Civil Nap a Rákóczi Kertben

Csepel.hu

Február 21-én, a tizedik csepeli Civil Nap keretében a helyi civil szervezetek képviselői egyeztető fórumon vitatták meg az idei teendőket és lehetőségeket a Rákóczi Kertben.

A fórumon összegyűlt kérdésekre Morovik Attila alpolgármester és a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. munkatársai válaszoltak. A rendezvény szervezői kiosztották a helyi civil életben végzett munkáért járó Kertész Tibor – díjakat.

A kerületi Civil Napon a helyi vezetést Morovik Attila alpolgármester képviselte, valamint jelen voltak a CSEVAK Zrt. munkatársai: Papp Andrea, Kraxner István és Vágvölgyi György.

A Civil Napon a helyi civil életben végzett munka elismeréseként a következő kategóriákban osztották ki a Csepeli Városszépítő Egyesület 2002-ben elhunyt titkárának a tiszteletére elnevezett Kertész Tibor – díjakat a szervezők:
– civil kategóriában Gombik Imrének a Csepeli Kertbarátok Köre elnökének ítélték meg a díjat a kerület civil életében végzett aktív munkája elismeréseként,
– támogató kategóriában a helyi civil életben a gyógyfüves Nagy Ica néven ismert Nagy Sándornénak ítélték meg a díjat, a kerületi civil szervezetek munkájának önzetlen támogatásáért,
– a különdíjat, az év civil szervezete kategóriában pedig a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) helyi szervezete tagjainak ítélték meg a csepeli társadalmi élet humánusabbá tételéért végzett munkájuk elismeréseként. A díjat a NOE helyi csoportját képviselve Egyed Éva és Ádámcsó Angéla vették át.

Zelei László – csepel.hu

2 hozzászólás “Civil Nap a Rákóczi Kertben” bejegyzésre

  1. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!

    Mint már többször tapasztalhattátok, szeretem a teljességre törekvő, komplex tájékoztatást, ezért ez az egyébként korrekt cikk is kiegészítésre szorul.

    Az elmúlt két évben az önkormányzat lekezelően bánt a civilekkel: meghívásainkra rendre nem jöttek el; véleményünket, javaslatainkat semmibe vették. Sajnos – a választáskori reményeink ellenére – Csepel önkormányzata nem támogatja a civileket – sőt.
    A megszüntetett 10 milliós polgármesteri keret helyett a polgármester egyedi döntései alapján 2011-ben tömegesen támogatta a csepeli önkormányzat a politika céljainak megfelelő, NEM CSEPELI szervezetek pályáztatáson kívüli támogatását. Önmagában ez a tény is jelzi: a nyilvános és átlátható rendszer helyett az önkormányzat visszatért a bolsevik módi kézi vezérléshez.
    2011 évben a civileknek megsavazott 8 millió forintból (mely eleve 2 millióval kisebb lett az ígértnél) alig 2,5 milliót fordított a csepeli önkormányzat a csepeli embereknek szervezett, CIVIL TÁMOGATÁSSAL megvalósult projektekre.
    Ez a pályázati rendszer nonprofit szakmai szempontból sértő, megalázó volt (ezért például a Csepeli Zöld Kör Egyesület elvből nem indult!), melyet az önkormányzat vezetése valótlan hivatkozásokkal szeretne igazolni.

    A mai napon a képviselő testület elé terjesztendő 33 számú előterjesztésben Morovik Attila alpolgármester valótlanul hivatkozik magasabb rendű jogszabályi köztelezettségekre, mert nem a jogszabályok, hanem a csepeli önkormányzat EGYEDI előírása az, hogy a 40%-os (az átlagosnál kétszer magasabb!) önrészről SZÁMLÁVAL kell elszámolni!

    Összegzésül elmondható: a csepeli civil szféra és az önkormányzat kapcsolata visszazuhant a patriarchális, bolsevik típusú társadalomfelfogás szintjére, a 2003-2004-ben elért POLGÁRI partnerségi viszony helyett.

    2006 óta a csepeli önkormányzat az országos viszonyokhoz hasonlóan atyai, alárendelt viszonyt tart fenn a civilekkel, s ez a viszony 2010 óta politikai elkötelezettség irányába tért el.
    Sajnálatos, de önkormányzatunk nem kíván egyenrangú párbeszéd formájában szóba állni saját népével.
    üdv menyus

  2. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!

    Egy nagyon fontos mondandóm még kimaradt. Mi civilek két irányban TEHETÜNK a településünkért, a hivatásunkért és a közösségért.

    Az egyik a konkrét, tárgyiasult cselekedet – a projektjeink, a programjaink. Ezt mi meg is tesszük – ha hagyják. Az elmúlt 20 év tapasztalata alapján azonban állíthatom: a legnagyobb ellenállást mindig a politika irányából kaptuk. Hiába próbáltuk megértetni velük, hogy nekünk nem a pénzük, a pozíciójuk, a hatalmuk kell!

    A másik terület a KRITIKA. Nem azért kritizálunk, mert bántani szeretnénk, hanem azért, mert objektív, kívülálló látásmódunk feltárja a hibákat és a veszélyeket!
    Általában nem dicsérünk – arra a célra annyi karrierista, talpnyaló jelentkező van.

    Üdv menyus

Itt lehet hozzászólni !