Orbán: A győztesek közé akarunk tartozni

Viharos év jön

Fidesz.hu, TV2

A TV2 tudósítása az ellenzéki reagálásokkal

Azt akarjuk, hogy a válság utáni időkben Magyarország legyen Európa legversenyképesebb gazdasági környezetet biztosító országa – jelentette ki Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában hétfőn. A kormányfő arról is tájékoztatott, hogy Fellegi Tamás a jövőben tárca nélküli miniszterként irányítja az IMF-fel folytatott tárgyalásokat, valamint meg kell indítani az új növekedési akciótervet is, amelynek összeállítási munkálatait Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezeti.

A miniszterelnök az uniós csúcs megállapodásait összegző dokumentumból idézve arról beszélt, hogy  világosan leírják az európai helyzetet, amikor úgy fogalmaznak, hogy az EU és az euróövezet az elmúlt 18 hónapban sokat tett a gazdasági kormányzás javítása és az államadósság válságkezelésére szolgáló intézkedések érdekében – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette: ez a mondat arra utal, hogy 2010 júniusa óta fizetésképtelenné vált Görögország, és külső pénzügyi segítség nélkül nem tudott volna talpon maradni Portugália és Írország.

A miniszterelnök teljes beszéde

A dokumentum azt is leszögezi, hogy az euróövezetben növekedtek a piaci feszültségek. Ez magyarul annyit tesz, hogy az eladósodott államok pénzpiacokon kibocsátott államkötvényeinek a kamata folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban – szögezte le a kormányfő. Mint mondta, megerősödött az a vélemény a pénzügyi hitelezők körében, hogy az eurózónához tartozó tagállamok nem lesznek képesek visszafizetni a korábban felvett hiteleiket.

A miniszterelnök szavai szerint ez „nem alaptalan feltevés, ha onnan nézzük, hogy néhány hónappal ezelőtt az Európai Unió is úgy foglalt állást, hogy a görög válság és bukás következményeinek egy részét a magánhitelezőknek kell viselni, és ezért a görög állampapírokba fektetett pénzük ötven százalékát elvesztették”.

Ez a dokumentum világosan leszögezi, hogy a görög ügy egyszeri eset volt, soha többet  nem fogják bevonni a magánbefektetőket a teherviselésbe az államcsőd elhárítása érdekében – szögezte le a kormányfő.

Orbán Viktor úgy folytatta, az uniós miniszterelnökök számba vették azokat az eddigi döntéseket, amelyek alapján kezelni kívánják a válságot. Ez a stabilitási és növekedési paktum, az európai szemeszter, a makrogazdasági egyensúlyhiányra vonatkozó eljárás, valamint az Euro Plusz Paktum, amelynek Magyarország nem részese, ugyanis adóharmonizációs törekvéseket látunk abban a csomagban – jelentette ki. Ezzel összefüggésben megjegyezte: a magyar nemzetgazdasági érdek az, hogy az adózásban meglévő előnyünket ne engedjük kivenni a kezünkből.

Mint mondta, a dokumentum arra a következtetésre jut, hogy az eurózóna válságát nem tudja kezelni az Európai Unió a 27 tagállam körében. Ennek az az oka, hogy a britek nem támogatják a németektől és a franciáktól eredő válságkezelési javaslatot, és amelyet az eurózóna mind a 17 tagállama oszt – emelte ki. Érdemi megfontolásra javaslom a magyar parlamentnek, hogy vajon látunk-e olyan kivetnivalót a brit álláspontban, amit egyébként ne lehetne támogatni – fűzte hozzá.

A dokumentum azt is kimondja, hogy ha a 27-ek nem tudnak megállapodni, akkor a válságkezelésről, vagyis egy teljesen új, a pénzügyi uniót követő költségvetési unióról 17 tagállam állapodjon meg – hangsúlyozta. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban leszögezte: ez egy vízválasztó az Európai Unió történetében. Lesz tehát egy új szerződés a dolgok mostani állása szerint, a 17, eurót használó tagállam körében – fűzte hozzá.

A nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben parlamenti vita és döntés szükséges

A költségvetési paktumban olyan kérdéseket szabályoz a 17 tagállam, melyek a nemzeti szuverenitás kérdését érintik. Az eurózóna tagállamai elszánták magukat arra, hogy a közös pénz után létrehozzák a költségvetési uniót, utána létrehozzák a szinte teljes gazdasági uniót, és egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy esetleg egy teljes politikai uniót is létre fognak hozni – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, hozzátéve: ezért a magyar parlamentnek alaposan meg kell gondolni annak a lehetőségét, hogy milyen viszonyt alakítson ki a 17 tagállam közreműködésével létrejött új szerződéshez. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy akik benne vannak a 17-es körben, azoknak majd be kell számolniuk állampapír-kibocsátási terveikről. A miniszterelnök szerint ez egy ártatlannak tűnő mondat, de súlyos valóságot takar. Csak Spanyolországnak és Olaszországnak a következő évben összesen 400 milliárd eurónyi új hitelre van szükségük ahhoz, hogy a lejáró adósságot meg tudják újítani. Azért akarnak a tagállamok összehangolt államkötvény-kibocsátási tervet elfogadni, hogy a piacon ne torlódjanak fel az ajánlatok. Ez Magyarország számára fontos, mert hazánk a piacról újítja meg lejáró adósságait – fejtette ki.

