bizonnyal nem akcióterv kellene, hanem pénz. Úgy tudjuk, a BKV karbantartási terve szerint az eszközállomány megújításához a vállalatnak 30 milliárd forintra lenne szüksége, a főváros azonban csak 9,7 milliárd tőkepótló támogatást ad évente, tátong tehát egy 20 milliárdos lyuk a BKV finanszírozásában.

 

A BKV fb-je ugyanakkor újabb 4,5 milliárd forintos hitel felvételére bólintott rá, holott a társaság adósságállománya már meghaladja a 80 milliárd forintot. Ezt a pénzt azonban a vállalat nem fejlesztésre, hanem működésre, többek között a bérek kifizetésére költi majd el.

 

Botrányos tender

 

Emlékezetes: a BKV év elején írt ki pályázatot csuklós, alacsonypadlós buszok beszerzésére, a tenderre végül egyedül az Alfa Busz jelentkezett 84 darab használt Volvóval. Később kiderült, hogy Antal Attila akkori vezérigazgató fia alvállalkozóként az Alfa Busznál dolgozott; a botrány hatására a székesfehérvári cég visszalépett a pályázattól, Antal Attilának pedig távoznia kellett a BKV éléről.

 

A főváros mindeközben folyamatosan tárgyal a kormánnyal a BKV finanszírozási problémáinak megoldásáról; Budapest vezetése azt akarja elérni, hogy a BKV állami normatív támogatása az inflációt követve tartsa meg értékét. A főváros azért is lobbizik, hogy a helyben beszedett adóknak nagyobb hányada maradjon a fővárosnál. Budapest jelenleg a beszedett adók 0,6 százaléka fölött rendelkezik.

 

Forrás: Hírszerző

Egy hozzászólás “Minden megoldás érdekel: buszokat venne a BKV” bejegyzésre

  1. Erik szerint:

    Hát ugye hazavágtuk eladtuk kiraboltuk az Ikarus gyárat is….mint mindent 98 után.

Itt lehet hozzászólni !