A Kossuth híd rövid története

A híd acélszerkezetét részben Csepelen gyártották

Kultúra.hu, Egykor.hu, Csepel.info

Forgalom a hídon (1946. december, Egykor.hu)

Budapest II. világháború utáni első állandó Duna-hídja a Kossuth Lajos tér és a Batthyány tér között állt. A II. világháború alatt a visszavonuló német csapatok valamennyi budapesti Duna-hidat felrobbantották.

Az ostrom utáni első állandó híd a Kossuth Lajos tér és a Batthyány-tér között épült, a parlamenttől délre. Fél-állandó hídnak mondták, mert csak másodrendű terhelésre és 10 évi időtartamra méretezték. Építését 1945. április 19-én határozta el a minisztertanács, a terveket Mistéth Endre és Hilvert Elek készítette. Eredetileg faszerkezettel tervezték, de nagyobbrészt acélelemekből épült, nemcsak szerkezeti anyagból, hanem csövekből és a roncshidak felhasználható hegesztett kapcsolatokkal.

A kilencnyílású, rácsos szerkezetű híd két parti nyílása fából készült 7,0 m-es úttesttel és 2×3,25-es járdaszélességgel valósult meg, hossza 355 m volt, legnagyobb, középső nyílása 80 m. A három középső nyílás alsó-, a többi felsőpályás volt. A hidat gyors tempóban építették fel, a pillérek alapozását 1945. május 16-án kezdték, a nyolc pillért vasbeton köpeny lesüllyesztésével öt és fél hónap alatt készült el.

Jégtorlasz bontása 1956-ban (Egykor.hu)

A szerkezetet a Csepeli Vas- és Fémművek és a Győri Vagon- és Gépgyár szállította. Az építés az 1945. szeptember 22-én vízre bocsátott, 100 tonna teherbírású József Attila úszódaru segítségével folyt. A faanyagot a budai kertek fenyőiből, a dunai úszóstrandok anyagából, a romházak maradványaiból nyerték.

A hídépítők 16-20 órákat dolgoztak, s néhány nappal azután, hogy a kemény télen a jégzajlás elvitte a Margitszigeten átvezető Manci nevű pontonhidat, 1946. január 15-én megindult a gyalogosforgalom, a járművek pedig január 18-ától kelhettek át – az utolsó náci hídrobbantás első évfordulóján. Pesten egyenes felhajtó létesült a Báthory utca tengelyében, Budán erős ívekkel két rámpa épült északi és déli irányban, a rakpart vonalával párhuzamosan. Az autóbusz-forgalom március 12-én indult meg.

A híd építéséről Háy Gyula írt drámát, Az élet hídja címmel. 1954-ben a két faszerkezetű nyílást acélból építették át. A híd teherbírása korlátozott volt, egy idő múlva már csak kisebb autóbuszok közlekedhettek rajta.

A híd bontása (1960. május, Egykor.hu)

A Szabadság, Margit, Lánchíd és Petőfi-híd újjáépítése után nélkülözhetővé vált, 1956 tavaszán lezárták, majd 1960-ban lebontották. A meder teljes kitisztítása 1963-ban ért véget. A Kossuth híd gyors megvalósítása a háború utáni újjáépítés jelentős állomása volt, emlékét a hídfők helyén emléktáblák őrzik.

kultura.hu

5 hozzászólás “A Kossuth híd rövid története” bejegyzésre

  1. uss enterpries szerint:

    Az 1-es 2-es 5-ös és a 12-es buszok közlekedtek a Kossuth hídon át.

  2. Itt lehet hozzászólni ! szerint:

    Nagyon érdekes, és igen szegénynek érzem magam hogy erről mindez idáig nem tudtam. Bizonyosan többet szeretnék tudni róla, úgy hogy kezdem is a kutakodást! 🙂 örülök hogy több lettem tőle!

  3. Pisti szerint:

    “Építését 1945. április 19-én határozta el a minisztertanács” és “1946. január 15-én megindult a gyalogosforgalom, a járművek pedig január 18-ától kelhettek át”.

    Kevesebb mint egy év kellett az elhatározástól az átadásig, 67 évvel ezelőtt.
    Ehhez képest mostanában valahogy minden olyan lassan készül el. Elgondolkoztató.

  4. Gordon szerint:

    Ez igaz, de azért ez úgy is néz ki mint ami rohamtempóban és részben “szemétből” (háborús romok felhasználása) épült.

    Képzeljük el a mindig panaszkodó magyar viselkedését, ha egy ilyen “ívelne át” a Megyeri híd helyén. Hogy bántaná már az igazságérzetét, ha egy ilyenen kellene átmennie a sok-sok ezer svájci frank hitelből vett a-tómobiljával.

    Ennek ellenére a híd építőit sokkal többre becsülöm azon magyar hazaárulóknál, akik a németek szolgálatába álltak a háború vége felé (de ez egy mellékvágány).

    Megjegyzem: az anyagi lehetőségeket figyelembe véve uniós források nélkül kb. most is a fentihez hasonlóra lenne pénze a legatyásított magyar államnak.

  5. nagyapó szerint:

    Csak a tört. hűség kedvéért, 1945-ben az egyik gyárat, amelyik bedolgozott, nem Csepeli Vas- és Fémműveknek, hanem WM Acél- és Fémműveknek nevezték. A többi stimmel.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !