Gyurcsány a saját csapdájába esett

Inforadio.hu

 

Másfél évvel ezelőtt megalkotott törvényeknek mond ellent mostani nyilatkozataival a kormány és a miniszterelnök. 2006 végén ugyanis az egyes szociális törvények módosításakor a mindenkori nyugdíjminimum 90 százalékára emelték fel a segély összegét, ami egyes régiókban alig maradt el a munkával is megszerezhető jövedelemtől.

 

Szinte folyamatosan módosítja a szocialista kormány a szociális segélyezésről szóló törvényt – egyszer emeli a juttatás összegét, máskor csökkenteni tervezi, mondván, nem az ösztönöz munkára.

 

Két évvel ezelőtt kétszer is módosult az a jogszabálycsomag, amelyről az elmúlt hetekben vita alakult ki annak kapcsán, hogy több önkormányzat munkához kötötte a segélyezést. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány múlt heti kibővített dobogókői tanácskozásán lényegében a közhangulatnak megfelelő nyilatkozatot tett.

 

A cél, hogy “fokozatosan távolítsuk el egymástól a minimálbér összegét az adható segélyek maximum összegétől annak érdekében, hogy ne csak az önkormányzatok érdekeltsége növekedjen, hanem a családoké és az igénybevevőké is abban, hogy ha van választási lehetőség a segély és a munka között, akkor érdemesebb legyen munkát végezni” – jelentette ki.

 

Garantált jövedelem

 

Ezzel ellentétesen cselekedett a kormány 2006-ban: még a választások előtt fogadták el azt a törvényt, amely megemelte a rendszeres szociális segély összegét, és annak kifizetését a szegénységi küszöb alatt élők számára törvényben garantálta.

 

Figyelembe vették a család nagyságát, bevezették az úgynevezett fogyasztási egységet. A segély nem fix összegű volt, hanem a nyugdíjminimum 90 százalékáig kiegészítették a család jövedelmét. Addig az önkormányzatok dönthették el, kinek adnak támogatást, de ez a jogkörük megszűnt – a válságrégiókban pedig feszültséget szült, hogy segélyek révén akár a minimálbérnél is magasabb összegekhez lehetett hozzájutni.

 

A két évvel ezelőtt, december 18-án hatályba lépett szociális törvény általános indoklásában például, úgy fogalmaznak, hogy az új típusú segély – amelyet néhány hónappal korábban vezettek be – összege akár magasabb is lehet, mint a részmunkaidős közfoglalkoztatásból származó munkabér, ezért a közmunkából származó bér kiegészítését javasolták.

 

A rendszeres szociális segélyt maximalizálták a minimálbérhez igazítva, illetve akik ennél több segélyt kaptak, azoknak célzott közmunkaprogramot indítottak.

 

Ott tartunk, ahol másfél éve

 

A mostani szociális és munkaügyi államtitkár két évvel ezelőtt azt mondta: több polgármester, valamint a gyermekjóléti szolgálatok vezetői is jelezték, hogy a 2006 nyarán megváltoztatott szociális törvény visszás helyzetet eredményezett.

 

Korózs Lajos közölte: egyes családok rendkívül nagy juttatásban részesülnek, míg mások a közcélú foglalkoztatás keretében minimálbérért dolgoznak.

 

A munkára akkor is ösztönözni próbáltak: a legrászorultabb, mintegy 7 ezer család esetében kötelező közmunka programot is indított a kormány.

 

A kereszténydemokrata Soltész Miklós 2006 végén a szociális törvény vitájában azt hangsúlyozta, hogy ha a segély többet ér, mint a munkával szerzett jövedelem, akkor leértékelődik a munka, és senki nem megy el dolgozni. A vita tehát másfél év után ismét ugyanarról folyik.

 

Forrás: Inforadio.hu

5 hozzászólás “Gyurcsány a saját csapdájába esett” bejegyzésre

  1. csollány szerint:

    A segélyezésre fordított pénzekkel a jelenlegi módszernél lényegesen jobban is lehetne gazdálkodni, ha ezt a pénzt magukénak éreznék, akik szétszórják. A közelmúlt eseményei igazolják, hogy a parttalan osztogatásból több településnek elege lett. Baranya megyében, egy szegények lakta faluban, az iskolában minden nap (a szünidőben is ) ingyen ételt kapnak az éhező gyerekek. Hasonló kezdeményezéseknek sokkal több a létjogosultsága, mint pénz adni a szülőknek, kocsmára. Persze, ezzel dolgozni kell, de van értelme.
    Amíg az elérhető kereset és a segély aránya a jelenlegi szinten marad, aligha nő az 50 %-os foglalkoztatottsági arány.

  2. miska72 szerint:

    Maffia az álam! Nem kicsit! NAGYON! Gazemberek vezetik az országot! Gazemberek vezetik a kerületet! Csepeli Önkormányzati MAFFIA!

  3. Borbán Viktor szerint:

    miska,te meg anyádra a bikát… Ha már enynire a vezetéssel avgy elfoglalva.. 🙂

  4. miska72 szerint:

    Bobikám neked meg nyald ki a seggem! Csak nem te is az Önkormányzati MAFFIA tagja vagy barátom? Töröld ki a csipát a szemedből akkor majd látni fogsz!

  5. Borbán Viktor szerint:

    Nem cimbora, hanem anyukád partnere… És ő kitörölte a csipát a szeméből… Azóta nem hív téged.. 🙂
    Csak rühellem a köcsög,szemforgató jobboldali, fideszes bandát..

Itt lehet hozzászólni !