Orbán: válságkezelő kormány kell, megengedhetetlen a nyugdíjak csökkenése

MTI, Mno.hu

 

Válságkezelő kormány kell

A gazdasági és a szociális válság kezeléséhez újjá kell építeni a közbizalmat Magyarországon – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság szerdai összejövetelén Budapesten.

A Fidesz elnöke szerint ehhez egyezséget kell kötnie a politikának a különböző társadalmi csoportokkal, érdekvédelmi szervezetekkel, így például az üzleti élet, az oktatási, egészségügyi és közigazgatási rendszerek meghatározó képviselőivel is. „Súlyos gazdasági válságban vagyunk” – jelentette ki Orbán Viktor hozzátéve: nincs biztosíték arra, hogy a politikai elit képes rendezni ezt a válságot, amit még a közbizalmi válság is súlyosbít. A következő kormány háta mögött léteznie kell egy „stratégiai kutatóintézet szerű” szervezetnek, amely a kormány számára a hosszú távú nemzetstratégiai irányokat kidolgozza – mondta a pártelnök. Hozzátette: felkérte Matolcsy Györgyöt, volt gazdasági minisztert, hogy kezdje meg a szükséges előkészítéseket, ezt egy „pre-kormányzati periódusban elvárható készültségi szintre” hozza. Orbán Viktor elmondta: nem biztos abban, amit a közgazdászok hangoztatnak, miszerint egy hiteles kormányzati politika egy kormányváltás esetén is képes stabilan tartani a forint árfolyamát.

Szerinte a személyek is szerepet játszanak abban, hogy az árfolyam egy politikai változás után milyen szintre kerül. A Fidesz elnöke a legnagyobb kihívások egyikének nevezte, hogy a mai magyar jobboldal létrehozzon olyan nemzetközi kapcsolatrendszert maga körül már most, amely a lehető legkisebbre csökkenti egy jobboldali, polgári kormány megalakulása esetén a kiszámíthatatlan tőkekivonás kockázatát és annak veszélyét. Felkérte Szapáry Györgyöt, a jegybank volt alelnökét, hogy segítse ebben a Fideszt. Az elnök kijelentette: válságkezelő kormányt kell alakítani a következő választások után. Mint mondta, olyan embereket kell a következő kormány első időszakában a munkára felkérni, akiknek nincs politikai karrier-vágyuk. Ez a periódus nem lehet hosszabb, mint 2 év, de rövidebb sem, mint 1-1,5 év. A Fidesz elnök szerint kulcsfontosságú, hogy újjáépítsék a közbizalmat.

Az ehhez szükséges egyezségek tartalma talán nem lesz annyira vonzó, mint ahogy a választási kampány szlogenektől eddig elvárták – jegyezte meg, hozzátéve: hogy „propagandisztikus választási kampányígéretek helyett valójában megállapodások láncolatát kell létrehozni”. A következő időszak feladta, hogy minél több ilyen megállapodás szülessen. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a Fidesz új egyezséget ajánlott az üzleti élet szereplőinek, amelynek eredményeképpen tíz év alatt 1 millió új legális munkahely jöhet létre. Szerinte jelenleg 350-400 ezer nem legális munkahely létezik Magyarországon. A Fidesz elnöke szerint azokat kell visszasegíteni a munkaerőpiacra, akik fizikailag ugyan képesek dolgozni, de mégis kikerültek a munkaerőpiacról.

Leszögezte: az egészségügyi alapellátás, a közoktatási rendszer, a közbiztonság fenntartása, a közigazgatás működtetése az állam feladata. Hozzátette: a választást követően fél évet az egyeztetésekre kell hagyni, hogy létrejöjjön az a három fontos megállapodás, amely az egészségügyet, az oktatást és a közigazgatást hosszabb távon rendezni tudja. Úgy látja, hogy a válság leküzdéséhez nem csak gazdasági, de társadalmi stratégiára is szükség van. Hosszú távú, több éves akción gondolkozik a Fidesz elnöke. Mint mondta, közös célok megvalósítása mentén kell közösséget létrehozni. Az ehhez szükséges program megvalósítására való felkészülés már folyik. Így például a polgármesterek kiválasztása, képzése, tapasztalatok összegzése. Orbán Viktor szerint az SZDSZ szombati kongresszusa befolyásolhatja az országgyűlési választás időpontját.

Forrás: MTI, Mno.hu

Megvédik a nyugdíjak reálértékét

“Akármilyen mély is a válság, akármilyen reformlépésekre lesz is szükség, nem szabad megengedni, ami tavaly történt, a nyugdíjak vásárló- és reálértékét meg fogjuk védeni, szinten fogjuk tartani. Erre a Fidesz garanciát vállal” – jelentette ki tegnap Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Képviselői Irodaházban megtartott fórumon. 

