Biztosítást kötünk az IMF-fel

Mno.hu

Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutaalappal – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön.

A közleményben hangsúlyozzák: a magyar gazdaság növekedéséhez elsősorban a „függetlenségünket kell megvédenünk, azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti”.

Ezért jó eszköz lehet egy újfajta, már a „saját érdekeink szerint berendezett, gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel”, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli az ország pénzügyi-gazdasági függetlenségét. „Az újfajta megállapodás ugyanis – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. Így lesz esélyünk a tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést” – áll a közleményben.

A Magyar Bankszövetség üdvözli a kormány és az IMF új együttműködését, és mélységesen egyetért azzal, hogy a befektetői biztonság növelése nélkülözhetetlen a gazdasági növekedés beindításához – közölte Patai Mihály, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel. A bejelentésre a tőzsde percek alatt 3 százalékos növekedéssel, a hazai fizetőeszköz pedig az euró előző árfolyamához képest 4 forintos erősödéssel reagált – mutat rá a bankszövetség elnöke által szignált közlemény.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a közleményben kiemeli, hogy az elmúlt másfél évben a kormány új alapokra helyezte a magyar gazdaságot, felszámolva „minden régi típusú együttműködést, amely korlátozta gazdasági önállóságunkat”.

„Ezt sikeresen megvalósítottuk, elértük, hogy a magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk” – olvasható a közleményben.

Fel kellett számolni a régi típusú együttműködéseket

A megújulás időszakában az volt a lényeg, hogy „szabad kezünk legyen, és a magyar érdekek szerint rendezzük be Magyarországot”, ehhez fel kellett számolni azokat a régi típusú együttműködéseket, amelyek korlátozták az ország gazdasági önállóságát – emlékeztet a tárca. „Így sikerült a gazdaságot saját lábra állítani, elértük, hogy a piacról finanszírozzuk magunkat, ezzel jelentősen megnőtt a mozgásterünk. Ennek eredményei ma már kézzelfoghatók” – áll a közleményben.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője a bejelentést kommentálva úgy vélekedett, hogy a tárgyalások hírével Magyarország „időt nyerhet a hitelminősítőknél” és elképzelhető, hogy a hitelminősítők – ha szándékukban állt a magyar adósosztályzat rontása – ezt a döntésüket most halasztják. Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza szintén azt mondta, elképzelhetőnek tartja a hitelminősítői döntések halasztását. A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a minap negatív kihatású megfigyelés alá vette a befektetési ajánlású sáv alsó szélén lévő magyar államadós-osztályzatot, közölve: a felülvizsgálat eredményéről várhatóan még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.

A munkát terhelő adók csökkentek, „a nyugdíjasok megtakarításai megmenekültek a spekulánsok támadásaitól”, Európában szinte egyedülálló módon csökkent az államadósság, stabilizálódott a költségvetés. Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet, erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes – hangsúlyozza a gazdasági minisztérium.

A 2010-ben a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 82 százalékára rúgó államadósság akkori árfolyamon számolva mára 74 százalékra csökkent, a GDP 1,4 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva.

Taraczky Andrej, a Buda-Cash devizaüzletág-vezetője a Hír TV-nek elmondta: sok konkrétumot egyelőre nem lehet tudni, de azok után hogy felmerült, leminősítés jöhet, megnyugvást jelent a bejelentés. Az elemző hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „a problémák külföldről érkeznek”, és hazánk ki van téve az eurózóna válságának.

„Sikerült tehát véghezvinnünk az elmúlt másfél évben, hogy csak a magunk érdekeit érvényesítsük, másokhoz ne kelljen alkalmazkodnunk. Így ma már új együttműködéseinket új alapokról építhetjük föl a saját érdekeink érvényesítésével” – áll a közleményben. A nemzetgazdasági tárca szerint Magyarország fordulóponthoz érkezett, és mostantól a növekedés fokozására kell összpontosítani, ehhez pedig minden elérhető eszközt igénybe kell venni.

