Tablettával gyógyítható az alkoholizmus

Inforadio.hu

 

Ivászat

Nagyüzemi alkoholfogyasztás a Blahán

Alkoholbetegek millióinak nyújthat reményt egy amerikai kutatás, amelynek eredménye szerint az egyébként agyvérzéses és migrénes betegek kezelésére használt gyógyszer hatékonyan alkalmazható az alkoholizmus ellen is.

“Az alkoholizmus kezelhető betegség” – hangsúlyozta a kutatást vezető Bankole Johnson, akinek beszámolója szerint az Egyesült Államokban forgalomban lévő gyógyszer jelentősen csökkenti az alkohol utáni vágyat, ráadásul javítja a páciensek fizikai és pszichés állapotát is.

A Virginiai Egyetem kutatói az Archives of Internal Medicine című szaklap legújabb számában írtak 14 hetes, országos vizsgálatuk eredményéről, amelybe 371 diagnosztizált alkoholisták vontak be – nőket és férfiakat vegyesen.

Kiderült, hogy a gyógyszernek nem csupán placebo-hatása van, valóban jelentősen csökkenti az alkohol utáni vágyat, ráadásul csökkenti a májenzimek és a koleszterin szintjét, a testtömeg-indexet és a magas vérnyomást – vagyis a súlyos egészségügyi kockázatok kialakulását.

Ami az alkoholisták szempontjából még fontosabb, az az, hogy a gyógyszer hatására csökken a májzsugorodás kialakulásának veszélye – márpedig a sok alkoholt fogyasztók esetében ez a vezető halálok.

Jó hír az is, hogy a gyógyszeres kezelést már akkor el lehet kezdeni, amikor a páciens még nem szokott le az ivásról – tette hozzá Johnson. A gyógyszernek ugyan vannak mellékhatásai – zsibbadtság, viszketés, étvágytalanság, koncentrációs nehézségek – viszont, mivel ismert és bevezetett gyógyszerről van szó, nagyobb az esély arra, hogy a gyakran rejtőzködő alkoholisták felíratják maguknak.

Az Egyesült Államokban egy 2006-os országos egészségügyi jelentés szerint 18,2 millió 12 éven felüli ember él, aki orvosi szempontból alkoholfüggőnek minősül.

Forrás: Inforadio.hu

6 hozzászólás “Tablettával gyógyítható az alkoholizmus” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    tablettás borral?

  2. Bubus szerint:

    Egy-két lakónegyednél akár az ivóvízbe is keverhetnék 😉

  3. Székely szerint:

    Van akin már a tabletta sem segít. Főleg, ha ő maga sem akarja megváltoztatni az életét.

  4. sztojanov szerint:

    bubus: egy alkoholista nem iszik vizet… főleg nem csapvizet 🙂

  5. Bombi szerint:

    Az milyen lenne már, ha az alkeszek sörébe tennék bele a tablettát??:D

  6. Lora :) szerint:

    És tabletta lopás ellen a politikusoknak?

Itt lehet hozzászólni !