Leállt a Malév

Mno.hu

Fehér könyv a Malévről: felelőtlen gazdálkodás, pénzpazarlás, rablóprivatizáció – jól ismert MSZP-SZDSZ-es módszerek vezettek idáig (megnyitásához kattintson a képre!)

Pénteken reggel hat órakor leállt a Malév. A miniszterelnök szerint nem lehetetlen a légitársaság újraindulása. Az utasok nyugodtan várakoznak.

Mint a Malév péntek reggeli közleményében olvasható, az igazgatóság „a kár minimalizálása érdekében elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Ennek értelmében február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szálltak fel Malév repülőgépek”.

„Lehet még magyar nemzeti légitársaság”

A hírre Orbán Viktor miniszterelnök is reagált szokásos pénteki rádióinterjújában. Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy két Malév-gép maradt a határokon kívül: egy Tel-Avivban, egy pedig Írországban. A többi repülőgép Magyarországon van. A miniszterelnök kijelentette: nem lehetetlen a légitársaság újraindulása. „Ha meg tudunk szabadulni a csontvázszerűen megörökölt terheitől a múltnak, akkor lehet még magyar nemzeti légitársaság” – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy kellene is nemzeti légitársaság, de az európai gazdasági válság miatt nem tolonganak a befektetők az európai repülési piacon. Azonban ha van olyan befektető, aki a saját pénzét is kockáztatva megpróbál nyereségesen, de legalábbis nem veszteségesen működtetni egy nemzeti légitársaságot, akkor létrehoznak egy ilyen új céget – jelezte. A kormányfő a Malév-leállással kapcsolatban azt mondta: a „ménkű” akkor csapott be, amikor az EU úgy döntött, hogy a magyar kormány nem adhat további pénzügyi juttatást a Malévnak.

„Sajnos bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mindent megtettünk. Bár az utóbbi napokig még volt remény az üzemeltetés folytatására, és az utasok bizalma töretlen volt, de az utóbbi napokban megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, és egyik napról a másikra elkezdték előre kérni az általuk nyújtott szolgáltatások kifizetését. Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy mára már tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete. Ismert az is, hogy a tulajdonos a legjobb szándéka ellenére az EU elmarasztaló határozatát követően nem tud további anyagi forrást biztosítani a működéshez. Mindezeket figyelembe véve az Igazgatóság úgy döntött, hogy elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Valamennyi utasunktól elnézést kérünk” – jelentette be Limburger Lóránt vezérigazgató.

Nyugodtan várakoznak az utasok a Liszt Ferenc Repülőtéren – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója fél 8 után. Az utasok a jegyeladó pultnál állnak sorban információért. A hangulat nyugodt, mindazonáltal erős a rendőri készültség. A terminálon belül és az épület előtt is sok rendőrt látni. Hangosbemondón angolul és magyarul többször is bemondták, hogy a Malév törölte járatait, és a jegyeket a vásárlás helyszínén visszaváltják.

Kártalanítják az utasokat

A légitársaság utasait az ügyfélszolgálati munkatársak tájékoztatják arról, hogyan utazhatnak el célállomásukra, illetve milyen lehetőségeik vannak a kártalanításra – áll a közleményben. Korábban az MTI arról írt, hogy hét órakor jelentették be a Liszt Ferenc Repülőtéren, hogy a Malév járatait törölték. Egy a repülőgépére váró utas elmondta: addig azt a tájékoztatást kapták a várakozó emberek, hogy késnek a légitársaság járatai. Az MTI egy repülőtéren tartózkodó másik utastól akkor megtudta: az utasok sorszámot kapnak, majd a pultnál tájékoztatják őket arról, hogy át tudják-e irányítani egy másik járatra, valamint igazolást kapnak arról, hogy érvényes jegyük van.

A január 31-én hatályba lépett kormányrendelet szerint segítségnyújtás azon utasok számára biztosítható, akik érvényes menetjegyüket a Malév Zrt. leállási napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három naptári napon belül biztosít jogot az utazásra. Továbbá azoknak, akik a Malév leállásának napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak és a visszaútra érvényes Malév-járatokra szóló menetjeggyel rendelkeznek nem későbbi időpontra 2012. február 29-nél. A jogosultak célállomásra való eljutásában a Malév segítséget nyújt a meglévő menetjegyek más járatokra történő átfoglalásával, vagy más közlekedési módok igénybe vételének biztosításával.

Lenne megoldás?

Lenne unió-konform megoldás és befektető is a Malév megmentésére – ezt állítja a Sky Alliance első embere. A cég korábban hiába indult a privatizációs eljáráson, akkor a szocialista kormány az orosz befektetőt választotta. Az átszervezésre vonatkozó javaslatokat, terveket a nemzeti légitársaság pilótáit tömörítő vállalat már hónapokkal ezelőtt ismertette a döntéshozókkal. Máté Gábor a Hír TV Célpont című műsorának elmondta: a felszámolási eljárás ellenére a feltételek adottak, hogy egy gyors intézkedés-csomag elfogadását követően a tulajdonos felépítése a „Malév kettőt” és Brüsszel által nem kifogásolható módon megmentse a stratégiai vállalatot.

„Emellett a működés mellett az átállás során szükség lett volna egy havi két milliárdos pénzügyi segítségre, most ennek a formáját lehetne taglalni. Azért nem szeretnék belemenni most, mert az Európai Unió árgus szemekkel figyeli milyen lépés lesz. Ezeket az elképzeléseket egyelőre megtartanánk – nem is magunknak, hanem az illetékes miniszternek” – fogalmazott a Sky Alliance elnöke.

A Wizz Air pénteken bejelentette, hogy speciális, csökkentett árú jegyeket ajánl fel 14 járatára. Mint írják, azok az utasok, akik a február 3. és március 24. közötti időszakra érvényes Malév jeggyel rendelkeznek, mindössze 9900 Ft-os egységáron vásárolhatnak repülőjegyet (egy útra, foglalási díjjal és adókkal). A jegyeket a rendelkezésre álló helyek függvényében tudja biztosítani a légitársaság azoknak az utasoknak, akik február 13-án 24:00 óráig foglalják át jegyüket – áll a Wizz Aair közleményében.

Forrás: Mno.hu

83 hozzászólás “Leállt a Malév” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Leállt a Malév, leáll a csepeli HÉV, ha nem lesz kormányzati segítség leáll a BKV, ha ez és az nem lesz leállhat még sok minden. Vajon az ország gigantikus méreteket öltött kifosztása után, a pénzbirodalom általi további kifosztása, megnyomorítása, országunknak mikor fog már leállni? Lenni, vagy nem lenni, ez sem kis kérdés?

  2. Manitu szerint:

    Ha csak egy pirinyó tisztesség lenne az MSZP-SZDSZ-ben és a pártközeli cégekben, most visszaadnák azt, ami megmaradt a rabolt pénzből. Na de nincs bennük tisztesség, meg lehet nézni, hogy most is miket nyilatkoznak.

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    Vajon nem a tűzzel játszanak-e azok akik ezeket az akciókat szervezik? Annyira “belemelegedtek” a tavalyi évben rendezett arab térségben lévő “demokratizálódási folyamatok” megrendezéseibe, hogy már meg sem tudnak állni. A baj, hogy mindezeket ők sikerként élik, és könyvelik el.

  4. nagyapó szerint:

    Újabb, a szocik által elhelyezett, akna robbant fel.
    Köszönet a szoclib kormányoknak!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. földözragadva szerint:

    Igazad van Manitu, adják vissza a pénzt, hamar meglenne mindenre a forrás. Ööö, de Te meg szólj kérlek a nagyvezírnek, hogy az unyióóós csatlakozás előtt megkötendő egyetlen életképes szerződést a brittekkel miért is dobta a kukába? Politika…:(

  6. Királyerdei szerint:

    Várható volt.
    Gyurcsányék úgy határoztak,hogy a ruszkiknak (khm,khm..Abramovicséknak) adják el a Malévet,akik úgy rendje-módja szerint lerabolták a céget.
    A mindenévi hatalmas veszteségek ellenére a górék milliós jutalmakat osztottak maguknak.

  7. GONDOLKODÓ! szerint:

    Nem illik számításon kívül hagyni, miszerint nemzetek életében a légitársaságok stratégiailag is igen fontos tényezők, egyike! Gondolhatjuk, miért is akarták, (akarják) tönkre tenni, szétzúzni, mint bármi mást, amihez csak hozzányúltak. Ez volt az ő stratégiájuk, a káosz, a végrehajtás. Elvégre Ők a nagy demokraták! Nem lehet egy ember csak jó v. rossz, komplexen kell minősíteni cselekedeteik alapján. Ugyan úgy nem lehet szétválasztani újonnan alakuló virágzásaikat, s a történelmi “hős tetteiktől sem.” Látható nem adják fel, bel és külhonban, ők egészen más érdekeket képviselnek, jelenítenek meg, s ezen megrögzötten munkálkodnak. Zsebre megy, még a néhány soros cikk is!

