Elemér története – egy része Csepelre került

Iho.hu, Csepel.info

Elemér háromévesen Berlinben (Fotó: Petr Popelar, 1976.)

Ferihegyen megkezdték egy Tu-154-es feldarabolását: a gép története jelzi, hogy “Elemér” ennél méltóbb véget érdemelt volna. A gép hosszú történetét az Iho.hu állította össze.

Szomorú szívvel vesszük tudomásul, hogy nincs tovább. A Malév flotta egykori büszkesége, a Tu-154-es típus napjainkra megmaradt példányai közül ismét elveszítünk egyet. A HA-LCE lajstromjelű Tu-154B-2 típusú repülőgép „földi” pályafutásának végállomásához érkezett. A napokban hasára ültetett repülőgép sorsa a darabolás lesz.

Az elmúlt egy esztendőben sokféle lehetőséget megpróbáltunk a repülőgép megmentése érdekében, de sajnos a körülmények és a gazdasági helyzet nem kedvezett a repülőgépnek, így fájó szívvel a darabolás maradt sorsául. A hajdan szebb napokat látott repülőgép most ott árválkodik a tűzoltó bázis háta mögötti gyakorlótéren. Hogy miképp jutott erre a sorsra?

Most megpróbáljuk felidézni a repülőgép egykori dicső múltját és szomorú végnapjait, archív és friss fényképfelvételek segítségével.

A 73A047-es gyári számú Tupoljev Tu-154 típusú repülőgép 1973. szeptember 16-án gördült ki a Kujbisevi repülőgépgyár szerelő csarnokából a Malév megrendelésére. Ekkor ideiglenes lajstromjelként a CCCP-85047-es számot kapta. A kötelező gyári berepülések után 1973. október 2-án érkezett Ferihegyre. A műszaki átvételt és a hatósági berepülést követően október 5-én a HA-LCE lajstromjelet kapta, így később a repülőgépet mindenki csak „Elemérnek” becézte. Első kereskedelmi útját a Budapest – Varsó – Leningrád – Varsó – Budapest útvonalon teljesítette.

Még az első festéssel gurul a gép 1980 nyarán Ferihegyen (fotó: Szentesi Csaba)

1973. december 20-25. között mindhárom hajtóművét kicserélték, mivel lejárt a 200 órás üzemidejük. (A korai NK-8-as hajtóművekkel a gyártónak nem voltak tapasztalatai, ezért kezdetben két karbantartás között csak 200 órára adtak üzemidőt.)

1975. júniusában beszerelték a Sunstrand gyártmányú AV-557B típusú beszédrögzítő berendezést (CVR). 1975. augusztus 5-én a bal szárny középső részén a felső leszerelhető panel hátsó szélénél 10 db csavar leszakadt, valószínűleg durva leszállás miatt. Augusztus végén kötelező bulletines munkára Kujbisevbe repült, addig 2200 órát töltött a levegőben.

1979. január – február hónapban több alkalommal áruszállítást végzett az algériai Annabába és Algírba. Ezt követően 1979. március 10-től 1980. május 21-ig generáljavításon volt Kujbisevben. Ekkor átalakították az utasterét 147 fős elrendezésűre, kicserélték a szárnyakat, korszerűsítették a navigációs és egyéb berendezéseit, valamint a törzs végében lévő SRAP elektromos csatlakozó helyét előrehozták és az orrfutó közelében helyezték el. Beszerelték a II. szériájú ABSZU-154-es berendezést is, amelynek segítségével a repülőgép már 30 méteres felhőalap és 400 méteres vízszintes látási minimum mellett végrehajthatta az ICAO II-es kategóriás megközelítéseket. Ezzel a típusjele Tu-154B-2-re változott.

Fenekére ült Elemér – 1985

A gép további történetéről és annak csepeli vonatkozásáról az alábbi linkre kattintva olvashatnak.

iho.hu

Itt lehet hozzászólni !