Gyurcsány ma találkozik Fodorral

Index.hu

Gyurcsány és Fodor

Kedden ül tárgyalóasztalhoz a szocialisták és a liberálisok 5-5 fős delegációja, hogy az esetleges együttműködésről egyeztessenek, sok mindenre azonban nem lehet számítani, mert új cselekvési programot nem raknak le Gyurcsány Ferencék, amivel mennek, azt pedig már elutasította Fodor Gábor pártelnök.

 

“Kemény csapat” – mondta elhíresült elszólásakor Horn Gábor rápillantva a monitorra, amelyen a szocialista vezérkar volt látható, s ugyanez többek szerint elmondható a keddi Gyurcsány-Fodor találkozó résztvevőiről is.

 

A szocialistákat információink szerint Gyurcsány Ferenc mellett Szekeres Imre, Lendvai Ildikó, Juhász Ferenc és Kiss Péter jeleníti meg, míg a szabad demokratákat Fodor Gábor, Kóka János, Demszky Gábor, Gulyás József és Béki Gabriella képviseli. A keddi találkozótól azonban sok minden nem várható.

 

A szabad demokraták ugyanis cselekvési programot várnának a szocialistáktól, de ilyesmivel Gyurcsányék nem készülnek a megbeszélésre. Úgy tudjuk, a dobogókői elképzeléseket fogják vázolni a liberálisoknak. Ezek lényege, hogy a munkahelyteremtésnek rendelnék alá az oktatási- az adórendszert és a támogatáspolitikát is, ez volna a Munka, Tudás, Tulajdon program, ami már tartalmazza a kormány terveit.

 

Fodor Gábor pártelnök azonban azt mondta egy sajtótájékoztatóján, hogy a Dobogókőn elhangzottak álláspontja szerint nem voltak előre mutatóak, s az ott elhangzottak nem segítik a szocialista-liberális együttműködést. A liberális alapvetés ugyanis az, hogy ma kevesen fizetnek sok adót, amin változtatni kellene.

 

Az MTI hétfői előzetesében emlékeztet arra, hogy a megbeszélés időpontját a kormányfő jelentette be az MSZP múlt keddi frakcióülésének szünetében. A miniszterelnök akkor azt mondta: a találkozón abban kell egyetértésre jutni, melyek azok a konkrét intézkedések, amelyekkel a gazdaság dinamizálása kormányzati vagy egyéb eszközökkel ösztönözhető, de határozni kell adó- és járulék kérdésekben is.

 

Gyurcsány Ferenc az egyeztetés témái közül kiemelte azt is, hogyan lehet az állami költségvetés kiadási oldalán olyan takarékos politikát folytatni, ami lehetőséget teremt a munkát terhelő adók és járulékok csökkentésére, illetve hogyan lehet munkára ösztönző szociális rendszert kialakítani.

 

Fodor Gábor szombaton kezdte tárgyalássorozatát a parlamenti pártok vezetőivel, elsőként Orbán Viktor Fidesz-elnökkel és kétfős delegációjával találkozott. E megbeszélés azért is volt mérföldkőnek tekinthető, mert hivatalos pártközi tárgyalások a Fidesz és az SZDSZ között utoljára 14 éve zajlottak.

 

Fodor e találkozó után jelentette ki, hogy csak végső megoldásként tartja elképzelhetőnek az előrehozott választásokat. Akkor jelentette be, cselekvési programot vár a szocialista kisebbségi kormánytól, s ha ez nem lenne elfogadható, akkor szakértői kormány létrehozását tartaná szükségesnek, s amennyiben ez se valósulna meg, akkor jöhetnének csak az előrehozott választások.

 

Gyurcsány Ferenc hétfőn azzal nyugtatgatta magát blogbejegyzésében, hogy a Fidesz és az SZDSZ a politikai mezőben a legtávolabb áll egymástól, így nem hiszi, hogy a liberálisok összefogva a Fidesszel megbuktatnák a kormányt.

 

Forrás: Index.hu

Itt lehet hozzászólni !