Kisebbségi kormány alakul

Mno.hu, HVG

 

Gyurcsány kormány

Új pontok, lépések, pillérek, politika, csapat, kormány, Gyurcsány – az SZDSZ pártgarnitúrája is a helyén maradhat (kép: Hírszerző)

Hét új minisztert jelentett be a kisebbségi kormányzásra készülő Gyurcsány Ferenc a parlamentben. Sokak számára ismerősen csenghetnek a nevek, hiszen a kommunista érabeli Úttörőszövetség felelősétől a KISZ funkcionáriusán át az MSZMP vezető tisztségviselőjéig és Gyurcsány cégbirodalmáig széles paletta tanúskodik a személyi válogatás szempontjairól. A csalással megválasztott Kóka János kijelentette: nem célja a kisebbségi kormány megbuktatása.

A kisebbségi kormányzásról tárgyal kedden délután az MSZP-frakció, a tanácskozáson várhatóan ott lesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is – értesült a távirati iroda. A képviselőcsoport munkacsoportjait arra kérték, tekintsék át a frakció alapszabályát, és tegyenek javaslatot arra, hogyan lehet hatékony a frakció működése kisebbségi kormányzás alatt. A távirati iroda információi szerint nem várható, hogy a keddi hivatalos frakcióülésen módosítják a frakciószabályzatot, a képviselők szerint ugyanis elég a szabályzat szigorúbb betartása.

Nem dacból

Kóka János, a tisztázatlan helyzetű SZDSZ frakcióvezetője hétfőn napirend előtt a parlamentben kijelentette: konstruktív ellenzéki szerepre készülnek a szabad demokraták. „Az SZDSZ kész az egyeztetésre valamennyi párttal, nem fog dacból nemmel szavazni egyetlen javaslatra sem, és nem célja a kisebbségi szocialista kormány megbuktatása” – mondta Kóka. A politikus kiemelte: a liberális párt békével távozik a koalícióból, mert úgy látja, hogy a két párt külön-külön talán jobban teljesíthet, mint együtt. Szerinte azzal, hogy az SZDSZ kilépett a koalícióból, a hatalom, a befolyás és a pozíciók megőrzése helyett saját becsületét, tartását, értékeit, programját választotta.

Mi lesz Lamperth feladata?

Távozott a kormányból Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter. A politikus az MSZP pártelnöki kabinet vezetőjeként dolgozik tovább – tudta meg az MTI az MSZP több elnökségi tagjától hétfőn. A név nélkül nyilatkozó politikusok szerint Lamperth Mónika új megbízatása nem érinti Juhász Ferenc elnökhelyettes feladatkörét, aki a napi ügyeket viszi a pártban. A távirati irodának nyilatkozók közül többen nem tudták megmondani, mi lesz pontosan Lamperth Mónika feladata.

Korábban hét új minisztert jelentett be Gyurcsány Ferenc a parlamentben. Sokak számára ismerősen csenghetnek a nevek, hiszen a kommunista érabeli Úttörőszövetség felelősétől a KISZ funkcionáriusán át az MSZMP vezető tisztségviselőjéig és Gyurcsány cégbirodalmáig széles paletta tanúskodik a személyi válogatás szempontjairól.

Ismerősök a kisebbségi kormányban

Bajnai Gordon a tervezett kisebbségi kormány összevont fejlesztési és gazdaságpolitikai tárcájára élére került, Molnár Károly, a BME rektora kapta a frissen létrehozott kutatásfejlesztési tárcát, Szabó Imre lett Fodor Gábor utódja a környezetvédelmi és vízügyi tárcánál, Gyenesei István, független képviselő az Önkormányzati Minisztérium első embere lett. Szűcs Erika kapott jelölést a szociális és munkaügyi tárca vezetésére, Székely Tamás pedig OEP elnökből egészségügyi miniszterré lépett elő. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter pedig Szabó Pál lett. Szűcs nyilatkozata szerint váratlanul érte őt a miniszterelnök felkérése, nem számított arra, hogy a kormányban fog dolgozni. (Ismert, hogy Szűcs 2000-ben a Perfekt Rt. területi igazgatója lett, amely akkoriban Gyurcsány érdekeltségébe tartozott – a szerk.) Mint mondta, néhány napja volt arra, hogy eldöntse, vállalja-e a megbízatást, de a miniszterelnök indoklása meggyőzte. Azt nem árulta el, hogy pontosan mit mondott neki a kormányfő. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszterjelölt egyelőre nem akart nyilatkozni. Az MTI-nek annyit mondott, bizottsági meghallgatása után számol be terveiről. Székely Tamás egészségügyi miniszterjelölt szintén úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem nyilatkozik.