  8. hun szerint:

    Kár terelni a szót a lényegről, a Malév működése közvetlen brüsszeli utasításra lett beszüntetve. A hivatalos változat szerint az, hogy a kormány rendszeresen soron kívüli hiteleket biztosít a Malév működéséhez, veszélyezteti más társaságok versenyképességét. Magyarul a magyar állami légitársaság működése piaci hátrányt jelent a Magyarországon működő külföldi légitársaságoknak, ezért el kell törölni.

    A Malév leállása még egy valamit jelent: Magyarország már most közvetlen brüsszeli fennhatóság alatt van. A Malév támogatása a költségvetés részét képezi, és Brüsszel megvétózta a kormány kiadásainak egyik tételét. Természetesen véletlenül sem azért, hogy a belga vagy a francia légitársaságoknak nagyobb bevétele legyen, hanem hogy a kormány tartani tudja magát a 3%-os hiánycélhoz.

    A kormány alárendelt helyzetét a fővonalú média is elismeri. “A kormányfő a Malév-leállással kapcsolatban – amit fájdalmasnak nevezett – azt mondta: a “ménkű” akkor csapott be, amikor az EU úgy döntött, hogy a magyar kormány nem adhat további pénzügyi juttatást a Malévnek.” Vagyis Brüsszel döntése, nem a kormányé.

    Korábban Orbán Viktort brüsszeli jelenését követően órákon át várta a gépe, ami végül a miniszterelnök nélkül indult el (ezt a gépen utazó Mesterházi Attila közölte). Orbánnak ugyanis sürgős dolga akadt. Ráparancsoltak az uniós döntéshozók, hogy “maradsz, meg kell beszélni a színjáték következő felvonását”. Orbán pedig maradt, és megbeszélték, hogy a Malév le fog állni, mert már megvan, ki fogja felvásárolni. Orbán kijelentette, hogy a Malév kapcsán befektetők még nem jelentkeztek, de mivel a kormány mindig hazudik, kijelenthetjük, hogy a Malév felvásárlásáról írt szerződést már alá is írták.

    Ébresztő! Ideje lenne végre felismerni, hogy nincs magyar állam. A helyzet csak rosszabbodni fog, és tüntetéssel, szavazással nem mentek semmire!

  9. Szokolai Katalin szerint:

    Nyugi! A macska ritkán esik a hátára. Majd az optimista, talpraesett Orbán mindent megold!

    http://nol.hu/gazdasag/orban_mar_uj_malevrol_beszel__es_az_uniora_mutogat

  10. GONDOLKODÓ! szerint:

    Nyomoznak a Nap-kelte műsora kapcsán.

    “Ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az egykori Nap-kelte és a Nap-nyugta című tévéműsor kapcsán csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt”

  11. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Szokolai Katalin szerint:
    2012. február 03., péntek – 11:25”

    T. Katalin!

    Nem a Miniszterelnöknek kell………….,

    hanem mindannyiunk feladata, ha úgy tetszik kötelessége, -béke időkben- ez a hazafias kötelessége minden itt élő polgárnak. Ebből kell kiindulni, s jöhet a kötelezettség, csak azt követően a jog.

  12. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ezzel együtt számomra úgy tűnik, hogy 22év kemény és állhatatos munkája reánk köszönt. (visszaköszönt?) S vajon mi jön még? Azt gondolom nem nehéz kikövetkeztetni, hogy előbb utóbb, csak, jóra fordulhat minden, mert már alig van lejjebb.

  13. "?!" szerint:

    Álljon már meg a menet okostojások!

    Itt most csak az történt, hogy kiborult a liszt Ferihegyen, mert a porcelánboltban forgolódó elefánt betévedt a Liszt Ferenc Repülőtérre is, és ott is felborított mindent amit lehetett.

    A helyzet az, hogy az előző mszp-s kormányok visszaállamosították a NEMZETI légitársaságot, majd a visszaállamosított cég talpra állásához, az előző kormányok is, és az Orbán kormány is, állami támogatást nyújtottak olyan feltételekkel, amelyek nem teljesen feleltek meg az EU-ban érvényes versenyszabályoknak.
    Az Orbán-kormány 2010. májusa és szeptembere között 14,9 milliárd Ft tulajdonosi kölcsönt, majd 2010. szeptemberben 5,7 milliárd Ft tőkeemelést, összesen 20,6 milliárd Ft-ot nyújtott a NEMZETI légitársaságunk talpra állításához, amelynek az eredményeként a MALÉV a 2011-es évet már veszteség nélkül zárta.

    A jelenlegi baj azzal kezdődött, hogy a porcelánboltban elefántként forgolódó Mutyi Gyula (aki ugyanúgy áron alul jutott a honvédségi lakásához, mint akiket áron aluli lakásszerzéssel vádol, továbbá aki ügyvédként színlelt szerződések ellenjegyzését vállalta jó pénzért) berontott a MALÉV portájára is, és felborogatta a NEMZETI kormány által Liszt Ferenc Repülőtérnek átkeresztelt repülőtéren a liszteszsákokat.

    Arról a tényről elfeledkezve, hogy az Orbán kormány is ugyanolyan feltételekkel támogatta a NEMZETI légitársaságot mint az előző kormányok, Mutyi Gyula elkezdte kapargatni az előző kormányok által nyújtott állami támogatások körülményeit, és mellét döngetve számolt be az általa megállapított szabálytalanságokról.

    A Mutyi Gyula dicsekvése során elmondottakat felhasználva, egy magán személy bejelentéssel fordult az Európai Bizottsághoz, az EU gazdasági versenyszabályainak a megsértésére hivatkozva.
    Ezt a bejelentést a Európai Bizottság megvizsgálta, és megállapította, hogy a magyar kormányok (az előző mszp-s kormányok is, és az Orbán-kormány is) gazdasági versenytorzulást eredményező módon támogatták a NEMZETI légitársaságot, ezért az Orbán-kormányt arra kötelezték, hogy Mutyi Gyula szarkeverése miatt, a NEMZETI kormány fizettesse vissza a NEMZETI légitársasággal a visszaállamosítás óta kapott állami támogatásokat.

    Mint fentebb említettem, a 2011. évet a MALÉV már veszteség nélkül zárta, de tartalékokat még nem tudott képezni, ezért az állami támogatások visszafizetése megoldhatatlan feladat elé állította a Berényi János által vezetett jól működő menedzsmentet, és a NEMZETI légitársaságunk Mutyi Gyula áldásos tevékenységének köszönhetően nem fog tovább repülni.

    A dilettantizmus példájának tekinthető fent vázolt események miatt, szerintem ideje lenne most már másoknak repülni!

    Ez a valóság okostojások, és a fentiek figyelembevételével próbáljátok kitalálni, hogy kiket milyen mértékű kártérítési kötelezettség terhel a NEMZETI légitársaságunk csődbejuttatásáért!

  14. Gordon szerint:

    És a csőd ma hajnalban derült ki??? Ne vicceljünk már…

    Talán helyesebb lett volna egy rendezett leállás (új jegyeket már nem adunk el, a járatok egy darabig még felszállnak, aztán egy előre bejelentett időpontban zár be a bót).

    A felelősség kérdése fontos, de a legfontosabb most az lett volna, hogy ne rekedjenek külföldön az utasok.

  15. nagyapó szerint:

    A kormány nem támogathatja a MALÉV-et, mert az 5%-os orosz részesedés, magáncégnek számít, így közpénzből nem támogatható. Ezért kell 100 milliárdot a MALÉV-nek visszafizetni. Hasonló ez a Csepel SC-hez, amikor az önkormányzat nem támogathat egy magáncéget .
    Különben jellemző, hogy a MALÉV elleni feljelentést Brüsszelben az a Váradi József tette, aki a MALÉV vezérigazgatója volt és most annak a Wizz Air-nek tulajdonosa, amelyik elsőként ugrott a MALÉV utasok átvételére.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  16. Katka szerint:

    „ Mintha Murphy törvényeit akarták volna minden áron igazolni, az egymást követő kormányok mindent elszúrtak vele kapcsolatban, amit elszúrhattak, a sikertelen privatizációktól kezdve a többszöri visszaállamosításig, az üzemeltetési hibáktól a szabálytalan állami támogatásig. Nem hihető, hogy direkt rosszat akartak volna, inkább a politikai elit pillanatnyi érdekviszonyai érvényesültek a józan gazdasági szempontokkal és a stratégiai megfontolásokkal szemben. Látványosan bebizonyosodott, hogy nálunk az állam sajnos nem jó gazda, képviselői felelőtlenek és hibát hibára halmoznak, érdemes ezen elgondolkodniuk azoknak, akik jelenleg is teljes gőzzel központosítanak.

