Új trófea és 23 millió euró az Eb-győztes jutalma

Inforadio.hu

EB trófea

Kép: Wikipédia

Egy új kupát emelhet a magasba a labdarúgó Európa-bajnokság győztese. Az aranyérmes válogatott összesen 23 millió eurót kaphat a diadalért az UEFA-tól. A kontinensviadalon összesen 184 millió eurót osztanak szét.

Új Henri Delaunay Kupát emelhet magasba a június 29-i döntő után az idei osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság győztese.

A serleget a csoportsorsolás alkalmával mutatta be hivatalosan az európai szövetség (UEFA). A sors fintora, hogy éppen a londoni Asprey ékszerészet készítette 30 700 euróért (8,3 millió forint), miközben az angolok nem kvalifikálták magukat a viadalra.

“A világ talán második legjelentősebb nemzetközi tornáján az Eb rangjához méltó kupát kell átadni a győztesnek” – mondta William Gaillard kommunikációs igazgató.

Az eddigi aranyérmesek az 1960-as, első Eb óta mindig ugyanazt a kupát emelhették a magasba. Az új serleg nagyon hasonlít elődjére, igazán csak a mérete változott.

Az ezüst talapzata szélesebb lett, hogy a nagyobb súlyt jobban elbírja. Az új kupa magassága 60 centiméter, tömege 7,6 kilogramm. Az eddigi Európa-bajnokokat a hátuljára gravírozták, a régi serlegen a talapzaton sorolták fel a győzteseket. A vándorserlegről aktuális tulajdonosa készíttethet másolatot, amelynek azonban egyötödével kisebbnek kell lennie.

A megálmodó

A kupa névadója, Henri Delaunay a francia szövetség titkára volt, ő javasolta az Eb megrendezését. Ötletét már 1927-ben megfogalmazta, az érdemi előkészületek azonban csak 1954-ben kezdődtek el. Végleges döntés az Eb kiírásáról 1957-ben, az UEFA kongresszusán született, ezt azonban Delaunay már nem érte meg, két évvel korábban elhunyt. Az UEFA úgy döntött, hogy a trófeát a sorozat megálmodójáról nevezi el.

A szombaton kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság győztese nem csak a serleggel lesz gazdagabb, hiszen a verseny komoly eurómilliókért is zajlik.

184 milliós pénzdíj

A végső győztes – amennyiben a csoportmérkőzésein is diadalmaskodik – összesen 23 millió euróval gazdagodhat. A válogatottak már a részvételért is 7,5 millió eurót kapnak, a csoportmérkőzéseken a győzelemét további egymillió, döntetlenért pedig további 500 ezer euró jár.

A negyeddöntő résztvevői kettő, az elődöntőbe jutott csapatok pedig további hárommillió eurót kapnak. A finálé vesztese 4,5 millió euróval vigasztalódhat, míg az Európa-bajnok 7,5 millióval fejelheti meg a kasszáját.

A kontinensviadalon összesen 184 millió eurót osztanak szét.

Forrás: Inforadio.hu

Egy hozzászólás “Új trófea és 23 millió euró az Eb-győztes jutalma” bejegyzésre

  1. Lora :) szerint:

    Huuu…. mi felhajtäs van Sväjcban, azt a hetszäzät! 🙂 Rengeteg hopp-turista hopp schwizz kiabälässal 🙂 A rendet ugy lehet eszrevenni, hogy nem akadälyozza az EB-re nem kiväncsi lakosok nyugalmät semmi.

    Itt a Schweiz Fernsehen 1-en mär az elsö labdarugo nap van, az eddig kihuzott jätekosok kocsival oriäslufikat kell hogy bekocsikäzzanak a häloba.

    Hajrä Sväjc!

Itt lehet hozzászólni !