Kerületi költségvetés: mi a frakciók véleménye?

Csepel.hu, Csepel.info

Március 9-ei lapszámunkban olvashatták azt az interjút, amelyet Németh Szilárd polgármesterrel készítettünk a kerület helyzetéről, az elfogadott szigorú költségvetésről, a további tervekről.

A frakciók képviselőinek véleményét az alábbiakban közöljük.

Szenteczky János (MSZP): Csepel vezetése rossz úton jár

A szocialista vezetés – a Németh Szilárd polgármester által is aláírt átadási-átvételi dokumentum szerint – 3,5 milliárd forinttal adta át 2010-ben a „kasszát”, amiből 3,1 milliárd forint bankban kamatozott! Igaz, a hiány mértéke viszonylag jelentős volt, de nagysága messze a törvényi határon belül volt, és mértéke meg sem közelítette a főváros több fideszes kerületében, vagy például Debrecenben, Hódmezővásárhelyen felhalmozott, svájci frank kötvények kibocsátásával is terhelt adósságot. Csepel pénzügyi helyzete tehát a hiánnyal és az adóssággal együtt is kezelhető volt.

Ezért igaztalan és nevetséges az állítás, amelyet Németh megfogalmazott: „Mert nagyon mélyről indultunk. 2010 októberében még a fizetésképtelenség rémével és egy legatyásodott, elképesztően pazarló önkormányzattal kellett szembenéznünk.” A fideszes költségvetés a működési költségekben lényeges változásokat nem hozott. A hiánycsökkenés leginkább annak köszönhető, hogy az örökül hagyott, úgynevezett északi pénzt „szervesen beépítették” a költségvetésbe, és az ebből a pénzből 2010 előtt tervezett fejlesztések nagy részét visszavonták. Csakhogy ezzel Csepel fejlődését is leállították.

A költségvetési céloknál a Fidesz figyelembe sem vette a választási ígéreteit, és nem számol a „kormány gazdasági szabadságharcának bukásából” várható központi és fővárosi költségvetési problémák csepeli hatásaival sem. Teljesítéséhez ezért további megszorító intézkedésekre lehet szükség – bár ezt a szót nem ismeri a Fidesz-szótár.

A hozzá nem értés miatt Csepel működtetése már a kiadási főösszeg 80,7 százalékát teszi ki, és 332 millióval több, mint az MSZP-s városvezetés alatt. Vagyis a Fidesz vezette önkormányzat – csökkenő színvonal mellett – egyre többe kerül a csepelieknek. Fejlesztésre alig maradt pénz, és a dologi kiadások 13 százalékos mérséklése komoly veszélybe sodorhatja az egész csepeli intézményrendszert.

Javuló költségvetés egyensúly (Kép: Csepel.hu)

A polgármester elismerte: nem lesz semmi a csepeli kórház visszaszerzéséből és 2012-ben nem készül el az uszoda sem. Így a Fidesz választási programja megbukott – és ezt a csepelieknek kell megfizetniük!

Pákozdi József (Jobbik): Vannak leleményesebb polgármesterek

Az idei költségvetést is az elvonások jellemzik a központi költségvetésnek köszönhetően, ami a mi kerületünket is erősen érinti. Mint azt már az elmúlt 22 évben megszokhattuk, az önkormányzatnak ezúttal is kevesebb központi támogatásból kell gazdálkodnia. Mivel az elvonásokat pótolni kell valamiből, ezért új adónemeket vezet be a kerület vezetése. Nem tudunk támogatni olyan költségvetést, amely elbocsátásokkal jár, vagy intézménybezárásokat von maga után.

Forrásokat kell találni, mégpedig úgy, ahogy más kerületek polgármesterei teszik. Vannak leleményesebb polgármesterek! Amelyik kerületben például az idegenforgalom jelentős bevételt generál, ott lobbiztak azért, hogy az idegenforgalmi adó ne a főváros kasszáját, hanem a helyi bevételt növelje. Csepel esetében ez az iparűzési adó lehetne, mert ezen a területen Csepel jelentős befizető, és lényegesebben kevesebbet kap vissza, mint amit a kerületi cégek befizetnek. Elgondolkodtató, hogy érdemes-e a főváros része lenni, ahol mostohagyerekként kezelik Csepelt.