Orbán Viktor az uniós csúcsot összegző dokumentumból idézte azt a mondatot, mely szerint a célkitűzés továbbra is az, hogy a rendelkezéseket a lehető leghamarabb beépítsék az unió szerződéseibe a nem eurózónás tagállamok. A miniszterelnök szerint nagy volt a nyomás Brüsszelben, hogy a kormányfők azonnal csatlakozzanak, de Magyarország álláspontját a parlamentnek kell kialakítani ebben a kérdésben. A nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben parlamenti vita és döntés szükséges ahhoz, hogy nemzetközi színtéren nemzeti álláspontot lehessen képviselni – szögezte le Orbán Viktor. A miniszterelnök arra kérte a parlament európai uniós nagybizottságát, hogy vegye kézbe az országgyűlési viták előkészítését, melyhez a kormány minden segítséget megad.

Nekünk a saját magunk és nem mások fejével kell gondolkodni

Orbán Viktor szerint a rendszerváltás után öröknek hitt igazságok és dogmák dőlnek meg, és egyre több olyan dolog történik, melyet korábban senki sem képzelt volna. Ez sokakban félelmet, bizonytalanságot, reménytelenséget kelt, és gyakran vált ki elkeseredést és dühöt. Ezért tisztázni kell, mi történik körülöttünk, mik a céljaink, és mit teszünk annak érdekében, hogy a céljainkat elérjük. Egy főszabályt érdemes betartani – akkor is ha nemzetközi kérdésekről cserélünk eszmét – , mely úgy hangzik: nekünk a saját magunk és nem mások fejével kell gondolkodni – szögezte le a kormányfő. Nem szabad belemenni, hogy mások szempontjai szerint ítéljük meg a dolgokat, mert akkor olyan döntéseket fogunk hozni, amelyek mások érdekeit szolgálja, a mienket pedig nem – jegyezte meg.

A miniszterelnök aláhúzta: két küzdelemben veszünk részt, melyet nem szabad összekeverni. Az egyik, melyet azért folytatunk, hogy a múlt – leginkább az elmúlt nyolc elrontott esztendő – hibáit közös erőfeszítéssel kijavítsuk. Hozzátette: “erre kötöttünk szövetséget 2010-ben”. A másik küzdelem az a harc, amit Európa folytat az euróövezet válságával. Orbán Viktor leszögezte: az eurózóna válsága nem Magyarország válsága, de ettől még hazánkat is fájdalmasan érinti. Tehát elemi érdekünk, hogy a válságból sikerüljön kilábalni Európának, de nem tőlünk ered, nem mi okoztuk, és nem is mi tudjuk megoldani – fűzte hozzá. Az euróválság egy súlyos nehezítő körülmény abban a küzdelemben, melyet saját céljaink eléréséért folytatunk. Ezért Orbán Viktor azt javasolja, hogy továbbra is a saját céljaink jelentsék az egyedüli mércét, és ennek alapján értelmezzük azt, ami körülöttünk zajlik.

A célunk világos és egyszerű: az új versenyt meg akarjuk nyerni, vagy legalábbis a győztesek közé akarunk tartozni – szögezte le a kormányfő. Azt akarjuk, hogy a válság utáni időkben Magyarország legyen Európa legversenyképesebb gazdasági környezetet biztosító országa – fűzte hozzá. Hazánknak ehhez megvannak az adottságai, és ezt már sokszor bizonyította már a történelem során, ezért most képesek leszünk arra, hogy Európa egyik legversenyképesebb gazdasági rendszerét építsük fel – fogalmazott Orbán Viktor.

„Erős középosztály nélkül nincs erős gazdaság”

A vállalások útjába háruló komoly akadályokat el kell hárítani – folytatta Orbán Viktor, aki a legnagyobb akadályként a múlt hibáit; az előző kormányok által az elmúlt nyolc évben felhalmozott államadósságot, munkanélküliséget, illetve a nemzetgazdaság általános meggyengülését említette meg.

A miniszterelnök emlékeztetett, 2002-ben az államadósság 52 százalék volt, és 6 százalék alatti volt a munkanélküliség. Másfél éve elkezdtük azoknak a hibáknak a kijavítását, amelyek az államadósságot újratermelik és bénítják a gazdaságot. Új alapokat építettünk, melyekkel a magyar gazdaság megerősödhet – mondta Orbán Viktor hozzátéve, a megújulást három alapelv mentén valósítják meg. Elsőként tehermegosztással, amely a közös pénzügyek rendbetételének terheit az állam,az üzleti szféra és a családok között osztja szét. A kormányfő ide sorolta a bankadó bevezetését, a nagy cégeket érintő válságadót és a végtörlesztés ügyét.

Orbán Viktor kitért rá, a Bankszövetséggel zajló tárgyalások konstruktívak, és a megegyezés irányába haladnak.

Második elvként a kormányfő a felerősítés politikáját említette, hangsúlyozva, azt a középosztályt, amely évek óta a „hátán viszi Magyarországot”, meg kell erősíteni.  Erős középosztály nélkül nincs erős gazdaság – húzta alá Orbán, hozzáfűzve, alulról nyitott középosztályt szeretnének, vagyis azt, hogy minél többen tudjanak a szegény sorsú emberek közül felzárkózni a középosztályhoz.

Az előző gondolathoz kapcsolódóan elmondta, ennek érdekében vezették be a Start munkaprogramot, az arányos adórendszert, családtámogatást, és indították el az Új Széchenyi Tervet.

Orbán Viktor harmadik elvként az átszervezés politikáját említette, amelynek mentén – mint fogalmazott – Magyarországot próbálják új vágányra állítani. Kevesebb bürokrácia, ésszerűbb területi rendszer, ésszerűbben működő egészségügyi rendszer, színvonalasabb oktatás és biztonságot nyújtó nyugdíjrendszer, felzárkóztató, és a potyázókat kiszűrő szociális rendszer, gyorsabb és elismertebb igazságszolgáltatás – sorolta az átszervezés elemeit a miniszterelnök.