Forrás: Mno.hu

Lengyel László: Az ostobaság és az ostobák napja

A miniszterelnök-pártelnök a pártvezetés egy erős csoportjával összefogva, váratlanul csapást mért a párt fontos stratégiai pontjára. Könnyen lehet, hogy ezzel a támadással nemcsak az 1989 óta létező pártszervezetet rombolja le, hanem az újjáépítés lehetőségét is elveszi. Egyik percről a másikra eltávolította Baja Ferencet a Táncsics Alapítvány éléről, és Puch Lászlót a pártpénztárnoki funkcióból. Ezzel megütötte Baja lázadozó platformját éppúgy, mint a vitázó Veres János pénzügyminisztert. Szekeres Imre ki van zárva a közvetlen beavatkozás lehetőségéből. Juhász Ferenc és Lamperth Mónika képtelenek lesznek a széthulló párt összetartására. Ideje, hogy Gyurcsány Ferenc Szocialista Polgári Szövetséget alapítson.

Hallom, hogy április 28-át sokan a szocialisták közül a függetlenség napjaként emlegetik. Megszabadultak a szabad demokratáktól, hejehuja, most magunkban vagyunk, azt csinálunk, amit akarunk. Saját kormányt alakítunk. A magunk politikáját folytatjuk. Merünk baloldaliak lenni. A miniszterelnök-pártelnök nem is habozott: azonnal új kormányt alakított és megszabadult pártjának néhány erős emberétől. Előre, előre, előre! Föl szeptemberre! Lesz még baloldali újjászületés! Elérünk mi még 18 százalékot!

Valójában az ostobaság és az ostobák napjának kellene elnevezni e szép áprilisi napot. A magyar közösségbeli létezésnek, közös ügyeknek, érdekeknek és értékeknek, cselekedni tudásoknak ez a végső megsemmisülése minden, csak nem függetlenség, magunkra találás. Eszmények, célok, támogatók nélkül, minden korábbi megtagadásával, önös érdekből és gyávaságból vonul tovább a megvert csapat. Már hiányzik az ország társadalma és gazdasága iránti felelősség. Miért csinálod? – kérdi férjétől a feleség, apától a fiú, baráttól a barát, választó a képviselőjétől. Ki vagy? Ostoba és gyáva, vagy hatalom és pénz megszállottja? Tudod, hogy kik között vagy? Miért? Meddig? Hogyan? Ügyért? Milyen ügyért? Kinek az ügyéért? Hatalomért vagy látszatáért? Pénzért? Miben hiszel? Mit szeretnél te és a tieid megvalósítani? Reformokat? Nem. A magyar gazdaság növekedési pályára állítását? Tudod, hogy így nem megy. A szegények és megszomorítottak fölkarolását? Ugyan miből? Ugyan kivel? Ugyan mivel? Milyen országot hagysz lányodra és fiadra?

