Tűzijáték után jön az új menetrend

Népszabadság

Augusztus 21-től léphet hatályba a BKV új paraméterkönyve, amely a közlekedési vállalat teljesítményének kétszázalékos csökkentésével, és évente 1,2 milliárd forint megtakarítással számol – mondta tegnapi tájékoztatóján Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes. Demszky Gábor főpolgármester kiemelte, hogy a február óta tartó előkészítés során konszenzusos paraméterkönyv született, amelyet a városházi szakbizottságok, a közlekedési szakma, a kerületek és a civil szervezetek többsége is jónak tart.

Az új menetrend szerint ősztől 35 busszal és 15 trolival jár majd kevesebb Budapesten, de fejlesztenek is, több viszonylatot – így a 6-os és a 9-es buszt vagy a 62-es és 28-as villamost – összevonnak, illetve Óbudán, Újpesten, a XVII. kerületben és Soroksáron új területeket kapcsolnak be a tömegközlekedési hálózatba. Egymáshoz igazítják a Deák téren a metrócsatlakozásokat, így az utolsó szerelvények bevárják egymást. Átcsoportosítják az alacsony padlós buszokat is, hogy a lehető legnagyobb lefedettséget adják a mozgáskorlátozottaknak.

A paraméterkönyv szerint csúcsidőben kilencven, csúcsidőn kívül pedig hetven százaléknál nem lehet nagyobb a járművek telítettsége; ezért több vonalon – például a 30-as, 36-os, 160-as, 97E járatoknál – szóló helyett csuklós buszok viszik majd az utasokat. Csúcsidőn kívül, ahol nincs kihasználva a járat, háromkocsis villamosok helyett kétkocsis szerelvények, illetve csuklós helyett szóló buszok járnak majd.

A paraméterkönyvet jóváhagyta már a főpolgármesteri kabinet, a BKV felügyelőbizottsága, az anyag ma kerül a városüzemeltetési bizottság elé, és akkor lép érvénybe, ha a főpolgármester aláírta.

Nemzetközi pályázaton keresnek vezérigazgatót a BKV élére – a pályázat kiírásáról tegnapi ülésén döntött a városháza gazdasági bizottsága. Az ideális jelöltnek felsőfokú műszaki, gazdasági végzettséggel kell rendelkeznie, tárgyalási szinten kell tudnia angolul vagy németül. A főváros elvárása, hogy a jelentkezőnek legalább ötéves vezetői gyakorlata, kétéves államigazgatási vagy közszolgáltató szektorban szerzett vezetői tapasztalata legyen. Az új vezérigazgató öt évre kap mandátumot, és augusztusban állhat munkába.

Forrás: Népszabadság

2 hozzászólás “Tűzijáték után jön az új menetrend” bejegyzésre

  1. Andrew Toth szerint:

    Nekem most már mindegy, mert én biciklivel járok.
    Csak a kirúgni szándékozott dolgozók és miattatok, utastársak aggódom….

  2. miska72 szerint:

    Nem szűnnek meg járatok! Mégeszszer mondom! Nem szűnnek meg járatok! Ezt mondták? Igen. Azt mondták hogy egyedül Csepelen a 179 É szűnik meg! Akkor most mi ez a 35 busz és 15 trolival fog kevesebb járni? Lehet hogy én vagyol a hülye?

Itt lehet hozzászólni !