Az IMF Washingtonban csütörtökön kiadott közleménye szerint a jelenleg Budapesten tartózkodó IMF-küldöttség a statútuma IV. cikkelye szerinti szokásos konzultációját tartja Magyarországon, és még nem kapott felkérést a magyar hatóságoktól egy IMF által támogatott programról szóló tárgyalás megkezdésére.

Forrás: Mno.hu

56 hozzászólás “Biztosítást kötünk az IMF-fel” bejegyzésre

  1. Bolemann Lajos szerint:

    “A 2010-ben a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 82 százalékára rúgó államadósság akkori árfolyamon számolva mára 74 százalékra csökkent, a GDP 1,4 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva.”

    Sőt! Ha az 1950 évi árfolyamot nézzük, akkor az egész világon nálunk csökkent a legnagyobb mértékben.

    Nem ártana frissíteni:
    http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/adossagnyomas-mero

  2. Narancsvírus szerint:

    Szégyeljétek magatokat, bohócok! Ti sem vagytok különbek az MSZP-nél!!
    Kiáruljátok magyarországot!!!!!!!!!!!

  3. Lakó1214 szerint:

    Szomszéd! Igazad van!!! 😀

  4. grün szerint:

    “Biztosítást kötünk az IMF-fel”
    A 30%-os biztosítási adót is fizettessük meg velük! 🙂

  5. Bolemann Lajos szerint:

    Végre egy értelmes lépés!
    De miért kellett ehhez előbb segget csinálni a szájukból?

  6. Manitu szerint:

    El lehet olvasni a The Economist cikkét, hogy kinek köszönhető mindez.

  7. Lakó1214 szerint:

    Lajos!

    Az elsőre!

    Mekkora penge a NGM, hogy napra ki tudja ezt számolni! 🙂

  8. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Ez a szabadságharc is elbukott!

  9. Bolemann Lajos szerint:

    A Magyar Hírlap mai száma két változatban:
    http://m.blog.hu/va/vastagbor/image/2011/11/mh.jpg
    🙂

  10. Lakó1214 szerint:

    Ez egy csodálatos szennylap, ezzel a Bayer-al együtt.

  11. Bolemann Lajos szerint:

    1. A hiányt csak azért tudjuk tartani, mert államosították a manyupot. Egyébként bőven 6% fölött lenne.

    2. Jövőre elvileg nem lehet mit államosítani.

    3. A telekom különadót elmeszelte az Európai Bizottság. Ezt már a kivetéskor is megmondták precedensekre hivatkozva. Ha a Bíróság is elmeszeli (kb. 99,99%-os eséllyel), akkor kamatostól kell visszafizetni.

    4. Úgy is szarba van a költségvetés, és az ágazati különadókat a kormánynak ki kell vezetnie 1-2 éven belül. Nem látszik, hogy ezeket a forrásokat miből pótolják.

    5. Semmilyen lányeges kiadásoldali csökkentés (megszorítás, racionalizálás) nem történt (a Széll Kálmán terv ment a levesbe), csak bevétel oldal növelése. Viszont az egyik fő bajt, a nonszensz egykulcsos adóhoz lényegében nem nyúltak.

    6. Az utóbbi időben a fidesz által preferált piac nem, vagy nagyon magas kamatra finanszírozta az adósságot.

    7. A forintgyengülés miatt a GDP arányos államadósság 82%. Az furcsa, hogy a fidesz kormány is bocsátott ki euro alapú államkötvényeket. Ezek is rontották az arányt.

  12. Gordon szerint:

    Le kellene higgadni.
    Nem a Zorbánék hozták össze ezt az államadósságot.

  13. Lakó1214 szerint:

    De még tettek rá egy lapáttal?

  14. hajós szerint:

    Azért ez kicsit ciki:

    “IMF: Nem kaptunk felkérést a magyaroktól
    Az IMF-hez nem érkezett hivatalos megkeresés, derül ki a szervezet közleményéből.