Kijelentette: a megújulás eddigi eredményei kézzel foghatóak, Magyarország ma megáll a maga lábán, három százalék alatt van az államháztartás hiánya, csökken az államadósság és – mint fogalmazott – ha lassan is, de apad a munkanélküliség, a bérek és a nyugdíjak értékét – más országokkal ellentétben – sikerül megőrizni.

„Céljaink stabilak, alapjaink erősek”

Orbán Viktor leszögezte, a legfontosabb a nyugodt és biztos kéz, amely képes kormányozni, annak a politikai egységnek, nemzeti összefogásnak a fenntartása, amely 2010-ben megadta a kétharmados lehetőséget arra, hogy a bajokat elháríthassuk és a hibákat kijavíthassuk. Céljaink stabilak, alapjaink erősek – mondta a kormányfő hozzátéve: kapkodásra tehát nincs ok. Elmondta, az elmúlt napokban új helyzet jött létre, melynek következtében megváltoztak a jövőre vonatkozó kilátások.

Úgy folytatta: az eurózóna válsága hosszabbnak ígérkezik, mint azt eddig mondták, a jövő év – különösen annak első fele – viharos időszak lesz Európában és Magyarországon is. Okosan és körültekintően kell felkészülni erre a helyzetre – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Arról is beszélt, helyes volt az a döntés, amelynek értelmében 2012-re országvédelmi költségvetést készítettek, de – elmondása szerint – ezt most új elemekkel kell kiegészíteni. Csökkenteni kell a növekedési előrejelzéseket, amelyeket a német gazdaság növekedési lehetőségeihez kell igazítani,  magasabb euró-forint árfolyammal kell számolni, mint korábban,  az euróválság elleni védekezés részeként pénzügyi védőhálót  kell kifeszíteni, és erre ma nem mutatkozik jobb megoldási javaslat, mint a  Nemzetközi Valutaalappal kötött  új típusú biztonsági megállapodás – mondta a miniszterelnök.

Arról is tájékoztatott, Fellegi Tamás a jövőben tárca nélküli miniszterként irányítja az IMF-fel folytatott tárgyalásokat. Orbán kitért rá, meg kell indítani az új növekedési akciótervet is, amelynek összeállítási munkálatait Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezeti.

A feladat világos, az akadályok jól láthatóak, a céljaink biztosak, a munkát biztos és erős kézzel el kell végezni – zárta napirend előtti felszólalását a miniszterelnök.

Forrás: Fidesz.hu

59 hozzászólás “Orbán: A győztesek közé akarunk tartozni” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Orbán: A győztesek közé akarunk tartozni”
    Akkor le a viharkabáttal, dobjuk el a mankóinkat és utánuk! ))) 🙂 (((

  2. grün szerint:

    Csak nehogy megjárjuk!
    Orbán a csodatévő mágus beküld a paraván mögé egy mankóst és egy dadogóst! Hókuszpókuszol egy darabig majd így szól
    Sánta dobd ki a mankóidat!
    Erre kirepül két mankó!
    Dadogós, szólalj meg tiszta csengő hangon
    Mit látsz?!
    A-a-a sá-sá-ánta most e-e-e-sett-se-se-seggre!

  3. ebihal szerint:

    Amit Orbán mond, azt már jó ideje itt olvashatjuk az infon. Szólna neki valaki, hogy
    nézzen már körbe!

  4. Manitu szerint:

    Szerintem nektek kellene már körbenéznetek: Görögország, Olaszország, Írország, Spanyolország, Románia stb.

  5. Tóth Mária szerint:

    Azért van annak némi diszkrét bája, hogy a ballibsi szimpatizánsok-különös tekintettel az elmúlt 8 év pazarlásaira-nem tudnak összefogni , hogy mielőbb megszabaduljunk az államadósságtól, és elinduljon egy kis felfelé menet! Csak az ekézés, az az igazi, ugye?

    Hol voltak ők, amikor a gyf kormány két kézzel szórta a pénzt, és akkor még nem említettem a sima lopásokat! Gondolkodjanak el rajta baloldali érzelmű polgártársaim!

  6. csapos szerint:

    Noszty fiú üzeni Tóth Máriának: gondolkodj, gondolkodj, gondolkodj! Értsd végre meg, hogy láss, láss, ne csak nézz! Lásd, hogy csak deszka a bemázolt, imádott bálvány…

  7. ebihal szerint:

    Tóth Mária! Javaslom elolvasni : A FIDELITAS egymillióért bulizott, A fővárosnál
    54 milliót osztottak, A nemzeti média felügyeletnél milliós jutalmak. Soroljam?
    Manitu! Annyit mondtam, hogy amiről OV beszélt, azt itt a fórumon már kiveséztük.
    Ha mi egyszerű emberek, már rájöttünk, hogy valami nem oké, akkor az okosok
    miért nem? Vagy nem is okosok?

  8. J szerint:

    ebihal: Nem vagyok fideszes de ez eléggé kicsinyes, nem mondom hogy helyes, de kicsinyes. Ugyan az a helyzet mint annak idején Torgyánnál. 1-2, 40 milliókon csámcsog a sajtó, ami egy 8000Milliárdos költség vetésben szinte fel sem tűnik.
    Ellenben az olyan idióta és gusztustalan beruházásokkal, mint az M6-os, ami sok sok milliárdba került és kerül a mai napig, mert a kutya sem használja fenntartani meg fenn kell. 193Km. 500 milliárd körül lehetett az építés költség és évente 66 milliárd a fenntartás!!!!! 8 év alatt már az 1BILLIÓ forintnál fog tartani az össz költség. ez az egymillióhoz képest egy millió szoros NAGYSÁGREND! Fejenként 100000HUF kicsitől nagyig! És ez csak egy!!!
    Ott van még a MÁV, MALÉV, BKV, a bürokrácia….., ami évente iszonyú pénzeket nyel el a semmibe. ÉS még lehetne sorolni. Fidesznél és s szociknál is ez a probléma. Könnyebb kivetni az újabb adókat, mint megoldani ezeket a pénznyeldéket.

