Fülemülék éjszakája

MTI, HírExtra

Fülemüle

A fülemülék énekét lehet meghallatni képzett madarászokkal együtt Budapesten a Margitszigeten, a Hajógyári-szigeten és Csepelen május 6-án. Az országos eseménysorozatot további 22 vidéki helyszínen rendezik meg május első hetében. A szervező Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján – http://www.mme.hu – megtalálhatók a pontos időpontok és helyszínek.

A fülemülék állománya Magyarországon stabil, mintegy 250-280 ezer pár költ. Kedveli a parkokat, ligeteket, temetőket, összességében az olyan helyeket, ahol gazdag az aljnövényzet, ugyanis talajon költő madárfaj – mondta a távirati irodának Berényi Zsombor, az MME munkatársa.

Budapesten a Fülemülék éjszakájának helyszínein túl még a Gellérthegyen, a Népligetben és a Normafánál is sok fülemüle él. Egész Európában védett madár, természetvédelmi értéke tízezer forint.

Május elején a hímek énekét hallani. Ilyenkor körülbelül 40 négyzetméternyi területet járnak körbe és énekkel csábítják magukhoz a tojókat, valamint jelzik territóriumuk határát.

A Fülemülék éjszakáján Budapesten este hét órakor indulnak csoportok egy-egy kisebb sétára. Az esemény az érdeklődők számától függően ér véget. A résztvevőknek képzett madarászok mesélnek a fülemülékről és más madarakról is.

A Margitszigetre látogatók még egy különleges madár, a macskabagoly hangját is hallhatják. Aki pedig alkonyatkor érkezik feketerigó vagy vörösbegy énekére figyelhet fel – tette hozzá Berényi Zsombor.

Az MME munkatársa elmondta: a fülemüle nehezen megfigyelhető madár, mert rejtőzködő életet él, de azért érdemes távcsövet vinni, hátha felmerészkedik egy ágra és akkor megpillantható. Ezentúl jó, ha a résztvevők tesznek el zseblámpát és meleg holmit is.

Forrás: HírExtra

Budapesti helyszínek – Május 6. (esőnapok: május 8. és 13.)

Margitsziget

Találkozó: 19 órától a Nagy szökőkútnál

Megközelíthető: 4/6-os-es villamossal a Margitsziget megállóig, vagy 26-os busszal a sziget bejáró megállóig.

Program: Fülemüle-séta. A résztvevők számától függően több turnus indul.

További információ: Orbán Zoltán, 20/425-9450, Berényi Zsombor 20/354-8505

Hajógyári-sziget

Találkozó: 19 órától a parkolóban.

Megközelíthető: HÉV-vel a Filatorigát megállóig, majd át a K-hídon.

Program: Fülemüle-séta.

További információ: Králl Attila, 20/585-3886

Csepel

Találkozó: 19 órakor a Soroksári-Dunaparton, a Kis-Duna Öböl táblánál (Hollandi út eleje)

Megközelíthető: 71-es busszal a Szt. Imre tértől a Határ u. megállóig, vagy 48-as busszal Kőbánya-Kispest MÁV állomásról, Csepel, Határ u. megállóig.

Program: Fülemüle-séta.

További információ: Schmidt Emese, 30/579-7141

Egy hozzászólás “Fülemülék éjszakája” bejegyzésre

  1. benő a sok nő szerint:

    jó a kép oszt jó van

Itt lehet hozzászólni !