    “Nem tárgyalódelegáció tartózkodik Magyarországon” – erősítette meg az [origo]-nak is eljuttatott közleményében Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap itteni vezetője a szervezet korábban kiadott nyilatkozatában foglaltakat. Hangsúlyozta: a szakértők az IMF alapokmányának IV. cikkelye szerinti szokásos konzultáció, valamint a korábbi program felülvizsgálatának keretében tartózkodnak Magyarországon. “Az IMF nem kapott felkérést a hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy egy IMF által finanszírozott programról tárgyalások induljanak” – hangsúlyozta Irina Ivascsenko.

    Az NGM délután négy órakor kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy “az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről”. A IMF közleményéből azonban arra lehet következtetni, hogy a most itt tartózkodó delegációnak nincs jogosítványa arra, hogy az IMF támogatásáról tárgyaljon.”

    http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111117-az-imfhez-nem-erkezett-megkereses-a-magyar-kormany-reszerol.html

  15. Gordon szerint:

    Nem tettek rá semmivel. Egy ilyen mértékű adósságot már nagyon nehéz kordában tartani. A Medgyessy – Gyurcsány kormányok felélték a jövőt.

  16. csapos szerint:

    Hajóshoz kiegészítésként a Portfólio.hu kommentárjából:

    “Annyit óvatosan elmondhatunk, hogy az ilyen események nem növelik a piacon kormány professzionalitásába vetett (amúgy is inkább apadó) hitet. Már az is különös, hogy az IMF-et egyáltalán nem keresték meg hivatalosan egy ilyen horderejű bejelentés előtt. Ráadásul a közleményeket összerakva úgy tűnik, hogy a kormány még azt sem gondolta végig, hogy az IMF éves, szokásos konzultációját végző csoportja valószínűleg nem lesz illetékes ilyen tárgyalások lefolytatásában…”

  17. csaba péter szerint:

    Azt már te csak tudod gordon, hát persze ezt is a gyurcsány csinálta

  18. csaba péter szerint:

    csak nem kormánytag vagy? eddig csak azt tudtam hogyy ……….tag vagy.

  19. csaba péter szerint:

    Lenin mondta : semmit sem ér az olyan (fülke)forradalom amely nem tudja megvédeni magát

  20. aggódó szerint:

    – Gordon dumája elment 2010-ben.
    Az elején nem haveri osztogatással kellett volna kezdeni, hanem megfogni a gyeplőt. Akkor melegen, nem másfél év után. Most már futnak a pénzük után, kapálódznak össze-vissza, bár egyes területeken spórolásról szó sincs.
    – Az meg kinek a felelőssége, hogy a jövőt felélőket büntetlenülfutni hagyta?
    Kiknek az érdekeit szolgálta ezzel és miért?

  21. grün szerint:

    Gordon!
    Ha azt a hitelt akkor nem veszik fel kicsit (három évvel) előbb érjük el ezt a boldog állapotot ahol most tartunk!
    Annyi előnyt kaptunk a fejlettebbektől!
    Érzem én, hogy megszeretitek ti még Gyurcsányt! :-O

  22. kilgore trout szerint:

    Akármilyen szabadságharcba kezdhetünk, ha nincsenek szövetségeseink ez el fog bukni. Ehhez persze tabukat kellene ledönteni és szembe kellene menni a jelenlegi struktúrával. Lehet, hogy öngyilkos terv, de a mostani út az járhatatlan lesz, úgy vélem. Nem azért, mert a kormány csinálja rosszul, hanem azért, mert a FED-IMF-Világbank-Hitelminősítők rákos daganathoz hasonlatos rendszere egyszerűen nem engedi meg.
    Másfelől, nem lehet úgy szabadságharcot hirdetni, hogy közben egy nemzetközi bűnbanda alsó felét nyalja a kormány.
    A cél a teljes kiárusítás, a totális függőség kialakítása, az emberek lehetetlenné tétele, a kivándorlás ösztönzése.

