Csaltak a Tescóban árult Nagyi tésztájával

HVG

Az élelmiszer-jelölés kötelező szabályainak megsértése miatt a ,,Nagyi tésztája ,,4 tojásos száraztészta” termékek forgalmazását megtiltotta a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A tészták pontos cégneve nem volt feltüntetve és a jelzett tojásmennyiségnek is csak töredékét tartalmazták a tészták.

A hivatal munkatársai a Tesco vecsési áruházában találták azokat a száraztésztákat, amelyek jelölése nem felel meg a vonatkozó előírásoknak – áll a minisztériumi közleményben. A ,,Nagyi tésztája” logó alatt forgalmazott termékek – fodros nagykocka, tarhonya, spagetti, orsó, szarvacska – csomagolásán a gyártó neve mellett nincs feltüntetve a címe, márpedig európai uniós és hazai előírások szerint a gyártó vagy forgalmazó neve vagy cégneve mellett annak címét is szerepeltetni kell a forgalmazott termékek csomagolásán – írja a minisztérium.

A hatóság az összes Tesco áruházban megtiltotta a hiányos jelölésű száraztészta forgalmazását, és kivonatta a forgalomból a 45 ezer csomag, összesen mintegy 22500 kg tésztát.

Valamennyi „Nagyi” elnevezésű száraztészta fajtából mintát is vettek – írja a VM, a laboreredmény szerint a termékek a feltüntetett tojásmennyiség negyedét sem tartalmazzák.

A jelölési és a minőségi hiányosságok miatt a Tesco Global Zrt-re több mint 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki az Igazgatóság illetékes kerületi hivatala, ezen kívül a kivonás és visszaszállítás költségeit is fedezniük kell.

Tekintettel arra, hogy a tészták Csehországból származnak, a kifogásolt terméket vagy visszaszállítják a gyártóüzembe, vagy megsemmisítik.

hvg.hu

9 hozzászólás “Csaltak a Tescóban árult Nagyi tésztájával” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    A Nagyi Tésztája Csehországból származik. Kénytelen vagyok idézni egy közismert cseh mondást: “Muszáj rendnek lenni, mondta a nagymama, és berúgta a szart az ágy alá.”

  2. robi szerint:

    Lenne fantázia a Visegrádi Négyek üzleti kapcsolataiban?

    Igen, ha nem a szemetet akarják egymás nyakába sózni.

  3. lolka szerint:

    Addig nem is lenne probléma, ameddig egymás nyakába sóznánk. Akkor van a gond amikor mindenki a mi nyakunkba (akarja) sózza a szemetet…

  4. hajós szerint:

    Minden rendben a Tescónál:
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/03/24/nem_talaltak_szabalytalansagot_a_tesconal/

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és Tesco áruházlánc közös közleménye szerint a Tesco élelmiszerbiztonsági gyakorlata megfelel az előírásoknak. A médiában elhangzott, a húsáru kezelésével kapcsolatos hírek hatására indított soron kívüli hatósági ellenőrzés során nem tártak fel rendellenességet az ellenőrzött Tesco áruházaknál.

    Gerry Gray a Tesco magyarországi vezérigazgatója közölte: örül, hogy a hatóság extra ellenőrzésekkel reagált a médiában elhangzott vádakra, mert semmi sem oszlatja el úgy az esetleges kételyeket, mint egy független, hiteles szervezet minősítése. Az első körben vizsgált 26 áruházban az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően történt a húsáru kezelése.

    Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke elmondta: a hatóság folytatja az ellenőrzéseket, a beérkező közérdekű bejelentések kivizsgálása prioritást élvez, és a bejelentések megkönnyítése érdekben hamarosan zöldszám-szolgáltatást indítanak.

    A korábban megjelent hírek szerint évek óta gyakorlat volt a multinál a lejárt szavatosságú hústermékek újracsomagolása, majd értékesítése, hogy minimalizálják a veszteséget. A beszámolók alapján az alkalmazottak a feletteseik utasításait követték az adott esetekben.

