Itt vannak az új választási körzetek javaslatai

17. körzet: Csepel-Soroksár?

Mno.hu, Csepel.info

Alapvetően rajzolja át a fővárosi választókerületi határokat a Fidesz által benyújtott választásitörvény-tervezet, amely már a 2014-re lecsökkentett parlamenti létszámmal tervez – tehát az eddiginél jóval nagyobb választási körzeteket tartalmaz. Az Mno csupán két olyan körzetet talált, ahol a történelmi múlt alapján simán nyerhetne a kormánypárt. Elemzők szerint az új szisztémában könnyebben lehet stabil kormányt létrehozni.

Vasárnap este Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta az új választási rendszerről szóló törvényjavaslatot, amely megőrizte a korábbi szisztéma legtöbb elemét. Marad a vegyes rendszer, az ajánlószelvény-gyűjtési szisztéma, míg megszűnik a kétfordulós szavazás és az érvényességi küszöb, valamint a győztes is részesül majd a töredékszavazatokból, és a nem magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgárok is voksolhatnak. A politikus hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a változtatások iránt nyitottak, és várják a pártok javaslatait.

A benyújtott javaslat a fővárosban 18, Pest megyében 12 egyéni választókerületet hoz létre. A többi megyében a választók létszámával arányosan 2 és 7 közötti lesz az egyéni választókerületek száma. Tekintettel a választókerületek területének – ezáltal az egy választókerületre eső választópolgárok számának – növekedésére, a jelöléshez legalább ezerötszáz, az adott egyéni választókerület névjegyzékében szereplő választópolgár ajánlása szükséges – áll a javaslat indoklásában.

Könnyebb lesz kormányt alakítani

A Nézőpont Intézet értékelése alapján az új választási rendszert négy szempont jellemzi: a stabil, egypárti kormánytöbbség kialakításának elősegítése, amelyre a tavalyinál kisebb párttámogatottsági különbségek esetén is nagyobb lehetősége lesz a győztesnek a mostaninál; az eddigi bonyolult rendszer részleges egyszerűsítése, továbbá a kisebbségi, illetve a határon túli magyarok képviseletének rendezése.

A Political Capital szerint a jelöltállítást súlyosan megszigorítják azzal, hogy az eddigi 750 helyett 1500 szelvényt kell összegyűjteni az induláshoz, ám a területek (választókerületek) nagysága átlagosan csak bő másfélszer lesz nagyobb a jelenleginél. Könnyítést jelent ugyanakkor, hogy elegendő 27 jelölt (tehát 40 500 érvényes ajánlás) ahhoz, hogy egy párt listájára minden egyes szavazókörben szavazni lehessen.

Két biztos választókerület

A rendszer egyik legfontosabb és mindenki számára meghatározó eleme az egyéni körzetek beosztása. Budapesten, ahol sok korábbi voksolás dőlt már el, elég csak a 2002-es és 2006-os megméretésre gondolni, ezért itt a körzetek megrajzolása komoly hatással lehet a választásra. A javaslat szerint Budapesten 18 egyéni körzet jön majd létre, így érdemes megnézni, hogy ezek hol helyezkednek el, és mik lehetnek a várható eredmények a korábbi évtizedek fényében.

Az 1-es számú választókerület a teljes I. és V. kerületet, valamint a VIII. és IX. kerület belső részeit fedi le. Ebben a körzetben vélhetően 1990 óta mindig a jobboldal jelöltje győzött volna, mivel a pesti oldalon is ezek a részek számítanak a legstabilabb bázisának. A 2-es számú körzet a XI. kerület északi és középső részét fedi le, ahol a korábbi eredmények alapján 2002-ben, és 2006-ban nagyon szoros lett volna a verseny a két nagy párt között, és csak pár száz szavazat döntött volna. A 3-as számú választókerület a teljes XII. kerületet és a II. kerület egy részét fedi le. A múlt alapján 1990 óta mindig a jobboldali pártok nyertek volna ebben a körzetben.

Összevonnák Terézvárost és Erzsébetvárost

A 4-es számú egyéni körzet a II. kerület egy részét fedi le, valamint a III. kerület nyugati részét. Ennek alapján vélhetőleg 2002-ben és 2006-ban nagyon szoros eredmény született volna a kerületben, de a jobboldali jelölt sikere nem lett volna elképzelhetetlen. Az 5-ös számú körzet a mai VI. és VII. kerületet fedi majd le, ahol csupán 1998-ban és 2010-ben győzött volna a jobbközép oldal politikusa. A 6-os számú kerület a VIII. kerület keleti részét, valamint a IX. kerület középső és déli részét fedné le. Ez a terület alapvetően baloldali beállítódottságú, így csak 2010-ben örülhetett volna a jobboldal.

