Engednék, hadd menjen

Index

Gyurcsány

Az MSZP – leszámítva azt a párt történetéből fakadóan korántsem valószínűtlen lehetőséget, hogy végül az ég világon semmi sem történik – minden bizonnyal nem éli túl jelenlegi formájában novemberi kongresszusát. A törésvonalak nyilvánvalóbbak már nem is lehetnének. A pártelnök Mesterházy Attila nyilvánosan is megüzente a bukott miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek, hogy kívül tágasabb. De a harcias felszín alatt már zavaros a víz, mindkét oldalon bizonytalanság uralkodik. Nehéz is értelmet találni abban, ami a párttal történik.

“Ez már maga a végjáték. Hogy meddig tart? Ki tudja” – vélekedett egy, nyilvánosan gyurcsányistaként elkönyvelt, a volt miniszterelnök Demokratikus Koalíció platformjában is tag forrásunk még a múlt héten, közvetlenül azután, hogy Gyurcsány előállt legújabb ötletével, hogy az MSZP parlamenti képviselői ajánlják fel listás mandátumaikat az őket delegáló megyei szervezeteknek, kvázi mondjanak le. Ötlete váratlanul heves reakciót váltott ki Mesterházy pártelnökből, aki rendkívüli frakcióülést hívott össze, ami után közölte, hogy nem kötelező a szocialista pártban politizálni vagy a frakció tagjának lenni.

“Attila túlreagálta, Feri se készült úgy, hogy ez most robban” – mondta erről a már idézett gyurcsányista forrásunk. “Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik. A Feri most így járt” – kontrázott egy, ha nem is a pártvezetés oldalán, de mindenképpen Gyurcsánnyal szemben álló másik frakciótag. Helyzete egyébként jól jellemzi a párt megosztottságát, egyik oldalon állnak a gyurcsányisták, a másikon pedig azok, akik “vagy nagyon imádják az Attilát, vagy nagyon utálják Ferit”.

Ez persze nem új jelenség, Gyurcsány bukása óta itt húzódik a törésvonal. Az MSZP-ben nem is az az igazán érthetetlen, ami történik, hanem az, miért most történik mindez. Erre egyetlen forrásunk sem tudott épkézláb magyarázatot adni. “A 22-es csapdájában vergődünk. Ők azt kérdezik, hogy miért nem mozdul a párt? Mi azt mondjuk, azért, mert ordibáltok. Ők azt felelik, hogy azért ordibálnak, mert nem mozdul a párt” – magyarázta egy egyszerű frakciótag. “Folyamatosan egymás szopatása zajlik” – mondta egy szabadszájúbb társa.

Az ellentétek mostanra már kibékíthetetlenekké váltak, a sebek mélyek. “Nagyon nem elegáns, ha a párt jelenlegi elnöke közli a korábbi elnökről, hogy jobb, ha minél hamarabb távozik” – írta a Facebookon Gyurcsány Ferenc magyar hangja, Gréczy Zsolt, a volt miniszterelnöki főtanácsadó. Ellenfeleik ugyanakkor úgy érzik magukat, “mintha egy családtag feltöltötte volna a youtube-ra a hálószobatitkokat, aztán közölné, hogy nem is igazán szeretne a család tagja lenni”.

De ilyen is volt már, legutóbb májusban, amikor valakik bejegyezték a Demokrata Pártot, fenntartva a nevet Gyurcsány Ferencnek. Mesterházy akkor is frakcióülés összehívásával reagált, ahol “kulturáltan Gyurcsány-ellenes hangulat” uralkodott, és ahol Gyurcsány meglengette a kasszakulcsot. Talán ezért is döntött úgy most szombaton az MSZP választmánya, hogy a párt vagyona egy és oszthatatlan, amiről Gyurcsány facebookos bejegyzésében azt írta, “ócska dolog azt feltételezni, hogy minket két pártiroda, négy számítógép és három fénymásoló hoz izgalomba”.

