70 százalékon áll a 4-es metró

MTI, Index

Az összes állomás szerkezetkész, a Tétényi úton már majdnem kész a belsőépítészet. A vágányépítők a Duna alatt járnak.

Decemberre elérte a 4-es metró készültségi szintje a 70 százalékot – közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság. Az alagútépítés tavalyi befejezésével az összes állomáson véget értek a szerkezetépítési munkálatok, tehát az összes betonépítmény elkészült.

A belső beépítők minden állomáson elkezdtek dolgozni, a budai oldalon már van olyan állomás, ahol a belső beépítés a végéhez közeledik. A budai állomásokon nagyrészt beépültek a mozgólépcsők, az üzemi terek, zajlik a falfelületek végleges arculatának kialakítása, a gránitlapok lefektetése, és hamarosan megkezdődik az utastájékoztató rendszer elemeinek legyártása.

A legelőrehaladottabb állapotban a Tétényi úti állomás van. A pesti oldalon még nem ennyire látványos a készültségi fok, de a szerkezetépítési munkák befejezésével az elkövetkezendő hónapokban itt is felgyorsulnak a belső beépítési munkák.

A rendszerek, illetve áramellátó berendezések építője szintén dolgozik a belső beépítővel összehangoltan. Ez a nagy munkafázis magában foglalja a biztosítóberendezések, az automatikus vonatvezérlési rendszer, a hírközlési berendezések, tűzjelzőrendszerek, állomási és központi felügyeleti berendezések telepítését is.

A vágányépítés is zajlik, a kivitelező jelenleg a Duna alatt, a Szent Gellért tér és a Fővám tér között fekteti le a síneket.

Januárban várhatóan befejeződik a kelenföldi járműtelep műszaki átadás-átvétele, miután az épületek elkészültek. A járműtelep épületeinek összterülete megközelíti majd a 20 ezer négyzetmétert.

Az 1500 négyzetméteres pályafenntartási épület mellett az ötezer négyzetméteres központi épület földszintjén kapnak helyet a javítóműhelyek, a nyolcemeletes toronyház szintjein pedig a diszpécserek fogják irányítani a teljes vonal forgalmát. A járműtároló épület a legnagyobb a maga 11 ezer négyzetméteres alapterületével, a depó száz metrókocsi befogadására lesz alkalmas.

Az építkezés előrehaladtával a felszínen egyre több területet adnak vissza, mára döntően már csak az állomások feletti részek vannak elkerítve. Ezeket a korlátozásokat azonban még hosszabb ideig fenn kell tartani, mert a belső beépítéshez szükség van a leadónyílásokra. Az egyes állomások fölötti területek közül már van, amelyik elkészült, ezek végleges átadása 2012-ben, illetve 2013-ban történhet meg, de ahol lehetséges, ott szűkíti a DBR a munkaterületeket.

A Baross téren még folyamatban van a felszínt rendező cég kiválasztása, a Móricz Zsigmond körtéren pedig civil kezdeményezésre újragondolják felszínrendezés koncepcióját.

index.hu

15 hozzászólás “70 százalékon áll a 4-es metró” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Mivel fognak kampányolni 2014-ben?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. "?!" szerint:

    “nagyapó” kérdezte: “Mivel fognak kampányolni 2014-ben?”

    Válasz: A 4-es metró építésének a következő választási ciklusban történő befejezésével.

    “nagyapó”, Te kis naiv! Csak nem gondolod, hogy a 2014. évi választásokig el fog készülni a jelenleg még hiányzó 30 %.

  3. lucifer szerint:

    A 4-es metró már régen kész lehetne, ha a Fidesz kormány 1998.- ban nem állítja le az építést.

  4. Suttogó szerint:

    Bár örökre leállították volna ezt az idióta beruházást.

  5. grün szerint:

    Legalább a következő kormányfőnek megadják az a zelégtételt, hogy Ő adhatja át! ))) 🙂 (((

  6. Nemmondommeg szerint:

    Szánalmas…..

  7. bhu szerint:

    és mi van a szánalmas gerincúttal?
    miért van csönd?
    ahhoz, hogy hihető leygen a 2012.07-es átadás, már most kész kellene lennie az engedélyeknek, terveknek a vasútbiztosításról. a pofám leszakadna a heyükben, azokéban is, akik nem adnak ki tájékoztatást.

