Országvédelmi akcióterv

Csepel.hu

Németh Szilárd és Borbély Lénárd csepeli országgyűlési képviselők az alábbiakban tájékoztatták a Csepel.hu-t a Parlament tegnapi üléséről:

Orbán Viktor miniszterelnök üzenete az Országgyűlés munkájának megkezdése előtt: “A kormány véget vet a bankárkorszaknak!”

A kormány lezárja a bankárkorszakot, megvédi a becsapott embereket, véget vet annak, hogy minden veszteséget és kockázatot az emberek viselnek – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Metropol újság hétfői számában megjelent interjúban. A kormányfő szavai szerint Európát és benne Magyarországot a bankárkorszak tette tönkre, az, hogy az elmúlt 15-20 évben elhitették az emberekkel, következmények nélkül lehet eladósodni, és hogy örökké nyakló nélkül lehet majd olcsó hitelekhez jutni. A helyzet megoldására a kormány olyan új eszközöket vetett be, mint a kilakoltatási moratórium, az árfolyamgát vagy a végtörlesztés lehetősége, amelyek a miniszterelnök szerint eleinte ugyan hangos tiltakozást váltanak ki, utána viszont mérlegelik, majd több európai országban is bevezetik azokat. Orbán Viktor a devizahitelesek kapcsán kifejtette: az önkormányzatoknak, cégeknek szakértők segítettek belátni, hogy milyen kockázatot vállalnak, a “védtelen magánszemélyeket viszont becsalták a devizahitelekbe”.

Jóváhagyta a Ház a rögzített árfolyamú végtörlesztést

Az Országgyűlés hétfő este úgy döntött, egyes esetekben lehetővé teszi a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését. Rogán Antal javaslatát 277 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a parlament. Igennel voksoltak a kormánypárti és a jobbikos képviselők, nemmel az MSZP-sek, az LMP tartózkodott. A törvény átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék. A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok. Ezen árfolyamok alkalmazása akkor kötelező a pénzintézeteknek, ha a kölcsön folyósításakor az árfolyam nem volt magasabb, valamint a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó igényüket december 30-ig kell bejelenteniük a banknak. A Ház azt is rögzítette, hogy az adósoknak az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük a végtörlesztést.

Döntött a parlament az áfa-visszatérítés szabályairól is

A vállalkozások október 20-ig külön kérelemmel igényelhetik vissza a nekik az Európai Unió bírósága által hozott ítélet alapján járó általános forgalmi adót, illetve később áfabevallásukban is megtehetik ezt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erre vonatkozó javaslatát hétfőn egyhangúlag, 301 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A hétfőn elfogadott jogszabály hatályon kívül helyezi az áfatörvény kifogásolt passzusát, és rendelkezik az eddig visszatartott forgalmi adó kifizetéséről. A vállalkozások október 20-ig kérelmet nyújthatnak be ennek érdekében, illetve későbbi áfabevallásukban visszaigényelhetik a nekik járó összeget.

Létrejön a pozitív lakossági adóslista

A jövőben nemcsak a nem teljesítő adósokat regisztrálja majd a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), hanem az időben törlesztő lakossági hiteleseket is, azaz létrejön a pozitív adóslista. Az Országgyűlés egy nap alatt tárgyalta meg és fogadta el hétfő este a fideszes Rogán Antal erre vonatkozó – pénteken benyújtott – javaslatát 286 igen szavazattal, 29 nem ellenében. A Ház kérte a törvény sürgős kihirdetését is.

Forrás: Csepel.hu

21 hozzászólás “Országvédelmi akcióterv” bejegyzésre

  1. Nemmondommeg szerint:

    Országvédelem:
    “Nem segít a családi adózás: kevesebb pénz lesz a családoknál
    Az adókulcs effektív csökkentése javítja, de a járulékemelés, és különösen az adójóváírás eltörlése jelentősen rontja az adózók pozícióját – így összegezhető a kormány bejelentéseinek hatása. A legtöbb család 2012-ben több adót fog fizetni, mint amennyit 2010-ben, a “személyi adózással” fizetett.”
    Ganajok.

  2. csapajev szerint:

    Matolcsy úr szerint a 27 kevesebb mint a 25. A 2%-os áfa emelést nem érzi a vásárló?
    Aki nem tudta fizetni a havi törlesztést, mert nem maradt kenyérre pénze, az most vajon
    honnan akaszt le több milliót? A politikusok akiknek bevallásuk szerint több milliós megtakarításuk van, most zsebből befizetik a 10-20 millát és nyernek a bolton vagy 5 milkót. Hát ezt megint nem jól kitalálták!

  3. Nemmondommeg szerint:

    “Emelné az autósok terheit a kormány”
    Még mi a jó édes any**kat nem emelnek ?
    Mi van rájöttek, hogy még sincs pénz a kasszába ?
    Ja ha csak kevés ember dolgozik az országban a többieket meg alanyi jogon segélyekkel tömik, addig nem is lesz jobb a helyzet.
    .

  4. piszkos fred szerint:

    Rosszul látod. Ez nem háromkulcsos adó. A 27%-os áfa nem megszorítás. A magánnyugdíj vagyon megmentése nem rablás. Ők pedig nem ugyanolyan szarházi banda, mint az elődjeik…

  5. grün szerint:

    Brezsnyev annak idején elérendő célnak tartotta, hogy 2000-re minden szovjetnek saját helikoptere legyen!
    Ha meghallják Moszkvában, hogy Kijevbe hús érkezett felszállnak és huss, ott a hús!
    Csepelnek is kijárna egy a lakosság jobb ellátása érdekében!
    N.SZ. kis gyakorlás után biztosan vállalná a pilóta feladatát! 🙂

  6. béci szerint:

    A kommunista vezetés vezette az országot a csődbe. Látom, erről hajalmosak vagytok megfeledkezni. Szarházi tolvaj banda!

