„Szakmailag alkalmatlan” paraméterkönyv – Menesztések a BKV-nál

MTI, Mno.hu

A vezetése alatt készített idei paraméterkönyv szakmailag alkalmatlan – ezzel indokolta a BKV Somodi László felmentését hétfőn. Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának a Fidesz által delegált tagja az MTI-nek elmondta: megütközéssel értesült a cég szakmai ügyekben autentikus vezérigazgató-helyettesének menesztéséről.

Felmentették posztjáról Somodi Lászlót, a BKV Zrt. közlekedési vezérigazgató-helyettesét és Bosnyák Gyula stratégiai igazgatót – tájékoztatta a közlekedési cég hétfőn az MTI-t. A közlemény szerint Somodi László felmentésének fő indoka, hogy a vezetése alatt készített idei paraméterkönyv szakmailag alkalmatlan. Ugyancsak távozik posztjáról Bosnyák Gyula, a paraméterkönyvvel kapcsolatos koordinációval idén februárban megbízott stratégiai igazgató is – olvasható a kommünikében. A paraméterkönyvet – többszöri módosítást követően – szakmai indokok miatt sem a fővárosi kerületek képviselői, sem a BKV Zrt. felügyelőbizottsága, sem a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya, sem a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési és környezetgazdálkodási bizottsága, sem pedig a fővárosi közlekedésben érintett civil szervezetek nem fogadták el.

A BKV Zrt. megbízott vezérigazgatója megköszönte mindkét vezető munkáját, s egyszersmind Somodi Lászlónak egy másik munkakört is felajánlott. A szakember feladata a továbbiakban a Budapesti Közlekedési Szövetséggel, a régióval és az agglomerációs településekkel való kapcsolattartás lesz – olvasható a BKV Zrt. közleményében.

A távirati iroda megkeresésére a BKV Zrt. tudatta, hogy a Somodi Lászlónak felajánlott munkakör betöltéséről még nem született meg a végső döntés: a volt vezérigazgató-helyettesnek ugyanis kedden reggel nyolcig kell választ adnia, hogy elfogadja-e ezt az ajánlatot. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az ajánlatban foglalt munkakört milyen posztot betöltve láthatná el Somodi László, a cég későbbre ígért tájékoztatást. Arra, hogy a továbbiakban ki és mikortól tölti be a Somodi László felmentésével megüresedett vezetői posztot, egyelőre nem tudtak választ adni. Az viszont már eldőlt, hogy Bosnyák Gyula távozik a cégtől – tették hozzá az MTI-nek válaszolva.

Balogh Zsolt, a cég megbízott vezérigazgatója az MTI megkeresésére nem kívánta indokolni döntését, utalt viszont arra, hogy az ügyben a cég kommunikációs vezérigazgató-helyettesének közleménye szolgál magyarázattal.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának a Fidesz által delegált tagja az MTI-nek elmondta: megütközéssel értesült a cég szakmai ügyekben autentikus vezérigazgató-helyettesének menesztéséről. Mint közölte, a történtek mögött „Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes bosszúja gyanítható”. A szocialista politikus ugyanis sérelmezte Somodi Lászlónak a paraméterkönyv elkészítésével kapcsolatos ténykedését – emlékeztetett.

Vitézy Dávid rámutatott, hogy a BKV használtbusztenderével összefüggésben – a cég felügyelőbizottsága által lefolytatott vizsgálat alapján – a társaság kommunikációjáért felelős vezetőit, elsődlegesen „Regőczi Miklós kommunikációs vezérigazgató-helyettest kellett volna meneszteni”. Hozzátette, hogy a felügyelőbizottság következő ülésén kezdeményezni fogja a cég megbízott vezérigazgatójának elmarasztalását, mivel nem hajtotta végre a felügyelőbizottság ezen határozatát.

Emlékeztetett arra, hogy a felügyelőbizottság a legutóbbi ülésén több határozatban is elmarasztalta a cég vezetését. Vitézy Dávid, aki a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője is, úgy vélte, hogy az idén fennállásának 40. évfordulóját ünneplő BKV még soha nem volt ilyen nagy vezetési válságban, mint most. Ebből a helyzetből csak egy teljes menedzsmentváltás lehet a kiút. Ennek keretében Balogh Zsolt megbízott vezérigazgatónak is távoznia kellene posztjáról – szögezte le. Nemes Gábor, a BKV szakszervezeteit képviselő sztrájkbizottság szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy az érdekképviseleteknek egyelőre nincs álláspontja ebben az ügyben. Mint mondta, nem akarnak belefolyni a felsővezetőkről hozott döntésekbe.

Forrás: Mno.hu

Egy hozzászólás “„Szakmailag alkalmatlan” paraméterkönyv – Menesztések a BKV-nál” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    BKV, MÁV évente új menedzsment (igazgatóság), új szerződések csókos cégekkel, majd újabb csőd, végkielégítés, aztán megint újabb vezetők, újabb … és így tovább. Egyre több főnök, egyre kevesebb járat. Vegyünk használt buszt majdnem új árban, az Ikarusz meg dögöljön meg. Mi pedig csak nézünk, nézünk, és fizetünk. Meddig?
    Lehet, hogy Aba Botond még értett a cégvezetéshez?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !