A szocialista kormányok bűnt követtek el

Népszabadság

Csepelen is tízmilliárdos vagyonvesztés hagyott maga után a Gyurcsányt majmoló vezetés

“Magyarország legnagyobb problémáját ma a súlyos eladósodottság jelenti” – állítja a 2002-2010 közötti államadósság-növekedésének okait vizsgáló parlamenti albizottság jelentése, amely szerint a volt szocialista kormányok bűnt követtek el.

A 2002 és 2010 között hivatalban volt szocialista kormányok bűnt követtek el azzal, hogy súlyosan eladósították, és ezzel a végletekig kiszolgáltatottá tették Magyarországot, ezen 8 év alatt ugyanis 50 százalékkal nőtt Magyarország GDP-hez mért államadóssága – állapítja meg a parlament költségvetési bizottságának albizottsága. A testület jelentését vasárnap hozták nyilvánosságra.

Az albizottság vizsgálata egyértelművé tette, hogy az államadósság drámai mértékű növekedését nem nemzetközi gazdasági folyamatok, hanem a szocialista kormányok hibás, rossz gazdaságpolitikai döntései okozták.

A jelentés szerint Medgyessy Péter a bizottság előtt elismerte, hogy kormánya 2002-ben egy jó állapotban lévő gazdaságot vehetett át. Bajnai Gordon 2009-et illetően már az összeomlás szélén álló gazdaságról beszélt, a “nemzeti ügyek kormányának” pedig rendkívüli gazdasági intézkedéseket kellett bevezetnie Magyarország talpon maradása érdekében.

“Mindez egyértelműen bizonyítja, hogy súlyos felelősség terheli Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, valamint kormányaikat” – olvasható az albizottság dokumentumában.

A jelentés kitér Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének arra a mondatára is, miszerint “majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este”. Majd a jelentés megállapítja: ez a végighazudott valós kormányzati időszak végzetesnek bizonyult: Magyarországot teljesen kiszolgáltatottan, felkészületlenül érte a gazdasági válság, ezért a pénzügyi összeomlás elkerülése érdekében elsőként szorult az ország a nemzetközi szervezetek segítségére.

A jelentésben olvasható az is: Magyarország hitelessége is mélypontra került a gazdasági adatok folyamatos meghamisítása miatt. Bebizonyosodott, hogy a költségvetési hiány mértékét is rendre meghamisították, “átverve nemcsak minden magyar embert, hanem az egész Európai Uniót is”.

Az albizottság jelentése szerint “ma ennek a bűnnek, vagyis az ország eladósításának következményeit viseli minden magyar ember, és minden magyar család: munkájukból nem saját maguk gyarapodnak, hanem a külföld profitál, hiszen a személyi jövedelemadó minden 10 befizetett forintjából 7-et az adósság törlesztésére kell fordítani”.

Lehetetlen – áll a jelentésben -, hogy miközben az ország viseli az eladósodottság következményeit, pont azok mentesüljenek ezek alól, akik a helyzetet okozták. “Akik ezt a bűnt elkövették Magyarországgal szemben, felelősséggel tartoznak: a politikai felelősséget a választók a 2010-es parlamenti választáson már megállapították, ugyanakkor az albizottság az elkövetett bűn súlya miatt felkéri az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi, valamint Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságát, hogy vizsgálják meg a jogi felelősség megállapításának lehetőségét is.”

A jelentés kitér arra, hogy a “tények alapján” 2002-ben az első Orbán-kormány a gazdaságot magas növekedési rátával, jó növekedési kilátásokkal és jóval a maastrichti 60 százalékos államadóssági ráta alatti szinten adta át, az utána következő kormányok viszont a végletekig eladósították az országot. A maastrichti küszöböt 2005-ben lépte át Magyarország, majd folyamatosan távolodott az eurózóna-tagsághoz szükséges szinttől.

Az albizottság jelentése szerint az egyik legfontosabb tényező az államadósság növekedése szempontjából a költségvetés hiányának növekedése volt. Az önkormányzatok nélküli államháztartás hiánya nominálisan összegezve közel 9000 milliárd forintot tett ki 2002 közepe és 2010 március vége között, az ebben az időszakban elhibázott, az adatokat sokszor meghamisító gazdaságpolitika az államadósság-növekedés háromnegyedének okozója volt.

Forrás: Népszabadság

13 hozzászólás “A szocialista kormányok bűnt követtek el” bejegyzésre

 1. Toth Kati szerint:

  “Elkúrták”,nem kicsit,nagyon.A főelvtárs az övéinek el is ismerte.Persze a bizottság előtt már maszatolt,már megpróbálta gyáva módon másokra is rákenni a felelősséget.Annyi bátorságuk nincs,hogy bármit is elvállaljanak.Csepelen az is felelős Tóth Mihályért és bandája rémtetteiért,aki négyszer is képes volt rájuk szavazni.Az a baj,hogy nem csak ők károsodtak,hanem több százezer család nyomorog miattuk,lehet,hogy milliók!

