WSJ: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Origo.hu

“Képmutatásszaga” van a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás keretében bejelentett, uniós kohéziós források felfüggesztésének lehetőségét megteremtő brüsszeli döntésnek – írja szerdai számában megjelent véleménycikkében a Wall Street Journal (WSJ) amerikai üzleti lap.

Az újság internetes verziójában is olvasható szerkesztőségi cikk szerint az eset azt mutatja, hogy az Európai Unió valójában nem egyenlő tagországok klubja.

Az írás elismeri, hogy az Európai Bizottságnak (EB) a magyar pénzügyi kilátásokról alkotott véleménye nem alaptalan, hiszen a gazdaság nem nő, a GDP-arányos államadósság 80 százalék körüli, a költségvetési hiányt pedig nem fenntartható, hanem egyszeri intézkedésekkel csökkentették, amelyek többsége ráadásul külföldi vállalatok érdekeit sértette. De ettől még igaz, hogy a jövő évre jósolt hiány mindössze 0,25 százalékponttal haladja meg a 3 százalékos határt, és ennél jóval magasabb Németország, Nagy-Britannia vagy Hollandia deficitje – áll a cikkben.

A WSJ felidézi, hogy nem ez az első ügy, amelyben úgy tűnik, hogy az EU kettős mércét alkalmaz: 2006-ban Litvánia nagyon közel volt ahhoz, hogy bevezesse az eurót, de az utolsó pillanatban az EU kiderítette, hogy az átlagos infláció 2,7 százalék volt a vizsgált időszakban, ami 0,1 százalékponttal magasabb az előírtnál. Holott akkor a litván hiányadat és a növekedési kilátás egyaránt jobb volt a legtöbb nyugat-európai országénál.

A cikk szerint valószínű, hogy az uniós pénzek felfüggesztésével az EB az új alaptörvény vitatott rendelkezéseiért akarja megbüntetni az Orbán-kormányt, noha ragaszkodik hozzá, hogy a két ügy független egymástól. Megemlíti azt is, hogy a jegybank és a bíróságok függetlensége körüli vita megoldása feltétele a Magyarország által kért IMF-EU-hitel odaítélésének.

A WSJ leszögezi, hogy az EU-nak komolyan kell vennie minden törvényt, amely – “akárcsak Orbán úré” – veszélyeztetni látszik olyan uniós értékeket, mint a sajtószabadság és a központi bank függetlensége. De úgy tűnik, ez az eset az EU “szeszélyességének” újabb bizonyítéka, ilyenformán pedig egy másik értéket, a törvény előtti egyenlőséget sérti – állapítja meg a Wall Street Journal.

Forrás: Origo

19 hozzászólás “WSJ: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben” bejegyzésre

  1. Lakó1214 szerint:

    Van mától “Nemzeti Youtube”-unk!
    Csak szépet és jót!
    LOL

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    Az EU-nak elkezdődött a végjátszmája, melyet elsősorban maguknak köszönhetnek. Lassan, lassan e “kétes” értékű társaság saját maga ellen fordítja a világ közvéleményét, és a nagyhatalmak vezetőit is. Olyan erőtlen és EU-tól életidegen, dem. ellenes intézkedéseket akarnak, és erőltetnek Merközyék Európára, amelyet egyre többen már nem akarnak vállalni. Mi több egyre többen szemben mennek vele. Pl. az Osztrákok új pártot alapítottak mégpedig az “Unióból való kilépés pártját!” Most folyik a bejegyeztetése e pártnak, ha ez megtörténik indulni fog a legközelebbi választáson, szerintem nem kis eséllyel, ha még addig lesz UNIÓ. Azért az még ide kívánkozik, hogy még sem volt helytelen az a felismerés 2008-ban a mesterségesen kirobbantott pü. válságot követően, mely szerint a neoliberalizmus megbukott. Néhány hónappal később Merkel asszony is kiegészítette azzal, hogy a neoliberalizmus kultúrája megbukott. Talán emlékeznek még néhányan, ki mondotta az első tényszerű megállapítást. Nem kisebb ember, aki ennek felismeréseként, továbblépve küldetését igyekszik minden energiájával teljesíteni. Befog igazolódni!