    Mindezek nyomán az elmúlt 20 évben a Malév – mint egy görög sorstragédiában – haladt a végzete felé, bár voltak jobb és rosszabb évei egyaránt. A kiheverhetetlen csapást aztán az Abramovics-féle tulajdonlás és a nagy gazdasági válság együttes hatása mérte rá, azóta egyre mélyebbre és mélyebbre kerül: mára már 30 milliárdos tőkehiánya és 60 milliárdos adóssága van hatalmas, az utóbbi három évben összesen 60 milliárd feletti üzemi veszteség mellett. Saját forrásból már évek óta nem képes finanszírozni magát, kizárólag a magyar állam különböző formájú támogatásainak köszönheti, hogy eddig is fenn tudott maradni. Ezekről azonban kezdettől tudható volt, hogy ellenkeznek az uniós szabályokkal és ezért el fognak marasztalni minket, mégis inkább ezt az időzített bombát választották a kormányok, semmint a cég bedöntését.

    Bajnaiék próbáltak 2010 elején valamiféle kényszermegoldást találni, és az oroszokat nagyrészt kivásárolva 95 százalékra növelték az állami részesedést, valamint egyeztetést kezdtek Brüsszellel az állami támogatás ügyében. Ott megértőnek bizonyultak, készek voltak időt adni és enyhébb elmarasztaló döntést hozni, ha a Malév ügyét néhány hónap alatt rendezni tudják. Közbejött azonban a kormányváltás, és a Fidesz sokáig az égvilágon semmit nem tett, pedig kapta az uniós figyelmeztetéseket. Mikor végre belátták, hogy lépniük kell, a nagy keleti nyitás szellemében Kínában kerestek potenciális vevőt, ami eleve rózsaszínű álom volt: ahogy akkor e rovatban írtuk, a kínaiak nem hülyék, hogy európai térnyerésükhöz egy kis ország finanszírozhatatlan, ráadásul 150 milliárd forintos teherrel rendelkező légitársaságát válasszák.

    Orbánék az örökölt alaphelyzetért nem felelősek, de az elmúlt bő másfél év bűnös tehetetlenségéért igen. Azt tették, amit minden más gazdasági kérdésben: időnyerésre játszottak, rövidtávú célokat követtek és egyre halogatták a lényegi lépéseket, abban bízva, hogy majd csak történik valami. Érthetetlen, miért nem készítettek alternatív tervet akkor, amikor tavaly ősszel már egyértelművé vált, hogy nem találnak vevőt, sőt az Európai Bizottság jelezte, hogy kész az állami támogatás visszafizetésére kötelező határozat, de még nem hozzák nyilvánosságra. Ekkor már csupán egyetlen lehetőség maradt: a háttérben előkészíteni a csődöt és új légitársaságot létrehozni, ahogy azt az utóbbi években többen is csinálták, hogy csak a svájciakat említsük.

    Lehet persze hivatkozni arra, hogy a Malév 5 százalékos tulajdonosa, az orosz állami VEB bank 30 milliárdos követelése miatt ez különösen kényes lépés, mert megnehezíti a Moszkvához fűződő gazdasági kapcsolatokat, aminek más területen következményei lehetnek, de logikus a kérdés: a MOL-részvények 500 milliárdos, felesleges és óriási veszteséget hozó kivásárlása helyett nem inkább a Malévról kellett volna megegyezni velük? Főleg akkor, ha tudjuk: a Malév leállása esetén a Ferihegyi reptér tulajdonosa 5-600 milliárd forintos követeléssel léphet fel ellenünk?

    A halogató taktika és a hozzá nem értés elkerülhetetlenné tette az összeomlást, és az utóbbi napok katasztrofális kommunikációja, az egymásnak ellentmondó, hol vészhelyzettel fenyegető, hol pedig ennek az ellenkezőjét állító nyilatkozatok, valamint a pánikszerű intézkedések a csődkezelésről az utolsó szögeket is beverték a Malév koporsójába. Hogy lehet előkészített átmentési forgatókönyv nélkül ilyen lépéseket tenni? Miért hitték Orbánék, hogy a velük szemben amúgy is totálisan bizalmatlan üzleti partnerek a követeléseik befagyasztása után egy percig is hajlandóak tovább hitelezni a szolgáltatásaikat? „

    Most aztán olyan csapdába manőverezték magukat és sajnos az egész országot, amelyből aligha lehet komoly anyagi veszteségek nélkül kikerülni. A kurucos taktika látványos kudarcot vallott, és ez más területekre vonatkozóan is több mint figyelmeztető. A Fidesz-kormányt a jelek szerint nem izgatja, ha sajátos hozzáállása nemzeti intézményeknek tekintett cégeket lehetetlenít el. Ha így haladunk, a következő lépés a BKV lehet, ahol a főpolgármester kicsinálása, úgy tűnik, fontosabb, mint a fővárosi tömegközlekedés biztosítása. Eddig nem gondoltuk, hogy a BKV csődje reális lehetőség lenne, de a Malév sorsát látva már érdemes erre is felkészülnünk. “

  17. Rolee szerint:

    Ha valakit érdekel az utolsó Malév járat utolsó rádióforgalma:
    http://merites.hu/feltoltes/0203/malevbucsuatc.mp3

  18. "?!" szerint:

    Még egy rövid kiegészítés a 12:05-ös hozzászólásomhoz, és egy rövid reagálás “Gordon” 12:20-as, és a mindig hazudozó “nagyapó” 12:24-es hozzászólására:

    A vitaindító bejegyzésben szereplő, “FEHÉR KÖNYV A MALÉV örökségéről” című förmedvényt a dilettáns NEMZETI nagyjaink már 2011. novemberében elkészíttették, és ezzel könyvvel tálalták Váradi József feljelentéséhez és az Európai Bizottság vizsgálatához a bizonyítékokat.
    Azaz, a nagy hátramutogatás közben NEMZETI nagyjaink nekimentek a falnak, és ez a NEMZETI légitársaságunk megsemmisülését eredményezte!

  19. Királyerdei szerint:

    Izééé….milyen vagyona is van a Malévnek?
    Hány gépük is van saját tulajdonban?

  20. uss enterpries szerint:

    A BKV úgy se fog csődbe menni. Az politikai öngyilkoság lenne a kormány részéről. Valahogy a Fidesz sohasem jött a Budapestiekkel…

  21. Gordon szerint:

    Ne haragudj “?!”, de én nem erről beszéltem, hanem csak a leállás mikéntjét kritizáltam (a hétköznapi ember szemszögéből közelítve az esemény felé).

    Olvasd el újra!

  22. uss enterpries szerint:

    Amúgy részemről öszintén sajnálom a Malévot.

  23. Vátesz szerint:

    Ma a zsidók döntötték be a Malévet, akkora számlát nyújtott be a telavivi repülőtér, amit nem tudtak kifizetni, azok meg nem engedték felszállni a Malév repülőgépét! Talán az a szerencse, hogy nem saját, hanem lízingelt gép, feltehetően jelentős mértékben zsidó hátterű cég a tulajdonos, így nem lehet lefoglalni. Persze ha a El Al lesz a Malév vevője, akkor máris birtokon belül vannak. Én támogatnám a Tel-Avivba csak-oda személyforgalom jelentős növelését! 😉

  24. Királyerdei szerint:

    Ami nincs Murphy törvényeiben:
    A Malév az “átkosban” több irodát/képviseletet tartott fent különböző országokban.
    Még olyanokban is,ahova nem volt akkor járata.Mint Toronto,és New York.4-6 személy “dolgozott” a képviseletekben.Nagyrészük belügyes tégla volt.
    24 géphez 6000 alkalmazott.Ezeknek (és családtagjaiknak is) járt évi kettő ingyen repülés a világ bármelyik pontjára.Nem utolsó sorban olyan járatok indítása,ahol a bukta garantálva volt.(Pl.Kisinyev)Abramovics tovaris is besegített a buktába,mert a ruszki gépekhez vásároltak
    alkatrészeket a Boeingtől a Malév számlájára.

  25. Rolee szerint:

    A lízing cég neve: International Lease Finance Corporation akiktöl 18 Boeing 737 Next Generation van és még ma 9-et el akarnak vinni az írórszági telephelyre.De csak azért annyit mert több nem férne el.

  26. "?!" szerint:

    Kedves “Királyerdei”!

