Megfázott? Pihenjen, ne izzadjon!

Csepel.hu

Nátha, torokfájás, influenza: nem könnyen elkerülhető betegségek a téli időszakban. Ám miközben a legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a rendszeres mozgással megelőzhetőek – többek között – az előbb felsorolt kórok is, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az intenzív testmozgás néha árthat a betegeknek. Mire figyeljünk?

Az ajánlások szerint a hét legalább 5 napján végzett félórás, közepes intenzitású edzés hatékonyan véd a felsőlégúti fertőzésektől. Ugyanakkor nem árt figyelni arra, hogy a túlzásba vitt mozgással éppen az ellenkező hatást is elérhetjük: legyengül az immunrendszerünk, s így szabad utat enged a vírusoknak, baktériumoknak. A fitnesz megszállottjainak viszont jó hír, hogy a heti többszöri, 30-60 perces edzés legalább 40 százalékkal képes csökkenteni a betegségben töltött napok számát a megfázások szezonjában.

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis megbetegednénk, az a legjobb, ha ágyban várjuk ki a gyógyulást. Makacsul tartja magát az a tévhit, miszerint a betegséget a sportolás során fellépő intenzív verejtékezéssel ki lehet izzadni: ezt semmiféle adat nem támasztja alá. Ráadásul veszélyes is lehet, ha betegen sportolunk: vannak ugyanis olyan vírusok, amelyek a szívizmot támadják meg, ezeknek sokszor csak láz nélküli, náthaszerű tüneteik vannak. Mivel a vírusfertőzés okozta szívizomelhalás egyáltalán nem fáj, így minden jel nélkül pusztulnak el a szívizom vagy a hajszálerek sejtjei.

Akár nátháról, akár influenzáról legyen szó, mind a két esetben az a leghatékonyabb gyógymód, ha a beteg otthon marad és pihen. Mivel vírus okozta bajokról van szó, nem segítenek az antibiotikumok. Ezekre csak akkor lehet szükség, ha néhány nap elteltével sem múlnak a panaszok, vagy ismét felszökik a láz, ami már bakteriális fertőzésre utalhat. Mindenképpen ágyban kell maradni akkor is, ha a betegség kiterjedtebb és súlyosabb tüneteket okoz. Vagyis eszünkbe se jusson edzeni, ha légzőrendszeri fertőzésünk van, ha lázzal, nyelési nehézségekkel, és erős fájdalmakkal küszködünk. Ilyenkor lehetőség szerint az egész napot pihenéssel kell tölteni. A szakemberek azt javasolják, hogy a mozgás elkezdésével se kapkodjunk: ha súlyosabb vírusfertőzésből, influenzából épültünk fel, a tünetek megszűnése után mindenképpen iktassunk be egy kéthetes pihenést, és utána is csak fokozatosan növeljük a terhelést.

Ugyanakkor érdekes megfigyelés az, hogy a közepesen intenzív, rendszeres mozgást végző embereknél az influenza elleni oltás kevesebb mellékhatást okoz és könnyebben is vészelik át az egyéb szezonális betegségeket is.

– m –

csepel.hu

2 hozzászólás “Megfázott? Pihenjen, ne izzadjon!” bejegyzésre

  1. Lakó1214 szerint:

    …rugjon be tisztességgel okádásig! 🙂

  2. Gordon szerint:

    Sokaknak megfázni se kell hozzá. 😀

Itt lehet hozzászólni !