Valamennyi szocialista vezető, minden régi és új kormánytag tudja, hogy az egypárti kormányzás értelmetlen. Tisztában vannak azzal, hogy a miniszterelnök hitelét veszítette, koalíció- és tárgyalásképtelen. Közülük többen keményen vagy finoman felszólították, hogy vonuljon el a miniszterelnöki pozícióból és próbálkozzon a párt vezetésével. Ezt javasolta neki a hozzá közel álló szocialista és liberális értelmiségi csoport is. Az új kormány és az új pártvezetés romok között bóklászik. Minden iroda átjáróház, nincs értelme kiírni az új miniszterek és államtitkárok nevét. Sajnálom az új kormányt. Nevüket, becsületüket adják a semmiért. Kormányzás nincs. Érdemi döntések nem, vagy alig hozhatók. És elég egy-két hónap, hogy Gyurcsány rámutasson a kormányzásért igazán felelős bűnbakra, Kiss Péter kancellária miniszterre: átadtam neki a közvetlen kormányzást, megígérte, hogy rendben mennek majd a dolgok. Most nézzétek meg, mire jutott!

Csak emlékeztetnék: a nyolcvanas évek végén, egy eleve rossz és végsőkig válságba vitt rendszer urainak többsége belátta, megértette, hogy nem lehet más célja, mint a békés hatalomátadás, és a tárgyalásos távozás időszaka alatt a becsületes, szakmailag hiteles kormányzás. Az ellenzéki csoportok pedig megértették, hogy nekik kötelességük a békés hatalomátvétel időszakában megismerniük és megtanulniuk az ország valóságos helyzetét, megoldásokat kitalálni a hatalom demokratikus átvételére, fölkészülni a kormányzásra. E tapasztalatokat a politikai osztály feledte. A kormányzók görcsösen ragaszkodnak a hatalmukhoz, az ellenzékiek a felelőtlenségükhöz. Nem véletlenül jutottunk oda, ahová jutottunk.

„Nehéz időkben, a tisztesség több mint erény – kegyelem” – írta Orwell a britek józanságáról, amikor a kontinensen az intellektuelek a jobb- és a baloldal zsarnokságával ölelkeztek. Ítéletidő van, az ítélet ideje. Ilyenkor megváltozik az idő értéke és mértéke. Emberi lealjasodások vagy gerincesség, alkatok eltorzulása vagy kiegyenesedése új értelmet nyernek. Minden a maga igazi, visszavonhatatlan voltában mutatkozik meg. Az ostobaság napján a választók, barátaink és ellenfeleink gondolkodni kezdenek.

Forrás: HVG.hu

13 hozzászólás “Kisebbségi kormány alakul” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Kicsi a bors, de erős!

  2. Csaba szerint:

    Kicsi a bors, de vannan barátai…

  3. leslie szerint:

    T. Ernő !Eddig azt hittem, az igénytelenségnek van határa. Igaz, valakinek tök utolsónak is kell lenni térségünkben.

  4. Nagyapó szerint:

    Rohan az idő, sietni kell, el kell adni amit még lehet. A “kommunistáknál legnagyobb bűn a hatalom elvesztése” (Lenin).
    Szakértőbbnél szakértőbb miniszterek, államtitkárok követik egymást. Visszaköszön a szocializmus. Nem a rátermettség, hanem a hűség a legfontosabb, valamint az, hogy a társadalom széles rétege képviselve legyen, a fociedzőtől a volt tanácselnökön át a professzorig (Nézzük meg, mennyit kap majd a fejlesztési tárca).
    Azért ne felejtsük el azt sem, hogy az állami cégek felügyelő bizottságaiban fenn kell tartani kormánytöbbséget, így újabb kormánydelegáltakat kell beiktatni, komoly havi jövedelemmel. Lehet jutalmazni.
    Hogy ez nekünk mennyibe kerül? Kit érdekel.
    A kissebségi kormány vígan működhet, mert mindig csak hat főt kell megvásárolni az SZDSZ-ből, vagy a Tiszteltkorúak Társaságából. Mindig lesznek képviselők, mindig mások, akiknek „önálló” véleményük lesz. Így fog működni a „konstruktív ellenzékiség”. Fog ez menni (Budapesten vígan megy. Ez a követendő példa).
    Ugyanígy történik Csepelen. Amíg lehet mindent el kell adni. Az eladáskor tervezési, megbízási, szakértői, ügyvédi díj, meg egyéb költségek mind- mind felszámolhatók, és az alacsony eladási ár után, offsor cégeken keresztül, hízik a svájci bankszámla.
    „Kicsi a bors, de erős!” De nemsokára „Kicsi a bors, de falra hányják!” (sic!).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. LB szerint:

    Ernő!