2012-re az önkormányzat 668 millió forintos működési hiányt prognosztizál, amit 2013-ra nem lehet tervezni! Ehhez az önként vállalt feladatok finanszírozását kell megszüntetni. Vajon milyen területtől vonják el ezt a pénzt – netán az egészségügytől vagy az oktatásügytől?

Pozitívum, hogy a közterületi feladatokra nagyobb összeget terveztek, erősíteni kívánják a közbiztonságot, ugyanakkor negatívum, hogy a lakosság tájékoztatását nem tartják elsődleges feladatnak. Az erre irányuló javaslatomat, amely egy interneten elérhető önkormányzati tévé lett volna, és 5 millió 700 ezer forintból megvalósítható, leszavazták, de a Fidesz-közeli cégtől, a Lakihegy Rádiótól közben 5 millió forint értékben műsorsugárzást rendeltek meg.

Tenk András (LMP): Nincs munka, nincs fejlődés

Értékelni csak azt lehet, amit az értékelő alaposan megismer. Mivel az idei, csaknem hetvenoldalas költségvetés-tervezetet alig három nappal a bizottsági ülések előtt lehetett megismerni, ezért érdemben nehéz volt határidőre értékelhető javaslatot, módosítást kidolgozni. Aki pedig megpróbálta, nem járt sikerrel.

Bár Magyarország megújul, a pályázatok elbírálásának hatásfoka közelít a nullához. A kifizetések akadoznak, a vállalkozások a túlélésért küzdenek, a működő tőke pedig a bizonytalan politikai légkörben kivár. És nincs munka. Mindez Csepelre is igaz. 2010 óta nem jöttek létre munkahelyek, nincsenek jelentősebb külső források és új beruházások. Ezek után logikus, hogy a 2012. évi költségvetés a tavalyihoz hasonlóan megint csak a megszorításokról szól. Persze, a tényekhez hozzátartozik, hogy egy többmilliárdos vagyonveszteséggel terhelt önkormányzatot örökölt meg a mostani testület, de az állandó visszafelé mutogatásból már nem lehet megélni. Az adósságállomány csökkentése jó eredmény, de milyen áron? Elbocsátások, átszervezések, centralizáció, presztízsberuházások, adóemelések történtek.

Az új önkormányzati törvény csökkenti az önkormányzatok feladatait, állami kézbe adja az alapfokú oktatást és a kórházakat, de több lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy adók kivetésével növeljék a bevételeiket. És ezzel élünk is. Például építményadó, telekadó emelése révén próbálja az idei költségvetés is tömködni a működéskor keletkező forráshiányos lyukakat. Az elbocsátott önkormányzati dolgozók után felszabadult bértömeg presztízsberuházásokra lesz felhasználva. A művelődési intézmények megroppantásából származó többletpénzekből nem kötelező, de szépen hangzó feladatokat vállal fel Csepel önkormányzata. Több millió forint jut saját fúvószenekarra, miközben megfosztották a csepelieket a televíziójától és múzeumától. A valós környezetvédelmi problémák szőnyeg alá lettek söpörve, de helyette zavaros hátterű természetvédelmi fejlesztésekre költenek el milliókat.

Mindezeket a bajokat tetézik az előző önkormányzattól megörökölt előnytelen szerződések, átgondolatlan fejlesztések teljesítési kötelezettségei.

Borbély Lénárd alpolgármester: „16 év elmaradásait pótoljuk”

A fizetésképtelenséget és a csődveszélyt megszüntettük, a költségvetés egyensúlyát visszaállítottuk. Jelenleg több mint kétmilliárd forinttal kevesebből működik az önkormányzat, mint 2010-ben. Ez nem megszorítás, ez a hatékonyság növelése. És ami a legfontosabb: a 16 évig ígérgetett, de soha nem teljesített fejlesztéseket, beruházásokat pótolunk most be. Emellett sokkal több figyelmet szentelünk a közbiztonság javítására, és mindezt a válság és a súlyos pénzügyi örökség ellenére – mondta el az ellenzéki kritikákra válaszolva Borbély Lénárd pénzügyekért felelős alpolgármester, országgyűlési képviselő.