A 7-es számú körzet a XIII. kerület nagy részét fedi le, így ebben a választókörzetben a jobboldal egyszer sem győzött volna. A 8-as számú körzet a XIV. kerület nagy részét fedi le, ahol vélhetőleg 1998-ban és 2010-ben nyert volna az MSZP-vel szemben álló pólus, de előbbi esetben rendkívül szoros lett volna a küzdelem. A 9-es számú választókerület a X. és XIX. kerület egy részét fedné le, így ezen a területen 2010-et leszámítva mindig a baloldal diadalmaskodott volna.

Több helyen is nagyon billegne

A 10-es számú körzet a III. kerület északi és keleti részét fedné le, így itt 2010-et kivéve a baloldal politikusai nyertek volna. A 11-es számú körzet a IV. és a XIII. kerület egy részét fedi le, amely a baloldal egyik legerősebb fellegvára, így itt még 2010-ben is kérdéses lett volna a győztes kiléte. A 12-es számú egyéni körzet a IV. kerületet és a teljes XV. kerületet fedné le, ahol a tavalyi választást leszámítva mindig sima MSZP-győzelmet regisztrálhattunk volna.

A 13-as számú egyéni választókerület a XIV. kerület keleti részét és a teljes XVI. kerületet takarná, amely egy alapvetően billegő körzet az elmúlt húsz év alapján, de a jobboldal esélyei kedvezőbbek a riválisnál. A 14-es választókerület a X. kerület egy részét és a teljes XVII. kerületet ölelné fel, amelyre szintén igaz az előző körzetre tett megállapítás. A 15-ös körzet a teljes XVIII. kerületet takarná, így 2010-et leszámítva mindig a baloldal ünnepelhetett volna.

Tíz helyen simán nyerhet a baloldal

A 16-os egyéni választókerület a XIX. kerület egy részét és a teljes XX.-at takarná. Ennek alapján a baloldal 2010-et leszámítva mindig nyert volna. A 17-es számú körzet a XXI. és XXIII. kerületet összesítené, amely szintén nagyon komoly baloldali hagyományokkal rendelkezik. A 18-as egyéni körzet a XI. kerület egy részét és a teljes XXII. kerületet fedné le, amely inkább számítana billegő körzetnek, de 2002-ben és 2006-ban is vélhetőleg az MSZP nyert volna.

Összességében a 18 körzetből csupán kettő olyan lenne, ahol biztosra mehetne a jelenlegi kormánypárt, hat olyan választókerület lenne, ahol meglehetősen kiegyensúlyozott erőviszonyok lennének, míg tíz körzetben vélhetőleg a baloldali erők aratnának sima győzelmet.

Érdemes felidézni, hogy az eddigi budapesti 32 egyéni kerületből 1990-ben 23-9 arányban nyert az MDF az SZDSZ ellen, 1994-ben 28-4-re verte az MSZP az MDF-et, 1998-ban 18-14-re győzött az MSZP a Fidesz ellen. 2002-ben és 2006-ban 28-4 arányban verte az MSZP a Fideszt, míg 2010-ben 30-2 arányban győzött a mostani kormánypárt a szocialisták fölött.

Forrás: Mno.hu

16 hozzászólás “Itt vannak az új választási körzetek javaslatai” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Na aztán mit fog csinálni a leendő 17-es választókörzet három mostani képviselője?

  2. Zoli049 szerint:

    grün!

    OK, hogy mi értjük. Más is fogja? 🙂

  3. Zoli049 szerint:

    A határon túli szavazatoknál nehogy visszanyaljon a fagyi!
    Mégpedig, hogy a Jobbik megerősödik.

  4. földhözragadva szerint:

    A parlament létszámának csökkentése jó ötlet. Nem mindegy, mennyi képviselő nem ül bent? Mert oan’ rengeteg más dolga van?

  5. földhözragadva szerint:

    Admin, a 2012-es adócsökkentésről agitprop cikk lesz?…:) A média tele van kalkulátorokkal, és mind rossz. Csökkenést irnak a béremre…:(

  6. belekotkot szerint:

    Ez a legjobb része.
    “A politikus hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a változtatások iránt nyitottak, és várják a pártok javaslatait.”
    Marha kíváncsi leszek hogy hány ellenzéki javaslat kerül be végül.

