Orbán Viktorral találkoznak a gazdasági vezetők

Inforadio.hu

Találkozóra készülnek Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével azok a gazdasági szereplők, akik két éve kiáltványban fogalmazták meg az ország előtt álló legfontosabb gazdaságpolitikai tennivalókat. A Világgazdaság úgy tudja, azért szánták rá magukat erre a lépésre, mert nem születtek meg az általuk sürgetett, a sikeres jövő érdekében szükségesnek tartott kormányintézkedések.

Találkozóra készülnek Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével azok a gazdasági szereplők, akik két éve kiáltványban fogalmazták meg az ország előtt álló legfontosabb gazdaságpolitikai tennivalókat.

A Világgazdaság értesülése szerint azért szánták rá magukat erre a lépésre, mert azóta sem születtek meg az általuk sürgetett, a sikeres jövő érdekében szükségesnek tartott kormányintézkedések.

A kiáltvány megszerkesztői az elmúlt időszakban négy alkalommal informális megbeszélést folytattak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, ám úgy vélik, minden erőfeszítésük hiábavalónak bizonyult, hiszen a deklaráció ma éppúgy aktuális, mint kiadásakor, 2006 áprilisában.

A lapnak nyilatkozó informátorok szerint minél hamarabb el kell indítani a felzárkózáshoz nélkülözhetetlen reformokat, de nem bíznak abban, hogy a kisebbségi kormányban meglesz ehhez az eltökéltség.

Forrás: Inforadio.hu

A gazdasági elit újra előveszi a figyelmen kívül hagyott 2006-os javaslatait

A munkaadók a Megállapodás a jövőnkért címet viselő dokumentumban négy kiemelten fontos problémára hívták fel 2006 áprilisában az akkor megalakuló Országgyűlés és az új kormány figyelmét. Az aláírók felelős és fenntartható gazdaságpolitika megvalósítását kérték, államháztartási reformot, kisebb és szolgáltató államot szorgalmaztak, továbbá hatékonyabb önkormányzati rendszert, és adóreformot javasoltak. A kiáltvány megfogalmazói szerint a reformokhoz új társadalmi szerződésre, új gazdaságpolitikára lett volna szükség 2006-ban, hogy Magyarország visszafordíthatatlan lemaradása elkerülhető legyen.

Egyebek között az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, a Joint Venture Szövetség, a Magyar Agrárkamara, a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége vezetői írták alá azt a 2006 áprilisi kiáltványt, amely fizetett hirdetésként próbálta felhívni a figyelmet a hiányzó, ám igen szükséges lépésekre.

A munkaadók a Megállapodás a jövőnkért címet viselő dokumentumban négy kiemelten fontos problémára hívták fel az akkor megalakuló Országgyűlés és az új kormány figyelmét. Az aláírók elsőként felelős és fenntartható gazdaságpolitika megvalósítását kérték, ezen belül a monetáris, a fiskális és az adópolitika összehangolását, az államháztartási deficit mielőbbi lefaragását, az euró mielőbbi bevezetését és a szakképzés összehangolását a gazdaság igényeivel szorgalmazták.

A gazdasági elit államháztartási reformot, kisebb és szolgáltató államot, új, régiós elven alapuló, a mainál lényegesen hatékonyabb önkormányzati rendszert javasoltak. Fontosnak tartották az egészségügy átalakítását: az állam felelősségével működő, de részben magánfinanszírozásra épülő egészségügy és társadalombiztosítási reform is szerepelt az igénylistán.

Az adórendszer megváltoztatását is megjelölték, egyszerűbb és versenyképesebb rendszerre várva. Siettették a helyi iparűzési adó megszüntetését, a foglalkoztatás közterheinek csökkentését, az adó- és járulékbehajtás szigorítását, továbbá az adófizetésre kötelezettek számának növelését várták.

A gazdasági elit 2006 áprilisában úgy látta, a fentiek nélkül nem lehet sikeres a konvergencia-program, hazánk nem tudja “az európai fejlődés lehetőségeit maradéktalanul kihasználni”, és így “visszafordíthatatlanul lemaradunk”. A kiáltvány megfogalmazói szerint a reformokhoz új társadalmi szerződésre, új gazdaságpolitikára lett volna szükség.

Forrás: Inforadio.hu

Egy hozzászólás “Orbán Viktorral találkoznak a gazdasági vezetők” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !