Koalíciós harc: SZDSZ-közeli káder veszi át a BKV-t?

Hírszerző

Trolitolás a BKV-nál

 Ki kit tol előre?

 

Egyelőre nincs mindkét fővárosi koalíciós párt által elfogadható jelölt a BKV vezérigazgatói székére, így egyre valószínűbb, hogy a posztra kiírt pályázat eredménytelenül zárul. Ennek megfelelően értesüléseink szerint meg is indult a koalíciós szkander a cég vezetéséért. Miközben a BKV Hagyó Miklós portfóliójába tartozik, a vállalat vezetésében megerősödött egy, a szabad demokratákhoz közel álló koordinációs tanácsadó, aki a vállalat vezetésére is pályázik.

 

A napokban több lapban is megjelent az a hír, miszerint egy sikertelen pályázat esetén sem maradna vezető nélkül a BKV, ebben az esetben ugyanis Tótfalusi Györgyöt, a közlekedési vállalat igazgatóságának elnökét neveznék ki elnök-vezérigazgatónak, a cégnél jelenleg koordinációs tanácsadóként dolgozó Futó Sándor pedig – hivatalosan továbbra is tanácsadóként – a tényleges vezérigazgatói feladatokat látná el.

 

Noha a Hírszerző egyes forrásai a hírt valószínűtlen pletykának minősítették, az azonban tény, hogy a BKV Akácfa utcai központjában az egyik kisebb, patinás tárgyalót már alakítják át Futó részére, az eredetileg Antal Attila volt vezérigazgató számára tartós bérletbe vett, luxus színvonalon felszerelt Volkswagen Passatot pedig Tótfalusi használja.

 

A lap úgy tudja, a hír hátterében a fővárosi koalíció két pártjának izmozása áll, a BKV ugyanis Hagyó Miklós városüzemeltetésért felelős szocialista főpolgármester “portfóliójába” tartozik, miközben Tótfalusi és Futó helyzetbe hozásával immár három SZDSZ-közeli vezetője lenne a BKV-nak. (A harmadik Székely Gábor, a cég felügyelőbizottságának elnöke.)

 

A B-terv

 

A Hírszerző információi szerint B-tervre azért van szükség, mert már most borítékolható, hogy a BKV vezérigazgatói pályázatának június 30-i lejártáig nem találnak konszenzusos vezérigazgató-jelöltet. Nem kell hozzá cinizmus ugyanis, hogy nem az lesz a BKV új vezérigazgatója, aki a legjobb pályázatot nyújtja be, hanem akinek a személyéről a szocialisták és a szabad demokraták meg tudnak egyezni; ilyen jelölt jelenleg nincs.

 

A lapnak több forrásból megerősítették, hogy eddig körülbelül tucatnyian érdeklődtek a vezérigazgatói szék iránt, pályázatot azonban még senki sem adott be. A Népszava lapunknak is megerősített információi szerint többek közt Devecz Miklós, a Hídépítő Zrt. volt vezérigazgató-helyettese, a korábban a Magyar Villamos Művek Zrt.-t vezető Kocsis István és a már említett Futó Sándor pályázik a cég első emberének posztjára.

 

A Tótfalusi-Futó tandemről szóló hír már napok óta járja a sajtót, arról azonban eltérnek a vélemények, hogy kinek áll érdekében a pályázat lejárta előtt egy héttel különböző elméleteket gyártani. A lap egyes forrásai szerint a hír terjesztése mögött Hagyó Miklós állhat, akinek az lehet a célja, hogy még időben lejárassa az SZDSZ-közeli vállalatvezetőket.

 

A lap főpolgármester-helyetteshez közeli forrása azonban ezt cáfolta; mint mondta: nekik is jelezték már BKV-sok Futó Sándor megerősödését, aki már több vezetőnek “vállára lépett”. Tény, hogy más a hír terjesztése, és más annak tartalma: ha ugyanis tényleg Tótfalusi és Futó veszi át a cég vezetését, az nyilván nem a szocialisták érdeke.

 

Kacsa

 

Egy liberális városházi informátor azonban úgy véli, hogy Tótfalusi és Futó kinevezése kifejezetten jól jönne a szocialistáknak, mivel ők ketten súlytalanok lennének a BKV vezetésében, a cég irányításának feladatait pedig továbbra is a jelenlegi – gyakran megbízotti státusban lévő – vezetői látnák el.

 

Egy másik liberális fővárosi forrás azonban kacsának minősítette a Tótfalusi-Futó tandem létrejöttét, mondván: Tótfalusi nem ambicionálja az elnök-vezérigazgatói poszt létrehozását. Az informátor szerint az igazgatóság elnökének cáfolnia kellene a fent vázolt elméletet. Forrásunk úgy fogalmazott: a BKV-nak tiszta pályázat útján kiválasztott topmenedzserre van szüksége.

 

Meglehetősen valószínűtlen azonban, hogy például Futó Sándor súlytalan lenne a cégnél, a szűk körű vezetői értekezleteket például állítólag már ő tartja. A lap úgy tudja, ha Futó Sándor pozícióba kerül, az több jelenlegi vezérigazgató-helyettes állásába is kerülne, mindenesetre árulkodó, hogy lapértesülések szerint július elsejével Tóth Norbert gazdasági vezérigazgató-helyettes is távozik a BKV menedzsmentjéből, bár úgy tudjuk, ő régóta távozni készült.

 

Az is kérdés, hogy mi lesz Balogh Zsolt megbízott vezérigazgatóval, akiről Antal Attila távozása után még úgy tűnt, hogy konszenzusos jelöltként végleg elfoglalhatja majd a vezérigazgatói széket.

 

Forrás: Hírszerző

Itt lehet hozzászólni !