Az MSZP kivételével elismeri az ellenzék, hogy jóval kevesebb pénzből működik ma az önkormányzat, mint korábban, és azt is, hogy súlyos pénzügyi helyzetből kellett kiindulni 2010-ben. Valamennyi ellenzéki párt kritizálja ugyanakkor a költségvetést, ami a Fidesz szerint jó úton tartja a kerületet. Kinek van igaza?

Mielőtt számokról és konkrétumokról beszélünk, köszönetet mondok az önkormányzat, az intézményeink és a cégeink munkatársainak, akik megfeszített munkát végeztek annak érdekében, hogy összeálljon ez a takarékos és hatékony költségvetés. Igazi csapatmunka volt, amelyben több száz, de inkább több ezer munkaóra van.

Akit az igazság és nem a pártok magyarázata érdekel, a független könyvvizsgálónak vagy a szemének higgyen. A számokat nem lehet megerőszakolni.

A 2012-es költségvetésünk legfontosabb jellemzője, hogy az egyensúly elérése érdekében újabb jelentős lépéseket teszünk. Mindezt úgy érjük el, hogy a lakosságra nem hárítunk át további terheket. A több mint kétmilliárd forintos megtakarítást az MSZP-s időszakban közkedvelt átláthatatlan, korrupció-gyanús alvállalkozói rendszer felszámolásával és jelentős átszervezésekkel tudtuk elérni. Ma ugyanazokat a szolgáltatásokat olcsóbban és sokszor magasabb színvonalon tudjuk nyújtani, mint az elődeink. A művelődési házak például minimum ugyan olyan színvonalon működnek, mint korábban, csak éppen közel 100 millió forinttal olcsóbban. Az átalakulóban lévő Csevak Zrt. már nem a pénzek átjátszásával foglalkozik, hanem területet vásárolt, gépparkot, munkahelyeket teremtett csepeliek számára, és a városüzemeltetés feladatait látja el.

A Jobbik részéről hangzott el a kritika, hogy a főváros mostohagyerekként kezeli Csepelt. Az LMP szerint „nincs munka, nincs fejlődés”, az MSZP kórházat és uszodát, és szintén a Jobbik internetes, online képviselő-testületi közvetítést hiányol közel hatmillió forintért.

Egyetértek azzal, hogy a főváros sokáig mostohagyerekként kezelte Csepelt. 1993 óta ígérték a gerincutat. 1994 óta a teljes csatornázást, a kerékpárutakat, a kórházfejlesztést, uszodát meg még sok mindent. Az ígért fejlesztésekből 2010 őszéig nem készült el semmi. Sőt, a Csepeli Kórházat és az uszodát még be is zárták.

16 év elmaradásait pótoljuk most be. Kell-e több bizonyíték, mint az, hogy megkezdődött a gerincút építése, megépült az Ady és a Weiss Manfréd úton két kerékpárút, hamarosan befejeződhet a kerület teljes csatornázása, folytatódik az Ady-projekt? Mindez a válság, a pénzügyi nehézségek, a BKV katasztrofális helyzete mellett! De a főváros támogat bennünket a Csepel kapuja programban, a Tamariska-domb megvédésében és az új uszoda építésében is, amit remélhetően 2014-ig átadhatunk. Ma nem csak a tömegközlekedést veszítenénk el egy Budapestről való leválással vagy zsarolással, hanem mindazt, amire 16 évig vártunk, és most végre elkezdődött. A képviselő-testületi ülések online internetes közvetítését azért nem támogattuk, mert az ülések nyilvánosak, és az erre szánt pénzt más helyen jobban fel tudjuk használni.

A csepeli emberek mérhetetlen lenézésének tartom az MSZP-kritikát. Németh Szilárd polgármester úrral rögtön a választások után megnéztük, ami a kórházból megmaradt. Lesújtó volt. Higgyék el, olcsóbb lenne újat építeni. De Csepelen csak akkor lehet újra kórház, ha ebben politikai konszenzus alakul, és mindenki egyetért vele. Ezt meg is mondták nekünk: ez alapfeltétel. Az MSZP azonban ma is védi a kórházbezárást – soha nem is kértek miatta bocsánatot -, és ugyanezt hallottuk Borka-Szász Tamástól is, aki a Gyurcsány-pártban politizál. Ilyen körülmények mellett nincs a világon olyan felelős vezető, aki kórházat építene egy olyan kerületbe, ahol a 16 évig kormányzó párt az újbóli hatalomra kerülése esetén azt azonnal újra bezárná.