  3. Királyerdei szerint:

    “Amikor Alain Besancon történész A kommunizmus fekete könyvének magyarországi megjelenésekor beszámolt róla, mekkora ellenállásba ütközött a tekintélyes nemzetközi történészapparátussal, hosszú évekig tartó munkával létrehozott kézikönyv franciaországi publikálása, kicsit meglepődtünk. Az ember azt gondolná, hogy egy kommunista diktatúra múltjával nem terhelt, szabad szellemű, hatalmas kultúrájú országban az ilyesmi nem lehet gond. Hogy ez csak nálunk lehet probléma.

    Lett is: a könyv magyar megjelenését követően arcpirító érvekkel szánalmasan hadakozó vitaügynökök forgatták pennájukat a Népszabadságban és más baloldali orgánumokban, hogy mentsék a menthetetlent. Hát nem azt idézték Besancontól, hogy „a kommunizmus és a nácizmus kétpetéjű ikrek”. Hol a kommunizmus elterjedése következtében mintegy százmillió halálos áldozat számát akarták csökkenteni, hol a történészek tudását, használt forrásanyagait vonták kétségbe. Az évtizedes vita aztán elült, ma már a gimnazisták is tudják, hogy százmillió ember halt meg a „nagyszerű eszme” kevésbé nagyszerű gyakorlata következtében, Gulagon, börtönben, uránbányában, Kolimán, Recsken, „hosszú menetelésben”, kambodzsai átnevelőtáborokban, az értelmiség megregulázására kitalált, Franz Kafka fantáziáján túltevő büntetőtelepeken.

    Az volt akkor a legmegdöbbentőbb, hogy akik a kommunizmus viselt dolgait végre tudományos rendszerességgel, bőségesen adatolva, rengeteg idézettel, megrázó naplórészletekkel bemutató művet támadták, azoknak eszerint nem fájt Oszip Mandelstam halála. Nem fájt Varlam Salamov húszéves kolimai megnyomorodása, Faludy György recski szenvedése, sem Sosztakovics vagy Bulgakov meghasonlása, Fagyejev öngyilkossága, Paszternak tragikus sorsa, nem fájt nekik a náci tábort megjárt és ’56-ban elítélt Angyal István kivégzése, nem fájt nekik semmi se, csak a saját megingó presztízsüket féltették. Százmillió halott! Uramisten, mi lesz a fasizmusváddal? Hiszen nácik, nyilasok, fasiszták együttesen ennek a töredékét sem tudták előadni!

    Aztán telt-múlt az idő, és a cinkelt kártyák visszakerültek a pakliba. A kommunizmus bűneiről újfent alig esik szó. Így van ez a megroppant gerincű Európában: nácizni lehet, „komcsizni” nem komilfó. A szombaton tartott országos megemlékezések tanúsították: ez az egy nap, február 25-e kivétel. Persze, a baloldali politikusok beszédeikben kerülgették a forró kályhát, már akik egyáltalán eleget akartak tenni az emlékezés hivatalosan rájuk hárult kötelezettségének. Szegény Kovács Béla érdemeit és szenvedéseit nem akarnám kisebbíteni, de van abban valami elképesztő, hogy több megemlékezésről mindössze ennyi volt a közlemény: „65 éve ezen a napon hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát. Ebből az alkalomból országszerte megemlékezéseket tartanak.” Slussz.

    Szeretnék eloszlatni egy tévhitet: a kommunizmus áldozatainak emléknapja nem azért lett kiemelten az emlékezés napja, mert Kovács Bélát ekkor vitték el a szovjetek. Az csak a kiválasztás apropója volt. Emléknap azért lett, mert annak az eszmének az erőszakos propagátorai és hatalomra jutott senkiházijai miatt a 20. században százmillió ember meghalt. Sztálin, Rákosi, Berija, Mao Ce-tung, Pol Pot, Visinszkij, Péter Gábor: néhány találomra kiragadott hóhér. S a „nagy kommunista eszme” hívei új köntösben itt vannak köztünk. Az Európai Parlamentben Vörös Danny ágál megzöldülve ellenünk, az ifjúkorában maoista Haraszti Miklós, korábban az EBESZ sajtószabadság-felelőse mostanában Washingtonban támadja a magyar médiatörvényt, vagy ami éppen kézre esik neki, s ahogy eddig, nyilván ma is szorgalmasan működteti bejáratott sajtó-kapcsolatrendszereit.

    Az emlékezés tehát nagyon fontos, de ha formális, az rosszabb, mint a hallgatás. Sokat elárul erről az emléknapról, hogy a legmegrázóbb beszédek a puszta tényekre szorítkoztak”

  4. Doki szerint:

    Két hét múlva -március 15-én- mindenki legyen a Kossuth téren 15 órától!

