Indul a Nemzeti Vágta!

Nemzetivagta.hu

 

Nemzeti Vágta

Most hétvégén, május 31-én és június 1-jén, rendezik meg Budapesten a Nemzeti Vágtát. Ez az újszerű országimázs fesztivál idén kerül először megrendezésre. A Nemzeti Vágta a magyar városok és falvak ünnepe. Az esemény középpontjában az a történelmi hangulatú lóverseny áll, amelyre 96 magyar település nevezett be. A szervezők és a városok már készen állnak az országos vigasságra és a nem mindennapi megmérettetésre. Az indulók hetek, hónapok óta készültek lovukkal, lovasukkal és azon helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, hagyományokkal, mellyel majd a Vágta Korzón mutatkoznak be ország-világnak.

A tét nem kicsi. A Hősök terén felépített speciális pályán vágtázók győztese, összesen 30 millió forintot nyer nevezőjének és 5 millió forintot az általa képviselt önkormányzatnak. Nem csak a díj elnyerésének lehetősége, hanem az egyedülálló látvánnyal kecsegtető lehetőség is megmozgatja az országot. Vidékről több helyről, szervezetten, buszokkal érkeznek a szurkolók, és a határon túlról is érkeznek érdeklődők.

Szombat – a lovasparádék napja!

Szombaton délelőtt már 10 órától érdemes lesz kilátogatni az Andrássy útra, ahol egészen este 10-ig látogatható lesz a Vágta Korzó. Itt kapott helyet az eseményen résztvevő városok és falvak bemutatkozása, itt minden résztvevő település a rá leginkább jellemző kulturális, művészeti vagy turisztikai tematikával mutatkozik be. Az idelátogatók találkozhatnak majd kézműves vásárral, népzenei kisszínpadokkal, folklór programokkal, valamint tájjellegű ételeket és italokat is megkóstolhatnak. Délután 4 órától érdemes lesz elfoglalni a helyeket a Hősök terén is, mert ekkor kezdődik a városok és falvak versenyzőinek bemutatkozó díszfelvonulása, és a látványos történelmi lovas gála. Lesz itt nyitóvágta, honfoglalás-kori lovasíjász bemutató, solymász bemutató, reneszánsz lovagi torna, huszár bemutató és 48-as csatajelenet, valamint először Magyarországon a fogathajtás extrém verziója, egy gyorsasági négyes fogat verseny, a világbajnok Lázár fivérekkel. Az ’56-osok terén világzenei koncertek is lesznek este 6 órától.

Vasárnap – a verseny napja!

Vasárnap kezdődik maga a verseny, 10 órától az előfutamokat tekinthetik meg az érdeklődők 96 lovassal, délután lesznek a középdöntők az ide bejutott 16 lovassal. A döntő este 6 órakor lesz, de ezt még megelőzi a Raiffeisen Jótékonysági Sztárfutam, melynek résztvevői mind országosan ismert, lovagolni jól tudó ismert személyiségek lesznek, akik egy-egy jó ügyért, valamely alapítvány fontos céljaiért vágtáznak majd. A futamban Stohl András, Sasvári Sándor, Hajdu Steve, Hajas László és Pintér Tibor vágtázik majd. Eközben vasárnap is egésznap megtekinthető lesz a Vágta Korzó, valamint a Műcsarnok környéke is, ahol többek között állatsimogatóval, lovagoltatással, és lópatkoló-bemutatóval várják az érdeklődőket.

A rendezők százezres vendégsereggel számolnak a két nap alatt. Magát a lóversenyt a Hősök terén, a kivetítők segítségével, mintegy 20 ezren láthatják egyszerre a helyszínen. Az esemény döntő mozzanatait az RTL Klub élőben közvetíti vasárnap 16:20-tól 18:30-ig. A Nemzeti Vágta minden programja ingyenesen látogatható.

Közlekedés:

A Nemzeti Vágta rendezvényei és annak előkészítő munkálatai miatt teljes útlezárás lesz az alábbi utakon, mely 2008. május 30-án, pénteken 23:30-tól június 2-án, hétfőn reggel 4:00 óráig tart.

A lezárások az alábbi utakat érintik:

a Hősök tere körben

az Andrássy út a Bajza utca-Hősök tere között

a Dózsa György út a Városligeti fasor-Podmaniczky u. között

a Kós Károly sétány teljes szakasza

az Olof Palme sétány a Zichy M. út és a Hősök tere között

az Állatkerti körút Állatkerti út és a Hősök tere között

Az eseményre érkezők a fenti lezárt utcákon kívül, a KRESZ szabályainak megfelelően a környező utcákban parkolhatnak, ott ahol megállási tilalom nincs.

A BKV járatai is módosított útvonalon közlekednek a fenti lezárások miatt. A BKV az összes érintett megállóban kihelyezte az utastájékoztatót. Az érintett járatok 75, 79-es trolibusz, 105, 20gy, 30, 979-es autóbusz. A Kisföldalatti 31-én szombaton 10:00-22:30 között, illetve június 1-jén 10:00-20:00 között nem áll meg a Hősök tere megállóban.

A rendezők azt ajánlják a kilátogatóknak, hogy a helyszínt lehetőség szerint a BKV járataival, taxival, vagy gyalog közelítsék meg.

A rendezvényről további információk a Nemzetivagta.hu oldalon, a részletes program itt olvasható.

4 hozzászólás “Indul a Nemzeti Vágta!” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Én kint voltam, és egy fantasztikus dolognak tartom! Oldaltól függetlenül itt ma Magyarország megint összetartozott!!!!!!!

  2. Csepeli Galvániszap szerint:

    Én is, és valóban nagyon jó volt.

  3. pandy szerint:

    ÜDV MAGYAROK KELL ENNEK A CSORO NÉPNEK A VURSLI?,,,,PARÁDÉ??,,ENNYI PÉNZÉRT?,,ESNEK BUKNAK SZEGÉNY LOVAK ODAHORDTAK EGY HOMOKOZONYI HOMOKOT ROSSZ NÉZNI .DE IGEN A MAGYAR LOVASSÁGNAK TÖRTÉNELME VAN. AZ EGYETLEN LOVERSENYPÁLYÁNKAT IS ELADTÁK.JÖVÖRE NEM NEMZETI VÁGTA LESSZ A NEVE MULTI PACI GIMNASZTIKA.

  4. infósferi szerint:

    Ernő szerint, ha kimegy kétezer ember egy rendezvényre, akkor egész Magyarország összetartozik.
    A Fradi meccsen is összetartozik hét-nyolcezer ember, mégis messze van egy ország közös céljaitól.

Itt lehet hozzászólni !