Mi az, amit az új vezetés még nyújtani tud Csepelen?

Folytatjuk a fiatal lányok ingyenes méhnyakrák-elleni védőoltását. Továbbra is ingyenes lesz a csepeli fiatalok házasságkötése – ezeket csak az MSZP nem támogatta. Bevezetjük a csepeli kisbabák köszöntését, de a 18. életévüket betöltő fiatalokról sem feledkezünk meg. Tudom, nem nagy dolgok ezek, de szerintünk fontosak. Programot indítunk a diákok számára határon túli magyar lakta területek megismerésére, amit a baloldal a rákellenes programunknál is jobban ellenez. Fejlesztjük a Jedlik Ányos Gimnáziumot. Emellett a Széchenyi iskolában sportosztályt indítunk, de minden iskolában bevezetjük a mindennapos testnevelést, továbbá az iskoláink fizikai eszközeinek fejlesztését is elindítjuk “Vermes Miklós terv” néven. Bővítjük az óvodai férőhelyeket, és különös figyelmet fordítunk a közbiztonságra.

Megdupláztuk a közterület-felügyelők létszámát és 24 órás szolgálati időt vezetünk be náluk. Átszervezzük a térfigyelő kamera-rendszert, és továbbra is megerősített rendőri szolgálat van Csepelen. A köztereinket és a biztonságunkat minden eddiginél hatékonyabban védjük. De a bűnözés visszaszorításához szükségünk van a lakosság aktív támogatására is. A lakosság tájékoztatása érdekében kéthetivé változtattuk a Csepeli Hírmondót, és terveink szerint a Lakihegy rádióban is megjelenünk híreinkkel, amely Csepel egész területén fogható az FM 107 Mhz-en.

Ezek mellett arra is jut forrásunk, hogy továbbra is támogathassuk testvérvárosunkat, Nagyszalontát abban, hogy magyar állampolgársághoz segítse az erdélyi és partiumi magyarságot, valamin arra, hogy a kerület lakosságával közösen megünnepeljük kerületünk újjáépítésének 300. évfordulóját.

Mindent összevéve úgy érzem, hogy jó irányba kezdtek változni a dolgok. Ma már, ha Csepelről számolnak be, nem csak kriminális, rossz híreket hallani. Olyan rendezvényeink is országos hírnevet szereztek, mint a tájegységek napja, a kerületi disznóvágás vagy éppen a magyar-lengyel államfői látogatás. Országos elismerést kapott a közterület felügyelet vezetője, a Csepeli Erőműben pedig minden remény megvan arra, hogy százmilliárd forintos beruházás kezdődjön. Úgy érzem, hogy Csepel megítélése pozitív irányba kezd fordulni.

Forrás: Csepel.hu

11 hozzászólás “Kerületi költségvetés: mi a frakciók véleménye?” bejegyzésre

  1. maminti szerint:

    Én ugyan nem vagyok se szakértő, se képviselő, de adok egy nagyon hasznos tanácsot, ráadsul teljesen ingyen: A talajterhelési díjakat bírságokkal és késedelmi kamatokkal növelten tessenek behajtani visszamenőleg 8 NYOLC!!!!!! évre arra a többszáz háztartásra, akik nem fizetnek, hanem röhögcsélenk azokon, akik olyan hülyék, hogy fizetik.
    Ezt a tanácsot már megadtam Németh polgármester úrnak levélben is, aki nagyon kedvesen azt válaszolta, hogy rendezni fogják az ügyet, csakhát nincs rá kapacitás, ezt a sok háztartást végigjárni.
    Nem is kell. a csatornáztási művek nyilvántartásából megtudják mely utcák vannak csatornázva, s azt is, mely házszámok csatlakoztak a csatornára. A maradéknak be kellett volna jelentkezni talajterhelési adó hatálya alá. Akik nem szerepelnek az Önök nyilvántartásában mint ezen adó alanyai, azokkal kell csak foglalkozni. Csakhát a szavazatok elvesztésétől való félelem erősebb az urakban, mint a rendteremtési vágy. Cáfoljanak meg – tettekkel.