Őt lehet, hogy nem, de a pártszakadás sokaknak tényleg egzisztenciális kérdés. “A táborok nagyon kicsik, a többség döntése azon múlhat, kiben lát kormányzati perspektívát, vagy honnan remélhet valamilyen pozíciót” – vélekedett egy, még a saját döntésében is bizonytalan párttag, aki szerint “mindenki lutrira dönt”. A bizonytalanság általános, a gyurcsányistáknál is “csak a Feri tudja, hogy mi történik, a többiek a helyzet foglyai”.

“Van, aki nem jár frakcióülésre, de nem azért, mert szarul érzi magát köztünk, hanem mert a Feri belesodorja valamibe, amit szégyell. A másik meg előadja, hogy majd legyőzzük az Orbánt és akkor mi lesz” – írta le a másik oldalt egy Gyurcsány-ellenes tag. De a párt Kiss-Szekeres-Lendvai féle régi gárdájában is vannak olyanok, akik szerint veszélyes lenne elengedni Gyurcsányt, mert a lépés mindenképpen szavazatvesztéssel járna, ha pedig a párt újabb pozíciót veszítve a negyedik helyre szorul a népszerűségi versenyben, az elvándorlás tömegessé válhat. “Ha marad, se javít a népszerűségünkön. Mégis inkább afelé billen, hogy fájlalják” – jellemezte a régi nagyokat a Gyurcsány-ellenes frakciótag. Nem véletlen, hogy azokban a párttestületekben, ahol a régi vezetés valamennyire érvényesíteni tudja akaratát, a kemény szavakat eddig sosem követték kemény tettek.

Sok perspektívát egyik oldal sem kínál. “Gyurcsány stabilan tökutolsó a népszerűségi listán”, de a párt jelenlegi vezetése sem túl népszerű. Bár ezt Gyurcsány saját, párton belüli népszerűségeként értékeli, valójában “az elégedetlenség csak a csillagok szerencsétlen együttállása miatt találkozik Ferivel”.

Annyiszor jósoltuk már, hogy az MSZP szakadhat, de most talán tényleg. “Legkésőbb a kongresszuson lesz annyira nyilvánvaló a szembenállás, hogy kiderüljön, hogy nem megy” – véli az egyik oldal. “Ha valaki nem rántja félre a kormányt, ütközés lesz” – véli a másik. Másfél évvel ezelőtti elemzésünkben négy lehetőséget vázoltunk: a szakadást – ami most elkerülhetetlennek látszik, az osztódást – amivé finomodhat a helyzet, a radikális megújulást – amire kevés az esély, vagy azt, hogy minden marad a régiben. Pillanatnyilag úgy tűnik, Mesterházy érdekelt csak abban, hogy gyorsan döntésre vigye a dolgot, Gyurcsány legutóbb a rendezett szétválásról és a későbbi együttműködésről értekezett, a régiek pedig maradnának a régiben. És bár tavasszal még akkora támogatottsága volt a pártnak, hogy azt még a frakcióban sem értette mindenki, lassan elmúlik ez is.

Forrás: Index

Csatára készül az MSZP

Gyurcsány Ferenc szerint a novemberi MSZP-kongresszusnak kell döntenie két „reformjavaslatáról”: a listáról a parlamentbe jutott szocialista képviselők adják vissza mandátumukat, s a tisztségviselőket ezentúl közvetlenül válasszák. Ez azt jelenti: a volt miniszterelnök és a pártvezetés közötti vita gyors lezárására nem lehet számítani. Úgy tudjuk, a kongresszuson Gyurcsány kezdeményezi, hogy az önkormányzatokban minden „intézményes együttműködést” szakítson meg az MSZP a Fidesszel.

