Szmoghelyzet Csepelen!

Csepel.hu

Kísérjék fokozott figyelemmel az ÁNTSZ honlapját!

Az őszi-téli időszakban szállópor a legfontosabb kiváltója a rossz légszennyezettségi értékeknek. Ez a szennyező anyag jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek állapotát, de a riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait.

Az elmúlt napokban országszerte nagyon magas szintre emelkedett a szállópor koncentrációjának értéke, így Csepelen is igen magas értékeket mutattak, mutatnak jelenleg is a mérőberendezések.

Németh Szilárd, Csepel polgármestere a kialakult szmoghelyzetre tekintettel rendkívüli megbeszélést hívott össze, ahol szakemberekkel együtt elemezték a kialakult helyzetet, a magas értékek okait, a szükséges teendőket.

Nagyon fontos tény, hogy kerületünkben, a Szent István úton működő mérőhely – az erőmű építése és működése okán telepítették ide – a szakemberek véleménye alapján rendkívül pontos, hiteles berendezés, az itt jegyzett adatok mérvadóak.

Csepel helyzete rendkívül sajátos, számos tényező hozzájárul ahhoz, hogy ilyen rendkívüli időjárási helyzetben még rosszabb, szennyezettebb legyen kerületünk levegője.

A „porkibocsátás” sokkal nagyobb, hiszen több tíz kilométer hosszúságú szakaszon nincs az utcában szilárd útburkolat. Szerepet játszik a kötöttpályás tömegközlekedés hiánya is, hiszen villamos, trolibusz és metró sem közlekedik Csepelen.

Ezzel szemben a diesel üzemű autóbuszok és személyautók „terméke” is jelentősen rontja a helyzetet.

Az operatív megbeszélés révén Németh Szilárd polgármester kiemelte:
„Nagyon fontosnak tartom, hogy ilyen helyzetben különös tekintettel legyünk egymásra, környezetünkre. Kérem, aki megteheti, hagyja otthon gépjárművét, és ne csak azok, akikre kötelező a riasztás alapján a tiltó rendelkezés.
Negyven év ígéreteit, örökségét, a királyerdei utcák szilárd burkolatának elmaradását nem lehet egyik napról a másikra bepótolni, de remélem, hogy a hamarosan kezdődő, Csepelen szintén régóta ígért és várt csatornázás után, aszfalt burkolat is kerülhet az utakra.
Határozottan kértem a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékeseit, hogy ne „kegyet gyakorolva „, negyedévente juttassák el a mért adatokat a hivatalba, hanem heti rendszerességgel tegyék. Ami elengedhetetlen, hogy a mért, jelzett adatokat a csepeliek számára jól láthatóan, nyilvános helyen elhelyezett kijelzőn mutassák be, hozzájárulva a csepeliek hiteles tájékoztatásához”

Szerencsére a kialakult helyzet nem hasonlítható az 1952. decemberében történt szmog-katasztrófához, amikor is az egyre sűrűbb füstköd alig 50 méterre csökkentette a látótávolságot.

Figyelmeztető azonban, hogy az időjárási körülmények, a fokozott gépjárműhasználat és a vegyes téli tüzelés együttes hatására a levegőben fokozottan halmozódik fel a szennyező anyag, ami káros az egészségünkre, környezeti értékeinkre.

csepel.hu

37 hozzászólás “Szmoghelyzet Csepelen!” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Érdemes megnézni a http://www.idokep.hu/szmog oldalon Budapest légszennyezettségi térképét. A legnagyobb érték Csepelen és tőle délkeletre van. Miért? Nem tudom, de választ sem találtam rá. Ha valaki tudja, írjon (Idétlenek kíméljenek!)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. Letiltatott szerint:

    Mert a cigányok itt égetik le a lopott kábelek szigeteléseit.

  3. grün szerint:

    nagyapó!
    Azért mert vagy Csepel van rossz helyen vagy Budapest!
    Ha honfoglaláskor Csepel a Margitszigetet kéri jobb lenne a helyzet, csak lehet akkor éppen nem fújt a zátlagosan észak-észak-nyugati szél! Így nem láthatta előre, hogy a főváros szmötyijét mind ide fújja!