  7. lolka szerint:

    belekotkot szerint:
    2011. november 22., kedd – 09:16 -Mit vár?…amikor 2/3 van…

  8. ... szerint:

    földhözragadva: azt is beírtad, amit a külön borítékban kapsz?

  9. földhözragadva szerint:

    Üldözési mániád van, én sem orvos, sem politikus nem vagyok…

  10. Perspektíva? szerint:

    T. földhözragadva 8:33!

    Csak hogy ne reklamálhasson, itt az olvasandó, tanulmányozandó anyag.

    MEGSZAVAZTÁK AZ ADÓTÖRVÉNYEKET

    Eltörlik az adójóváírást, ehót kell fizetni a cafeteriára,27 százalék lesz az áfa, 37 százalék az eva

    Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a jövő évi adószabályokat. A változtatások értelmében a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsa, a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik.

    A parlament 232 igen szavazattal, 78 nem ellenében fogadta el a kormány előterjesztését. A javaslatra az ellenzéki és független képviselők mellett nemet mondott két fideszes képviselő is, Földesi Gyula és Vigh László, míg az LMP frakciója – a záróvitához hasonlóan – a zárószavazáson sem vett részt.
    Az új adótörvények értelmében jövőre lényegesen csökken a regisztrációs adó, ugyanakkor az illetéktörvény módosítása megemeli a személygépkocsik átírási illetékét. A bírósági illetékek is drágulnak, a házassági bontóperek terhe például 12 ezer forintról 30 ezer forintra emelkedik.

    Az eva kulcsának megemelése mellett az adónem választhatóságának összeghatára is változik: a mai 25 millióról 30 millió forintra nő.

    A személyi jövedelemadó törvény új szabálya, hogy akik jövőre 2 millió 424 ezer forintnál többet keresnek, az adóalapjukat 27 százalékkal kötelesek megemelni, a törvény ezt adóalap kiegészítésnek hívja. A jogszabály szintén új eleme, hogy a lakását bérbeadó személy a kapott lakbérből levonhatja, a más településen általa bérbe vett lakás bérleti díját. Ennek feltétele, hogy a bérléshez ne kapjon térítést.

    A szociális hozzájárulási adóhoz hasonlóan új adónem a kulturális adó, amelyet a pornográf termékekből nyert árbevétel után kell megfizetni. A kulcsa 25 százalék, de filmvetítésből származott árbevételnél csak 3 százalék.

    A népegészségügyi termékadó (chips-adó) törvényből kikerülnek azok a termékek, amelyek legalább 50 százalékban tejet tartalmaznak. Így mentesül például a Túró Rudi és a kakaós tej.

    A legfontosabb változás viszont a baleseti adó, amely ennek a törvénynek a része lett. Ezt a biztosítók fizetik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díja után, a kulcsa 30 százalék. A mostani kgfb kampányban már felhívták a biztosítók az ügyfelek figyelmét, hogy a közölt díjak várhatóan 30 százalékkal emelkednek az adó miatt. A parlamenti tárgyalás során a 30 százalékos kulcs mellé bekerült egy napi 83 forintos maximális adó, amely a nagyobb teljesítményű, és nagyobb kockázattal járó kocsik tulajdonosainak kedvez.

    A tb-törvény módosításával a Ház kimondta, hogy a pénzbeli társadalombiztosítási ellátás összege arányban áll a biztosított – járulékalapul szolgáló – jövedelmével. Ez alól csak törvény tehet kivételt. A munkavállaló 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási-, 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási-, és 3 százalék munkaerő-piaci járulékot fizet.

    A munkabérek elvárt emeléséért cserébe járó adókedvezmény, amibe minden, a munkaviszony után fizetendő adó beletartozik, a bruttó bér 21,5 százaléka lesz jövőre, de legfeljebb havi 16.125 forint, míg 2013-ban 16 százalékra, illetve 12 ezer forintra változok ez a kedvezmény.

    Az adózás rendjéről szóló törvénybe újként bekerült az adóregisztrációs eljárás. Ennek lényege, hogy az adószám kiadása előtt az adóhatóság egybeveti az alapítók adatait a nála meglévőkkel, és meghatározott esetekben megtagadja az adószám kiadását. Ilyen eset például az, ha az új cég vezető tisztségviselője vagy a képviseletre jogosult tagja, illetve 50 százaléknál több szavazattal rendelkező tulajdonosa 180 napon keresztül 15 millió forintnál több adóval tartozik, vagy 5 éven belül vezető tisztségviselője volt olyan cégnek, amely 15 millió forintnál nagyobb adótartozást hátrahagyva szűnt meg.

