Európa negyede még sosem netezett

Index

A 17 és 74 év közötti európaiak 24 százaléka még életében nem járt az interneten, derül ki az Eurostat friss felméréséből. A legrosszabbul Románia áll, ahol a vizsgált korosztály több mint fele, egészen pontosan 54 százaléka nem netezett még, a vezető helyen pedig Svédország, ahol csak 5 százalék azoknak az aránya, akik még soha nem neteztek.

Magyarország 28 százalékos nemnetező-aránnyal a középmezőnyben, a vizsgált 27 európai ország átlagához közel foglal helyet, Lettország (27%) és Szlovénia (29%) között.

A felmérés szerint, amely 149 331 háztartásban összesen 214 580 európait vizsgált, a kontinens országai sokat javultak 2006-hoz képest, amikor a lakosok 42 százaléka nem ismerte az internetet; ugyanakkor levonható az a következtetés, hogy a nethasználat szempontjából nő a szakadék a fejlett északi, illetve a kevésbé netbarát déli és keleti országok között.

A behálózott háztartások számát tekintve Holllandia vezet 94 százalékkal, aztán Svédország és Luxemburg (91%), majd Dánia (90%) következik. Ebből a szempontból Bulgária áll a legrosszabbul, ahol a háztartásoknak mindössze 45 százaléka csatlakozik a nethez, de a 47 százalékos Romániában sem sokkal jobb a helyzet. A magyar háztartások 65 százalékában van internet, ami jelentős javulást mutat – 2007-ben 38, 2009-ben 55 százalékos volt az arány.

index.hu

2 hozzászólás “Európa negyede még sosem netezett” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    Az 1920-as években feltalálták a televíziót, pár évtizeden belül lenézték, akinek nem volt készüléke, a századforduló végétől kezdve megpróbálják lebeszélni az embereket a tv előtt ücsörgésről…1990-ben feltalálták a web-et, pár éven belül lenézték, akinek nem volt…és így tovább, és így tovább…

  2. ebihal szerint:

    Sokkal jobban izgat, hogy a nagy technikai fejlődésben, hány százalék tud írni,
    olvasni, számolni. Hányan ülnek le a gyerekükkel, vagy a családjukkal egy kicsit
    beszélgetni?

Itt lehet hozzászólni !