  4. kilgore trout szerint:

    nagyapó!
    Egy másik témában már leírtam.

  5. Schneider Ádám szerint:

    “A „porkibocsátás” sokkal nagyobb, hiszen több tíz kilométer hosszúságú szakaszon nincs az utcában szilárd útburkolat.”
    esetleg akkor takarítással lehetne csökkenteni az egyéb helyek porszennyezését.

    “Szerepet játszik a kötöttpályás tömegközlekedés hiánya is, hiszen villamos, trolibusz és metró sem közlekedik Csepelen.”
    hát a HÉV az mi? és minek vették el akkor az erzsébeti HÉV-et?
    apropó, HÉV. gondolom valamilyen _véletlen_ okán kerültek elô a közteresek és ellenôrök a HÉV-en.

    “Szerencsére a kialakult helyzet nem hasonlítható az 1952. decemberében történt szmog-katasztrófához, amikor is az egyre sűrűbb füstköd alig 50 méterre csökkentette a látótávolságot.”
    így van, nem hasonlítható hozzá. éjfélkor 35 méter volt a látótávolság.

  6. kilgore trout szerint:

    Ma reggeli mérési adatok [mikro/köbméter]-ben:
    NO2 NOx PM10

    Teleki tér – – 71
    Gilice 56 109 56
    Budatétény 43 – 81
    Tétény 58 – –
    Csepel 50 126 109
    Széna tér 64 128 86
    Pesthidegkút – – 74
    Kőrakás park 43 – 82
    Kosztolányi D. tér – – 93
    XIII. Honvéd 69 199 106
    Erzsébet tér 55 113 102
    X. Gergely u. 78 230 74
    Káposztásmegyer – – 91

    Most lehet elemezni az okokat!

  7. Jeniszej szerint:

    Mindenki tudja egy ekkora területre, mint Csepel egy mérőhely nem elég, – Kevés! Csak akkor kaphatunk hiteles képet, ha több mérési pont van a területen.
    Így egyszerűen lehet, hogy csak rosszak a mérési módszerek elavult a telepített mérőberendezés, alkalmatlan esetleg az állomás kezelője, karbantartója.
    Egy mérőpont a biztos kevés és alkalmatlan egy ekkora terülnek a hiteles mérésére.

    Csepelen nem a katalizátoros szabályzott keverékképzésű benzines autók szennyezik döntően a levegőt.
    Ez a mennyiség csak annyi, mint a tengerben, óceánban egy csepp. (MW.-ként számítható, hogy hány tonna port és kormot ereszt Budapestre a hét vagy nyolc erőmű. – alacsony építésű kéményeiből.
    Döntően az erőművek telepítésénél az uralkodó széljárást figyelmen kívül hagyása okozza Budapest és benne Csepelen, a kritikán aluli rossz levegő kialakulását.
    Csillagtelepen, mint már a nyáron is jeleztem döntően a Csepeli és a Lágymányosi erőmű alacsony kéményeiből, ömlik a városrészre a „kazánszag” a füstgázzal vegyült szmog. Esténként kékes fátyolként telepedhet rá ez a kiállhatatlanul szúrós szagú gáz a lakótelepre. Sokan panaszkodnak a környéken, hogy a nagy melegben nem tudtak szellőztetni a beáramló bűz miatt.
    Érdekes kép-tárul elénk, ha megnézzük a mindenki által jól ismert fő utak környezetét, ahol a nap minden órájában hatalmas a forgalom.
    Itt annak ellenére, hogy a gázolajat „faló” teherautókból vastag csövön áramlik a korom a környezetre, szinte alpesi minőségű a levegő összetétele.
    A mérések, körül lehet, hogy nem stimmel valami?
    Borzasztó igazságtalan és bürokratikus, meggondolatlan mostani közlekedéskorlátozás. A páros és a páratlan rendszám szerint elfogadható volt a korlátozás. (A volt főpolgármester a tudta, hogy mi a jó)
    Nem szoktam egyetérteni az előttem szólóval, de most igazat állít. 🙂

  8. Schneider Ádám szerint:

    te, Jeniszej, ha te beszéls és nem a faterod, akkor egész értelmes dolgok is kerülnek ide.
    kivéve a páros-páratlan.