    A másik új szabálycsoport az adózás rendjéről szóló törvényben a fokozott adóhatósági felügyelet. Az adóhatóság az adószám kiadása után kérdőívet küldhet a frissen alapított cégnek, amelyben a tevékenysége részleteiről, valamint az annak végzéséhez szükséges technikai és pénzügyi eszközökről érdeklődik. A válaszok után az adóhatóság – legfeljebb egy évre – fokozott adóhatósági felügyelet alá vonhatja a céget. Ennek egyik eleme, hogy sűrített áfa-bevallást és -fizetést írhat elő számára a hatóság.
    A bizonytalan adójogi helyzet – mint új szabály-csoport – lényege, hogy ha az adózó bizonytalan az adó-jogszabályok értelmezésében, akkor adótanácsadó, vagy ügyvéd által ellenjegyzett jegyzőkönyvben közli az adóhatósággal azt az értelmezést, amely alapján bevallotta és megfizette az adót. Ilyenkor – ha csak nem nyilvánvaló képtelenséget állít – nem bírságolható. Amennyiben a hatóság szerint megalapozott az értelmezés, akkor soron kívül jeleznie kell ezt a körülményt az adópolitikáért felelős miniszternek.

    A magán-nyugdíjpénztárak december 12-ig kötelesek átadni az állami adóhatóságnak azoknak az adatait, akik átléptek az állami nyugdíjrendszerbe, de a magán pénztárnál tartozásuk volt. A végrehajtást az adóhatóság végzi.

    Jövőre lesz közérdeklődésre számot tartó biztosító, továbbá ilyen bank és kibocsátó is. A biztosítónál feltétel a 1 milliárd 500 millió forintos díjbevétel, banknál pedig az 500 milliárd forintos mérlegfőösszeg. Közérdeklődésre számot tartó kibocsátó az, akinek az értékpapírját bevezették a szabályozott piacra. Mindhárom intézménynél audit bizottságot kell létrehozni.

    A helyi adó törvény kimondja, hogy az önkormányzat nem állapíthat meg magasabb adómértéket, a törvény általi maximumnál, továbbá a helyi iparűzési adóra csak egy adókulcs alkalmazható.

    Az illetéktörvény változtatása szerint jogszabály előírhatja igazgatási szolgáltatási pótdíj felszámítását. Ezt akkor kell fizetni, ha a hatóság a hivatali munkaidején túl, illetve a székhelyén kívül jár el, továbbá ha az ügyfél soron kívüli, sürgősségi, vagy pedig azonnali eljárást kér. Az útlevél sürgős kiállításánál máris bekerült a törvénybe a – még nem létező – külön jogszabály által meghatározott pótdíj.

    Átalakul a gépjármű adó, jelenleg 1.600 köbcenti alatt 7 ezer, afelett 15 ezer forint az adó. Az új rendszer – négy lépcsőben – kilowattban méri a motor teljesítményét, és a környezetvédelmi osztály szerint is differenciál. Például egy 1.600 köbcentis, 80 kilowattos, legfeljebb 4-es környezetvédelmi besorolású kocsi adója jövőre 22 ezer forint lesz. Ha 6 és 10 közé esik a besorolás, akkor viszont csak 11 ezer forint az adó.

    A regisztrációs adó csökkenését mutatja, hogy a 8-asnál jobb környezetvédelmi besorolású, legfeljebb 1.100 köbcentis benzines autó adója 250 ezer forintról 45 ezerre esik. Az autók átírási illetékének drágulását példázza azonban, hogy egy 1.600 köbcentis, 80 kilowattos motorral szerelt 5 éves kocsi átírása a mai 28.800 forintról jövőre 44 ezer forintra emelkedik. A változtatások ugyanakkor illetékmentességet határoznak meg az elektromos autókra, illetve kimondják, hogy a motorkerékpárok illetéke nem lesz több az autókénál. A 3 ezer köbcenti feletti ugyanilyen környezetvédelmi besorolású kocsi adója pedig 3 millió 207 ezer forint helyett 400 ezer forint lesz jövőre.

    A jövedéki adótörvényben a bioetenol adója – ezer literre vetítve – 40 ezer forintról 70 ezerre emelkedik. A parlamenti vitában elhangzott, hogy ekkora adóval nem éri meg bioetanolt előállítani. Az ellenérv: minden üzemanyag a hatásfokának megfelelő mértékben, de egységes mértékkel adózzon.