    A Tesco a vádak megjelenése után azonnal visszautasított minden állítást, amelyek az élelmiszerbiztonsági szabályok szándékos megsértéséről szóltak. Akkori állításuk szerint a vállalat vezetése soha semmilyen szabályszegésre nem adott utasítást. A szabálytalanságok egyedi, elszigetelt esetek voltak, és minden esetben következményekkel jártak.

    Az áruházlánc szerint Magyarországon belül egyébként is egyedülálló módon húsgarancia-program működik, amelynek keretében a vásárlók 24 órán belül visszavihetik a friss húsárut. Ha a minőséggel nem elégedettek, a vállalat a vételár dupláját téríti vissza.

  5. Lakó1214 szerint:

    Egy termék ami nem az, ami rá van írva.
    Szemétnek ez sem lett kikiáltva, csak nem az ami.
    Akad itt szerintem még másik termék, de talán még másik ezer is, csak meg kellene keresni. Vélem, hogy ebben minden üzletlánc érintett. Azt nem akarom elhinni, hogy a többi csak az I. osztályú, hibátlan, … termékeket forgalmazza.

  6. Jeniszej szerint:

    A Fateromnak nagyon tetszik, hogy így rászálltak az élelmiszer ellenőrzésre a Tescóban. 🙂
    De miért a víz folyik a húsból és nem a vér?
    Eredményes munkát kívánok szívből Oravecz Márton, a NÉBIH elnökének.
    A Faterom nagyon haragszik a ezekre, mert mint bebizonyosodott valótlan indokok alapján hurcoltatták meg beteg rosszul látó nyugdíjas haverját. Azt mondja az Öreg, hogy a bíróságon bebizonyosodott, hogy a luzer biztonságiak a haverjának a százéves öreg karcos szemüvegére ráfogták, hogy lopta a nagy Tescóból. Mindjárt felmerül a kérdés az emberben, hogy lehet egy öreg karcos szemüveget újnak nézni? Milyen kereskedők ezek?
    Vajon miért nem kért bocsánatot a mai napig sem a dicső cég multi az öreg rosszul látó beteg nyugdíjas bácsikától.

  7. bonifác szerint:

    Mindig így van ez, ha a Nagy Testvér kihátrál a Simlis háta mögül.Sajna, Urak: se támogatás, se pénz…De sebaj: siránkozásuk ha nem is az égig, de legalább
    Brüsszelig elér. Szemét, mocskos Orbán! Még azt a kis rohadó húst sem engedi eladni!!!!

  8. Jeniszej szerint:

    “”A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy a Tescónál a jelek szerint előre tudják, mikor, milyen hatósági ellenőrzésekre számíthatnak. Februárban például kör-emailt kaptak a hipermarketek vezetői, amelyben azt írták: „Sziasztok. Amiért kiküldtük, mert a Fogyvéd február 8-tól országos ellenőrzésekbe kezd a hiperekbe. Amint van pontosabb infónk, küldjük nektek.” A Tesco azt állította, egy internetes cikkre bukkanva következtette ki, hogy ellenőrzés kezdődik – írja a hétfői Magyar Nemzet.”” 🙂

  9. Jeniszej szerint:

    “”A Magyar Nemzet különösnek nevezi, hogy közös fejléccel ellátott együttes közleményben tudatta a Tesco és a Nébih, hogy az első körben vizsgált 26 Tesco áruházban az élelmiszer-biztonsági előírások betartásával kezelik a húsárut. A lap emlékeztet arra, hogy a Tesco több dolgozója szerint a vállalatnál felsőbb utasításra a romlott, büdös húst is árulják, a lejárt szavatosságú csirkéből grillcsirkét sütnek.””
    Igaz cáfolta ezt a multi!
    🙂

Itt lehet hozzászólni !