  9. kilgore trout szerint:

    Nagyjából egyetértek Jeniszejjel.
    Ha az É-ÉNYi széljárás indokolja a szennyezettséget, akkor mi a szösz van Pesthidegkúton?
    Ott sem túl rózsás a helyzet?
    Szerintem jelenleg nincs légmozgás, pang a kibocsátott szennyezés az adott helyeken, legalább is a föld közelében.
    Ami a méréseket illeti, szerintem is kevés a mérőpont.
    Ezért írtam a másik fórumban, hogy egy mérés alapján ne akarjunk már extrapolálni!
    A másik, hogy nem mindegy hogy hol és milyen környezetben van az adott állomás.
    Az is lehet – ahogy Jeniszej írja-, hogy a mérés hibás. Persze ennek szerintem azért kisebb a valószínűsége, mert egyforma eszközök vannak nagyjából és kalibrálják is őket. Az viszont nem mindegy, hogy a mintavételi időben milyen “sokkot” kap az eszköz.

    A kormot okádó teherautók és az alpesi minőségű levegő kapcsolatát azonban nem értem. (vagy ez is amolyan Jeniszej-féle poén?) 🙂

  10. kilgore trout szerint:

    Na tessék! Most nézem, hogy délben a csepeli állomáson már 86, Pesthidegkúton viszont csak 28 volt a PM10.

  11. Lakó1214 szerint:

    Egy picit megmozdult a levegő…Szerencse, hogy ez a mérőhely a Szent Istvánon van (igaz egy katlanban) és nem a Kossuth – Ady kereszteződésében. Ott van gépjárműforgalom és a Francia öbölnél kábelégetés, na meg a gettóban “vegyestüzelés”.

  12. Jeniszej szerint:

    T.kilgore trout!
    Nagyapó szerinti linken nézd meg az autópályák mellett, hol látod, hogy piros volna a környék, gázos volna a levegő.
    Északon is van erőmű a volt szénbányák városában, ami szintén szállíthatja P.H. kút felé a mocskot.

    Szerintetek a rendjén van, hogy egy kifogástalan műszaki állapotban lévő benzines katalizátoros autót, kitiltanak a forgalomból, akkor mikor mindenki tudja, hogy ezek káros anyag kibocsátás szempontjából jobbak, mint a szutyok gázolaj „falók”.
    És szemben a többi kivételezettekkel mert hát azok, amik.
    Nem az a lényeg, hogy ilyenkor ténylegesen kevesebben közlekedjünk?
    Vagy engem, aki ugyanúgy megfizetem egész évre az adót, mint a mások egyszerűen egy idióta adminisztratív rendelettel kitiltanak a forgalomból, nem törődve azzal, hogy családom álla felkopik, – esetleg.
    Azért mert én másodrendű állampolgár vagyok, hiszen az autóm jó állapotú és katalizátorral rendelkezik.
    A városvezetés is lehet, hogy kezd úgy működni, mint a bankvezér, aki a szállodában nem kapott puncit és csapott a pálcával egyet. – és reggelre vállság lett.
    Na akkor most vállság már nagyobb nem lehet, de ha egyszer a kényszer megvan, akkor tegyünk valamit. – De nem ám a szmog megszüntetésére tegyünk valamit. (megjegyzés: soha a büdös életbe nem fogják tudni, bebizonyítani nekem, hogy akár egy század részt is fog csökkeni a szennyező anyag tartalom a levegőben, ha Budapesten az összes gépjárművet is leállítanák.) Egyszerű matematika a wattok és a járművek darabszámának ismeretében, megállapítani, hogy ki is a fő felelős Budapest és benne Csepel szennyezéséért.
    🙂

  13. Ditte szerint:

    Nyilvánvaló, hogy a páros és páratlan korlátozás az egyetlen demokratikusnak tűnő korlátozás, ha már valamivel korlátozni akarnak. Rajtunk már csak a szél és az eső segíthet.

  14. grün szerint:

    Ditte!
    Az nem járható út!
    Még egy matrica már nem fér a rendszámtáblára! Másképp kérdéses, hogy páros-e vagy páratlan!
    Már nem kell a nyócosztáj a jogsihoz! 🙂

  15. Ditte szerint:

    Szerintem újra kell. A zorbán miatt.