  23. kilgore trout szerint:

    Még egy szösszenet: nem biztosítást kötünk, hanem elővigyázatossági hitelkeretet kérünk.
    Nem ugyanaz!

  24. benfentes szerint:

    Kilgore trout-al értek egyet. De nagyon.

  25. grün szerint:

    Ha most sikerül letarhálni a zIMF- et megoldódika probléma 3-4 évre!
    Tehát áttolják a következő Gyurcsány kormányra a megoldást!
    “Aki időt nyer, az élete nyer!” jeligével!
    Kár ezért a zelbaszott négy évért, ami lehet másfél is ha a zigazmondó tartja szavát és ahogy igérte távozik!

  26. imf szerint:

    Orbán: “ha az IMF jön, akkor lemondok.” -Hajrá!

    Szeptember 29. Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár: a magyar kormány nem tervez semmilyen új készenléti hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

    November 5. Kövér László (Fidesz), az Országgyűlés elnöke: ahol az IMF előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett a következmény.

    November 12. Orbán Viktor kormányfő: a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap “nagylelkűsége” helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben.

    November 15. Lázár János Fidesz- frakcióvezető: nem tudom, az európai gazdasági környezet milyen lépéseket fog kikényszeríteni, de a magyar kormány már tavaly úgy döntött, ezután az IMF-től független utat fog járni.

  27. GONDOLKODÓ! szerint:

    Egyszerűen mondhatnók azt is, hogy a kormány felismerte (kívülről rákényszerítették)az országra leselkedő veszélyeket, ezért a flexibilis megoldást igyekszik választani, a perspektíva érdekében.

    -HAJRÁ KÁROGÓK!
    Mintha benneteket mindez nem érintene, v. nem fog érinteni!
    Olvassátok a Perspektíva által közzé tett anyagokat, s értelmezzétek. Hát tényleg nem érthető?!
    Tegnap már a Miniszterelnök is utalt az egyik konferencián a világot fenyegető tragikus drámájának leselkedéséről! Értelmezés után károgjatok, ha van normális véleményetek.

  28. GONDOLKODÓ! szerint:

    ÍME AZ EGYIK, DE A TÖBBI IS MEGTALÁLHATÓ! E HELYÜTT.

    Perspektíva? szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 02:11

    “Célba érnek? – A gazdasági világválsággal nem tudtak kialakítani olyan kaotikus viszonyokat, amelyekből természetes követelésként – a rend utáni vágyként – be lehetne vezetni az egy központból irányított világrendszert. Nem kizárt, hogy visszatérnek a történelemben már kipróbált és sikeresnek bizonyult módszerhez, egy nagyobb méretű háború kirobbantásához. Az euró-atlanti hatalmi elit számára a háború egyrészt lehetővé teszi az adósságcsapdából való kikerülést, másrészt felgyorsíthatja a világelit által régóta áhított globális integráció megvalósítását. Ennek a világstratégiának a része például a felmelegedés, s a klímaváltozás nyomán bekövetkező környezeti katasztrófával való riogatás, vagy a széndioxid-kvótákhoz kapcsolódó globális méretű spekuláció beindítása. A pénzügyi- és gazdasági válság eddig nem hozta meg a várt eredményt. Ezért merült fel egy újabb háború kirobbantása, mint megoldási eszköz a változások felgyorsítására. Irán alkalmas lehet e cél elérésére. A perzsa állam körül már felvonultak a hadseregek: óriási támaszpontok épültek Afganisztánban, Irakban már évek óta állomásoznak a hadosztályok, a tengeren megtörtént az amerikai haditengerészeti erők öszevonása, két repülőgép-anyahajó is állomásozik a Perzsa öbölben, és ott vannak az amerikai mellett az izraeli haditengerészet atomtengeralattjárói is. A háborús felkészülés olyan szakaszba érkezett, hogy a háború technikailag bármely időpontban megindítható. – Miről esett szó a sitgesi tanácskozást megelőző dublini találkozón? – A világtörténelemben most fordul elő először, hogy a lakosság és a közvélemény tud a transznacionális világerők terveiről, és ez akadályozza stratégiai céljaik megvalósítását. Korábban ez nem így volt. A világközvélemény ma már számon tartja, hogy kik a Bilderberg Csoport belső magjához tartozó személyek, akik minden alkalommal jelen vannak a találkozókon: a belga és a spanyol királynő, Henry Kissinger, David Rockefeller, a Rothschild-dinasztia képviselői, és mások. Tudomása van arról is, hogy kik meghívott résztvevők.”