  7. piszkos fred szerint:

    Csődbe vezette, de az egykulcsos rendszer és a családi adókedvezmény megmentette, nem?

  8. meghát.... szerint:

    Hol vannak a véresszájú fideszes bloggoló polgártársaink…. ? Súgja a nagymuter:-erőt gyűjtenek. – Nem Mama ,gumilövedéket! Elvégre demokrácia van ,vagy mi a lófasz.

  9. piszkos fred szerint:

    A nyugdíjakat már megvédték, most megvédik az országot is. 🙂

  10. grün szerint:

    Még egy ilyen győzelem és rámegy a zország is! 🙂

  11. béci szerint:

    Az egykulcsos adóval a tetű komcsik is jól jártak. Kár, hogy nekik nem maradhatott a 32% a 16 helyett.

  12. aggódó szerint:

    t. béci! Nincs komcsi, meg nem komcsi.
    Gazdag van és szegény( még több lesz).
    Az előbbieknek van érdekérvényesítő képességük, utóbbiaknak nincs.

    A leváltottak az évek során szépen megtollasodtak( naná, hogy nem mondtak le 2008-ban, amikor az ország nagy része követelte tőlük). Élvezik a gyorsan jött jólétet, hallgatnak. Örülnek, hogy elmúlt az elszámolási hisztéria. Tojnak az egészre, mi zajlik az országban.

  13. Manitu szerint:

    Aggódó, amikor Magyarországon a szegények is 32%-kal adóztak, akkor nem aggódtál? Csak mert úgy volt meghatározva az a marha jó adórendszer, hogy csak olyan fizetést legyen érdemes adni papíron, ami a minimálbérhez áll a legközelebb.

    Ezért aztán senkinek se érte meg tisztességes fizetést adni, csak zsebbe fizetni. Ez aztán az igazságosság, igazi igazság kommancs módra!

  14. absd szerint:

    Most akkor jó döntés volt a rögzített árfolyamon való végtörlesztés vagy nem? Erről egyik nagyokos sem nyilatkozott, ugyanis ez (is) a cikk témája. Oszt’ jó döntés-e az áfa visszatérítése vagy sem, no meg, a pozitív adóslista, kedves seggfej vöröses-barna polgártársak?

  15. aggódó szerint:

    T . Manitu!
    – Azért, mert a hatalom az állami beosztásokba kinevezett “szakembereit” adókedvezménnyel köti magához, nem jelenti azt hogy kevesebb a fekete munka. Ha kimész az állami beosztásodhoz járó irodádból, és vállalkozókkal beszélsz, kérdezd meg őket, mennyivel csökkent a fekete munka a 16 %-os adó által?
    Ki fognak röhögni, mert semennyivel. Ahogy csökken a munkával való ellátottságuk, úgy adnak egyre képtelenebb ajánlatokat a győztesek a pályázatokra. Ami csak úgy lehetséges, hogy zsebbe fizeti az embereit, vagy nem fizeti ki az alvállalkozóit.

    – a szegények abból a 32 % adóból lényegesen magasabb életszínvonalon éltek, mint ma. Volt adójóváírásuk és alacsonyabbak voltak az árak. Maradt a zsebükben.
    Az alkalmazottak nettó bérét a vállalkozások sem idén, sem jövőre nem korrigálják csak azért, mert állam bácsi azt kérte tőlük. A vállalkozó csak azt oszthatja szét, amit kitermelt. Százezrek nettója csökken drasztikusan, egekbe kúszó árak ( ld. benzin, cukor, étolaj stb)mellett.
    Az embereket nem az érdekli, hogy a klientúra jóléte hogyan nő, hanem az, hogy mi marad a zsebükben.
    Manapság semmi.
    Valamikor a 70-es években, amikor sokan feszegették, hogy a vezetők miért élnek egyre jobban a tömegekhez képest, akkor valami agitátor azt felelte: most még csak a hatalmon lévők életszínvonalát tudtuk megemelni, de ahogy fejlődünk, egyre többen csatlakozhatnak hozzájuk. Tudjuk, ez sosem következett be.

    Hja, kedves Manitu, ma sem könnyebb a bértollnokok élete, de valamit valamiért.

  16. aggódó szerint:

    Jó, reggelt, kedves absd!
    Az elmúlt napokban már egy páran elmondták, hogy a Matolcsy által vizionált 10 % számára- a zsíros állami fizetésből élőknek – jó döntés volt. A többi meg csináljon, amit akar.

    Látom, egyre több magatehetetlen bértollnok sértegeti a más véleményen lévőket.
    Hja, aki nem tud érvekkel vitázni, marad a sértegetés sekélyes műfaja.

    Egyre alacsonyabb nívón, aminek semmi köze a polgári gondolkodáshoz.
    Sajnos, felhígult a konzervatív oldal.

  17. Piszkos Fred szerint:

    Az ÁFA visszatérítésről az EU bírósága döntött. Hogyan lett ebből Fidesz-vívmány?

  18. kiskovi szerint:

    absd: Szerinted? Komolyan ennyire buta vagy? Esetleg csak hülyét akarsz magadból csinálni?

  19. grün szerint:

    Ragaszkodok az egykulcsos adóhoz, de a kiskeresetű munkavállalók érdekében a 202 000 felett keresőknél bevezetünk egy újabb egy-tolvajkulcsos adósávot! 🙂 🙂

Itt lehet hozzászólni !