Feneketlen pénznyelő a befuccsolt kormányzati negyed

Inforadio.hu

 Kormányzati negyed

A “gyurcsányi” megtakarítás drága álom volt

Eddig több mint 8 milliárd forintjába került az adófizetőknek a félbemaradt kormányzati negyed; a meghiúsult beruházás végösszege akár a 11 milliárd forintot is meghaladhatja.

Nemrég 90 millió forinttal emelte meg a Kormányzati Negyed Projekt Kft. törzstőkéjét a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője elmondta: minderre azért volt szükség, hogy a cég rendezhesse a projekttel kapcsolatos korábbi kiadásait.

Ez a kft. kereskedelmi tevékenységet nem folytat, bevétele gyakorlatilag nincs, ezért a törzstőkeemelés révén tudjuk forráshoz juttatni, ennek segítségével tudja rendezni majd a projekt kapcsán felmerült költségeket – jelentette ki a szóvivő.

A vagyonkezelő egyébként azután hozta létre a Kormányzati Negyed Projekt Kft.-t, hogy a kormány februárjában lefújta a beruházást. A társaság akkori jegyzett tőkéje 3 millió forint volt. Azóta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő már kifizetett 211 millió forintot a projekttel kapcsolatos, még tavaly kiállított számlákra, most pedig további 90 milliót – tőkeemelés formájában – a kft. megalakítása óta felmerült költségeire.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint tavaly a kormányzati negyed projekt előkészítése összesen 632 millió forintba került. A tervpályázaton nem csak a győztes pályaművet vásárolták meg, hanem a második és a harmadik helyezettet is.

A beruházással kapcsolatos legnagyobb tételt azonban a Nyugati Pályaudvar melletti MÁV telek megvásárlása jelentette, az ugyanis bruttó 8,52 milliárd forintért került az állam tulajdonába, igaz, valamivel több, mint 1 milliárd forintot csak idén kap meg a MÁV.

Ennek a tételnek a súlyán a kormányszóvivői iroda azzal igyekezett enyhíteni, hogy az állam gyakorlatilag egyik zsebéből a másikba tette a pénzt, ám arról még nem született döntés, hogyan hasznosítsa a területet az állam, ha már megvásárolta az adófizetők pénzén.

Hízik a számla

A kormányzati negyedre eddig kifizetett több mint 8 milliárd forinthoz a feladatok lezárására még 3,8 milliárd forintnyi forrásigényt határozott meg a kormány a 2008-as költségvetésben. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint ebből az összegből fedezik az áthúzódó beruházási és tanácsadói kiadásokat – beleértve a MÁV telekért még fizetendő 1,035 milliárd forintot -, a szerződések lezárását, a területrendezési koncepció kidolgozását és a kormányzati negyed projekttársaság működési költségeit az év végéig.

A Pénzügyminisztériumnak június 30-ig kell elszámolnia a Kormányzati Negyeddel kapcsolatos kiadásokkal. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek pedig az év végéig kell javaslatot tennie a MÁV-tól vett telek hasznosítására.

Forrás: Inforadio.hu

2 hozzászólás “Feneketlen pénznyelő a befuccsolt kormányzati negyed” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    “Mennyi lélegeztetőgépet lehetne ennyi pénzért vásárolni?”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. matyi szerint:

    Hoho igyvan ! még mennyit én tudom! Föleg itt Csepelen:(((

Itt lehet hozzászólni !