Adósságban az ország

Zoom.hu

Kölcsön

A reklámok könnyen megszerezhető és visszafizethető hitelek illúzióját keltik

Egyre többen vesznek fel hitelt, gyakran folyamatos eladósodásra kárhoztatva magukat. A bankok ennek ellenére egyre lazább szabályokkal adnak kölcsön annak, aki náluk vezet számlát. A pszichológus szerint a könnyelmű költekezés és a gyors hitelek nagyon komoly veszélyeket rejtenek.

Egyre többen költik el előre a fizetésüket. A lakossági folyószámlákat terhelő hitel – amelyet a rendszeresen arra érkező fizetésből törlesztenek – az Magyar Nemzeti Bank szerint idén összesen 322,9 milliárd forint, negyven százalékkal több, mint egy éve. Áprilisban ez a különbség még csak harminc százaléknyi volt.

Az összes megkérdezett banknál növekszik a hiteligénylési kedv. Az OTP ügyfelei közül minden másodiknak van hitelkerete a folyószámlájához, és ezek fele él is vele. A Budapest Bank hitelt felvevő kliensei a keretük több mint felét elköltik a hó végére. A K&H Bank számlatulajdonosainak csak tizenöt százaléka tartja fent magának a hitel lehetőségét, de az ő 70 százalékuk rendszeresen el is adósodik.

A fentiek ellenére a hitelfelvétel szabályai nem szigorodnak, sőt egyre könnyebb adósságba keveredni. A bankoknak elég a náluk vezetett folyószámlára érkező rendszeres jövedelem, amelynek a két-háromszorosát is hajlandóak minden további nélkül kölcsönadni.

Több helyen már a számlanyitás után is felvehető a hitel, ha az ügyfél igazolja a rendszeres jövedelmet és megígéri, hogy azt az adott számlára utaltatja.

A bankok azonban állítják: összességében nem kockázatosabb kölcsönadni, mint eddig. Az intézeteknek biztosítékot jelent, hogy a számlára rendszeresen érkezik pénz. A Magyar Nemzeti Bank kamatstatisztikája azonban azt mutatja: a bankok egyre nagyobb kockázatot áraznak be a folyószámlakölcsönök kamatába. Ennek szintje pár éve még 20 százalék körül mozgott, egy hónapja pedig 26,63 százalékkal rekordot döntött.

A bankok elmondták: mindenféle jövedelmi szintű ügyfél igényel hitelt. A szerényebb keresettel rendelkezők sokkal gyakrabban, ők ugyanis jobban rászorulnak arra, hogy kinyújtózzanak, ha fogyóban van fizetésük.

Nem csak gyarkolatias megfontolások viszik azonban rá őket a költekezésre. „Vágyaik és igényeik vannak” – mondja Németh Gergely pszichológus, egy munkahelyi tréningekkel foglalkozó cég vezetője a Zoomnak. „Ezek pedig nem belső, racionális, hanem külső, mesterségesen keltett vágyak. A hónapról hónapra lavírozó ügyfelek nyilván nem megélhetési okokból vesznek plazmatévét, hanem mert elhiszik, hogy szükségük van rá.

A butítódobozból – azaz a tévéből – áramló reklámok pedig nagyon jók abban, hogy elhitessék velük” – mondja a szakértő, aki szerint az egyetlen hatásos módszer a jól átgondolt ellenszegülés, a tudatos vásárlás erőltetése. Emlékeztet arra: Amerikában nemrég dőlt be a hitelrendszer. „Ott nagyon sokan már nem a fizetésükből élnek, hanem két-három hónapra előre folyamatosan eladósodnak, és nyolc-tíz hitelkártyával lavíroznak. Így a munkavállaló teljesen ki van szolgáltatva, rengeteget dolgozik és semmi olyat nem tesz, amiért kirúghatnák.” Németh Gergely szerint Magyarország is egyértelműen ebbe az irányba halad.

Térségünk tehát komoly piac lett a hitelintézetek szemében. Egyre népszerűbbek a bank- és hitelkártyák is, ami a pszichológus szerint komolyan közrejátszik a könnyelmű költekezésben. „Eltávolodtunk a pénz fizikai valójától, nem látjuk és nem is nézzük az árakat, és hogy mennyink maradt. Csak lehúzzuk a kártyát a leolvasóban és kész.”

Forrás: Zoom.hu

7 hozzászólás “Adósságban az ország” bejegyzésre

  1. GAM szerint:

    “Lexon:

    2008. június 13., 10:05
    csollány: melyik lakosságnak fogyott el a pénze?
    Annak, amelyik a K-s vagy L-es rendszámú autójával minden hétvégén elmegy a TescoAuchan-ba és megtölti a nagy bevásárlókocsit?”

    “Egyre többen vesznek fel hitelt, gyakran folyamatos eladósodásra kárhoztatva magukat.
    Egyre többen költik el előre a fizetésüket.”

    Kedves Lexon nagyon sok embernél ez az ábra! Mire felébrednek pápá lakás, kocsi, munkahely! Keserű lesz az ébredés. Nyugdíjasokat nem igen látni a két multikánál tele kocsikat tologatni.

  2. menyus szerint:

    Kedves barátaim!
    Mit várhatunk egy olyan országtól, ahol még a köztévén is futnak az extrénm uzsora cég reklámjai??
    Régen 30%-os kamat már büntetendő volt; ma 400%-os thm-mel reklámoznak a tv-ben gyorshitelt!
    Egészségünkra Magyarország!
    Üdv menyus

  3. Lora :) szerint:

    költsd a pénzed, és ha nincs ne aggódj, mi segítünk szlogennel csábítják a buta népet. Komolyan mondom Svájcban érzem magam, ahol a banki negyedben sétálok a Pelikanstrassetól nem messze, persze ott van miből visszafizetni, és van mire költeni a hitelt, itt azt veszem észre Magyarországon, hogy a hitelt is hitelből fizetik az emberek. Ahova lépek ott bank terem itt Csepelen, egyszerűen lépést nem lehet már tartani a különböző betelepült leányvállalatokkal, a hitelek THM-jéről meg nem is beszélve.

    Nem szeretem osztani az észt, de egyet megint jól megfigyelhetünk;
    A nemzetállam, mint szuverén aktor, eltűnőben van, mivel a globalizáció és a nemzetállamok tartós együttműködése többnyire ellentmondást jellemző folyamat-képet festenek. Megjelentek a globális problémák, KOCKÁZATI társadalom kialakulásának vagyunk tanúi, mely nem kezelhető nemzetállami eszközökkel, irracionálissá vált a hagyományos védekezés, mintha meg lenne kötve a kezünk. Az új mozgalmak széttörik az állam által még anno kezelésben tartott osztályidentitásokat, tehát új társadalom emelkedik fel, aminek újabb 50 évre előrevetítve a sorsát, elképesztő mennyire megdöbbenti a nyitott szemmel járókat, köztük engem is.

    Segítségül annyit: ezek a nyomoronc bankok, akik a globalizáció nagy nyertesei csökkentik a nemzetállami politika intézményrendeszeresített funkcióját, teljesen elmosódnak a középosztálybeli rétegek, akik egyre csak csúsznak és csúsznak le a lejtőn. Ezzel a folyamattal persze a szomszédos országaink ugyanúgy küzdenek, meg Európa számos lecsúszott országa, és ennek egyetlen VÉGE LESZ; ami igazán katasztrofális, és az emberiség teljes csődöt mondhat akkor:

    HA EGY ÁLLAM ELVESZTI A KARAKTERÉT, ÉS UNIFORMIZÁLÓDIK!!

    Márpedig nagyon ez van a küszöbön….., utálom a bankokat, és utálom az egész bankrendszer históriát….

  4. atata szerint:

    Kedves Lora! Nagy magasságokban jártál, de ha ezek valóban a saját gondolataid – s miért ne lehetnének azok – akkor jó lenne egyet beszélgetni. sok dolgot látunk azonoa mód.

  5. badala szerint:

    A kereseti adatok a KSH mai közleményéből

    Megugrott a bérek emelkedési üteme, a versenyszektorban a prémiumok, egyéb jutalmak nélküli, rendszeres bruttó keresetek áprilisban 9,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A mutató 7,7 százalékról pattant vissza. Ez a béroldali inflációs nyomás makacsságára utal, így szinte biztosra vehető, hogy hétfőn az MNB kamatot emel. A forint erősödött a béradatok után.

  6. Lora :) szerint:

    Nagyon szívesen vállalkozom egy beszélgetésre kedves badala, végzettségemet tekintve közgazdász is vagyok, úgyhogy nem lesz gond a közös hanggal, ha tényleg osztod a véleményem 🙂

  7. Lora :) szerint:

    Bocsi, ATATA Neked szántam a fenti sorokat, ne hari, sok a név, ezeket nehezebben tudom megjegyezni! Néha a magamét is elfelejtem

Itt lehet hozzászólni !