    Most nem az a kérdés, hogy milyen vagyona is van a Malévnek, és hány gépük van saját tulajdonban, hanem a “Fehér könv”-ből idézett alábbi szövegben leírtak:

    “Az volt a Kormány feladata, hogy eldöntse, érdemes-e egy nemzeti légitársaság fennmaradásáért küzdeni.

    Mára kiderült, hogy pénzben nem mérhető nyilvánvaló előnyök mellett a gazdasági ésszerűség is egy nemzeti légitársaság működése mellett szól.

    A makrogazdasági elemzések szerint a Malév hiányában mintegy 13 ezer járatpár kiesne a forgalomból, azaz a konkurencia egyáltalán nem, vagy járatritkítással pótolná a
    kieső szolgáltatásokat.

    A jelenlegi 45 Malév desztinációból 23-ra várhatóan nem lépne be új szereplő, ezzel teljesen megszűnne a magyar befektetői kapcsolatok szempontjából kiemelt területeken lévő 19 város (köztük balkáni, erdélyi, közelkeleti és skandináv célpontok) közvetlen elérhetősége.

    Egy visszafogott, mindössze 20%-os point-to-point8 utas elmaradás is már közel 500 ezer vendégéjszakától fosztaná meg a hazai szállodákat, minimum 4-5 milliárdos közvetlen és további hasonló mértékű közvetett bevételkiesést okozva.

    Nem mellékes az sem, hogy a Malév több mint 2600 embernek ad ma munkát, és több mint hatmilliárd forintot költ el mintegy 500 hazai vállalkozásnál, nem beszélve arról az évi mintegy tízmilliárd forintról, amit adóként fizet be a költségvetésbe.

    Mindezek a tények – még egy veszteséges Malév esetében is! – nyilvánvalóan indokolttá teszik a Kormány Malév fennmaradása érdekében tett erőfeszítéseit.

    Nyilvánvaló volt, hogy komoly stratégiai döntések meghozatalára, illetve azonnali és
    koncentrált erőfeszítésekre volt, és továbbra is van szükség ahhoz, hogy a krízishelyzet
    súlyosbodását a jelenlegi Kormány el tudja kerülni.

    A Magyar Kormány tisztában van a Malév gazdasági, pénzügyi helyzetével és működési
    körülményeivel, valamint azzal, hogy a megtett erőfeszítések ellenére a külső
    körülmények alakulása alapvetően befolyásolja a légitársaság jövőjét.

    A magyar nemzetgazdaságnak elemi érdeke, hogy az ország légi úton is elérhető
    legyen.

    Egy Budapest központú, nemzeti légitársaság hiányában gazdaságunkat középtávon is pótolhatatlan kár érné, ezért a második Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy az ország külföldi direkt légi összeköttetése biztosítva legyen.”
    (Idézet vége!)

    Ha ezeket nem tudod felfogni, akkor jobban teszed, ha nem nyilvánítasz véleményt!

  27. Királyerdei szerint:

    A gépek a Cayman szigeteken bejegyzett ILFC cégtől vannak lease-n.

    http://www.ilfc.com/team.htm

    Alapító:Leslie (László) Gonda holocaust túlélő.(Eladta a céget az ING-nek.)
    Udvarházy is eladta a részét.

  28. Királyerdei szerint:

    Leslie Gonda is a business man and entrepreneur and Holocaust survivor who moved to South America after the Holocaust, beginning a local wares business. Over time, he grew, beginning local businesses and branching into hotels and the aircraft industry. Ultimately, he moved to to Los Angeles, United States and started ILFC, the second largest airliner leasing company in the world and pioneer of aircraft leasing. Along with his son, Louis Gonda, he achieved a large amount of success, being named among Forbes list of richest American billionaires. In later years, he has encountered financial difficulties. [1]

  29. Királyerdei szerint:

    A partnere,Udvar-Hazy pedig a repülőgép leasing mellett buzibárokat vásárolt. 🙂

    “In 2005, Udvar-Hazy purchased a Laguna Beach, California gay bar, The Boom Boom Room, and an attached hotel, the Coast Inn, for US$14.9 million. The bar dated to the 1930s and was frequented by gay and lesbian patrons, including actor Rock Hudson, starting in the 1950s.[7] After media reports of Udvar-Hazy’s plans to raze the buildings and construct a boutique hotel, gay and lesbian activists organized a campaign, dubbed Save the Boom, to preserve the bar.[8] In 2006 and 2007, the campaign sent thousands of postcards to Udvar-Hazy’s office; organized a rally outside of the Los Angeles headquarters of American International Group, parent company of ILFC; and appealed to the Laguna Beach City Council to deny the required permits for the project. Fred Karger, founder of the campaign, told The Advocate: “This fight is essential to the gay community that live in and visit Laguna Beach. The historic Coast Inn and Boom Boom Room represent our past and our future.”[9] Despite the efforts, the bar closed in September 2007 when the lease expired.[8] With the permit-approval process stalled, Udvar-Hazy offered the property for sale in 2007,[10] but later removed it from the market. The hotel remains open and on April 14, 2010, the Laguna Beach Planning Commission approved major renovation plans that do not include a restaurant or nightclub.[11]

  30. Vátesz szerint:

    A fenébe is, akárhol kapirgálok, mindenütt zsidóba botlom! 😉

  31. Királyerdei szerint:

    Akkor már érthető,hogy a Tel Avivi járatot miért nem engedték felszállni? 🙂

  32. Vátesz szerint:

    Akkor most ugrik a 2012-es buzi-leszbi-transzi olimpia is amit Budapesten szándékoznak megtartani, és amit Tarlós nem támogat?

  33. Királyerdei szerint:

    már megjelentek a dögkeselyűk:

    http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/malev-leallas_boviti_kapacitasat_a_wizz_air_es_a_ryanair_is/2262667/

    A Wizzair rózsaszínű gépeit szeretni fogják a buzifesztivál hívei. 🙂

  34. Királyerdei szerint:

    “A Flightradar24.com értesülései szerint a Malév gépparkjának 19 gépe péntek délután 12:10 és 15:40 között indul az írországi Shannonba, a lízingcég telephelyére.”

  35. Királyerdei szerint:

    “Nincs pilóta, aki kivigye a gépeket
    Lapunk információi szerint elképzelhető, hogy ma mégsem tudja elszállítani a lízingcég a tervezett ütemezéssel a kilenc Malév-gépet. Úgy tudjuk, hogy egyetlen Malév-pilóta sem vállalta ezt a munkát.”

  36. "?!" szerint:

    A mai fekete nap hírei:

    A Hír Tv szerint 3.700-an rekedtek külföldön a Malév leállása miatt.

    A Rendőrség jelen van a Liszt Ferenc repülőtéren, és az itt rekedtek körében fenntartja a rendet.

    A botkormány a fenti rendkívüli helyzetben is a helyén van és szervezi az újabb nemzeti akciókat.

    Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy lehet még magyar nemzeti légitársaság, ha valamelyik befektető a saját pénzét beletéve létrehoz egy nemzeti légitársaságot.
    (Amíg erre nem kerül sor, addig pótolja a MALÉV-et a felcsúti futballakadémia.)

    Selmczi Gabriella, a Fidesz szóvivője bejelentette, hogy a Fidesz meghirdette a “Nemzeti összefogást a hideg ellen”.
    (Ennek keretében valószínűleg a hidegfronttal szembefordulva egy irányba kell lehelnünk, és mindannyiunknak egyszerre kell széllel szembe pisálnunk.)

    Hajrá Magyarország!
    Az IMF után pateroljuk ki a MALÉV gépeit lízingelő cégeket is Magyarországról, és kurucosan adjunk néhány újabb kokit és sallert az EU vezetőinek és Clintonnénak!

  37. szigetország szerint:

    Lám, a Magyarország elleni hiszti és acsarkodás egy gyümölcse beérett!
    Tettestársként ebben voltak közreműködők azok a magyarok, akik a nyugattal együtt szidták a hazát…

  38. robi szerint:

    szigetország!
    Ostoba vagy. Ne csak az eligazításokon hallottakat fújd, nézz utána az előzményeknek, mielőtt bődületes baromságot írsz.
    1. Ennek az egész történetnek semmi köze a “szabadságharchoz”: egy folyamat állomása.
    A MALÉV nem az elmúlt hónapokban veszítette el teljes vagyonát. Évek óta nincs semmije.

    2. Amikor a cukorgyárainkat iktatták ki a piacról, akkor mi érett be?
    Amikor a teljes magyar mezőgazdaság piacait kebelezték be, mi érett be? Soroljam?

  39. "?!" szerint:

    Kedves “szigetország”!

    Te nem látod a fától az erdőt!

    A MALÉV ügy nem a Magyarország elleni hiszti és acsarkodás gyümölcse, hanem egy tipikus öngól.