  29. islander szerint:

    Feri=Vitya

  30. nem aranyhal szerint:

    Gyurcsány Ferenc monnyon le!

  31. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Belgiumnak és Spanyolországnak királya van!
    Talán angol és holland királynő létezik! A többi pedig csak találgatás! 🙂

  32. Szúrós dinnyehéj szerint:

    Bayer Zsolt szerint szabadságharc folyik az IMF ellen és a hazaáruló baloldal célja az IMF visszahívása. És megjelent balról a hír, hogy a visszahívás megtörtént.
    A nemzetközi zsidó tőke megszállja Magyarországot, a kormányt pedig Izraelből utasítják!

  33. kiskovi szerint:

    Minimum el kell zavarni azt aki ezért felelős és ov-t felelősségre vonni, meghurcolni stb..
    De mielőtt ebbe a szép vízióba belemelegedünk gondoljunk bele, lehet ezek a gyerekek képesek lesznek végre felnőni és végre tenni is valamit a nemzetért. Mert az nem járja, hogy 9,5 évig ellébecolunk.. végre ideje, ha ezek a férgek térdelnének.
    Őszintén nincs ma egy politikai erő, aki képes lenne strukturális reformokat összehozni. Az mszp bóvli kategória lett a fidesz baloldali kicsit jobbos semmihez sem értek már öreg vagyok, az lmp-ek gyerekek, a jobbikot meg meg sem akarom említeni.
    Ha végre befejezik ezt az óvódás viselkedés az imf-hez való közeledés ezt mutatja, mert nem arról van szó, hogy arcoskodnak – vajon mire fel teszik? -, hanem az ország érdekeit nézve készek tárgyalni!
    9,5 évet kellett erre várni.. szánalmas bagázs, hogy fáj, hogy ilyen senkiházi tudatlanok kezébe fektettük a jövőnket vagy annak egy szeletét. Én nem értem, hogy a magyarok mitől ilyen birkák?
    Egyszerűen tudatlan senkiháziakkal van feltöltve ez az ország, ami csak tudatlan senkiházikat tud kitermelni a politikai elitbe.. persze a fidesz szerint ez is jó, mert a tudatlanokat/gazdasági analfabétákat könnyű megvezetni, remélem ezt is átgondolják.

  34. nagyapó szerint:

    Azért néhány gondolatébresztő:
    – Az IMF nem engedte volna a bankadót, így 6% lett volna a hiány.
    – Az IMF nem engedte volna a magánnyugdíjak átvitelét az állami rendszerbe.
    – Az IMF nem engedte volna a valutahitelesek megsegítését.
    Fentiek miatt sem kellett az IMF “segítése”. mert ezeket az összegeket a lakosságnak kellett volna megfizetni.
    Továbbiakban:
    – fizetni kell a “szakértő” libások által felvett gigahitelt
    – elgondoltató,hogy a görög, olasz szakértői kormányok kit képviselnek? Ki választotta meg őket? Mindkét miniszterelnök az EU bankszférájában dolgozott, ezért feladatuk a banki szektornak szükséges megszorítások végrehajtása.
    – a kormány okosan politizál. Az IMF-nek megmutatta, van más lehetőség, így egészen más a tárgyalási alap, mint Gordonék idejében (mennyire megijedt az EU a görög népszavazás lehetőségétől. Azonnal lágyítottak követeléseiken).
    HAJRÁ MAGYARORSZÁG!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  35. földhözragadva szerint:

    Kicsit félek, mert az én bőrőmre megy a játék…:( Szal, elkergetem a szomszédot, mert vmi nem tetszik benne, majd vmi oknál fogva visszahívom…Hm, elég nyomós lehet ez az ok. Gondolom baj van. És parasztvakításnak tartom az NGM indoklását…:(

  36. Gordon szerint:

    “A nemzetközi zsidó tőke megszállja Magyarországot, a kormányt pedig Izraelből utasítják!” – írja héj.

