Indul a Csepel Kapuja Program

Csepel.hu

Csepel Kapuja néven szociális célú városrehabilitációs program indul útjára kerületünkben, melynek sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényét tartották február 1-jén a Csepeli Polgármesteri Hivatal nagytanácstermében.

Németh Szilárd polgármester köszöntötte a megjelenteket – köztük Hutiray Gyula főpolgármester-helyettest, dr. Kontrát Károlyt, a Belügyminisztérium államtitkárát, valamint kerületi és térségi polgármestereket -, majd röviden ismertette az eddig megvalósult nagyberuházásokat, amelyekhez szervesen kapcsolódhat a mai nappal induló program.

A kerület polgármestere áttekintést adott a beruházás főbb elemeiről, amellyel Csepel második nagyszabású városrehabilitációs projektje valósul meg a 2011 augusztusában elnyert pályázati támogatással.

Fotó: Zarándi Bence

A program úgynevezett akcióterülete a Koltói Anna utca–Táncsics Mihály utca–Ady Endre út–Védgát utca–Corvin út–Kossuth Lajos utca–Ady Endre út–Budafoki út–Csőgyár utca által határolt térségre esik: nem titkolt cél a terület integrált fizikai és társadalmi megújítása. Az ipari technológiával épült lakóépületek korszerűsítése mellett további szociális cél a szegregáció veszélyével érintett társadalmi rétegek megszólítása. A több mint 800 lakást érintő rekonstrukció a 6 lakóház energia-megtakarításának korszerűsítését jelenti, valamint fontos feladat a területen élő gyermekek és a fiatal korosztály számára a különböző szociális, illetve társadalmi programok megszervezése. Az elképzelés megvalósítására több mint 1milliárd 72 millió forint áll rendelkezésre, amiből 813 millió forintot meghaladó az uniós támogatás.

A polgármester elmondta, hogy a projekt megvalósítására egy konzorciumot hívtak életre, melynek tagja Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata, a Burattino Általános és Szakképzőiskola, Gyermekotthon, a Csepeli Szociális és Közhasznú Egyesület, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány, a Lajtha László Általános Iskola, az Ady Endre út 3., 5., 13-15. szám alatti társasházak, a Kossuth Lajos utca 43-45., és 24-25-28. szám alatti társasházak, valamint a Sallai Lakásfenntartó Szövetkezet. A program keretén belül megvalósul a fenn említett társasházak, továbbá a Templom utca 16-30. szám alatti lakóház energetikai megtakarítását célzó felújítása. Megvalósulhat egy új építésű, sportcélú létesítmény kivitelezése, kiszolgáló helységekkel, valamint létrejöhet a DOMINO Alternatív Ifjúsági Klub is, ami az ifjúságvédelem és a közösségformálás egyik központja lehet.

A közterületek megújítása szintén fontos része az elképzeléseknek, ezzel újabb zöldterületek kialakítása valósulhat meg, a közbiztonságot javulását pedig további térfigyelő kamerák elhelyezése segítheti.

Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes elmondta, mekkora szükség van EU-s források bevonására. Kiemelte a főváros és a kerület összefogásának jelentőségét, ami záloga lehet a jövőbeni tervek megvalósításának.

Dr. Kontrát Károly államtitkár köszönetét fejezte ki azoknak, akik egy újabb, hasznos célt megvalósító kezdeményezést hoztak létre, amellyel nem csak azok járnak jól, akik az adott területen élnek, hanem mindenki, aki megfordul arrafelé. A telepítendő kamerák pozitív hatására is felhívta a figyelmet, és a közösségi célok megvalósítását is hangsúlyozta. Megemlítette a sport fontosságát, ami Csepel életében fontos szerepet töltött be, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is a kerület egyik büszkesége lehet.

Werner Péter, a projektgazda CSEVAK Zrt. vezérigazgatója prezentációs anyag segítségével ismertette a megvalósítandó terveket, Nagyné Bácskay Nóra, Csepel főépítésze pedig szakmai szempontból elemezte a projektet, és bemutatta a készülő sportcélú létesítmény látványtervét is. Kanyik Csaba, a Szociális és Egészségügyi Ágazat vezetője pedig példákkal nyomatékosította, mekkora szükség van az érintett terület szociális rehabilitációjára.