    Ébredjetek már fel vazze!!! Míg egymást szidjátok, hogy kinek a kije nyúlt le 1-2 millót, mellette a kontár munkákkal milliárdok tűnnek el a semmibe!!!!

  9. Gordon szerint:

    ebihal 1 millióról beszél, de hallgatott amikor a fiatal baloldal (épp aktuális nevén – mert gyakran váltogatják az ügyeik miatt) tízmilliókat “tüntetett el”. Akkor ebihal csendben volt… talán mert köztük volt? (én nem tudom, csak kérdezem)

  10. Manitu szerint:

    A saját pénzén mindenki azt csinál, amit akar. Egy önkormányzat esetében ugyanez már visszás lenne.

  11. Gordon szerint:

    Az meg egyértelmű, hogy 1 millióért se kellene bulizni ebben a helyzetben.

    Az persze kicsit árnyalja a képet, hogy az Index.hu infói szerint a “drága” rendezvényen 500 vendég volt és fejenként csak 2000 forintot jelentett a születésnapi rendezvény.

    Tehát:
    Nem 10 ember bulizott fejenként 100 ezerért, hanem 500 ember fejenként 2 ezerért.

    Ebihal ezt “elfelejtette” megemlíteni.

  12. grün szerint:

    Tóth Mária!
    “Hol voltak ők, amikor a gyf kormány két kézzel szórta a pénzt, és akkor még nem említettem a sima lopásokat! Gondolkodjanak el rajta baloldali érzelmű polgártársaim!”

    Ahol most Ti vagytok, amikor a zOvis kormány két kézzel szórja a pénzt, és akkor még nem említem a sima lopásokat! Gondolkodjanak el rajta jobboldali érzelmű zembertársaim!
    ))) 🙂 (((

  13. meghát.... szerint:

    A kicsi fityiszesek bulija 1.000.000 + 49.000 (csillag regisztrációs díj.) – Ha már szőrszálhasogatunk. –

  14. grün szerint:

    Most amikor sikert sikerre halmoz kormányunk még midig kárognak a médiákok?!
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=500541#null

  15. nagyapó szerint:

    Fantasztikus ez a szoci maradék. Mesterházyval az élen nem érdekli őket a valóság, csak mondják a maguk marhaságait. Nemhogy örülnének, hogy a polgári kormány nem a nyugdíjakat, jövedelmeket csökkenti, hanem a bankokat, nagyvállalatokat terheli adóval, nem a szociknak a bankok fájnak, mert velük együtt ők “baloldaliak”! grün , meg ebihal hajtogatja gyermekded szövegeit, miközben az ország jelene, jövője a tét. Az ellenzék igyekszik minél nagyobbat, durvábbat mondani, de egy értelmes gondolatuk nincs.
    Észbe kaphatnának, ha az IMF diktál, okkor, nyugdíjcsökkentés, járulékmegvonás, tanügyi, egészségügyi kiadások drasztikus csökkentése következik. Ezt védte ki eddig az Orbán-Matolcs duó.
    Ezért nem írta alá a miniszterelnök azt, amiről az ellenzék nem is tud, de mondja a magáét és jókat röhög. Röhögnek azok akiket senki nem választott meg. Egy belterjes listáról jelölték őket.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  16. GONDOLKODÓ! szerint:

    Tisztelt Csepeliek!
    Van-e arra vonatkozólag elfogadható stratégia, hogyan és mi módon lehetne ebből a mérhetetlen külső-belső adósságcsapdából kikeveredni? Ugyanis valamiért, valakik szinte minden államra koncepcionálisan ráerőltették. Valójában ez az igazi gátja reményt keltő gazdaságunk beindíthatóságának. Van miről polémiát folytatni, csak hát a játékban nem mi vagyunk meghatározó szerepben.

  17. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    A most felveendő 15-20 milliárd EU-s IMF hitelből visszafizethetjük a zelőző kormányok által felvett hiteleket és máris helyben vagyunk!
    Ott ahol a párt szakad!

  18. Narancsvírus szerint:

    Magyarországon mindenki esztergomi!

  19. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. grün úr!
    A múlt héten két nemzetközileg is elismert közgazdásszal, csak nem négy órás polémia részese lehettem. Számításaik szerint, és mások szerint is, amennyiben 24órán belül kitudnánk fizetni az ország teljes adósság állományát,a kamatos kamatokkal+egyéb, nem kevesebb mint adott pillanatban 170milliárdot kellene az asztalra csapni! No idáig “merészkedik” az adósság spirál, mondjuk a mi esetünkben.
    Hegy csúcsáról elindított hólabda, mire a völgybe ér, mindenkit maga alá temet………..
    Nem voltam felelőtlen az eddigi életem során, most mégis azt mondom fel kellene venni legalább 100-150 milliárd eurót, hiszen úgy sem tudjuk soha sem, de mások sem, visszafizetni. (az olaszok 620milliárdot kapnak!) Előrelátás?!

  20. ebihal szerint:

    J! Az átlagember 1 milliót még érzékel, a milliárdokat már nem biztos, a többiben
    igazad van.
    Gordon! Itt pont ez a lényeg, hogy ebben a helyzetben nem volt szerencsés.
    Manitu! Az még nem derült ki, ki-ki alapon fizettek, vagy cégese.
    Nagyapó! Nem szoci vagyok, hanem gondolkodom! A bankok már kezdik behajtani a
    polgárokon a bankadót, a vállalatok leépítenek. A KSH adatai szerint az emberek
    nagyobb része rosszul járt az egykulcsos adóval. Az IMF legfeljebb megkérdezi, hogy
    mi a fenének adtak 500 milliárdot pluszba a gazdagoknak. És joga van hozzá!

