Elszámoltatás: eddig 30 milliárdot vett vissza az állam

Két év letöltendőt kapott Kőbánya volt alpolgármestere

Magyar Hírlap, Mno.hu, MTI

Több mint 30 milliárd forintot spórolt a magyar állam az elmúlt hónapokban az elszámoltatás keretében végzett vizsgálatok eredményeként – közölte Budai Gyula csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elszámoltatási kormánybiztos kifejtette: a korábban vizsgált Omninvest vakcinagyártó cég 2,5 milliárd forintot fizetett vissza a büdzsébe, mivel nem megfelelően használta fel az állami támogatást.

Az IKR Zrt. kereskedelmi bankoktól kapott, 80 százalékos állami garanciavállalású hitelével kapcsolatos vizsgálatnak köszönhetően – folytatta – megmaradt a költségvetésben az az 5 milliárd forint, amelyet a kezességi szerződésben foglalt feltételek megvalósulása miatt lehívhattak volna.

A legnagyobb sikernek a péti Nitrogénműveket érintő vizsgálat eredményét nevezte Budai Gyula, ugyanis – mint közölte – a társaság teljes egészében előtörlesztette a Magyar Fejlesztési Bank felé fennálló, jogszabály alapján, illetve egyedileg nyújtott, állami készfizető kezességgel biztosított hiteleit, összesen mintegy 23 milliárd forintot.

Két év letöltendőt kapott Kőbánya volt alpolgármestere

Jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte Kaszab Csaba volt kőbányai szocialista alpolgármestert tegnap a Fővárosi Ítélőtábla. A bíróság Kaszab cselekményét társtettesként, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettére enyhítette, és mellőzte a 17 millió forint kár megfizetésére való kötelezést. Az első fok tavaly Kaszabot vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt 3 év 10 hónap börtönre ítélte.

A másodfokon eljáró bíró közölte, az ügyész nem fellebbezett súlyosbításért, így nem volt mód hosszabb szabadságvesztés kiszabására. Több más, elhíresült pert is folytatódott. Másodfokon felmentették Borovszky Tímeát, az egykori Oktatási Minisztérium főosztályvezetőjét, és folytatódott a Hunvald-ügy és a csepeli kettős gyilkosság tárgyalása is.

Vádat emelhetnek Rényi-Vámos és Sziebert ellen

Vádemelést javasol a rendőrség Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport és Sziebert György, a BKV volt jogi igazgatója ellen. Az iratokat csütörtökön küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek.

Az MTI Hírcentrum értesülése szerint a nyomozók kötelességszegés, valamint üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt javasolják a vádemelést Rényi-Vámos Krisztina és Sziebert György ellen. Hét ügyvéd és három vállalkozó is a vádlottak padjára kerülhet.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóságon indított nyomozás adatai szerint Rényi-Vámos Krisztina a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatójaként korábbi beosztottja, Sziebert György, a BKV jogi igazgatója közreműködésével irreálisan magas összegű megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal. A kifizetett pénzek egy részét az ügyvédek visszajuttatták az igazgatóknak.

Az MTI Hírcentrum értesülései szerint a vádemelésre javasolt ügyek között van a BKV és a Quartit Kft. közötti informatikai szerződés is, amely szerint a közlekedési társaság 35 millió forintot utalt át a kft.-nek, a cég egyik munkatársa később ebből az összegből akart 12 millió forintot átadni Sziebert Györgynek egy bevásárlóközpont parkolójában. Sziebertet ekkor fogták el a rendőrök.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI Hírcentrumnak csütörtökön azt mondta, hogy mivel kiemelt jelentőségű ügyről van szó, az ügyészség soron kívül, a lehető legrövidebb határidőn belül dönt a vádemelésről.

A vesztegetési ügy 2009. december 4-én pattant ki, amikor a rendőrség házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában. A székházat megszálló rendőrök egy informatikai szerződést kerestek először. Az akkori feltételezések szerint ebből a szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot, ezt vehette át a szintén december 4-én, egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten ért BKV-s jogi igazgató, Sziebert György.

Behajtás a Kajmán-szigetekről

Adóparadicsomi bankszámlákat is elemez vagyonvizsgálataiban az adóhivatal, így azok a csalók sem érezhetik magukat biztonságban, akik például a Brit Virgin- vagy a Kajmán-szigetekre menekítették pénzüket. A hatóság az idén nyolcszáz eljárást fejezett be, s – mások mellett – a minimálbéres vállalkozók, a hatalmas pénzeket mozgató polgárok és az uzsorások kerültek a célkeresztbe. Akár a nagy összegű életbiztosítás is gyanús lehet.