A projekt előkészítéséért, és lebonyolításáért felelős CSEVAK Zrt. Városfejlesztési Osztálya támogató csoportot hozott létre a területen, az ott működő oktatási és szociális intézmények, valamint civil szervezetek bevonásával. A csoport tagjai tevékenyen közreműködtek abban, hogy a program hatékonyan és célzottan valósulhasson meg. A február 1-jén elindított beruházás a tervek szerint 36 hónap alatt valósul meg.

Légrádi Gábor- csepel.hu

14 hozzászólás “Indul a Csepel Kapuja Program” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Hajrá

  2. Zoli049 szerint:

    Hajrá!
    Semmi ellen nem vagyok, ami “építő” jellegű, de Csillagtelep, Királymajor és a ledurrant sétányok épületi ismét nem kerültek terítékre? 🙁

  3. kilgore trout szerint:

    Szívből örülök neki, legalább az általam sokszor Braila-alsó jelzővel illetett csepeli kép sokat fog javulni.
    Már “csak” a keleti és déli végeket kellene rendbe hozni. Remélem, azokra is sor kerülhet majd.

  4. Kati1971 szerint:

    végül is az néz ki jól, ha egy lakótelep 20 házából lefestenek 3 db-ot, a többi ház jól van úgy is, ahogy 40 éve van. A maradék házaknak nincs szüksége szigetelésre, mert ők megfagyhatnak, három házban már nem.

  5. Pomogács szerint:

    Ez csak egy kivételes lehetőség, csak a nagyon lepukkant városrészt érinti és nem lesznek ilyenek. Aki nem tud a saját házán, környékén javítani a maga erejéből, az várhatja az uniót, meg a sült galambot is. Észre kellene már venni, hogy az unió meg az önkormányzat sem azért van, hogy a kaját is a szánkba tegye. Ez nem Kádár följe, ahol hideg virsli meg langyos sör mindenkinek jutott, annek is, aki nem csinált semmit. Itt nekünk kell megdolgozni mindenért.

    Tehát a dolog dícséretes, de felejtsétek el, hogy jönnek a sült galambok.

  6. jól értesült szerint:

    Elvakult Kati, sötét Zoli049!

    “de Csillagtelep, Királymajor és a ledurrant sétányok épületi ismét nem kerültek terítékre?”

    “végül is az néz ki jól, ha egy lakótelep 20 házából lefestenek 3 db-ot, a többi ház jól van úgy is, ahogy 40 éve van”

    Végül is igazatok van! Csak nem úgy, ahogy tálaljátok, kedves komenista barátaim! Bár már eltelt másfél év a Fidesz győzelme óta, de 40, bocsánat 56 évet behozni ők sem tudnak. S ezt ti is pontosan tudjátok, jobban mint bárki más! De jól esik genyózni, mert ti ugyanolyan szarháziak vagytok, mint a tanácsköztársasági, rákosista, kádárista elődeitek. Bolsevik kutyából nem lesz demokratikus szalonna!

  7. Etikus szerint:

    “jól értesült szerint:
    2012. február 02., csütörtök – 08:12

    Elvakult Kati, sötét”

    Ez a Kati 1971-es, a sötét Tóth Kati menekülési útvonalát választotta? Ő lenne aki a saját sötétsége elől menekülne? Még mindig nem jÖtt rá, hogy a saját árnyékát nem……….

  8. ebihal szerint:

    Igen! A Fidesz 1,5 év alatt nem tud behozni 56 évet! Csak azt ne felejtsük el, hogy
    abban a szar kádárista időben épültek ezek a lakótelepek, az összes. Lehet szidni az épületeket, a lakásokat, de akkor amikor épültek, a beköltözők számára egy nagy
    ugrást jelentett a sufni, a nyárikonyha, jobb esetben a szoba-konyha után.

  9. joságos. szerint:

    T.Pomogács!Maga mennyit élt és dolgozott a Kádár rendszerben?Mert nagyon tudja,hogy mi jutott akkor az embereknek!

  10. Lexon szerint:

    Kati1971 és jólértesült és a többiek!