    Badarság.

  37. grün szerint:

    nagyapó!
    Sőt!
    Ha már így megaláztuk az IMF-et, állapodjunk meg velük, mennyit segélyt kérnek és vigyék! A győztes emberi nagyságát az mutatja meg legjobban, hogy milyen könyörületes a legyőzötthöz!
    HAJRÁ MAGYARORSZÁG!

  38. grün szerint:

    Királyerdei!
    Ez lenne a “Csuhások, térdre! Imához!” óta megtett kereszténnyé válás magyarázata?!
    Még itt is a Kádárt követné?! 🙂

  39. Gordon szerint:

    Nem tudom megítélni, viszont egy kommentelő ezt íta róla:

    “Ez a részlet a Zeitgeist címu filmbol való. A Zeitgeist a New Age vallást propagáló Illuminátusok filmje. Amikor Jézust Horusszal, Mithrával, Krishnával osszemossák az valami borzalom. Persze akinek semmi háttértudása nincs szépen beveszi, amit kap. Nem hulyék ezek az Illuminátusok, mert 80% igazságba belekevernek 20% hazugságot, és lám mindenki feltétlenul hisz nekik.”

  40. Gordon szerint:

    A 13:09-em a 12:16-ra ment.

  41. Gordon szerint:

    Ez nagyon jó (meg a muzsika is):

    The Rise and Fall of Austria or Habsburg Empire / Österreich

  42. lucifer szerint:

    Nem csak a Gyurcsányék kúrták el a magyar gazdaságot, ez egy több évtizedes folyamat volt. Ha emlékeztek rá, még valamikor az 1973.- as olajár robbanás idején az okos magyar közgazdászok megnyugtatták a magyarokat, hogy ez hozzánk nem gyűrűzik be. Aztán, csodák csodájára, mégis begyűrűzött. A ’80.-as években közgazdászaink Kádárt rábeszélték , hogy vegyünk már fel az IMF-től hitelt, mert a mai világban legjobb dolog adósnak lenni. (Ezt akkor így magyarázták a kétkedőknek) Az ellenzék hangja egye erősebb lett, megbolondították a jónépet, hogy a kommunisták eladósították az országot, meg hogy micsoda elnyomásban él a magyar nép, meg hogy a kommunisták tönkre akarják tenni a Dunánkat. Jött is a rendszerváltás.

    Az Antal kormány nem hozta meg a várt eredményt, csipet-csapat lett belőlük. (ahogy Hofi akkor elnevezte őket.) Az állam adóssága többszörösére növekedett, ráadásul a vizierőmű leállított építkezése miatt, az építéssel megbízott osztrák cégnek a magyar állam potom 2.65 milliárd Shillinget fizetett ki, kártérítés címén. Ezen kívül 37 milliárd Forint adósságunk keletkezett Ausztriával szemben, amit 20 év alatt kellett volna kiegyenlíteni elektromos energia szolgáltatással. Az akkori politikacsináló “szakértők” azt állították, a csehszlovákok nélkülünk úgysem fogják felépíteni a vizierőművet. Tévedtek! A szlovákoknak most van egy termelő vizierőművük, nekünk meg nincs víz a Dunánkban. Magyarország kivonult a szovjet piacról, egyre több ipari vállalat lett csődös. Szétverték a nemzetközileg elismert magyar mezőgazdaságot. Nem véletlen, hogy a 2004.-es választásokon a választók az MSZP – től várták sorsuk jobbra fordulását.
    Az MSZP – SZDSZ kormánynak azonban esze ágában sem volt a nép életkörülményeinek javításával foglalkozni, ők a kapitalizmus építését tűzték ki célul. Észrevették azonban a gazdasági bajokat, regnálásuk idején született meg a híres – hírhedt Bokros csomag, ami jó alapot adott a Fidesz kampányhadjáratához. Az MSZP – SZDSZ megrettent a FIDESZ kegyetlen bírálataitól és takarékossági intézkedések helyett szépen adogatta el az ország értékeit.