    Olvasd el és gondolkozz el rajta:
    http://index.hu/politika/belfold/tolgy1201/

  6. Wass Albert barátja szerint:

    Csatlakoznék a “kicsi a bors ….” közmondáshoz, mert tetszik Ernő sorozatos tömör véleménye!
    Például: Kicsi a bors, de megy a levesbe ,vagy
    Kicsi a bors, de az MSZP még kisebb és így tovább lehetne sorolni.
    Ami izgalmasabb, hogy az új miniszterek közül a hölgy személye igen gázos! A híreket figyelve Szűcs Erika mindenhol ott volt, ahol tönkretettek valamit. Ernő, Mesztic ,hogy van ez? Tényleg kicsi a bors, de hihetetlen kártékony!

  7. Papi szerint:

    T. Kovács Ernő, T. Csaba!
    Talán végre oda kéne figyelni, hogy mit mond a miniszterelnök és mit tesz 2005 adócsökkentés, 2007 adó csökkentés, 2008 dübörgő gazdaság, Európa minket irigyel. Ezt igérték többek között. Helyette adó emelések pangó gazdaság több mint duplája az állam adóság. Nem mehetsz ünnepelni az állami ünnepeken. Vagyis jólétet igértek helyette nyomort hoztak. A Fauszt operában “Eladó az egész világ” énekli Mefisztó Csak azért nem mondom azt, hogy ennek a kormánynak ez lehet a dala mert nem akarom megsérteni sem a Fausztot sem Mefisztót gyurcsányal (szándékosan kisbetű) és a kormányával. Sem építeni sem jólétet teremteni nem tudnak. CSAK ROMBOLNI! Papi.

  8. Kovács Ernő szerint:

    Innen szép a győzelem! Ha Viktor nyer, neki is el kell mondania az öszödi beszédét! Végig a dupláját hazudta, mint a Feri!

  9. Papi szerint:

    T. Kovács Ernő!
    Mennyi adó és áremelés kell, Hogy végre kinyíljon a szeme? Azért kíváncsi lennék arra, hogy Orbán ugyan miben vezette az embereket félre? Papi.

  10. david03 szerint:

    Kedves Kovács Ernő!

    Ha valakinek a győzelem a célja, az az első pillanatoktól kezdve arra törekszik…

    Kedves Papi!

    Egy született MSZP-s honfitársnak mondhatsz akármit, ha kenyérre nem lesz pénzze akkor is ugyanazt fogja fújni. Sok nyugdíjasnak sajnos csak a beígért nyugdíj elköltése után nyílt ki a szeme, hogy feleannyi élelmiszert tudtak csak venni belőle mint azelőtt. Sajnálatos, hogy minden egyes választási időszakban bedőlnek még ennek az ócska trükknek… De meddig?!

  11. Papi szerint:

    T. david03
    Most mondjam azt, hogy salynos igazad van. A probléma az is, hogy csak azt fogadja el amitt a “vezérek” mondanak pedig csak a számláit és a jövedelem igazolását kéne elő venni.

  12. david03 szerint:

    Majd le fog esni a tantusz, csak már késő lesz. Már így is el van késve az egész ország, sehol nem vagyunk. Legyengült gazdaság, folyamatos áremelések, zavargások, sztrájk, napról-napra nehezebb megélhetés, kórházak bezárása… Meghal az ember a mentőautóban mert nincs kórház amely fogadni tudná?! EMBEREK! Nyíljon már ki a szemetek! Hajrá MSZP és szimpatizánsaik!

  13. miska72 szerint:

    Elkúrtuk! Nem kicsit! Nagyon!

Itt lehet hozzászólni !