  5. J szerint:

    Inkább 3-as 4-es mérce…. Lásd trianoni “béke” “szerződés”…

  6. bonifác szerint:

    Úgy látszik, nekünk mindig a vesztesek között kell lennünk. Legalább azt kellene elérnünk
    hogy ne temessenek maguk alá…És még azt a kis pénzikét fizessék ki.

  7. csaba péter szerint:

    Tényleg azt hiszitek ökrök hogy valakit is érdekel Európában Magyarország?
    Ha valaki dobálja magát akkor viritson , ha meg kér akkor alázkodjon meg .
    Ez a hétköznapok törvénye .
    Mi más lehetne a szabály a világban ?
    Ha valakinek ekkora a pofája mint az Orbán kormánynak és semmi sincs mögötte akkor tényleg , mit várnak?

  8. Katka szerint:

    Visszanyalt a sok koki és saller osztogatás. Egyébként Magyarországot, a magyar embereket senki nem bántja, csak a kivagyi kormányunkat, akik azt hiszik ők xarták a spanyolviaszt. Orbán végre a putriviselkedésből válthatna kormányfőhöz illő viselkedésre.

  9. Manitu szerint:

    Csaba elvtárs és Katke elvtársnő: amíg az elvtársaitok eladták az országot, kinyaltak minden feneket amit eléjük toltak, addig jók voltak meg demokraták, még ha itthon a tömegbe is lövettek.

    Az a helzet, hogy egyenes derékkal és nem sz@ros szájjal nehezebb az élet, de hosszú távon jobban megéri. Ennek a kis szemétkedésnek is vége lesz.

    Az EU mindenesetre megmutatta, hogy az ottani balliberós elvtársak semmivel sem különbek a magyarországiaktól, ha pedig nem nyaláják ki a feneküket és nem lophatnak, akkor bosszúállókká válnak. Ennyi a nagy büdös Ejrópaji Junióról.

  10. Katka szerint:

    Egyébként itthon is kettős mérce van. Akinek van pénze annak adjunk még sok-sok zsozsót, aki szegény attól vegyünk el minél többet. Éljenek és virágozzanak a gazdagok!

  11. prof. em. Dr. islander szerint:

    jó ez a Metallica lemezborító részlet!

    🙂

  12. robi szerint:

    Tényleg kettős a mérce. Mo-t már leírták. De attól tartanak, hogy lakosság egy részének leszegényítését hozó gazdaságpolitika ragályos lesz máshol is, akkor nálunk fajsúlyosabb országokban komoly konfliktusok lesznek.

  13. Dr. grün szerint:

    “Egy fillér támogatást nem vesznek el tőlünk”
    Vezírem! Igazad van! Főként, ha ide se adják?!
    http://www.portfolio.hu/gazdasag/orban_egyelore_nem_neveznem_sikeresnek_a_gazdasagpolitikat.163750.html

  14. csaba péter szerint:

    Anno 1526 tavaszán a Magyar kormány már igen pontos és megbízható információkkal rendelkezett a közeledő törökről, ámde szokás szerint szartak rá.
    Kirúgták Frangepánt (aki emlegette , hogy talán rá kéne gyúrni a problémára,) az egyetlen valamire való hadvezért és elzavarták az akkori IMF a Fuggerek budai követét , aki meg merte említen II Lajosnak , hogy a felvett kölcsönök elherdálása kétségessé teszi a vissza fizetést .
    Erre persze a Német birodalmi kormány is belengetett és leállította a segélyezést.
    Igy Lajos királyunk Mohácsnál életével fizetett baromságaiért.
    Ja és mellékbüntetésként jött a 150 éves török uralom, majd a 400 éves osztrák fennhatóság.
    Aki a történelemből nem tanul arra itéltetik ,hogy újra élje azt .
    De ismerős! nem?

  15. csaba péter szerint:

    Természetesen a Magyar nép megbüntetése szóba sem került az csak a hozadék volt. Most is így lesz.

  16. csaba péter szerint:

    Persze borzasztóansajnálom hogy egy pár elborult agyú miatt elverik rajtunk a port.
    Végül is Brüsszel üzenete az ,hogy nem tűrik senkitől , hogy átverjék őket . a közgazdasági hókuszpókuszok ideje lejárt.

  17. csaba péter szerint:

    Na mi lesz holnap az EU ban ?

Itt lehet hozzászólni !