    1998.-ban a harsogó Fidesz propaganda meghozta gyümölcsét, a Fidesz megnyerte a választásokat, meghirdette az “egész pályás támadást” és a bohóc Torgyánnal koalícióban lopkodta az ország vagyonát. Velük is tele lett a választók hócipője, mert a beígért változások nem valósultak meg. Leállították a megkezdett 4-es metró és a nemzeti színház építését, elmaradt a helyette beígért felszíni közlekedés fejlesztése. A Nemzeti színházat hosszas huzavona után, regnálásuk utolsó évében, szinte rohammunkával kezdték építeni és sok hiányossággal fejezték be. Hiába fogtak nagy adakozásba a 2002.-es választási kampány idején, az MSZP a jóléti társadalom ígéretével megnyerte a választásokat.

    A Medgyesi kormány azonnal megkezdte ígéretének teljesítését, a jóléti állam megvalósítását. Szórták a pénzt. A nyugdíjasokat azonban palira vették. Az 1998.-as kampányban Horn Gyula 18%.os nyugdíj emelést ígért, amit a Fidesz kormány visszavont. Most, a nagy osztogatásban a Medgyesi kormány egyszeri 18,000,- Forintot utalt ki minden nyugdíjasnak, ami nem is számított bele a nyugdíj alapba. Ezt senki sem tette szóvá, a tizennyolc az tizennyolc. Az lett a vége, hogy Medgyesi nem is tudta végigcsinálni a négy éves ciklust és helyét átvette sportminisztere, Gyurcsány Ferenc. A 2006.-os kampányban a Fidesz fűt-fát, még tizennegyedik havi nyugdíjat is ígért, ugyanakkor korbácsolta a kormányt, hogy csődbe viszi az országot. Kóka János ugyanakkor belevigyorogta a TV-be, hogy “dübörög a gazdaság!” Mindegyik igyekezett még hazugságokkal is, túlharsogni ellenfelét.

    Hazug propagandájával az MSZP megnyerte a 2006.-évi választásokat, de Gyurcsányék tudták, hazugságuk hamarosan kiderül. Erről tárgyaltak az öszödi kormányüdülőben, egy zárt kormányülésen, egy hónappal a választások után. aminek jó minőségű hanganyaga MP3-as lemezen 2006. szeptember 17.-én került el titokzatos módon több médiához. Ami ez után történt, azt mindannyian megtapasztalhattuk.Megindult a Fidesz határt nem ismerő uszító kampánya. Ráadásul 2008. szeptemberében bekövetkezett a pénzpiaci válság, ami a bajba jutott Gyurcsány kormányt még jobban sújtotta. Egyre-másra hozták a megszorító intézkedéseket, ahogy ezt már egy kapitalista válság idején szokás. A bankok által okozott válság költségeit az egyszerű emberekkel fizettetik meg. Még hangosabb lett a Fidesz kampánya, ami tele volt ígéretekkel. Nem is maradt el az eredmény, a 2010.-évi választásokon a Fidesznek több, mint kétharmados többsége lett a parlamentben.

    A hatalmas választási győzelem után sokan várták, hogy az új kormány teljesíti ígéretét, eltörli az MSZP – SZDSZ kormány megszorító intézkedéseit. De nem ez következett. A Fidesz hirdeti, nem hoz megszorító intézkedéseket, Ő “újjá szervezi Magyarországot,” Ez az újjászervezés azonban nem más, mint az előző kormány által is alkalmazott megszorítások sorozata, politikailag pedig egy szélső jobboldali rendszer megvalósítása, ahol állami rangra emelkedik a faji megkülönböztetés, ellenség és bűnbak keresés.

