Akácok, platánok, hársfák- a Csepeli Hírmondó cikke

Csepel.hu

Ahogy Kiricsiné Kertész Erika, a kerület főkertésze lapunknak elmondta, tavaly különösen sok fát ültettek Csepelen. „Összesen 1704 darab facsemete és 6765 cserje került a kerület különböző pontjaira.

A szokásosnál nagyobb mértékű ültetésre elsősorban két nagyberuházás, a Csepeli Gerincút és a Weiss Manfréd úti kerékpárút építése indokolta. A közterületen kivágott fás szárú növények pótlásáról és megváltásáról szóló helyi rendelet szerint, minden közterületen kivágott fát, cserjét pótolni kell” – tette hozzá a főkertész. A gerincút mellé – a kivágott fák helyett – 2011-ben 140 fát ültettek, 2012-ben ez a szám 1107-re emelkedik.

A kerékpárút építése kapcsán 184 fát pótoltak, a Csevak Zrt. pedig – a különböző okokból (például viharkár, elöregedés) eltávolított fák helyett – összesen 146 fát ültetett tavaly. A frissen elhelyezett facsemeték gondozását három éves korukig a beruházások kivitelezője látja el, ezután a Csevak felügyel a fák állapotára.

A fák kiválasztásánál több fontos szempontot, többek között a várostűrő képességet, a termőhelyi viszonyokat, a forgalmat, az utca méretét és a vezetékek elhelyezkedését is figyelembe veszik. A főkertész elmondta: 2011-ben sok faültetéssel kapcsolatos lakossági kérés érkezett, melyeket kivétel nélkül teljesítettek, ha a terület adottsága lehetővé tette. Tavaly gömbakácokkal népesítették be az Erdősor utcát, a Duna-parti területeken platánokat helyeztek el, és zöldebbé vált a piac parkolója és a sétányok bizonyos területei is.

Egy szomorú hírről is be kell számolnunk: hét, nemrégiben ültetett hársfa esett áldozatául egy december végi vandál pusztításnak. A csepeli közterület-felügyeleti csoport munkatársai lakossági bejelentés után érkeztek a Nyuszi sétányra, ahol kettétört, menthetetlen fák látványa fogadta őket. A csepeli önkormányzat tovább kívánja erősíteni a közterület-felügyeletet, hogy minél több ilyen eset is megelőzhető legyen.

Angel Marianna- Csepeli Hírmondó

Itt lehet hozzászólni !