Csütörtöktől lehet kérni a végtörlesztést

Csepel.info

Csütörtöktől lép életbe a végtörlesztésre vonatkozó törvény – vagyis aznap reggeltől mehetnek a devizahitelesek a bankokba tárgyalni arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a végtörlesztésre. A végtörlesztés csak egy a kormány által kidolgozott Otthonvédelmi Akciótervből, amely valamennyi devizahitelesnek próbál segítséget nyújtani.

A kormány úgy számol, hogy a hitelesek 10%-a saját erőből fizeti ki a hitelét. Azt még nem lehet tudni, hányan élnek ezzel a lehetőséggel, de a kormányszóvivő azt mondta: akár a devizahitelesek többsége is. Pénzügyi szakemberek szerint azoknak, akik a végtörlesztéssel úgy akarnak élni, hogy egy részét forint-hitellel kívánják kifizetni, érdemes még várni egy-két hónapot, valószínű ugyanis, hogy a bankok közötti verseny miatt kedvezőbb forinthitelek is lesznek.

Az augusztus 12-től igényelhető árfolyamrögzítéssel a kormány azoknak a devizás jelzáloghitel-adósoknak nyújt segítséget, akik eddig szerződés szerint, vagy kis késedelemmel fizették törlesztőrészleteiket, azonban az árfolyam jelentős gyengülése veszélybe sodorta törlesztőképességüket. A végtörlesztést a jogosultak svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik. A kormány azon adósok számára, akik 90 napon túli késedelemben állnak törlesztésükkel, kamattámogatási programot indít. Kamattámogatás abban az esetben igényelhető, ha az adós eladja otthonát és egy olcsóbb lakásba költözik.

A kormány Otthonvédelmi Akciótervének keretein belül a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) feladata egy olyan program működtetése, amely a jelzáloghitel-törlesztés miatt súlyosan eladósodott, a gazdasági válság miatt kiszolgáltatott helyzetbe került családok lakhatását hosszabb távon biztosítani képes. A NET-program lényege, hogy a részvételi feltételeknek megfelelő családok továbbra is otthonukban maradhassanak, kényszerből ne kelljen kiköltözniük lakásukból hitelük bedőlése miatt. A Nemzeti Eszközkezelő működését törvény szabályozza, amelynek elfogadásáról az Országgyűlés a parlamenti vitát követően még idén döntés hoz. Erre való tekintettel a program részletei még változhatnak, pontos tájékoztatás csak a törvény kihirdetését követően lesz adható.

A kormány feloldotta a kilakoltatási moratóriumot, ugyanakkor a lakástulajdonosok védelmében és az ingatlanpiaci eladói nyomás elkerülése miatt kényszerértékesítési kvótarendszert vezetett be. 2011. július 1. és 2011. szeptember 30. között kizárólag azok a magas értékű ingatlanok árverezhetők el, amelyek értéke a hitel felvételekor meghaladta a 30 millió és a hitel értéke meghaladta a 20 millió forintot. 2011. negyedik negyedévében a 90 napon túli késedelemben lévő jelzáloghitelek 2 %-a árverezhető el, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben pedig ezek a negyedéves kvóták rendre 3, 4 és 5 %-os értékben alakulnak. 2015-ben a kényszerértékesítési moratórium megszűnik.

A hazai jogszabályok EU-s előírásokkal való összhangjának megteremtése érdekében a devizaalapú jelzáloghitelezés újból lehetséges Magyarországon. Abban az esetben vehető fel devizaalapú jelzáloghitel, ha az adós bruttó jövedelme – amely euróban keletkezik – meghaladja a minimálbér 15-szörösét.

A kormány önálló honlapot hozott létre az Otthonvédelmi Akcióterv részleteiről, melyet itt lehet megtekinteni.

Csepel.info

6 hozzászólás “Csütörtöktől lehet kérni a végtörlesztést” bejegyzésre

  1. hitetlen szerint:

    “Senkit nem hagyunk az út szélén ” a ficsúrék szlogenje.

    Nem hát !!! Az árokba lökik, még mélyebbre !!! 🙁

  2. grün szerint:

    Most 180 forintos fix árfolyamon végtörleszthetem a CHF devizahitelemet a zOTp-től felvett HUF hitelből, amit később 80 filléren törleszthetek a felvett kínai jüan hitel 80 %-kán!
    Amíg a végén a mongol tugrikon és a vietnami dongon keresztül elérjük a kauri kagyló és üveggyöngy valutát! 🙂
    No, hiszen! Szép perspektíva! 🙂

  3. TI szerint:

    T. előttem írók!
    Tetszettek volna akkor ilyen megjegyzéseket tenni, amikor az mszp-szdsz kormányok átterelték a hitelfelvevőket a ft alapú hitelről a bizonytalan deviza hitelbe. Valamint amikor megszüntették a jól működő lakástámogatási rendszert.

  4. Öreg halász szerint:

    Mivel is segítette az MSZP-SZDSZ a devizahiteleseket? Egy üzenettel: “Nincs ingyen ebéd!”

    Pedig az előző kormánynak is lett volna lehetősége a segítségre.

  5. grün szerint:

    Öreg halász!
    Annál egyszerűbben nem lehetett elmagyarázni!
    Ha azt mondják, hogy “A devizahiteleknek problémájának megoldása a két fél között megkötött szerződés feltételeinek legteljesebb betartása melletti visszafizetése a zegyedüli megoldás!”
    Ezt hány ember tudta volna értelmezni?!
    Mert ezt írta alá! 🙂

  6. Nemmondommeg szerint:

    Vajon milyen érzés nagy vezérünknek a SAJÁT szavazóinak a
    tábláján azt látni: Orbán Takarodj ?

Itt lehet hozzászólni !