  21. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Most nem kedvezményes végtörlesztésről van szó, csak arról a hitelről amit a Gyurcsány-Bajnai válság áthidalónak vett fel!
    Az összadósságot kifizetni eleve lehetetlen, hiszen akkor nem tudnának bennünket a markukban tartani bizonyos érdekcsoportok!

  22. Zoli049 szerint:

    “Ébredj csak én, még álmodom
    Mondd kit zavar, ha saját magam átdobom.
    Ébredj csak én, még álmodom
    Hiszen az életem az álmaimra áldozom.”

    Subb Bass Monster

    )))))))) 😀 ((((((((

  23. nagyapó szerint:

    ebihal! “Nem szoci vagyok, hanem gondolkodom!” Ez igaz lehet, mert a kettő kizárja egymást (hol egy baloldali akadémikus?)
    “A bankok már kezdik behajtani a polgárokon a bankadót”. Hogyan? Úgy hogy az ERSTE elindul kifelé? Menjenek!
    “a vállalatok leépítenek” Melyik a Mercedes, az Audi, a Suzuki?
    “A KSH adatai szerint az emberek nagyobb része rosszul járt az egykulcsos adóval” Igen, ha nem számoljuk az állami alkalmazottakat és azokat akiknél a kormány pótolja a kiesést, valamint nem vesszük figyelembe a családok segítését (tényleg kicsit hasonlít a komcsik gyermektelenségi adójához). A MOTIM Rt-nél kérdezze Gyurcsány(i) et.-at, miért nem emel?
    “Az IMF legfeljebb megkérdezi, hogy mi a fenének adtak 500 milliárdot pluszba a gazdagoknak. És joga van hozzá!” Milyen joga van az IMF-nek? Igen azok kapták a könnyítést, akik dolgoznak, termelnek, értéket állítanak elő, eltartanak ~6 millió embert.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  24. ebihal szerint:

    Nagyapó! Én megértem, hogy fájdalmas Önnek a gondolkodás, de higgye el, ele-
    gendő gyakorlással menni fog.

  25. Zoli049 szerint:

    “a vállalatok leépítenek” Melyik a Mercedes, az Audi, a Suzuki?

    Aha! Mindjárt a beszállítókkal együtt van vagy 5000 munkahely? 😀

  26. nagyapó szerint:

    Zoli049! Miért 5000, miért nem 500, vagy 50? Még nagyobbat durranna. Még Mesterházy is átvenné.
    ebihal! Nyert! ebihalból lehet varangyos béka, Nagyapóból nem.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  27. Zoli049 szerint:

    Miért, szerinted mennyi? A Suzuki beszállítója, az egyik, heti 3 napot termel, egy műszakban. Ez meg a csak a Suzuki!

  28. gyalog szerint:

    Magyarország két egymást követő kormánya” olyan lépéseket tett, amik “összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott.”

    Ma megjelent egy interjú Orbán Viktorral a Frankfurter Allgemeine Zeitungban, melyben a kormányfő dicsérte a korábbi Bajnai-kormányt.”A külföldnek kalapot kellene emelnie Magyarország előtt” címmel közölt interjút szerdán Orbán Viktorral a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A miniszterelnök szerint “Magyarország két egymást követő kormánya” olyan lépéseket tett, amik “összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott. Tulajdonképpen ezért kijárna, hogy a külföld kalapot emeljen” – fogalmazott Orbán Viktor.

    MTI
    2010. nov. 10.

    Ecsém, Nagyapó!
    Legalább a Főnök szövegét tanuld már meg!
    Röhejes ez az értelmetlen próbálkozás a tények kiforgatására.

    Ceterum cenzeo: náciból sosem lesz demokrata

  29. ebihal szerint:

    Nagyapó! Hiába akar megcsókolni, nem lesz királyfi! Mi az ,hogy pótolja a kiesést?
    Miből? A többiek adójából? Csak azért,hogy a gazdagoknak kedvezzen? Ez így
    normális? Elgondolkodott már azon, hogy a bankszférában keresnek a legtöbbet , és
    pont nekik tesz a kormány a legtöbbet a zsebükbe, pedig még különadóval is
    sújtja a bankokat? Nincs itt ellentmondás? S arról a kiegészítésről még csak tár-
    gyalnak.

  30. gyalog szerint:

    CSAK HOGY TUDJÁTOK:

    Ketyeg Orbánék órája
    Ezt a kormányt le kell váltani, közölték a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetői, és mozgósítást hirdettek.
    Mától nyíltan az Orbán-kormány menesztésén munkálkodik és több akciót is tervez a közeljövőre a Magyar Szolidaritás Mozgalom. A mostanra országossá vált, több tízezer tagú szervezet bevet minden demokratikus eszközt, hogy elérje a célját – mondta Székely Tamás, a mozgalom egyik társelnöke, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke.
    Székely Sándor (szintén társelnök) elmondta, több akciót is szerveznek:
    1. Plakátkampányt indítottak. Volna. A plakátok ugyanis elkészültek, de amikor a reklámfelületek tulajdonosa meglátta a plakátot, visszakozott, mert nem merte kitenni. A Szolidaritás ennek ellenére mindent megtesz, hogy a plakátokat láthassuk majd a közterületeken.
    2. Arra kérik a tagokat és a szimpatizánsokat, hogy december 17-én délben álljanak ki városuk főterére vagy a polgármesteri hivatal elé, s ezzel is mutassák meg: a mozgalom él és aktív. Szombaton derül ki, mely városokban tartanak demonstrációt, az azonban már biztos, hogy Budapesten a Blaha Lujza és a Széll Kálmán téren, Békéscsabán, Szegeden, Szolnokon, Ózdon, Egerben, Kecskeméten, Baján, Szentesen, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben, Nyíregyházán, Kaposváron, Szombathelyen, Győrben, Sopronban, Veszprémben, Pécsett, Ajkán, Esztergomban, Barcson, Várpalotán, Tatabányán és Székesfehérváron gyűlnek össze a tagok.
    3. Bródy Jánosnak a „Lesz még magyar köztársaság!” című dalára készítenek egy videoklipet.
    A dalhoz kapcsolódva arra kérnek mindenkit, hogy kamera előtt mondják el egy mondatban, miért szeretik a Magyar Köztársaságot, és küldjék el nekik a filmecskét. Ebből fognak kilpet készíteni a dalhoz. A szórakozóhelyeket pedig azzal fogják megkeresni, hogy szilveszterkor a Himnusszal együtt ezt a videót is játsszák le.
    4. „Ketyeg Orbánék órája” címmel kiáltványt készítettek, amiben leírják, miért is kell szerintük lemondaniuk Orbánéknak. Az embereket arra biztatják, hogy támogatásuk jeleként írják alá a petíciót.
    A négy társelnök közül csak ketten vehettek részt a sajtótájékoztatón, ugyanis Kónya Péter és Árok Kornél a jelenleg hatályos alkotmány értelmében – azért, mert rendvédelmi dolgozók – nem politizálhatnak.