    Nemzeti Mutyi Gyula, a szorgalmas hátramutogatásának az eredményeként kreált egy olyan bizonyító erejű vizsgálati dokumentumot, amelynek a kézhezvételét követően az EU részéről nem hunyhattak tovább szemet afelett az általuk is ismert tény felett, hogy a Bajnai-kormány 2009-ben, az Orbán-kormány pedig 2010-ben, nem egészen szabályosan nyújtott állami támogatást a MALÉV-nek.

    Azaz, Mutyi Gyula és csapata addig feszegette a pofonos ládát, amíg a kiszabadított pofonok rajtunk csattantak!
    Vagy a focista kormányunkra illő hasonlattal élve, csak az történt, hogy a fiúk úgy vitték előre a labdát, hogy folyamatosan csak hátrafelé tekingettek, ezért nekimentek a falnak, és a labda a falról visszapattant a saját hálónkba.

    Tehát ezt a pofont csak magunknak (legfőként Mutyi Gyulának és vakbuzgó csapatának) köszönhetjük, és köszönheti az a több ezer család, akiknek a MALÉV biztosított munkát és megélhetést!

  40. Tóth Kati szerint:

    Ki adta el a MALÉV-ot Abramovicsnak?Gondolom mélyen áron alul.Na az a felelős a légitársaság csődjéért.Miért nem ülnek már börtönben?Amihez ezek az elvtik hozzányúltak az mind tönkrement.Ezek valahogy nem értenek semmihez.Csak a lopás az megy nekik.

  41. Minden lében kanál szerint:

    A legutóbbi percekből:

    “17.03 – Az Orangeways is nyomul

    A cég menetrendszerinti buszjáratain – a szabad jegyek függvényében – öt napon át ingyen utaztatja azokat az érvényes Malév-jeggyel rendelkező utasokat, akik a légitársaság leállása miatt nem tudtak eljutni úti céljuk helyszínére. Bécsbe, Pozsonyba, Prágába, Berlinbe, Krakkóba, Kolozsvárra, Marosvásárhelyre és Csíkszeredába lehet így eljutni.

    16.57 – Újabb sírfelirat

    “Mit mondhatnék, amikor 15-20 éve repülök a Malévval, platinakártyával? Most is éppen van két megvásárolt jegyem, amit majd töröltetni kell…Ez lehet az első pofon, amit a kokik és sallerek ellenében kaptunk. A következők jönnek. Aki nem európai módon viselkedik, az ezt kapja. Csak sajnos ennek az árát az ország fizeti meg.’

    Inotai András közgazdász”

  42. szigetország szerint:

    robi!

    Mindig beérik valami… És azért érik be, mert érlelik. Mindennek van előzménye és oka. Olyan okok is vannak, amelyeket nehezen lát meg a szem.

  43. "?!" szerint:

    Kedves Tóth Kati!

    Ez a téma magas neked mint kisnyúlnak a farzseb, mert Te nem értesz semmihez, ezért ülj le és hallgass!

    Azt pedig jegyezd meg, hogy nem mindenki kleptomániás mint Te, ezért ne magadból kiindulva feltételezd másokról, hogy mindenki ugyanúgy lop ha teheti, mint Te szoktál!

    A börtön miatt se türelmetlenkedj! Még megérheted, hogy mások rágalmazásáért (és a tolvaj természeted miatt) a méltó helyedre kerülsz.

  44. Zoli049 szerint:

    ?!, Gordonon és részben nagyapón valaki utána nézett ennek az egész történetnek?

    Ezért ugyanúgy hibás a jelenlegi kormány, mint aki visszavásárolta, azaz az előző.

  45. Tóth Kati szerint:

    Úgy látom ennek a !?-nek nem tetszik amiket írok és egyfolytában személyeskedik.Nem tudom tisztában van e azzal,hogy demokrácia van és nyugodtan megírhatom a véleményem,még akkor is,ha ez egyeseknek nem tetszik.Vagy talán ?! egy régi ávós és börtönnel fenyegeti azt akinek más a véleménye.Előbb kellene felkelnie és lehet,hogy egy kicsit tovább kellett volna iskolába járnia ahhoz,hogy engem kioktasson.A továbbiakban nem fogom észrevenni ennek az alaknak az írásait.Kiírta magát a fórumból azzal,hogy megfenyegetett.Nem volt joga hozzá.Egyébként nem félek az ilyen alakoktól.

  46. Tóth Kati szerint:

    Még egyszer kérdezem egyáltalán miért kellett eladni?Miért adták el Abramovicsnak? Erre szeretnék választ fenyegetőzés helyett.

  47. Zoli049 szerint:

    Tóth Kati szerint:
    2012. február 03., péntek – 18:41

    “Miért adták el Abramovicsnak?”

    Mert legalább ő megvette. Ha akkor nem adják el, már akkor ugyanez a helyzet lett volna. Nagyobb társaságok is mentek csődbe, de itt az is baj volt, hogy a Malévnak színte vagyona nem is volt. Lízingelt gépparkkal rohadt nehéz hasznot termelni.
    Sajnálom én is, hogy ez lett a vége! 🙁

  48. Tóth Mária szerint:

    Azért annak is van némi diszkrét bája, hogy éppen Izraelben nem szállt/hatott/ fel az utolsó gép?!

    És az is nagyon érdekes, hogy mindenki egyszerre követelte a kintlévőségét, mindenki egyszerre, így lehetett könnyen bedönteni a Makévot. Vajon kinek volt ez az érdeke??????????

  49. Zoli049 szerint:

    Mivel az izraeli “utolsó” járatkor már nem volt meg a cég, akkor a nemlétező cég, már ne,4m létező lastromjelű gépe igen érdekesen kaphatna felszállási engedélyt.
    Ha egy picit is figyelted volna a tavaly év vége óta zajló eseményeket, akkor rálátnál, hogy már mindenki sorba állt a sajátjáért. Mint írtam a gépek sem a Magyar állam, vagy a Malév tulajdonában voltak! Mi nem érthető ebben?

  50. Dr. grün szerint:

    Most zatv-én egy neves, de ismeretlen gazdasági szakember magyarázza a MALÉV sztorit!
    Neves mert Rogán Antinak hívják, de mint gazdasági szakember ismeretlen! ))) 🙂 (((

  51. Zoli049 szerint:

    Dr. grün!

    Ez itt a “póbléma” gyökere…

  52. Zoli049 szerint:

    Akinek van scanner vevője a 133,200MHz AM-en hallgathatja, ahogy viszik el a gépeket! 🙁

  53. Minden lében kanál szerint:

    A 7. sort nézzétek! 🙂

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A9v

  54. nagyapó szerint:

    Nem értem. A beíró komcsik mind nagy szakemberként nyilatkoznak. Innen-onnan összeollózott írásaikkal, amelyek olyanok, mint a volt kormányok tevékenysége. Semmi értelme nincs, semmi szakértelem.
    Egyszerűbb a komcsik meghatározása: semmi cicóka, tudományoskodás, Orbán a hibás., kész.
    Ügyesek, mert ha magyarázni akarnak, úgy járnak, mint katka, ? , meg a többiek, belezavarodnak saját gondolatmenetükbe.
    Azért várjuk meg Budai Gyula biztos 5 feljelentésének eredményét. Igaz az a Maléven már nem segít, viszont a felelősök csicskások lehetnek a tábornoki kar mellett a kaptárban.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  55. Zoli049 szerint:

    nagyapó!

    Senki nem szakért, csak leírja, amit az érin tettek mondtak.
    Kormányoldalról, ex kormányoldalról, Malév oldalról, befektetői oldalról.
    Épp most mondja a Travel Service tulajdonosa, hogy megvette volna a Malévet…
    Jah, még tavaly… Csak nem adták…

    Budai Gyula visszamegy a ’99-es Alitalia szerződésig? Csak kérdezem.

  56. robi szerint:

    Akik a bedőlés előtti napon jegyet árultak, nem vonhatók felelősségre?
    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/tudtak-hogy-dol-a-malev-de-arultak-a-jegyeket-2079377

    A fenti cikkből egy részlet:”Ha nemzeti légitársaság nem is lesz több, a Malév dolgozói nem maradnak munka nélkül – vélekedett Hegedűs Miklós, a Gazdaságkutató Intézet (GKI) igazgatója. Hegedűs szerint külföldi légitársaságok veszik majd át Malév feladatait, ott pedig szükség lesz a munkaerőre. Nem úgy a nemzeti légitársaságra, amelynek fenntartására évtizedek óta minden évben adófizetők tízmilliárdjait költötte az állam”.