Tíz vagyonosodási vizsgálatból kilencnél bukkant eltitkolt adóra ebben az évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezettől megtudtuk: augusztus végéig 833 ellenőrzést fejeztek be, eljárásonként – átlagosan – tízmillió forintnyi közteher megfizetésére kötelezve az érintetteket.

Az idei számsor merőben eltér a szocialista kormányok időszakában rögzített értékektől. Emlékezetes, 2007-ben – Gyurcsány Ferenc kívánságára – több mint tizenegyezer vagyongyarapodási eljárás zárult le. Ekkor az ellenőrzések nagyjából kétharmada hozott csak eredményt, pontosan úgy, mint 2008-ban, amikor hatezer vagyonvizsgálatot folytattak le. A tapasztalatok azt mutatták, hogy akkoriban többek ellen is alaptalanul indították meg a nemritkán hosszú hónapokig tartó, kíméletlen eljárást – olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában, melyből további részleteket is megtudhat.

Forrás: Magyar Hírlap, Mno.hu

12 hozzászólás “Elszámoltatás: eddig 30 milliárdot vett vissza az állam” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    A politikai elit segítségével rémült ütemben, gőzerővel folyik országunk hiteltelenítése!

  2. Gordon szerint:

    Ideges vagy? 🙂

  3. grün szerint:

    Gordon!
    Ne legyek ideges?!
    Több ezer milliárdról volt szó! Ez még a 100 mrd. lyuk harmada sincs!
    Ennyi a kétharmad haszna?! 🙂

  4. Tóth Mária szerint:

    grün: szólja az elvtársaknak, hogy hosszú, tömött sorban állva fizessék vissza, amit elloptak !

    Ők már csak olyanok, hogy dalolva adják vissza, nem???

  5. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Épp most volt szó a kormány rádióján arról, hogy a Ciklámen utazási iroda ötmilliót adott a zAdósságrendezési Alapba!
    Amikor betelefonáltam, hogy az adótokat fizetnétek be wazze! (270 000 kisvállalkozó fejenként, átlag 33 000 forint jövedelem adót fizetett be), azt válaszolta hajtsa be a Kormány!
    Nem szép dolog, ha valaki lelkiismeret-furdalásból adakozik!
    Vannak törvények amik alapján és nem önkéntes alapra helyezve kell ítélkezni!
    De hát Néked magyarázzam, hogyan műxika dóg, én a ziskolátlan?! 🙂

  6. aggódó szerint:

    Az elszámolás és az elszámoltatás között van némi különbség.
    Ha valakinek hitelt adok és azt visszaadja, az mitől elszámoltatás?
    Persze, hozzászokhattunk 20 év szellemi leépítés után ahhoz, hogy felelős vezetők komoly értelmezési problémákkal küszködnek.
    Nekem már nem esik le az”álam” ilyesmitől.

  7. Nemmondommeg szerint:

    Őszöd PART II.

  8. miska72 szerint:

    Csepel volt polgármestere és e jegyző mikor kap? Elszámoltatást ígért a fidesz! RAJTA!

  9. abcd szerint:

    Matolcsy szerint viszont ez nem megszorítás.

    Uniós csúcsra emeljük az áfát
    Index

    27 százalékra emelik az általános áfakulcsot, megszűnik az adójóváírás és a félszuperbruttó, a munkavállalói egészségbiztosítási járulék egy százalékkal emelkedik – jelentette be a 2012-es költségvetés sarokszámait ismertetve Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint 1,5 százalékos lehet a hazai növekedés, a kormány korábban 3 százalék feletti bővülést várt. A lépések egyértelműen adóemelést jelentenek, melyek közül az áfa emelése és az adójóváírás megszüntetése a legszegényebbeknek jelenti a legnagyobb terhet. Matolcsy szerint viszont ez nem megszorítás.

  10. Gordon szerint:

    A kocsmák népét (kb. 1 millió ember ma Magyarországon) ne kelljen már sajnálni.
    Majd leteszi a piásüveget és több jut kajára. 🙂

  11. grün szerint:

    Gordon!
    Akkor mi lesz a zalkoholból, dohányáruból és a játékadóból befolyó plusz ÁFA bevételekkel, amit a szegénység felszámolására fordítanak? 🙂
    Ha 25-kén még van a nyugdíjamból elköltetlen akkor nem biztos, hogy a következőt megkapom! 🙁

Itt lehet hozzászólni !