  2. Manitu szerint:

    Csentecki szerint Debrecennek és Csepelnek hasonló a lakosságszáma. Milyen alapon lesz valaki vagyonkezelő-vezér? Csenti esetében szerintem én már kitaláltam.

  3. demokrácia szerint:

    Már az ,hogy” vezérigazgató”önmagában is röhejes.Alig vannak önkoris lakások,
    a csevakban több vezető lesz/volt mint dolgozó, vagyon szinte semmi.

  4. Lakó1214 szerint:

    “megépült az Ady és a Weiss Manfréd úton két kerékpárút”

    Ez így “fake”!

    “hamarosan befejeződhet a kerület teljes csatornázása”

    Van egy kis lemaradás, de hajrá, mert véges az EU-s pénz!

    “Továbbra is ingyenes lesz a csepeli fiatalok házasságkötése”

    Ezt a gesztust…

    “a 18. életévüket betöltő fiatalokról sem feledkezünk meg”

    Ez így qrva nahy “fake”! Az alattiak ösztöndíját elvettétek, igen…

    “Programot indítunk a diákok számára határon túli magyar lakta területek megismerésére”

    Biztos ez a legfontosabb???

    “minden iskolában bevezetjük a mindennapos testnevelést”

    Mint az egész országban, ez mondjuk jó ötlet.

    “különös figyelmet fordítunk a közbiztonságra”

    Menni fognak a kamerák is???

    “Megdupláztuk a közterület-felügyelők létszámát”

    Pénzkidobás, rendőrök kellenek!

    “terveink szerint a Lakihegy rádióban is megjelenünk híreinkkel”

    HOL??? Nincs 1/20-ad havi képviselői fizetés egy sajátra? Tudjátok, a frekvencia ingyenes!

    “arra is jut forrásunk, hogy továbbra is támogathassuk testvérvárosunkat, Nagyszalontát”

    Meg is van a rádió és a kameraműködtetés ára?!

    “a kerület lakosságával közösen megünnepeljük kerületünk újjáépítésének 300. évfordulóját”

    Megint egy “fake”!

    “Ma már, ha Csepelről számolnak be, nem csak kriminális, rossz híreket hallani”

    Nem… Csak híradót kell nézni.

    Csak így tovább!

  5. J szerint:

    Amíg a költségvetésben fog szerepelni olyan, hogy “tervezett hiány”, addig nem szabad számítani semmi jóra. Úgy látszik, ők sem hallották még az “addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” népi bölcseletről.

  6. Manitu szerint:

    A magát dúzsgazdaggá varázsoló korábbi MSZP-s vezetésnek egyetlen olyan kritikája sincs, aminek lenne alapja.

  7. Manitu szerint:

    J, felhívom a figyelmedet, hogy a költségvetésben már csak az előző évekről (2010 és az előtti) áthúzódó hiány van. Tehát az, ami az MSZP szerint nem érdekes, “mert a múltat ne bolygassuk” pofázás. Na ennyire számít még a múlt: még évekig kell megfizetni az árát a tolvajkormányzásnak.

  8. ebihal szerint:

    Borbély úr elmondta azt, amit tavaly ősszel is elmondtak, érdemi változás nem történt.
    A többiekkel, mivel nincs hatásuk a dolgokra, nem igazán kell foglalkozni. A témának
    külön pikantériája, hogy Manitu bölcs útmutatást nyújt a hülyeséghez!

  9. Manitu szerint:

    Az érdemi változás lett volna, ha csődbe megy Csepel – ahogy a kerületet az elvtársak itt hagyták.

  10. ebihal szerint:

    Manitu! Az érdemi változás az lett volna, ha tettek volna valamit, a szájtépésen kivül!
    Sajnos a probléma az, hogy csak a pofázás megy, igazi alkotó munka sehol!

  11. Lenin szerint:

    Nem értem a Csepeli polgártársaimat. A minimálbér kilencven ezer forint felett van. A “tanult” képviselők kijelentették, hogy 47 ezerből meglehet élni. Mi itt a probléma!? Mennyibe is kerűl egy lakótelepi lakás rezsije? Na, a többiből pedig meglehet élni….

Itt lehet hozzászólni !