  8. Zoli049 szerint:

    Ennek a metrónak így semmi értelme nem lesz, csak a dél-budai részen.
    Feltéve, HA egyszer átadják?! 🙂
    Egyelőre az államcsőd szélén szerintem szarnak ebbe bele.
    Mintahogy ez a gerincút sem lesz kész soha, értelme meg végképp nem sok lesz. 🙂

  9. nagyapó szerint:

    Tarlós úr megválasztásakor azt mondta, ezt a beruházást már nem lehet leállítani.
    Ugyanez a helyzet a gerincúttal. Nem sok értelme van, de elindult, be kell fejezni, EU-s pénz van benne. Ráadásul Csepelre vezetik a Csepel-szigeti gerincutat is, legalább elvisz valami forgalmat.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  10. kishorgász szerint:

    “Tarlós úr” – olvasom. Ez eztán az alázat. Gondolom, vigyázzban áll a pacák, ha meghallja az elöljáró nevét. Úgy is kell.

    Ami a 4-es metrót illeti: nem kéne megállítani. Az új adók bevezetési hulláma ( a megszorítások, még ha lehazudják, akkor is az) akkor sem csökkenne, ha leállítanák. A közpénzen történő világ körüli utazások és a stadionépítések száma sem.
    Legalább a metró készüljön, ha az életszínvonal emelésre belátható időn belül nincs remény.

  11. lolka szerint:

    Kell a metró, mert az életszínvonal a föld alatt fog mozogni…

  12. nagyapó szerint:

    kishorgász! Társadalmunkban van 85% polgár, akik tudnak viselkedni, tiszteletet adni, valamint van 15% proli aki csak röfög.
    “?” A 4-es metró pedig befejeződik határidőre, mert pénz van rá, az EU fizet. Ez nem PPP beruházás, ahol lehet lopni. Ugyancsak elkészül határidőre a Gerincút is, különben kötbér!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  13. Toth Kati szerint:

    Megy ez,ha van szakértelem és a tolvajok el vannak a közelből zavarva.Csak így tovább!A gerincút is készül mióta sikerült a komcsikat elzavarni Csepelről.Hajrá Magyarország!

  14. kishorgász szerint:

    nagyapó!
    Lenézzük a prolit? Eddig csak a komcsizásról volt szó.
    Gratulálok.

  15. "?!" szerint:

    Kedves “nagyapó” ninck nevet használó suttyókám!

    Az még megbocsátható volna, hogy a 30 éves korodat, valamint a korodtól független ökörségedet a bölcs “nagyapó” látszatát keltve próbálod elfedni, de az elfogadhatatlan, hogy egy ilyen buta és korlátolt suttyó folyamatosan általánosítva becsmérelje az itt fórumozók jelentős részét.

    Pofátlanul minden hozzászólásodat azzal az állítással zárod, hogy “A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik,…” , de olyan hülye vagy, hogy még ezt a rövid fél mondatot sem tudod helyesen leírni.
    (Helyesen ez így írandó:”A kommunista, ha kinyitja a száját hazudik,…”.)

    Annak ellenére veszed a bátorságot ennek az állításnak az ismételgetéséhez, hogy minden hozzászólásodat hazugsággal kezded, amikor 30 éves suttyóként “nagyapó”
    néven mutatkozol be.

    Ha általánosan megalapozott lenne a papagájként ismételgetett állításod (miszerint “A kommunista, ha kinyitja a száját hazudik,…”) akkor a hazudozásaid és a hülyeséged miatt én is lekommunistázhatnálak, de Te arra is méltatlan vagy kommunistának nevezzelek, mert a volt és a jelenlegi kommunisták között számtalan olyan ember van, akiknek Te a nyomába sem léphetsz.
    Példaként említem részedre Pozsgai Imre volt minisztert, Orbán Győző alapszervi párttitkárt, Pintér Sándor alapszervi párttitkárt, Martonyi János külügyi államtitkárt jelenlegi külügyminisztert (és még hosszan sorolhatnám).

    Javaslom neked Te suttyó, hogy változtasd meg a nickneved és változtass a stílusodon,
    mert azt az embert mindenki hiteltelennek tekinti, aki már bemutatkozásnál is hazugság látszatát kelti, és papagájként olyan kijelentést ismételget, amelyet nemcsak megérteni képtelen, de helyesen le sem tud írni!

Itt lehet hozzászólni !