    A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása kimondja, hogy gépjármű csak magyar hatósági jelzéssel vehet részt a forgalomban, kivéve, ha külföldi vagy belföldi flottaüzemeltető a tulajdonosa, és az a regisztrációs adót a jármű után megfizette. A gépjárműflotta-üzemeltetőnek az Európai Gazdasági Térségben kell székhellyel bírnia, és az év első napján legalább 100 darab, külföldi hatósági jelzéssel ellátott személygépkocsinak kell a tulajdonában lennie. További feltétel, hogy az árbevétele 75 százalékának gépjármű bérbe- vagy lízingbe adásából kell származnia.

    A parlament megszabta továbbá, hogy aki magyarországi lakóhellyel rendelkezik, az külföldi rendszámú járművet az eddigi 30 nap helyett legfeljebb csak egy napig használhat az országban, de a külföldi üzembentartónak ehhez is írásban hozzá kell járulnia.

    A kgfb törvény módosítása nyomán az állami gépjárművek mentesíthetők a kötelező felelősségbiztosítás megkötése alól. Az érintett gépjárművek körét a kormány határozza meg. Szakértői számítások szerint az állami gépjárműpark túl kicsi ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen működtetni a biztosításukat házon belül. Néhány ország korábban tett rá kísérletet, de visszatértek az üzleti biztosítókhoz, mert azok olcsóbban voltak.

    A parlament a termőföld átminősítési spekuláció csökkentését célzó lépést is tett. Ennek indoklása szerint a megvásárolt termőföld belterületté nyilvánításával a terület akár a többszörösét is érheti, ezért a törvény bevezeti a szokásos hozam fogalmát. Ha az eladási ár ezt meghaladja, akkor a különbség háromszorosa kerül be az adóalapba. Ugyan ez a többlet jövedelem a társasági adóban is adóköteles. Aki örökölte az átminősített termőföldet, arra nem vonatkozik a többlet adó.
    A képviselők lehetővé tették, hogy a jövőben szűkebb lakókörnyezetében, vagy vendéglátás keretében árulhassa saját főzésű pálinkáját, aki azt palackozza és zárjeggyel látja el.

    Újdonság továbbá, hogy a cégbejegyzést követően 5 napon belül be kell jelentkeznie a társaságnak a területileg illetékes gazdasági kamaránál. A kamarai hozzájárulás évi 5 ezer forint lesz.

    Adjon az Isten mindenkinek jó napot!

  11. nagyapó szerint:

    Perspektíva? Újabb téma jelent meg “Meghívó – A furfangos Mikulás”, meg “Munkavégzések a gerincúton” oda is be kellene kopizni a cikket!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  12. J szerint:

    Enyém is 7000-rel kevesebb lesz. De ettől függetlenül szerintem jó, hogy végre eltörlik az adójóváírás csökevényt.

  13. Manitu szerint:

    Miután a csepeli MSZP-sek lereszelték magukat, jó eséllyel nyerhet valamelyik soroksári MSZP-s elvtárs. Egyik kutya…

    Én azért bízom benne, hogy a sok koncért marakodó elvtárs végül kiolthatja egymást. Bár amilyen az MSZP és s DK, simán kiegyezhetnek, mint pártszövetség.

  14. Zoli049 szerint:

    “a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik.”

    Értem!

    A JÁRULÉK, csak az általa megnevezett célra fordítható, amíg az ADÓ, az szabadon a költségvetésbe áramlik!

    Tehát a TB járulék nem biztos, hogy fel fog jogosítani engem, hogy orvosi ellátásban részesüljek? Kiskapu, mert nem ezen jogcímen fizetem.

    “A legfontosabb változás viszont a baleseti adó, amely ennek a törvénynek a része lett. Ezt a biztosítók fizetik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díja után, a kulcsa 30 százalék. A mostani kgfb kampányban már felhívták a biztosítók az ügyfelek figyelmét, hogy a közölt díjak várhatóan 30 százalékkal emelkednek az adó miatt.”

    Nem! Nem a biztosítási díj emelkedik! Az akár csökken is, amit a biztosítonak dobolok, hanem az adó miatt emelkedik, amihez a biztosítónak vajmi qrva semmi köze!

  15. csapajev szerint:

    Jó sok cementet a sóderbe! De minden beton bontható!

Itt lehet hozzászólni !