  16. Lakó1214 szerint:

    Eszembe jutott valami szmog ügyben. 🙂

    Ugyebár a zótók, miknek fekete, vagy veres a plakettja, csak 22 óra után mocoroghatnak. Na mármost, ha ekkor akar a legalja (bocsi) bevásárolni, akkor ennek az egész ökörködésnek a haszonélvezője ki is lesz? 🙂

    A TESCO!!! 🙂

    Hülyeország….

  17. Lakó1214 szerint:

    Ditte!

    Hoffman Rózsa miatt, nem?

  18. grün szerint:

    Ditte!
    Valóban tavaly óta újra kell!

  19. Jeniszej szerint:

    T.
    Ditte.
    Látod, Lakó 1214személyében van itt köztünk, aki nem csak olvas, de meg is érti az olvasottakat.
    😀

  20. lolka szerint:

    MA SEM MŰKÖDÖTT HELYESEN A “HÜLYE” PRC-HIBÁS JELZŐLÁMPA AZ ERDŐSOR ÉS KÖLCSEI SARKON…de majd hétfőre, biztos megjavul (addigra megszokja a hideget)…

  21. Zoli049 szerint:

    lolka szerint:
    2011. november 18., péntek – 18:13

    PLC-re gondolsz? 🙂

  22. Zoli049 szerint:

    Lakó1214 szerint:
    2011. november 18., péntek – 16:49

    A multiüldözés és az idegenek? 🙂 😀 😛
    Összeesküvés a’la Tarlós?

  23. Zoli049 szerint:

    Holnap is lesz ez a móka? Qrvára unom. 🙁

  24. lolka szerint:

    Zoli049 szerint:
    2011. november 18., péntek – 18:20 -igen…kösz!

  25. Zoli049 szerint:

    🙂

    Nem mindegy! DE nem kötexem!!! 🙂
    Az egyik a Kínai Népköztársaság
    A másik a programozható logikai áramkör

  26. nagyapó szerint:

    T.kilgore trout péntek – 13:05!
    Arra gondoltam.
    T. Jeniszej! Azt, hogy “egy kifogástalan műszaki állapotban lévő benzines katalizátoros autót kitiltanak a forgalomból” nem hiszem, ugyanis a katalizátoros autó, meg a mikroszűrős dízelek a legjobb kategóriában vannak, kevésbé szennyeznek. Ez kiderül a forgalmi engedélyből, aminek alapján ragasztják a különböző színű matricákat.
    Azon viszont el kell gondolkodni (számolni) mi szennyez jobban? Egy autóbusz amelyik 30 utast szállít, vagy 30 autó, amelyik egy személyt visz?

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop

  27. Ditte szerint:

    Bizony-bizony Jeniszej, ez a Lakó1214 nevű fórumozó nagyon tud. Nála nincsen falra hányt
    borsó.

  28. Jeniszej szerint:

    T nagyapó légy szíves olvass utána az irodalomba, mi miért van és miért lett piros a kék stb.
    Lehet, hogy tévedsz csak, mert ugye csak a kommunisták hazudtak, illetve nem mondtak igazat.(bocsi)

  29. Zoli049 szerint:

    Nagyapó és Jeniszej:

    A bürokrácia, hogy ne legyen olyan egyszerű és csökkenjen a jármű értéke. Mi más?

    0: katalizátor nélküli, benzinüzemű, a jóváhagyási előírások szerint nem minősített dízelüzemű, ENSZ-EGB 83.00-83.01/A vagy 49.00-49.01/A előírás szerinti jóváhagyási jellel ellátott dízelüzemű;
    1: katalizátoros, nem szabályozott keverékképzésű, benzinüzemű;
    2: katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, benzinüzemű, kivéve a 4. osztályba sorolt EURO-II minősítésű gépjármű;
    3: EURO-I minősítésű dízelüzemű gépjármű;
    4: EURO-II minősítésű, katalizátoros, szabályozott keverékképzésű – benzinüzemű vagy EURO-II minősítésű dízelüzemű gépjármű;
    5: tiszta gázüzemű vagy elektromos meghajtású, illetőleg hibrid (a gépjárművet meghajtó elektromos-, valamint benzin- vagy dízelmotorral is ellátott) hajtású, kivéve, ha belső égésű motorja nem éri el az EURO-III minősítést);
    6: EURO-III minősítésű, katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, benzinüzemű gépjármű;
    7: EURO-III minősítésű dízelüzemű gépjármű;
    8: EURO-III minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
    9: EURO-IV minősítésű, katalizátoros, szabályozott keverékképzésű benzinüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
    10 és 11: EURO-IV minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
    12: EURO-V minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
    13: EEV minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
    14: EURO-V minősítésű gépjármű;
    15: EURO-V minősítésű gépjármű