A nyugdíjasszervezetek képviselői előtt a politikus felhívta a figyelmet: a következő kormányzatnak válságkezelő kormánynak kell lennie, Magyarországon ugyanis válság van. “Ha ebben a kormányban nekünk szerepünk lesz, a válságkezelés legnehezebb pillanataiban sem fordulhat elő az, ami tavaly, hogy 3,8 százalékkal romlott a nyugdíjak vásárlóértéke.” A Fidesz elnöke szerint a reálérték szinten tartása a kiindulópont, ez alá sohasem lehet menni. Kifejtette, ha a gazdasági válságot sikerül orvosolni, akkor a magyar gazdaság eredményeiből igazságosan lehet szétosztani, az egészségügyre, a nyugdíjakra és az oktatásra. A válságkezelés alapja szerinte az, hogy tíz év alatt egymillió legális munkahelyet kell teremteni az országban.

Orbán úgy érvelt, hogy hosszú távon csak a munkahelyteremtés lehet a megoldás a válságra. Ezen belül új roma felzárkóztatási programra is szükség van, hiszen a cigányok között nagyon magas a munkanélküliek aránya.

Ez a munkahelyteremtés befolyásolja majd a gazdasági helyzetet, a népességpolitikát és a nyugdíjasok helyzetét is. A Fidesz elnökének meggyőződése, hogy a ma jellemző bizonytalanság, kiszámíthatatlanság és átverések helyett biztonságra, kiszámíthatóságra és egyezségre van szükség.

Ez szerinte a nyugdíjasok érdeke is. Kifejtette, hogy az alacsony juttatások mellett létbizonytalanságban vannak a nyugdíjas-infláció mértéke miatt is.

A politikus egyben sürgette, hogy nyugdíjas-infláció pontos adatainak megismeréséhez létrejöjjön egy autentikus adatbázis. Úgy véli, a jelenlegi svájci indexálás helyett más módszer is elképzelhető.

Mint mondta, erről a Fideszen belül is vita van. Ő személy szerint még korainak érzi az állásfoglalást az ügyben, de hangoztatta: támogatja az erről szóló párbeszéd megkezdését. Felhívta a figyelmet: a következő években a világtendenciának megfelelően a hazai élelmiszerek és az energiaforrások ára is nőni fog, s ez a nyugdíjasok életét még jobban megnehezítheti.

Orbán Viktor szerint a kormány “ölbe tett kéz” politikája semmire sem vezet. Példaként sorolta, hogy minden ország csökkenti az állampolgárainak a terheit: szociális energiatarifákat vezetnek be, vagy csökkentik a benzin jövedéki adóját.

“A mindenkori kormánynak minden eszközt fel kell használnia – mondta a Fidesz elnöke –, hogy megfékezze a háztartások fenntartása szempontjából létfontosságú javak árának emelkedését.”

Balról fúj a Nyubusz szele

Féloldalas hirdetés jelent meg több napilapban Orbán ismét a nyugdíjasoktól venne el címmel. A közleményt a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége jegyzi. Az 1989-ben alapított Nyubusz hatvanezer fővárosi nyugdíjast képvisel, hetven klubja működik Budapest-szerte – olvasható a szervezet honlapján. Barabás Tiborné elnök az Indexnek azt mondta, nincs közvetlen kapcsolatuk az MSZP-vel, bár 2002-ben az MSZP–SZDSZ jelöltjeként kompenzációs listáról a soroksári képviselő-testület tagja lett. Az elnök szerint a hirdetések nem kerültek nagy összegbe, miközben csak a Népszabadságban egy féloldalas hirdetésért 1,79 millió forintot kérnek. Barabásné azt is közölte, pályázati pénzekből tartják fenn magukat. A Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsának honlapjáról megtudható, hogy az idén eddig kétszer 800 ezer forint támogatást ítéltek a Nyubusznak, miközben az alapprogram tanácsának Barabásné is tagja.

Forrás: Magyar Hírlap

Egy hozzászólás “Orbán: válságkezelő kormány kell, megengedhetetlen a nyugdíjak csökkenése” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Bár már ott tartanánk. Minél tovább húzódik a problémák megoldása, annál rosszabb lesz. Legkésőbb 2004-ben kellett volna orvosolni a nagy osztogatást, de Gyurcsány és az MSZP-SZDSZ inkább dübörgő gazdaságról meg pannon pumáról kezdett szónokolni és folytatták az osztogatást.

    Minél később, annál rosszabb lesz. Gyurcsányéknál kártékonyabb kormányunk még nem volt.

Itt lehet hozzászólni !