    Annyi különbség azért van Gyurcsány és Orbán között, hogy Gyurcsány bevallotta és vállalja, hazudtak, hazugsággal nyerték meg a 2006.-os választásokat. Orbán és csapata viszont ezt sem teszi meg, holott tapasztaljuk, napról – napra hazudnak.

  43. ebihal szerint:

    T, Gordon és többiek tőlem jobbra! Örömmel tapasztalom, hogy hangvételük megváltozott.
    Aminek nem örülök az az, hogy ezt csak azután tették meg, hogy a fennen hirdetett el-
    veik ,elméleteik becsődöltek.
    Nagyapó! Semmi kifogásom a bankok megadótatása ellen,de ezt ők be fogják vasalni
    rajtunk. Ha a kormány nem ütött volna 500 milliárdos lyukat a költségvetésen az egy-
    kulcsos adóval, még jobban el lehetett volna adni. A devizahitelesek esetében az lát-
    szik, hogy nem azokon segítettek akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.Mellesleg
    megkérdezem, miért nekünk kell 20-30 milliós tartozásnál segíteni?
    Kilgore! De, pontosan a kormány csinálta rosszul, mert az a vezető aki nem tudja fel-
    mérni a helyzetét, a lehetőségeit az nem való vezetőnek. Aki olyan munkatársat vá-
    laszt mint a Matolcsy, annak el kell gondolkodni a továbbiakon.

  44. lolka szerint:

    T.”Gordon”-T”Manitu”…és a többiek, csak ennyi:http://index.hu/belfold/2011/11/17/nekunk_nem_fonokunk_az_imf/

  45. Gordon szerint:

    Valóban nem főnökünk.

  46. Gordon szerint:

    “Nem véletlen, hogy a 2004.-es választásokon a választók az MSZP – től várták sorsuk jobbra fordulását.” írja lucifer.

    Volt két országos szavazás 2004-ben, de egyik sem volt országgyűlési.
    Ráadásul az EP szavazást a Fidesz nyerte.

    Dec. 5. meg egy külön történet.

  47. Zoli049 szerint:

    lucifer szerint:
    2011. november 18., péntek – 14:55

    Egyet hagytál ki, hogy az elsők közti IMF hitel sarát ’98-ban fizettük vissza a Bokros csomagnak köszönhetően.

  48. joságos. szerint:

    T.lucifer!Nem 18000Ft hanem 19000Ft volt az az összeg amit a Medgyesi kormány kifizetett
    a nyugdíjasoknak!Csak tény szerűen!!

  49. lolka szerint:

    Gordon szerint:
    2011. november 18., péntek – 18:31

    “Valóban nem főnökünk.”-Valóban?-majd megtudjuk…

  50. "?!" szerint:

    “Gordon”-ka (magyarul: kisbőgő) írta 00:12-kor:
    “A Medgyessy – Gyurcsány kormányok felélték a jövőt.”

    Képzeld el gordonka, hogy hol tartanánk, ha bevezették volna a 14. havi nyugdíjat is!

  51. TI szerint:

    Vinnyogó vörös tábor! Kezet csókolhattok Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy nem jutottunk Izland, Görögország, Olaszország……. stb sorsára. Nézzetek körül, hogy ezekben az országokban milyen intézkedéseket hoznak és utána pofázzatok!

  52. grün szerint:

    TI !
    “A túlzott önbizalom közvetlenül a pofára esés előtti lelkiállapot!” (ősi dakota bölcsesség)

  53. lolka szerint:

    TI szerint:
    2011. november 18., péntek – 20:41
    -Helyesen:Kezet csókolhattok Orbán Viktor miniszterelnök úrnak…

  54. bélabá szerint:

    Mi kezet csókolhatunk…… ennek örülök, mármit hogy az alfelét már lefoglalta a narancskommandó 😀

Itt lehet hozzászólni !