Gyurcsány Ferenc kitart azon javaslata mellett, miszerint a listáról a parlamentbe jutott képviselőknek fel kell ajánlaniuk mandátumukat a jelölő szervezetnek – erről maga a politikus nyilatkozott a Demokratikus Koalíció platform (DK) tagjaihoz írt levelében. A volt miniszterelnök hangsúlyozta: „Megfontoljuk, hogy alkalmas eszközzel megmutassuk a kongresszusnak, hogy javaslatunknak széles körű támogatottsága van a tagság körében.” A politikus szerint az nem oldaná meg a problémákat, ha elhagyná az MSZP-t, bár azt érzékeli, hogy a pártban sokan „a türelmük végéhez értek”, és éppen ezt szeretnék.

Gyurcsány kifejtette, a párt átalakításáról felelős konzultációkat követően, „egymásra vigyázva” kell dönteni. Azt nem részletezte, hogy kivel akar konzultálni, kire akar vigyázni, hiszen a politikus a közelmúltban senkivel sem tárgyalt a pártvezetésből, s javaslatai általában erős ellenérzéseket váltottak ki a pártban. Sőt, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kifejezetten sértőnek minősítette egyes nyilatkozatait – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában, melyből további részleteket is megtudhat.

Forrás: Mno.hu

13 hozzászólás “Engednék, hadd menjen” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Nehéz is értelmet találni abban, ami a párttal történik”
    Miért nehéz?!
    Egy dolog körül folyik a körtánc, a PÉNZ körül! 🙂 🙂

  2. hitetlen szerint:

    Akkor ez most a ” menyasszonytánc ” ? 😀

  3. Tóth Mária szerint:

    Hogy ezt az idiótát kell még most minden fórumon látni és olvasni! Semmi realitás-érzéke nincsen, a saját kis világában él, és gondolkodik! Kezeltetni kellene a családnak, nekik nem ciki? mert nekünk már igen!

  4. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Ahogy a majomhordának szüksége van a közös ellenségre (jaguár) mivel annak közös gyűlölete tartja egyben a közösséget, melyet a Vezérállat a legmagasabb ág biztos védelmében, naponta többször is hangos melldöngetéssel kinyilvánít, ugyanezen okból a fidesz sem létezhet a Fletó nélkül!
    Ez ilyen egyszerű! 🙂
    Többé-kevésbé a zember is állat, ki többé, ki kevésbé! 🙂

  5. Papi szerint:

    Amíg ez a szélhámos szabadon van addig nem lesz nyugalom ebben a kis országban. Sajnos.

  6. grün szerint:

    Papi!
    Akar itt valaki nyugalmat?!
    Akkor elkezd a nép gondolkodni és rájön erre, arra!
    Panem et circenses!
    A cirkusz még megy! 🙂

  7. Incike szerint:

    Pfffffffff…………..

  8. grün szerint:

    No, ugye hogy kiszaladt a levegő?! 🙂

  9. Papi szerint:

    Grün!
    A nép már elkezdett gondolkodni csak ezek még nem vették észre. Ne aggódj nem lesz még egy 2006 okt. 23 Ha csak ti nem csináljátok. Remélem ennél több eszetek lessz!

  10. grün szerint:

    Pap!
    Remélem nem gondolod komolyan, hogy akkor a nép volt?!

  11. Joságos szerint:

    2006.okt.23.Igen,már nem lesz gond az ünnepen.A FIDESZ már elérte amit akart.Nem pénzeli tovább a söpredéket.

  12. kilgore trout szerint:

    Josagos! Maga nem az aminek mondja magát. Válassza az “Alattomos” vagy “Aljas” nevet, az jobban illik magához.

  13. miska72 szerint:

    Most múlik pontossan, engedem hadd menjen. 🙂 🙂 🙂
    Mertó újság “sokan szeretnék, ha kizárnák gyurcsányt az MSZP-böl.”
    Szerintem többen vannak, akik azt szeretnék, hogy bezárják. 🙂 🙂 🙂

Itt lehet hozzászólni !