    Mert: ugye, náciból nem lesz demokrata

  31. Ditte szerint:

    Puliszka nem robban.
    Szerettel: Ditte

  32. gyalog szerint:

    Ez nem puliszka. Azok a túloldalon vannak. 🙂
    Szeretettel, gyalog

  33. Zoli049 szerint:

    gyalog!

    Milyen video kell és hová kell küldeni? Nincs valami infód? Nem találtam semmit! 🙁

  34. Zoli049 szerint:

    “Puliszka nem robban”
    Kell hozzá ez-az és lehet… 🙂

  35. GONDOLKODÓ! szerint:

    EURÓPA ÖNGYILKOSSÁGA!!!

    “Az Európai Uniót most brutálisan megzsarolta az a globális hatalmi „szuperstruktúra”, amely a pusztító csapda „főkonstruktőre”, és Európa urai engedtek a zsarolóknak, általános pénzügyi diktatúra bevezetését határozták el. A radikális költségvetési szigor indokolt volna, ha a súlyos eladósodást valóban az államok és az állampolgárok okozták volna, de éppen ez az, ami nem igaz!
    A deficit és az adósság növekedése ugyanis mindenütt kizárólag a mesterséges hisztériával egekbe vitt kamatok kumulált következménye. Ha tehát ebben a helyzetben – nem vizsgálva, hogy ki okozta az adósságnövekedést –, automatikusan a kiszolgáltatott társadalomra hárítom ennek terheit, akkor ezzel nemcsak hogy nem oldom meg a helyzetet, hanem éppen ellenkezőleg, súlyosbítom azt. Az ennek nyomán gyorsuló ütemben szétrohadó társadalom teljesítménye ugyanis ezután már valóban romlani fog, és a mesterségesen keltett hisztéria önbeteljesítő jóslatként valóban összeomláshoz vezet. És az Európai Unió most éppen ezt készül elősegíteni a múlt heti csúcson született döntéseivel.

    Az unió vezetői és az egyes tagországok uralmi elitjei részben meg sem értik mindezt, részben nagyon is értik, de cinikus kollaboránsként a globális birodalmi „szuperstruktúra” kifosztó szivattyúit segítik saját népükkel szemben. Így borítékolható, hogy mindebből nemcsak hogy megoldás nem lesz, hanem minden eddiginél súlyosabb következményekkel járó, kvázi polgárháborús helyzet alakulhat ki Európa országainak többségében.

    A magyar kormány, akárcsak a többiek, kutyaszorítóba került. Ha szembemegy a megállapodással, az már rövid távon is olyan pénzhatalmi megtorlásokkal járna, amelyek hetek alatt anarchiába sodornák az országot. Ha viszont elfogadja, akkor olyan brutális, újabb megszorításokat lesz kénytelen bevezetni, amelyek lényegében ugyanezzel a következménnyel járnának. A megoldás az lenne, ha nevén neveznénk a csapdát, és a két, egyaránt semmibe vezető válasz hamis síkjából próbálnánk kitörni. Ehhez azonban, sajnos, mind az érvényes tudás, mind az erkölcsi tartás, mind az ezt kikényszeríteni képes lokális, regionális és globális együttműködés hiányzik.

    A túlélés egyetlen esélyét így rövid távon csak az a lavírozó, ügyeskedő, ravaszkodó mentalitás jelentheti, amelytől erkölcsileg irtózhatunk ugyan, ám logikailag itt és most aligha adódik más. De mindeközben hatalmas energiákkal kellene dolgozni legalább a „visszavonuláson”. A most felépülni látszó „páneurópai” globális pénzhatalmi diktatúra ugyanis rohamos gyorsasággal anarchiához, majd káoszhoz vezet Európa-szerte. Csak azok az emberi közösségek maradnak életben, amelyek képesek lesznek mindezt megértve olyan „élőhelyeket” kialakítani, ahová e pusztító diktatúra fegyverei nem érnek el.”

  36. GONDOLKODÓ! szerint:

    “A megoldás az lenne, ha nevén neveznénk a csapdát, és a két, egyaránt semmibe vezető válasz hamis síkjából próbálnánk kitörni. Ehhez azonban, sajnos, mind az érvényes tudás, mind az erkölcsi tartás, mind az ezt kikényszeríteni képes lokális, regionális és globális együttműködés hiányzik.”

  37. GONDOLKODÓ! szerint:

    “A túlélés egyetlen esélyét így rövid távon csak az a lavírozó, ügyeskedő, ravaszkodó mentalitás jelentheti, amelytől erkölcsileg irtózhatunk ugyan, ám logikailag itt és most aligha adódik más. De mindeközben hatalmas energiákkal kellene dolgozni legalább a „visszavonuláson”. A most felépülni látszó „páneurópai” globális pénzhatalmi diktatúra ugyanis rohamos gyorsasággal anarchiához, majd káoszhoz vezet Európa-szerte. Csak azok az emberi közösségek maradnak életben, amelyek képesek lesznek mindezt megértve olyan „élőhelyeket” kialakítani, ahová e pusztító diktatúra fegyverei nem érnek el.”

  38. GONDOLKODÓ! szerint:

    “GONDOLKODÓ! szerint:
    2011. december 12., hétfő – 06:15

    VÖRÖSMARTY MIHÁLY

    GONDOLATOK A KÖNYVTÁRBAN

    Hová lépsz most, gondold meg, oh tudós,
    Az emberiségnek elhányt rongyain
    Komor betűkkel, mint a téli éj,
    Leírva áll a rettentő tanulság:
    “Hogy míg nyomorra milliók születnek,
    Néhány ezernek jutna üdv a földön,
    Ha istenésszel, angyal érzelemmel
    Használni tudnák éltök napjait.”

  39. GONDOLKODÓ! szerint:

    “GONDOLKODÓ! szerint:
    2011. december 12., hétfő – 11:25

    T. Manitu!
    Soha sem hidd el azt, miszerint az választ aki az X-t behúzza, vagy a gombot megnyomja!
    Mielőtt háborúba indulsz, te még nem tudhatod, hogy az már régen eldőlt! De azért a csatának folynia kell mert……………”

  40. GONDOLKODÓ! szerint:

    “GONDOLKODÓ! szerint:
    2011. december 12., hétfő – 11:09

    Belátható már napjainkban is, hogy az Unió ezzel a döntésével saját magát hozta öngyilkos helyzetbe. Csak hát mindenki sodródik az árral, a láthatatlan birodalom általi erővel. Egyre inkább a végjáték folyamatában tudhatjuk mi magunkat is, akár tetszik, akár nem. Nincsen más kiút, ezen végig kell mennie az emberiségnek. Ha csak………mégis, talán, képes lenne az emberiség azt az egyetlen végső megoldást, végső kétségbe esésében latba vetnie, de ehhez fel kellene tudnia nőnie. Ugyan, nagyon sokszor e helyütt is leírtam már, mi szükségeltetne a felemelkedéshez, a változáshoz!
    Jó néhány évvel ez előtt, beszélgetvén az egykori KGST Miniszterünkkel, a nagy közgazda, Ő is mondotta, hogy az euró birkózik a dollárral. S kíváncsian várta, vajon milyen eredmény jöhet ki belőle?
    Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy Európa belátható időn belül képtelen lesz az USÁ-n felülkerekedni. Objektív akadályai vannak! Anglia sem véletlenül lépte meg, amit lépett.”

  41. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Húszmilliárd eurós hitel jöhet

    A Nemzetközi Valutaalap akár három-négy évre szóló hitelkeretet is biztosíthat hazánknak

    Akár három-négy évre szóló, 15-20 milliárd eurós hitelkeretet tartalmazó megállapodást is elképzelhetőnek tart Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki gyors megállapodásra számít a Nemzetközi Valutaalappal. Szakértők szerint is indokolt lenne ilyen mértékű nemzetközi pénzügyi kölcsön igénylése. A szóban forgó összeg elég nagy lenne ahhoz, hogy növelje a befektetők bizalmát, és ez fedezné az ország finanszírozási igényét.”

  42. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Pár hete még elég lett volna 4 mrd. euró!
    Azóta sikert sikerre halmozunk és annak ára van?! kac-kac!

  43. GONDOLKODÓ! szerint:

    gyalog szerint:
    2011. december 13., kedd – 21:29

    CSAK HOGY TUDJÁTOK:

    “Ketyeg Orbánék órája”

    T. gyalog!
    Szerintem Európa, benne MO. sőt a világ órája ketyeg. Az Ön általi “óraketyegés” sokad rangú kérdés! Próbálja legalább saját maga számára, összefüggésében megvilágítani a dolgok, a folyamatok történéseit, irányait.

  44. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. grün úr!
    Valóban, csak vegyük azt figyelembe, hogy a politika eszköztárába az ún. “csepegtető eljárás” folyamata is bele tartozik. Hiszen egyszerre történő, torkunkon való lenyomatás folyamata, gyorsuló fulladásos rohamot idézhetne elő sokunknál!
    A baj az, hogy ezen összegek nagy része a bankok “versenyképességének fokozására” fog fordítódni! (ugyan úgy, mint a fletóéknál)
    Azért próbálom már napok óta csokorba gyűjteni, mondandóm lényegesnek vélt részeit, s rávilágítani olyan folyamatokra, amellyel segíthetek, bárkinek is egy picikét.(Isten mentsen meg, nem a tudálékos szerepkör köntösében bújva teszem)

  45. grün szerint:

    Kedves GONDOLKODÓ!
    Hasonlít az eset arra amikor a szőke nő megkéri a zorvost, hogy csonkítsa meg a kutyulija farkát!
    De ne egyszerre hanem centiméterenként, úgy mégsem fáj neki annyira! 🙂

  46. GONDOLKODÓ! szerint:

    “A magyar kormány, akárcsak a többiek, kutyaszorítóba került. Ha szembemegy a megállapodással, az már rövid távon is olyan pénzhatalmi megtorlásokkal járna, amelyek hetek alatt anarchiába sodornák az országot. Ha viszont elfogadja, akkor olyan brutális, újabb megszorításokat lesz kénytelen bevezetni, amelyek lényegében ugyanezzel a következménnyel járnának. A megoldás az lenne, ha nevén neveznénk a csapdát, és a két, egyaránt semmibe vezető válasz hamis síkjából próbálnánk kitörni. Ehhez azonban, sajnos, mind az érvényes tudás, mind az erkölcsi tartás, mind az ezt kikényszeríteni képes lokális, regionális és globális együttműködés hiányzik.”