    Amennyiben a hibridhajtású jármű belső égésű motorja legalább EURO-III minősítésű, a belső égésű motor szerinti kategóriába kell besorolni.

    A 2010. január 1-től érvényes rendszer más határokkal dolgozik, és ismét négy kategóriát ismer:

    Fekete színű plakett – korszerűtlen, nem környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 0, 1, 3.
    Piros színű plakett – korszerűtlen, kevésbé környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 2.
    Kék színű plakett – korszerű, környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 4, 6, 7, 8.
    Zöld színű plakett – korszerű, kiemelten környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 9 és az e fölöttiek.

    totalcar

    OFF:
    Ditte kedvéért, csak utánajárás!
    ON:

  30. Zoli049 szerint:

    Megint nem kötekszem, csak a miértet nem értem!!!!

    Magamnak is költői a kérdés, de legalább nem politika! 🙂

    Mi a f@szért mennek éjjel a jelzőlámpák, de mindenhol??? 🙁

  31. loastman szerint:

    Most, hogy szmogriadó van, a 4-6 villamosok felújítását végzik, ergo buszokkal pótolják.
    Na, van itt okos városvezetés ❗ ❗ 😈
    Biztos előre le volt szervezve minden, nah de könyörgöm. Vis major esetére miért nincs forgatókönyv ❓

  32. kilgore trout szerint:

    Továbbfejlesztem.
    Ma reggel 04:00-kor, északi szél mellett a PM10 adatok (Tétény kivételével, ahol 19 volt) 45 és 75 között mozogtak.
    Hidegkúton 54, a Honvédnál 75 volt. Csepelen pedig 60.
    Akkor hogy is van ez?

  33. Zoli049 szerint:

    kilgore trout szerint:
    2011. november 19., szombat – 07:14

    Napközben a Ferenc körút / Üllői sarkán lévő “eredményjelző” vegyes adatokat adott, a NO2 volt 111, igaz a PM10-et nem jelzi, éjjel sacc éjfélkor pedig ugyanezek az adatok voltak kiírva.

    Most azt nézem, ismét itt csepelen, az 5 órás mérés szerint a PM10 198-on áll.
    (ha jó ez az időképes kiírás?)

    Éjjel egy kicsit fújt az északi szél, ezt megerősíthetem, mert jöttem-mentem a városban. Ma megnézem már ezt a csepeli automatát, hogy milyen környezetben van, hogy rosszabb adatok jönnek, mint a belvárosból. Ha már az autókra van fogva részben az egész.

  34. csaba péter szerint:

    Ha valaki egy kicsit utánna néz akkor azért néhány dolog világosabbá válhat.
    – ha teljesen leáll a légmogás , tengerész meghatározás szerin “flaut” van , akkor minden ott marad ahol keletkezik.
    -az enyhe légmozgás max 3- Beaufort fokig – gyenge szél -legfeljebb 10 kilóméterre hordja el a port a lekondenzálódásig .
    -Budapest szélcsatorna iránylata N.W.N – S.E.S
    Most ez van , tehát mi a belváros szennyezését mérjük .
    a mienkét Szigethalom , Szigetszentmiklós.
    A város kipucolásához Bf 4 , – 5 .erősségű szél vagy eső kell.
    Addig marad a porvédő maszk.

  35. nagyapó szerint:

    Zoli049!
    Jó a másolás, csak azt is írja meg, hogy a ’97-2003 között gyártott kocsik besorolását tévesen állapították meg, így azt jelenleg 3000 Ft-ért módosítják.

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop

Itt lehet hozzászólni !