Május 27-én többnapos sztrájkba kezd a BKV

MTI, Mno.hu

Csepeli HÉV

Napokra leállhat

 

Többnapos BKV-sztrájk kezdődik május 27-én, kedden – közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője csütörtökön. A sztrájkot kedden 0 órától tartják meg azok a tagszervezetek, amelyek csatlakoztak a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez – mondta a szóvivő. Hozzátette, a tervek szerint többnapos sztrájkot tartanak, befejezésének időpontját később közlik.

Május 27-én lesz az írásbeli érettségi utolsó napja; ekkor vizsgáznak informatikából, művészeti tárgyakból és ének-zenéből a diákok. A sztrájk megtartását az érdekvédő azzal a „patthelyzettel” indokolta, amely a vezetőséggel folytatott tárgyalásokon kialakult; a szakszervezetek szerint a BKV vezetése nem kompetens, de a Fővárosi Önkormányzat sem nyújt segítséget abban, hogy teljesüljenek a szakszervezeti követelések.

Követeléseik továbbra is változatlanok: a közlekedési cég anyagi problémáinak megnyugtató rendezése, a létszámleépítés visszavonása, a paraméterkönyv-tervezet kialakításának leállítása és új tervezet készítése a szakszervezetek bevonásával, továbbá a munkakörülmények javítása. Nemes Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy csődközeli állapot felé halad a vállalat, információi szerint a cégnek bankokkal kellett tárgyalnia azért, hogy az áprilisi bérek kifizetésére legyen fedezet. A szóvivő rámutatott: előreláthatóan nem minden ágazat dolgozói vesznek részt a tervezett munkabeszüntetésben, így a metrós és a HÉV-es dolgozók sztrájkja még kétséges, de ez – biztonsági okokból – nem jelenti, hogy ezek a tömegközlekedési eszközök járnak majd a munkabeszüntetés idején.

A sztrájkban részt vevő szakszervezeteknek 60-70 százalékos a támogatottsága a BKV munkavállalói között – tette hozzá. A szóvivő szerint biztosan sztrájkolnak majd a busz- és a trolibuszvezetők, illetve néhány, a villamosok vezetőit, illetve a járművek karbantartóit tömörítő szakszervezet dolgozói. A sztrájk kezdetével kapcsolatban – amely egybeesik az írásbeli érettségi utolsó napjával – Nemes Gábor elmondta: a lehető legkevesebb kellemetlenséget kívánják okozni a diákoknak, a szakszervezetek bíznak abban, hogy az érettségi utolsó napján a sztrájk már nem érint túl sok vizsgázót. Hangsúlyozta: a szakszervezetek megegyezésre törekszenek a munkáltatóval, ezért lehet, hogy nem is kerül sor a május 27-i sztrájkra.

A szóvivő szerint a BKV-nál alkatrészhiány van, nagyon rossz állapotban mennek az utcára a járművek. Úgy fogalmazott: nem értik, „miért nem teszik a dolgukat az illetékesek, ne ránk haragudjanak az emberek a sztrájk miatt. Nem szeretnénk hetekig sztrájkolni, csak nyomást akarunk gyakorolni a döntéshozókra, így jelezve, hogy komoly baj van a BKV-nál, lépni kell az ügyben”. Mint mondta, akkor egyezhetnének meg a cég vezetőségével, ha a döntéshozók a cég finanszírozási problémáinak megoldásánál figyelembe vennék a szakszervezetek nemrégiben átnyújtott javaslatait.

Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: ők nem írták alá a javaslatcsomagot, és a sztrájkhoz sem csatlakoznak, mert szerintük túl korai a munkabeszüntetésre bejelentett időpont – ők a tárgyalásokra még több hónapot adnának. „Nem zárkózunk el attól, hogy ha nem teljesülnek a követelések, akkor sztrájkolni kell, de nem a bejelentett időpontban” – tette hozzá. A munkáltató javaslatára a felek jövő kedden ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

Forrás: Mno.hu

Itt lehet hozzászólni !