    Az elmúlt évtizedek minden vezetője elő lesz véve, aki az adófizetők pénzét a MALÉV-ra herdálta?

  57. "?!" szerint:

    Egy rövid tájékoztatás az állandóan hazudozó “nagyapó”-nak!

    A MALÉV ügy nem a Magyarország elleni hiszti és acsarkodás gyümölcse, hanem egy tipikus öngól.

    Nemzeti Mutyi Gyula, a szorgalmas hátramutogatásának az eredményeként kreált egy olyan bizonyító erejű vizsgálati dokumentumot, amelynek a kézhezvételét követően az EU részéről nem hunyhattak tovább szemet afelett az általuk is ismert tény felett, hogy a Bajnai-kormány 2009-ben, az Orbán-kormány pedig 2010-ben, nem egészen szabályosan nyújtott állami támogatást a MALÉV-nek.

    Azaz, Mutyi Gyula és csapata addig feszegette a pofonos ládát, amíg a kiszabadított pofonok rajtunk csattantak!
    Vagy a focista kormányunkra illő hasonlattal élve, csak az történt, hogy a fiúk úgy vitték előre a labdát, hogy folyamatosan csak hátrafelé tekingettek, ezért nekimentek a falnak, és a labda a falról visszapattant a saját hálónkba.

    Tehát ezt a pofont csak magunknak (legfőként Mutyi Gyulának és vakbuzgó csapatának) köszönhetjük, és köszönheti az a több ezer család, akiknek a MALÉV biztosított munkát és megélhetést!

  58. Vátesz szerint:

    Robi! Neked van egy válaszom!
    http://csepel.info/?p=18055#comment-117535 “Akciódúsabb politikára készül az LMP”

  59. Vátesz szerint:

    Gyurcsány 2007-ben 200Millió Forintért (sic!) adta el a Malévot Abramovicsnak, aki vállalt 9Milliárd tőkeemelést, de azt nem hajtotta végre, hanem mégjobban lerabolta a Malévet! Na akkor Gyurcsányt ezért is a vádlottak padjára lehet ültetni!

  60. "?!" szerint:

    Egy bővebb tájékoztatás az állandóan hazudozó “nagyapó”-nak!

    Itt most csak az történt, hogy kiborult a liszt Ferihegyen, mert a porcelánboltban forgolódó elefánt betévedt a Liszt Ferenc Repülőtérre is, és ott is felborított mindent amit lehetett.

    A helyzet az, hogy az MSZP által támogatott Bajnai-kormány visszaállamosította NEMZETI légitársaságot, majd a visszaállamosított cég talpra állásához a Bajnai kormány 2009-ben 25 milliárd Ft állami támogatást nyújtottak olyan feltételekkel, amelyek nem teljesen feleltek meg az EU-ban érvényes versenyszabályoknak.

    Az Orbán-kormány 2010. májusa és szeptembere között 14,9 milliárd Ft tulajdonosi kölcsönt, majd 2010. szeptemberben 5,7 milliárd Ft tőkeemelést, összesen 20,6 milliárd Ft-ot nyújtott a NEMZETI légitársaságunk talpra állításához (ugyanolyan a feltételekkel mint a Bajnai-kormány), amelynek az eredményeként a MALÉV a 2011-es évet már veszteség nélkül zárta.

    A jelenlegi baj azzal kezdődött, hogy a porcelánboltban elefántként forgolódó Mutyi Gyula (aki ugyanúgy áron alul jutott a honvédségi lakásához, mint akiket áron aluli lakásszerzéssel vádol, továbbá aki ügyvédként színlelt szerződések ellenjegyzését vállalta jó pénzért) berontott a MALÉV portájára is, és felborogatta a NEMZETI kormány által Liszt Ferenc Repülőtérnek átkeresztelt repülőtéren a liszteszsákokat.

    Arról a tényről elfeledkezve, hogy az Orbán kormány is ugyanolyan feltételekkel támogatta a NEMZETI légitársaságot mint a Bajnai-kormány, Mutyi Gyula elkezdte kapargatni a Bajnai kormány által nyújtott állami támogatások körülményeit, és mellét döngetve számolt be az általa megállapított szabálytalanságokról.

    A Mutyi Gyula dicsekvése során elmondottakat és az általuk leírtakat felhasználva, egy magán személy bejelentéssel fordult az Európai Bizottsághoz, az EU gazdasági versenyszabályainak a megsértésére hivatkozva.

    A bejelentést a Európai Bizottság megvizsgálta, és megállapította, hogy a magyar kormányok (a Bajnai kormány is, és az Orbán-kormány is) gazdasági versenytorzulást eredményező módon támogatták a NEMZETI légitársaságot, ezért az Orbán-kormányt arra kötelezték, hogy Mutyi Gyula szarkeverése miatt, a NEMZETI kormány fizettesse vissza a NEMZETI légitársasággal a visszaállamosítás óta kapott állami támogatásokat.

    Mint fentebb említettem, a 2011. évet a MALÉV már veszteség nélkül zárta, de tartalékokat még nem tudott képezni, ezért az állami támogatások visszafizetése megoldhatatlan feladat elé állította a Berényi János által vezetett és már jól működő menedzsmentet, amely következtében a NEMZETI légitársaságunk Mutyi Gyula áldásos tevékenységének köszönhetően nem fog tovább repülni.

    Ez a valóság hazudós “nagyapó”, és a fentiek figyelembevételével próbáld meg kitalálni, hogy kiket milyen mértékű felelősség és kártérítési kötelezettség terhel a NEMZETI légitársaságunk csődbejuttatásáért!

  61. "?!" szerint:

    Fejtágító tájékoztatás az állandóan hazudozó “nagyapó”-nak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiadott Fehér Könyvből arról, hogy miért lett volna szüksége Magyarországnak a NEMZETI légitársaság megtartására:

    Idézet a Fehér Könyvből:

    “Az volt a Kormány feladata, hogy eldöntse, érdemes-e egy nemzeti légitársaság fennmaradásáért küzdeni.

    Mára kiderült, hogy pénzben nem mérhető nyilvánvaló előnyök mellett a gazdasági ésszerűség is egy nemzeti légitársaság működése mellett szól.

    A makrogazdasági elemzések szerint a Malév hiányában mintegy 13 ezer járatpár kiesne a forgalomból, azaz a konkurencia egyáltalán nem, vagy járatritkítással pótolná a
    kieső szolgáltatásokat.

    A jelenlegi 45 Malév desztinációból 23-ra várhatóan nem lépne be új szereplő, ezzel teljesen megszűnne a magyar befektetői kapcsolatok szempontjából kiemelt területeken lévő 19 város (köztük balkáni, erdélyi, közelkeleti és skandináv célpontok) közvetlen elérhetősége.

    Egy visszafogott, mindössze 20%-os point-to-point8 utas elmaradás is már közel 500 ezer vendégéjszakától fosztaná meg a hazai szállodákat, minimum 4-5 milliárdos közvetlen és további hasonló mértékű közvetett bevételkiesést okozva.

    Nem mellékes az sem, hogy a Malév több mint 2600 embernek ad ma munkát, és több mint hatmilliárd forintot költ el mintegy 500 hazai vállalkozásnál, nem beszélve arról az évi mintegy tízmilliárd forintról, amit adóként fizet be a költségvetésbe.

    Mindezek a tények – még egy veszteséges Malév esetében is! – nyilvánvalóan indokolttá teszik a Kormány Malév fennmaradása érdekében tett erőfeszítéseit.

    Nyilvánvaló volt, hogy komoly stratégiai döntések meghozatalára, illetve azonnali és
    koncentrált erőfeszítésekre volt, és továbbra is van szükség ahhoz, hogy a krízishelyzet
    súlyosbodását a jelenlegi Kormány el tudja kerülni.

    A Magyar Kormány tisztában van a Malév gazdasági, pénzügyi helyzetével és működési
    körülményeivel, valamint azzal, hogy a megtett erőfeszítések ellenére a külső
    körülmények alakulása alapvetően befolyásolja a légitársaság jövőjét.

    A magyar nemzetgazdaságnak elemi érdeke, hogy az ország légi úton is elérhető
    legyen.

    Egy Budapest központú, nemzeti légitársaság hiányában gazdaságunkat középtávon is pótolhatatlan kár érné, ezért a második Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy az ország külföldi direkt légi összeköttetése biztosítva legyen.”

    (Idézet vége!)

    Ha ezeket nem tudod felfogni hazudozós “nagyapó”, akkor jobban teszed, ha nem nyilvánítasz véleményt!