    Az a pár ház, amelyik megújult, nem a Fidesznek köszönheti. Hanem elsősorban az ott élő lakóközösségnek, és annak a pár embernek, aki megírta a pályázatot, és addig kilincselt, amíg ezt végig tudta vinni. Úgyhogy Kati, nem panaszkodni kell, hanem tenni azért, hogy te is szép környéken élhess. Hajrá!

  11. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!

    Bámulatos a Csevak tündöklése!
    Gondoljatok csak bele:egy hajdani házkezelőség olyan gigásszá nőtte ki magát, hogy már “Városfejlesztési Osztálya” is van!
    Persze kell is, hiszen a csepeli önkormányzatnak lassan eltűnik a városfejlesztési szakapparátusa!
    Minek is az! Hiszen az ott folyómunkába még a kellemetlenkedő ellenzéki képviselők is betekintést nyerhetnek, hiszen joguk van hozzá!

    Gordiuszi csomó átvágva! Hiszen a zrt gazdasági vállalkozás, melynek titkai, gazdálkodása, pénzügyei, stb már nem közigazgatási, nem is képviseleti, hanem ÜZLETI kategóriába tartoznak, és az üzleti titkot ugyebár a jogrendünk védi!

    Ejnye csepeli szocik! Ti még talicskával hordtátok ki a közpénzt, de a fejlett, kétharmados önkormányzatunk már mutyigéppel – bocsánat, munkagéppel hordhatja ki a lóvét láthatatlanul. Nem lesz gond majd a számonkéréssel, hiszen könyvelő legyen a talpán, aki olyan gigászi, átláthatatlanul sokrétű gazdasági szervezetekben, mint a csevak meg a csepptv ki fogja ismerni magát.
    üdv menyus

  12. baniko21 szerint:

    Kedves jólértesült!
    Tudod annak idején mindenki örült az ingyen biztositott összkomfortos “kommenisták”
    által létrehozott több tizezer lakásnak. A ti rendszerváltásak csúfolt valamitek után,
    a benne lakókkal megvetették, pedig elötte ráfért volna már a tatarozás. No és
    hova lett az eladásból befolyt pénz? Hány igazi szociális bérlakás épült fel a bevételből?
    21 év alatt milyen olyan beruházás készült Csepelen, – a munkahelyek megszüntetésén
    kivűl – ami lényegesen befolyásolná a városképet? Mennyit kapott a nép az általatok
    felvett hitelekből? Hová folyt el a sok-sok pénzt? Nem a magyar lakosság tartozik, ha-
    nem a kedves ujgazdag urak és hölgyek meg a bankok amiket abból a pénzből segitett
    ki a mindenkori kormány. Hálából adták a devizahiteleket, aminek következtében
    sokan kerültek az utcára. Ha ez a demokrácia, akkor azt hiszem ebből nem kérünk.

  13. islander szerint:

    amúgy meg a pénzt az EU biztosította..

    de nem kell nekünk a brüsszeli pénz, ugye?

  14. maminti szerint:

    Miért nem lehet valaminek egyszerűen örülni? Biztos sor kerül majd a sétányokra meg Csillagtelepre is, de valahol el kell kezdeni. Legjobb hely erre a mostani projektben szereplő. Ha az ember bejön csepelre Erzsébet felől riasztó a kép. Nagyon örülök, hogy első körben ezt kívánják javítani. Szépen sorban menni fog, 20 év elmaradt karbantartásait, javításait, modernizálását kell most bepótolni, ezt most elkezdik, a magam részéről nagyon örülök neki. Királymajorról meg annyit, hogy miután a közelében lakom azt kell mondjam, az egy nagyon jó hely lenne, ha az ott lakók kicist jobban vigyáznának a lakókörnyezetükre, nincs itt semmi baj, csak nem kéne szemetelni, és szándékosan rongálni, meg néha le kéne sétálni az emeletről egy gereblyével és a ház előtt kicsit szorgoskodni. Nem kell mindennel az önkormányzatra várni. Az utóbbi években sajnos valahonnan (gerincút menti lebontott házak? nyócker?) oda költöztettek jónéhány olyan családot, akiknek nincs igényük a szép környezetre, annál inkább szeretnek a padokon ülve meg a közértek környékén iszogatni, cigizgetni és a szotyihéjat szórni. Innentől kezdődött és tart most is a terület lecsúszása.

Itt lehet hozzászólni !