Szmogriadó: megszűnt a forgalomkorlátozás

MTI

Szombaton reggel 6 órától megszűnik a szálló por koncentrációja miatt elrendelt forgalomkorlátozás, mert Tarlós István főpolgármester a szmogriadó riasztási fokozata helyett tájékoztatási fokozatot rendelt el – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradóan az MTI-vel.

A közlemény ismerteti, hogy pénteken egyetlen budapesti mérőponton sem haladta meg a riasztási fokozat küszöbértékét a szálló por koncentrációja, de öt mérési ponton magasabb volt a tájékoztatási fokozat határértékénél. A meteorológiai előrejelzés szerint szombaton nem várható a levegő minőségének romlása. Ezért rendelte el Tarlós István a riasztási fokozat megszüntetését szombaton reggel 6 órától, és vezette be a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A riasztási fokozat miatt csütörtökön és pénteken reggel 6 órától esete 22 óráig a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek nem közlekedhettek a főváros közigazgatási területén.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatában továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése. A főpolgármester ismét felkérte a lakosságot és a légszennyezőket az önkorlátozásra: többek között az egyéni gépjárművek használatának és a gépjárművek indokolatlan, álló helyzetben történő üzemeltetésének mérséklésére, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának csökkentésére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat  tájékoztatása szerint szombaton túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő valószínű. Gyenge lesz a szél. Az úgynevezett  keveredési réteg vastagsága várhatóan növekszik. A légszennyező anyagok koncentrációja napi átlagban az előző napokhoz viszonyítva várhatóan csökken, nagyobb valószínűséggel sehol sem éri el a riasztási küszöbértéket és a továbbiakban a légszennyezettség mértékében kismértékű javulás a valószínű.

Forrás: MTI

10 hozzászólás “Szmogriadó: megszűnt a forgalomkorlátozás” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Felőlem akár örökre fenntarthatnák.

  2. Zoli049 szerint:

    Szőrös szívű, Kend! 🙂

  3. Schneider Ádám szerint:

    Gordon szerint:
    2011. november 19., szombat – 11:35
    gondolom amikor elfogy a kenyér a boltban, akkor elsőként sírnál.

  4. Gordon szerint:

    A zsemlét szeretem. 🙂

  5. Jeniszej szerint:

    A disznók azok paréjt keresik és nem sírnak, hanem röfögnek (bocsi)

  6. Jeniszej szerint:

    Azt mondja a faterom a száraz kenyeret is szívesen, fogyasztják a moslékban a röfik. Az Öregem az tudja, mert kondás volt. 🙂

  7. lolka szerint:

    Gordon szerint:
    2011. november 19., szombat – 11:35
    -Aki mindig árral szemben megy, hogy csobogjon körülötte a víz…a zsemle úgy gurul a boltba…ja igen azt helyben sütik…akkor így rendben minden…jól van…

  8. Jeniszej szerint:

    Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
    igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni,
    hogy mindennek javára legyél.
    Weöres Sándor
    MGKKE nyomatékosan felhívta Tarlós István Főpolgármester Úr figyelmét arra, hogy a Budapesti Közlekedési Központ által kiírt és kiírandó budapesti buszszolgáltatási tenderben ne szerepelhessen más jármű, csak korszerű gázüzemű busz!
    Példát kell venni számos európai, vagy világvárosról, mint például Madrid és Delhi, ahol ilyen módon hatékonyan tudták javítani a nagyvárosok levegőjét, életterét.
    Hazánkban pontos adatok híján becslésekre alapozva jelenthető ki, hogy legtöbb érintett városunkban a közlekedés is hozzájárul a levegő szennyezettségének ilyen mértékű kialakulásához. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy jelentős az eltérés egy dízelmotor és egy gázmotor emissziója között.
    Különös tekintettel a Főváros utcáin közlekedő kiöregedett BKV busz állományára, melyek együttesen naponta mintegy 25 tonna NOx-t és 1,5 tonna szilárd részecskét bocsátanak ki magukból.
    Korszerű gázüzemű buszokkal lényegében ennyit lehetne megspórolni Budapest levegőjének tisztasága és a lakosság egészségének megóvása érdekében.

  9. Zoli049 szerint:

    “Tarlós István főpolgármester megszünteti a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

    A városvezető köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, s autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben”

    http://onkormanyzat.mti.hu/hir/15894/budapesten_nincs_szukseg_a_szmogriado_tajekoztatasi_fokozatanak_fenntartasara

    Szívesen, Tisztelt Főpolgármester Úr!

    Visszatartott a 100.000,- HUF “hozzájárulás”!

Itt lehet hozzászólni !