  62. Perspektíva? szerint:

    A munkásőr (talán volt törzsőrmester) mondja, és konokul fújja a maga által vélt valótlanságait. Dacára annak, hogy szinte semmi köze nincsen a stratégiát sem nélkülöző valósághoz. Miért nem lehet a fától látni az erdőt? No miért nem? Mert mindenkor “csak a végrehajtás adatot meg a nagy elvtársiassági körökben. “ÉRTETTEM X ELVTÁRS!”
    Innentől kezdve, önálló gondolat nyema. Stratégiai, az meg micsoda? VAÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ…..

  63. Perspektíva? szerint:

    Ismét a Vátesz írja a valósághoz legközelebb állóakat.

  64. robi szerint:

    Vátesz!
    Válaszra válaszolok.

    1. 22:21-es bejegyzésedben azt írtad, hogy: “Gyurcsány 2007-ben 200Millió Forintért (sic!) adta el a Malévot Abramovicsnak, aki vállalt 9Milliárd tőkeemelést, de azt nem hajtotta végre, hanem mégjobban lerabolta a Malévet! Na akkor Gyurcsányt ezért is a vádlottak padjára lehet ültetni!”
    Nos, nem kedvelem Gyurcsányt, de bízzuk az igazságszolgáltatásra azt, hogy kit ültet a vádlottak padjára.
    Volt már olyan fekete korszaka a történelmünknek, amikor az utca hőbörgő embere szolgáltatott ” igazságot”. Jó lenne, ha maradna a demokrácia.

    2. Tévedsz, ha azt hiszed, hogy csak neked jutottak eszedbe azok a gondolatok, amelyet kedd 23:11-es hozzászólásodban leírtál, legfeljebb másokat nem izgat az önfényezésük.
    – a 65 év felettiek ingyenes közlekedése politikai kategória. Az ország elöregedett, sok a nyugdíjas. Fletóék bennük látták az egyik fő szavazó bázist. A jelenlegi kormányzat tárgyilagosabb, de azért óvatos, nem megy fejjel a falnak nyugdíjas kérdésben.
    – a BKV története hasonló a MALÉV-hez: állami támogatás nélkül soha nem létezett és úgy tűnik, nem is fog. Oda nem elsősorban a magas fizetések vonzották az embereket: anno sorkatonai szolgálat alóli felmentés, 5 év nyugdíj kedvezmény, családtagoknak ingyenes bérlet, stb. volt a vonzerő.
    Akik azt állították, hogy majd megreformálják és nyereségesen működtetik, azok mára pofára estek: kénytelenek komcsizni, hatékony intézkedések helyett. Meg egymásra kenegetik a sz@rt, hogy ki találta ki az útdíjat.

    3.Azt írod, visszaszereznéd a pénzt. Ha hozzákezdesz, megígérem, hogy viszek virágot a temetésedre.
    Az elszámoltatás a kormánypárti hívek szerint sikertörténet, Buday az ország egyik legjobban megfizetett embere, előbb-utóbb biztosan magas kitüntetésben részesül eredményes munkásságáért.
    A majdani néhány ítéletből a folyamatosan csökkenő életszínvonalon élő polgár aligha lát egy vasat is: vagyonokat nem zárolt senki, így minden potenciális tolvaj már régen biztonságba helyezte milliárdjait. A neked tetsző népítéletről már fent véleményt mondtam.

    4. Azt írod: “A mai politikai rendszernek az átka, hogy érdekszövetségekből áll, a bennlevők védik pozícióikat,”
    Így van, mióta csak az eszemet tudom, a politika nevezte ki az éppen hozzájuk hű “szakember” gárdát. A rendszerváltás óta ez fokozottan igaz: “aki nincs velünk, nincs sehol.”

    5. Azt írod: “Miből működtetnénk az országot és annak intézményeit, szolgáltatásait? Kishitűek kérdeznek ilyet! ”
    Az ország elprivatizálta az átkosban felhalmozott vagyonának jelentős részét. Azóta mindenki hitelfelvételre kényszerül és a maradék vagyonban turkál: tb kassza, magánnyugdíj pénztár stb.
    Írj levelet a kormánynak: ne legyenek kis hitűek, nem mondják, hogy nincs pénz: biztosítsanak forrást a BKV-nak és a MÁV-nak, ne dőljenek be.

    Vátesz szerint minden ilyen egyszerű.

  65. Királyerdei szerint:

    “Látszólagos magyar többség A Malév 2007-es privatizációjakor a légitársaság egyik vásárlója az orosz Borisz Abramovics volt, aki az Air Bridge Zrt.-n keresztül 49 százalékot szerzett meg a társaságból. Az 51 százalékos, többségi csomag két magyar magánszemélyhez került, Költő Magdolnához és Kiss Kálmánhoz. Őket egyébként a távirat nem nevesíti, mint ahogy a későbbi keltezésű jelentésekben sem részletezik azt, hogy 2009 márciusában Kiss Kálmán tulajdonrésze teljes egészében Költő Magdolnához került. A februári titkos tartalmú távirat azonban megjegyzi, hogy a többségi magyar tulajdon csak “látszólagos”, miután az Air Bridge működését teljes egészében a VEB finanszírozza. Abramovics részesedése ugyanis az őt hitelező VEB-hez került az után, hogy az üzletembernek más befektetései miatt komoly pénzügyi gondjai támadtak. Az amerikai követség malévos forrásának elmondása szerint az 51 százalékos magyar csomagot is teljes egészében a VEB által nyújtott hitelből vásárolta meg a két magyar magánszemély. Ezt azzal magyarázta, hogy “ekkora összeget egy magánszemély nem tudhat kifizetni”. Ezenfelül megjegyezte, hogy Költő Magdolna és Kiss Kálmán erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek, de azon túl, hogy magyar az állampolgárságuk, semmivel nem tudtak hozzájárulni a tranzakcióhoz. Költő Magdolna már a 2002-es kormányváltás után megjelent a Malév felügyelőbizottságában, és jelenleg is igazgatói posztot tölt be a Resonator nevű cégben, amelynek vezetője, Szabó András bevallottan jó viszonyt ápol Puch Lászlóval, az MSZP pártigazgatójával. “

  66. CsepeliNo1 szerint:

    Ez is szocialisták hibája!!!!!!!!!!!!!!

    FÚJ!

    Ugye, drága Fideszesek!

  67. Manitu szerint:

    Miért, szerinted kinek a hibája?

  68. "?!" szerint:

    Anyádé, mert a világra hozott!

  69. "?!" szerint:

    Ne Abramovicsozzatok NEMZETI okostojások, és ne dumáljatok mellé, hanem azt próbáljátok felfogni a NEMZETI Fejlesztési Minisztérium által kiadott Fehér Könyvben leírtak alapján, hogy a NEMZETI kormányunknak miért kellett volna megmenteni a NEMZETI légitársaságunkat:

    Idézet a Fehér Könyvből:

    “Az volt a Kormány feladata, hogy eldöntse, érdemes-e egy nemzeti légitársaság fennmaradásáért küzdeni.

    Mára kiderült, hogy pénzben nem mérhető nyilvánvaló előnyök mellett a gazdasági ésszerűség is egy nemzeti légitársaság működése mellett szól.

    A makrogazdasági elemzések szerint a Malév hiányában mintegy 13 ezer járatpár kiesne a forgalomból, azaz a konkurencia egyáltalán nem, vagy járatritkítással pótolná a
    kieső szolgáltatásokat.

    A jelenlegi 45 Malév desztinációból 23-ra várhatóan nem lépne be új szereplő, ezzel teljesen megszűnne a magyar befektetői kapcsolatok szempontjából kiemelt területeken lévő 19 város (köztük balkáni, erdélyi, közelkeleti és skandináv célpontok) közvetlen elérhetősége.

    Egy visszafogott, mindössze 20%-os point-to-point8 utas elmaradás is már közel 500 ezer vendégéjszakától fosztaná meg a hazai szállodákat, minimum 4-5 milliárdos közvetlen és további hasonló mértékű közvetett bevételkiesést okozva.

    Nem mellékes az sem, hogy a Malév több mint 2600 embernek ad ma munkát, és több mint hatmilliárd forintot költ el mintegy 500 hazai vállalkozásnál, nem beszélve arról az évi mintegy tízmilliárd forintról, amit adóként fizet be a költségvetésbe.

    Mindezek a tények – még egy veszteséges Malév esetében is! – nyilvánvalóan indokolttá teszik a Kormány Malév fennmaradása érdekében tett erőfeszítéseit.

    Nyilvánvaló volt, hogy komoly stratégiai döntések meghozatalára, illetve azonnali és
    koncentrált erőfeszítésekre volt, és továbbra is van szükség ahhoz, hogy a krízishelyzet
    súlyosbodását a jelenlegi Kormány el tudja kerülni.