 2. zsonyo szerint:

  Tóth Kati az előző hozzászólásában kimondta az igazat. “…az is felelős… aki képes volt rájuk szavazni..”
  Visszamenőleges törvényt kell hozni kétharmaddal, hogy az összes miniszterelnököt akit nem Orbán Viktornak hívnak, le kell csukni. Így az összes szoci miniszterelnök dutyiba kerül. Boros munkásőr, meg MDF múltja miatt megérdemli. Ezt követően pedig el kell rendelni, hogy aki nem jól szavazott az elmúlt 20 évben annak vörös csillagot kell a kabátján hordani. Ja! ez önkényuralmi jelkép? akkor hat ágút. Ezeket, aztán kizárólag közmunkában lehet csak alkalmazni, a közeljövőben megszavazandó Munka Törvénykönyv szerint, félpénzen. Ebből levonandó, az ellátás és az őrzés költsége

 3. földhözragadva szerint:

  Hm, én azért a saját magam megnyugtatásért beletettem volna az alkotmányba, hogy az ellenzék is legyen felelős, ne csak a kormánypárt, és kötelezném rá a kormánypártot, hogy biztosítsa az ellenzéknek a felelős döntésekhez az adatokat. Mert pillanatnyilag az a duma, hogy az ellenzék “nem látta” mi folyik az orra előtt…:( Megmosolyogtató…

 4. Joságos szerint:

  Az nagyobbik ellenzéki párt(FIDESZ) az elmúlt ciklusban csak kivonulni tudott az Országgyűlésből.Ilyen volt az ő ellenzéki munkájuk.A baloldaliság nem bűn.Az sem ha valaki jobb oldali és még valamit.Tóth Mihály polgár mester úr emilyen rémtettet nem csinált.

 5. Toth Kati szerint:

  Tóth Mihály sosem volt úr,csak elvtárs.Egyébként pedig áldásos ténykedése alatt teljesen szétlopták Csepelt.Érdekes módon míg a kerület egyre jobban lepusztult,nem volt pénz semmire,addig a csepeli elvtik mind milliárdosok lettek.Bizonyára ez így helyes a komcsi szavazók szerint.Lehet ők szeretik a nyomort?Legközelebb lehet ez a szlogen:Szereted a nyomort?Szavazz az mszp-re!

 6. nagyaoó szerint:

  Joságos! Ideje lenne abbahagyni a Gyurcsny(i)-féle szoci hazudozást. A Fidesz és a KDNP csak a hazug miniszterelnök napirend előtti félszólalása alatt vonult ki. Ezek az idétlen beszédek nem voltak részei a parlamenti munkának.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

 7. rendet szerint:

  Biztosan Kósa Lajos is Gyurcsányt majmolta, amikor Debrecennek 20 milliárdos adósságot csinált. Hasonlóan egy sor más fideszes polgármesterhez, akik alaposan eladósították a városukat.

 8. Jeniszej szerint:

  A fater fogja a hasát a nevetéstől ahányszor erre, képre ránéz. Az Zurrú meg a Hurrú. he he
  😀

 9. Királyerdei szerint:

  A komcsik az életükért vinnyognak.
  Már a “Néphazugság” is ilyeneket közöl:

  http://nol.hu/velemeny/20100416-at_lehet-e_kelni_a_sivatagon_

 10. TI szerint:

  rendet!
  Debrecen fejlődött, tehát látni, hogy mire költöttek. Ezzel szemben Csepelen vajon hová tünt a pénz? Itt megállt az idő. Lásd a királyerdőt poros utcák, környezetet terhelő emésztők, agonizáló sport élet és telep stb…

 11. Jeniszej szerint:

  A “buckalakókkal már senki sem törődik. 🙁
  Ez szomorú.
  A Faterkám is örülne, ha a Rózsa utca végében ismét járna a komp.
  A sétahajók, amelyekkel a Dunakanyarba utazhatnának a dolgos munkás emberek kitérőt, tennének ide Csepelre.
  A kétéltű vízí járgányrol az Öregem már álmodni sem mer. 🙁

 12. Joságos szerint:

  nagyaoó.semmiféle hazudozás nincs.Gyurcsány féle sem.Attól,hogy a Jobbikot megvetem
  nem lettem sem MSZP-s,sem Fidesz-es. Európában több helyen van baloldali kormány,és jól élnek az emberek. A szélső jobb sehol sem kormányoz.Ez akkor is így van,ha önöknek nem tetszik.Még valami.Aki bal oldali attól még nem biztos, hogy komonista.Úgy látszik ez önnek újdonság.

Itt lehet hozzászólni !