A két óriásbomba öt méterre volt egymástól – a Csepeli HÉV-et is leállították

Index.hu

Bomba

Két nap alatt két nagy légibombát találtak egy dél-budai építkezésen, Budapesten. A csütörtöki bomba kétszer akkora volt mint a szerdai, a rendőrségnek két kilométer átmérőjű körben kellett lezárni a közvetlenül veszélyeztetett területeket, a főváros déli része megbénult.

Újabb, ezúttal a szerdainál jóval nagyobb, egytonnás légibombát találtak csütörtökön Budapesten, a XI. kerületi Infopark E épületénél folyó építkezésnél, körülbelül 300 méterre a Lágymányosi híd budai hídfőjétől. A tűzszerészek 13 óra 40 perckor befejezték a hatástalanítást: a bomba két gyújtószerkezetének kiszerelése körülbelül egy órán át tartott, tudta meg az Index.hu Hajdú Gábor mérnök-ezredestől, a honvédségi tűzszerészek parancsnokától. “Elég nehéz munka, komoly kihívás volt” – mondta a parancsnok. A hatástalanításig a Csepeli HÉV vonalát is lezárták, a közlekedést HÉV-pótló buszokkal próbálták meg fenntartani.

A bombatestet felrakták egy szállítókocsira, majd egy honvédség telephelyére szállították. Ez után a rendőrség is feloldotta a környék lezárását. A gyújtószerkezeteket a helyszínen robbantják fel ezután, ami csak egy kisebb detonáció lesz, mondta Hajdú Gábor. A környék rendje helyreállt, így például a Lágymányosi hídon megnyitották délután.

A rendőrség fél egy-egy között végzett a közvetlenül veszélyeztetett (több olvasónk jelzése szerint az evakuálás nem volt száz százalékos) területek biztosításával és a lezárásokkal, a tűzszerészek csak ezután láthattak hozzá a bomba hatástalanításához. A forgalom leállt a vasúti összekötő hídon és a Lágymányosi hídon, a rendőrök lezárva tartották a környék fő közlekedési útvonalait, többek között a Soroksári utat, a Szerémi utat, a Pázmány Péter rakpartot, a Bogdánfy utcát, és az Október huszonharmadika utcát, valamint több kisebb utcát is. Az egyetemi blokkot – többek között a Műegyetem (BME) informatikai épületét, az ELTE északi és déli tömbjét – és az infoparki épületeket kiürítették és lezárták. Kiürítették a Művészetek Palotáját és a Nemzeti Színházat, a Dunán a hajóforgalmat is leállították.

A környéken hatalmas káosz alakult ki, a közlekedés és általában az élet megbénult. A főváros déli részének bénultságát csak fokozta, hogy három autó karambolozott fél egy előtt nem sokkal, az Erzsébet hídon, a hat sávjából négyen egyáltalán nem lehet közlekedni.

A BKV fél tizenkettő után pár perccel kezdte meg a járatok terelését és pótlásának szervezését a térségben. A lezárás alatt a Csepeli HÉV helyett a teljes útvonalon buszokat indítottak, a 103-as a Petőfi-hídon át járt Kelenföld és Népliget között (a kerülő miatt a szokottnál ritkábban közlekedve). A Volánbusz járatai, amelyek az Október huszonharmadika utcán, illetve a Lágymányosi hídon keresztül közelítik meg a népligeti végállomást, kerülőúton járnak, késéssel közlekedtek.

A vasúti összekötő hidat 11 óra 50 perckor zárták le a vasúti forgalom elől. A lezárás miatt a Győr és Pécs irányából érkező InterCity és gyorsvonatok csak Budapest-Kelenföld állomásig jutottak. A Keleti pályaudvarról induló 12.30-as pécsi InterCity és a későbbi vonatok Budapest-Kelenföldtől Pécs és Győr-Bécs irányába késéssel közlekedtek.

Rég láttak ekkora óriásbombát

A tűzszerészek utoljára a kilencvenes években, a tervezett világkiállítás helyszínén találtak három hasonlóan nagy bombát. A II. világháborús szerkezet ledobásával annak idején nagy valószínűséggel a déli összekötő vasúti hidat akarták a bombázók lerombolni (további archív képek: itt és itt, meg itt, a Csepel.info pedig itt írt a világháborús bunkerekről, bombázásokról.).

A hatalmas bombát földi célpontok ellen tervezték. A bombatest 177,8 centiméter hosszú, 59,2 centiméter széles, és két gyújtószerkezettel látták el: az orr- és fenékrészen. Ha felrobbannna, a lökéshullám két kilométer átmérőjű körben okozna károkat, a közvetlen közelében lévő épületeket lerombolná, a távolabbiak ablakait a légnyomás-különbség betörné.

Az infoparki építkezések helyszínein már több második világháborús bombát is találtak. Szerdán egy feleekkora tömegű, 500 kilogrammos légibombát kellett a tűzszerészeknek hatástalanítani ugyanezen az építkezésen. Az Infopark és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi épületeit szerdán is lezárták és kiürítették.

A két bomba egymástól körülbelül öt méterre volt. Hajdú Gábor ezredestől úgy tudjuk, hogy azért nem vették észre szerdán a jóval nagyobb második bombát, mert az egész terület annyira szennyezett különféle fémekkel, hogy a detektorok folyamatos jelzést adnak mindenütt, így gyakorlatilag használhatatlanok. “Annyit lehet tenni, hogy a munkások nagyon óvatosak, és folyamatosan figyelnek a földben lévő tárgyakra, és értesítenek minket, ha találnak valami veszélyeset” – tette hozzá a tűzszerész parancsnok, aki szerint nem kizárt, hogy hamarosan újabb bombához kell majd kivonulniuk.

A XI. kerületben talált bomba az érettségit is megzavarta csütörtökön. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint két iskolaigazgató jelezte, hogy nem érkezett meg időben néhány vizsgázó a közlekedési káosz miatt.

Ha a diákok valóban lekésték az írásbelit, a vizsgaszabályzat szerint az igazgató pótló vizsgát engedélyezhet számukra – áll a közleményben. Az OH emlékeztetett arra, hogy a jogszabályok értelmében az írásbelit ki lehet váltani a szóbelivel. Ez esetben a vizsgázónak két vizsgatételt kell húznia és kifejtenie a szóbeli vizsgán. Így ők is sikeresen teljesíthetik az érettségit ebből a vizsgatárgyból – közölte az OH.

Forrás és további képek, részletek: Index.hu

Itt lehet hozzászólni !