135 milliárd forintos bírságot szabtak ki a Mal Zrt.-re

Mno.hu, Magyar Hírlap

Összesen 135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-re a tavalyi vörösiszap katasztrófa miatt a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán a kormany.hu-n.

A Mal Zrt. a „vörösiszap elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó üzemeltetése során bekövetkezett környezetkárosítás miatt” köteles megfizetni a több mint 135 milliárd forint bírságot. Az összeg meghatározásakor a felügyelőség figyelembe vette, hogy milyen mennyiségű hulladék, azaz vörösiszap és lúgos oldat jutott ki a tározóból; ez összesen 1, 876 millió tonna.

A Mal Zrt. köteles a bírságot a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül megfizetni. A határozat ellen kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet fellebbezni az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél.

A közlemény szerint a bírságról szóló határozatot már ki is postázták a cégnek, a bírság megállapítása a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt, és tekintettel a vörösiszap katasztrófa mértékére és a kiömlött anyag mennyiségére, a Felügyelőség a legszigorúbb számítást vette alapul.

A hulladékgazdálkodási bírság kiszámításakor egyebek mellett szerepet játszott az is, hogy ilyen mértékű és kiterjedésű környezeti kárra még nem volt példa Magyarországon.

A VM emlékeztet: a Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. A kazettából kiömlő, jelentős mennyiségű, magas pH értékű vörösiszap elöntötte a szomszédos Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, és mintegy százhúszan kerültek kórházba. A kiömlő vörösiszap elárasztotta a Torna patakot, és azon keresztül károsította a Marcal-Rába-Duna vízrendszerét.

Forrás: Mno.hu

7 hozzászólás “135 milliárd forintos bírságot szabtak ki a Mal Zrt.-re” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Azért igazságos a mi Urunk!
    Amit veszített a MOL részvényeken megnyeri a MAL bírságon!
    Még egyenesbe jöhet a zOTP is ha nála vesznek fel devizahitelt a kifizetéséhez!
    Ha még esetleg a károkozást is sikerül rájuk bizonyítani a kártérítésből nullázódik a zállamadósság is?!
    Micsoda távlatok! 🙂

  2. kilgore trout szerint:

    Mit gondolnak, hogyan fogja ezt a cég kifizetni?

  3. Tóth Mária szerint:

    Talán nincsen elég magánvagyonuk? Még jó, hogy állítólag zárolták, vagy nem? majd az elvtik összedobják, loptak eleget!

  4. kilgore trout szerint:

    A Zrt-nek három jogi személy a tulajdonosa. Ezek korlátolt felelősségű társaságok. Hacsak nem tőkésítették fel őket milliárdos nagyságrendben, ezek sem fognak tudni fizetni.
    A tulajdonos magánszemélyek kártérítési felelősségének határa van, még akkor is, ha ez nem tetszik.
    Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a környezetvédelmi és a többi hatóság hogyan mehetett el a katasztrófához vezető szabálytalanság mellett.

  5. Papi szerint:

    Grün!
    Honnét veszed a MOL veszteséget áruld már el. Én az ATV-t és Hír-TV-t még nem hallottam sehol de még a netten sem olvastam sehol. Légy szíves ne találj ki minden csacsiságot.

  6. grün szerint:

    Papi!
    “Szó bennszakad, hang fennakad,
    Lehellet megszegik. ”
    Mindenre gondoltál. csak erre nem?! 🙂

Itt lehet hozzászólni !