    A Magyar Kormány tisztában van a Malév gazdasági, pénzügyi helyzetével és működési
    körülményeivel, valamint azzal, hogy a megtett erőfeszítések ellenére a külső
    körülmények alakulása alapvetően befolyásolja a légitársaság jövőjét.

    A magyar nemzetgazdaságnak elemi érdeke, hogy az ország légi úton is elérhető
    legyen.

    Egy Budapest központú, nemzeti légitársaság hiányában gazdaságunkat középtávon is pótolhatatlan kár érné, ezért a második Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy az ország külföldi direkt légi összeköttetése biztosítva legyen.”

    (Idézet vége!)

  70. Nemmondoomeg szerint:

    Szomorú és sajnos az ország szégyene. Megint nincs felelős, aki annak idején egy maffiózó kezébe játszotta át piti pénzért a Malévot……

  71. "?!" szerint:

    Kedves “Nemmondommeg”!

    Már régen nem maffiózó kezére átjátszott MALÉV-ról, hanem arról a NEMZETI légitársaságról van szó, amelyet a Bajnai kormány 2009-ben visszaállamosított, és amelynek a korábbi adósságát a Bajnai-kormánytól 2009-ben kapott 25 milliárd Ft-os, majd az Orbán kormánytól 2010-ben kapott 20,6 milliárd Ft-os állami támogatással szanálták, és amelyet az adósságrendezés után a jelenlegi menedzsment 2011-ben veszteség nélkül üzemeltetett.

    Állításoddal szemben a NEMZETI légitársaságunk mostani megszűnésének a felelőse is meg van Mutyi Gyulának a személyében, aki nem vette észre, hogy a Bajnai-kormány és az Orbán-kormány teljesen azonos feltételekkel adott állami támogatást a NEMZETI légitársaságunknak, ezért Mutyi Gyula a Bajnai-kormány lejáratása céljából olyan vizsgálati iratokat gyártott, amelyek nem csak azt bizonyították az EU felé, hogy a Bajnai-kormány a támogatás nyújtásakor megsértette az EU versenyszabályait, hanem azt is bizonyították, hogy az Orbán-kormány 2010-ben ugyanúgy megsértette az EU versenyszabályait, mint a Bajnai-kormány.
    Ezután az EU részéről csak annyit tettek, hogy a Mutyi Gyula által feldobott labdát leütötték, és jelenlegi NEMZETI kormányt arra kötelezték, hogy fizettesse vissza a NEMZETI légitársaságunkkal a cég rendbetételéhez a Bajnai-kormánytól és az Orbán-kormánytól 2009-ben és 2010-ben kapott összes állami támogatást.
    Az adósságrendezésre elköltött milliárdokat a NEMZETI légitársaságunk természetesen nem tudta visszafizetni a dicsőséges Nemzeti kormányunknak, ezért Mutyi Gyulának a Bajnai-kormány lejáratására irányuló esztelen mesterkedésének az eredményeként, a NEMZETI légitársaságunk megszűnt.
    Remélem, hogy a felelős egyszer majd felelni fog a NEMZETI légitársaság megszűnését eredményező melléfogásáért!

  72. Perspektíva? szerint:

    Bünti van elvtársak! Még mindig nem érthető? Fától az erdő, nem látható. Stratégiai harc, játék, a javából. Mi kell még, mi jön még? Hiszen mindent tudnak egymásról.
    Miközben csak nagyon nehezen jönnek felszínre azok a nevek, akiknek mindenféleképpen “ki kell buknia.” Mi is történt az elmúlt hónapokban, ilyen gyorsan feledésbe merült? Na hát, a mindenit! Bizonyos területen miért csendesedtünk le? A politikának ebből is tőkét kell kovácsolnia! A baj az, hogy tovább folyik a csiki-csuki állapot. Felelősök, hallgatnak, bűnös most sem lesz? Az, hogy az ország már-már belepusztul, számít-e? Ha kell oda a MALÉV is! Elvtársak, a nemzetközi helyzet fokozódik.

  73. Nemmondoomeg szerint:

    ?!
    “NEMZETI légitársaságunk”
    Olyan nagy szavak ezek, szándékosan szétszedik a népet, hogy ne legyen összetartás, soha semminek nincs felelőse, tehát én nem használnék ilyen nagy szavakat.
    Ha majd végre összefog a nép akkor elfogadom a Nagy NEMZETI ÖSSZEFOGÁS szót.
    Az hogy a Malév csődbe ment az ország szégyene.
    A gyengeség ás elesettség jele.
    Fordítsuk meg. mi lenne az első gondolatod, ha máshol menne így csődbe egy nagy múltú komoly társaság ?
    Miért nincs felelőse és miért nem lesz ? Mert nem lesz, tudjuk.
    Van olyan állami cég amit nem loptak szét az elmúlt években ?
    AZ ország nagyon nagy bajban van, folyamatosan szűnnek meg munkahelyek, nincs jövőkép sorolhatnám.

  74. "?!" szerint:

    A MALÉV megszűnése sokkal súlyos kockázatot jelent a költségvetésnek, mint amit eddig elképzeltünk!

    Idézet a Napi gazdaságból:

    “A nemzeti légitársaság csődje miatt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airportnak és a Magyar Államnak is főhet a feje.

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által tavaly decemberben bemutatott “Fehér Könyv” többek között azzal érvelt a nemzeti légitársaság megtartásának szükségessége mellett, hogy a Malév a Budapest Airport egyik legjelentősebb partnere volt.

    A Malév a Budapest Airport forgalmának mintegy 40 százalékát biztosította és évente mintegy 15 milliárd forintot fizetett a Budapest Airportnak légiközlekedési bevételek, ingatlanbérletek, és kiskereskedelmi bérletek jogcímen.

    A Malév megszűnése miatt ezeknek a bevételeknek jelentős része kiesik a reptér üzemeltetőjének a Budapest Airportnak a költségvetéséből.
    A privatizációs szerződés szerint, a Malévtől származó bevételek kiesése esetén ellehetetlenül a reptérüzemeltető Budapest Airport, ami viszont már a Magyar Állam számára is súlyos következményekkel jár.

    A Fehér Könyv ennek kapcsán arra figyelmeztet, hogy “az Állam számára így hozzávetőlegesen 1,5 milliárd euró, azaz kb. 450 milliárd forint azonnali egyösszegű fizetési kötelezettsége keletkezik”.

    “Egy ilyen nagyságrendű egyösszegű azonnali kifizetés finanszírozási szempontból is komoly terhet jelentene, és a költségvetési hiánycél tartása szempontjából kritikus következményekkel jár ” – vélekedett az NFM decemberben a Fehér Könyvben.

    A Kormány az idei évben 2,5 százalékos államháztartási hiány teljesítését vállalta, és a költségvetésbe példátlan méretű, 1500-1700 milliárd forintos kiigazítást tervezett be.

    Egy 450 milliárd forintos egyösszegű azonnali kiadás rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a fiskális fegyelmet hirdető Kormányt.

    Emlékezetes, hogy 2011-ben már volt példa egy jelentősebb egyszeri költségvetési kiadásra, amikor az Európai Unió Bíróságának novemberi döntése miatt 250 milliárd forintos áfavisszafizetési kötelezettsége keletkezett a Magyar Államnak, és ennek fedezetét a nyugdíjvagyonból teremtette elő a Kormány.

    Kérdéses, hogy idén a Kormány miből teremt elő hirtelen 450 milliárd forintot.

    Azonban nemcsak a Budapest Airporton keresztül érheti csapás a Magyar Államot, hanem – ahogyan az a Fehér Könyvből kiderül – a Hungaro Controlon keresztül is.
    “A Malév biztosította a Hungaro Control éves teljes árbevételének 10 százalékát, amely 2010-ben több mint 9 millió euró, azaz kb. 2,5 milliárd forint volt.
    A Malév a megszűnés miatt kikerül a HungaroControl partnerei közül, ezért vagy a Magyar Államnak kell pótolnia a kieső eredményt 100 %-os tulajdonosként, vagy jelentősen megdrágulnának a Hungaro Control szolgáltatásai”.

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fehér Könyve arra is kitért, hogy “az uniós támogatással, 8 milliárd forint értékű beruházás keretében épülő ANS III irányító központ költségeit a Malév kiesése esetén a társaság a továbbiakban képtelen finanszírozni”.

    A Fehér Könyv nem számszerűsíthető veszteségeket is megemlít, a nemzeti légitársaság hiánya komoly versenyhátrányt jelenten Magyarországnak, az elmaradó turisták, külföldi beruházók miatt.

    (Idézet vége.)

  75. csaba péter szerint:

    Azért ezt nehéz lesz a szocikra kenni , hogy két évig csak seggvakarás és szájtépés volt semmi töb .

Itt lehet hozzászólni !