  47. GONDOLKODÓ! szerint:

    “A megoldás az lenne, ha nevén neveznénk a csapdát, és a két, egyaránt semmibe vezető válasz hamis síkjából próbálnánk kitörni. Ehhez azonban, sajnos, mind az érvényes tudás, mind az erkölcsi tartás, mind az ezt kikényszeríteni képes lokális, regionális és globális együttműködés hiányzik.”

    Heeeeeej!

    Ez utóbbi mondatban megfogalmazott lényegről, talán tetszenek emlékezni még néhányan, magam is míly gyakran írtam különböző alapállásokból. A lényege ugyan az, amelyre mi már szinte képtelenek vagyunk, legalább reagálni is, hiszen annyira “legyengített állapotban” vagyunk.

  48. GONDOLKODÓ! szerint:

    Végeztem, mára osztó kedvem leapadt!

  49. gyalog szerint:

    Kedves Zoli049!
    Sajnos, nem, de tényleg érdemes utánanézni.
    Ha találsz hamarabb valamit, írj!

    Kedves Gondolkodó!
    Teljesen igazad van! A világ órája ketyeg minden szempontból. Én, őszintén szólva, az egyes emberekért drukkolok. Ez az egész tényleg olyan, mint a Titanic süllyedés közben. Vannak, akik zenélnek, vannak, akik keresik a menekülő csónakot, és vannak, akik megfagynak, elsüllyednek. Én ezért írok: hogy őbelőlük a lehető legkevesebb legyen.
    És ez egy individualista társadalomban a legnehezebb… 🙂

    Szeretettel mindkettőtöknek, gyalog

  50. csaba péter szerint:

    Az utóbbi másfél évet tisztán a fidesz baszta el , ezt nem lehet már a szocik nyakába varrni.
    Ami pedig a fideszes sirámokat illeti ,az ellenzéki hozzáállásról, hallgassátok vissza az ellenzékben előadott fideszes műsorokat ,. Hol vannak azokhoz képest a mai beszólások?

  51. csaba péter szerint:

    Ami az igazi melléfogás alapja arról senki nem beszél.

    A restrikciós stabilizációs programokat a negatív nemzetközi gazdasági környezet kényszeríti ki . Mindaddig , amíg a visszaesés nem éri el a valós fizetőképes kereslet , kínálat szintjét ( akceleráció, és multiplikátor ) “kapitalizmus politikai gazdaságtana”

    Gazdasági növekedés generálása leszálló ágban csak állami megrendeléssel, állami hitellel lehetséges . A belső fogyasztás növekedése jövedelem növekedést igényel .
    Ennek pénzügyi fedezete viszont mindenképp inflációs nyomást generál.

    Ezért nagyon vékony út vezet a mérséklet és a túlzás sziklái között.

    A jelenlegi idióta kapkodás viszont semmire nem jó. Csak a falnak vezet

    2012 a bebukás éve lesz ideje konzerveket vásárolni, tán még éhínségre is van esély egyes régiókban.
    A fideszes kommunisták hazudozásának hitelessége lejárt.

    Meg lehet venni a közvélemény kutatókat , de aki az utcán megkérdez bárkit , nem hiszem hogy talál fideszes szimpatizánst.

  52. Manitu szerint:

    Csaba elvtárs, ha egy mosolygós kommunista felgyújtja a házadat és ellopja a kocsidat, akkor másfél év múlva már te leszel érte a felelős?

    Ugyan már. Nem te lennél azért a felelős, hogy még nincs minden felújítva és csak trabantra futja. Ezt te is tudod. Az elvtársaid égő házat hagytak maguk után. Libás elvtárs is csak annyoval volt jobb a szemkilövetősnél, hogy nem locsolt szét több benzint.

  53. csaba péter szerint:

    Itt van például a hajléktalan ügy . A konténer szükség lakótelep koncepciójával
    Futottam néhány kört, és a következőket tapasztaltam .
    1) Nincs benne elegendő haszon amit a végrehajtói oldal lenyúlhatna.
    2) Senkit nem érdekel ennek a problémának a megoldása , nem tekintik állami feladatnak .
    3) Semmiféle politikai előny nem származna a megoldásból
    4) A szükség lakótelepek létének ténye beismerése az intézményes nyomornak.
    Ez pedig mindenkinek kínos lenne.

  54. csaba péter szerint:

    No pont az ilyen elvakult fideszes komcsikról beszéltem mint manitu meg a többi hivatásos bérseggnyaló

  55. csaba péter szerint:

    Egyébként meg nem értem mi bajotok hisz egy pártból jöttünk.

  56. csaba péter szerint:

    Ha az elmúlt negyven évet Magyarországon töltötted akkor te is kiszolgáltad a rendszert , ha meg most jöttél vissza akkor kuss.

  57. Manitu szerint:

    Bocsi, de itt az egyik fél a tolvaj volt, aki kihasználta a rendszert, a másikat meg meglopták. Ha téged lopnának meg, és a rendőr azt mondaná röhögve, hogy ezt te akartad, te is felháborodnál.

    Az összes tolvaj büntetést érdemelne, te meg itt azzal jössz, hogy tulajdonképpen mi voltunk ti? Menj a francba a hülyeségeiddel!

  58. ebihal szerint:

    Manitu! Figyelmedbe ajánlom : tiszti kaszinó eladása, joszip tot, kaja ibrahim, ezüst
    hajó stb.!

Itt lehet hozzászólni !