Megegyeztek az amerikai adósságplafon emeléséről

Inforadio.hu

A demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről – jelentette be a Fehér Házból közvetített televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök.

“Még nem végeztünk” – hangsúlyozta Obama, rámutatva, hogy a megállapodást még mind a képviselőházban, mind a szenátusban szavazással kell megerősíteni. Az elnök felszólította a két párt vezetőit, hogy támogassák a megállapodást, amely, mint mondta, nem olyan, amilyet szeretett volna, de végeredményben csökkenteni fogja a hiányt. Elmondta, hogy a következő hónapokban részletesen kifejti, hogy a hiánycsökkentés miért igényel “kiegyensúlyozott megközelítést”, vagyis miért kell a megszorításokat adóemeléssel kiegészíteni.

Obama bejelentése szerint a megállapodás mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentést irányoz elő az elkövetkező tíz évre. Az adósságplafon következő, nagyobb méretű emelésérének és az ehhez feltételként szabott költségcsökkentés tervének kidolgozásához hamarosan felállítanak egy 12 tagú kongresszusi bizottságot, amelybe mindkét párt azonos számban delegál tagokat.

A kongresszusból a nap folyamán kiszivárgott értesülések szerint a felek egy összesen 2400 milliárd dolláros deficitcsökkentésről állapodtak meg az elkövetkező tíz évre.

Az elnöki bejelentést megelőzően Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője és Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője arról biztosította az amerikaiakat, hogy kormányuk nem válik fizetésképtelenné, ezért megfigyelők valószínűnek tartják, hogy a megállapodást nem fenyegeti kisiklás. A republikánus többségű képviselőházban azonban az ultrakonzervatív képviselők okoztak már kellemetlen meglepetést John Boehner házelnöknek. Ezúttal baloldali demokrata képviselők is hangot adtak elégedetlenségüknek a megállapodással kapcsolatban.

Az adósságplafon-emelésről szóló megállapodás tényét a párttársainak vasárnap este Boehner házelnök is megerősítette.

Emelkedéssel nyitottak az ázsiai értéktőzsdék azután, hogy az amerikai törvényhozók az utolsó pillanatban megegyeztek az adósságkorlát emeléséről. Tokióban a korai kereskedésben a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,3 százalékkal, míg a szöuli tőzsde részvényindexe 1,2 százalékkal emelkedett. Ausztráliában 0,8, Új-Zélandon 0,3 tized százalékos pluszban állnak a tőzsdék. Az ázsiai kereskedésben a dollár árfolyama a pénteki 76,7-ről 77,5 jenre emelkedett. Az euró dollár keresztárfolyama kismértékben esett.

Forrás. MTI, Inforadio.hu

4 hozzászólás “Megegyeztek az amerikai adósságplafon emeléséről” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    .Akkor most elmaradt a vesszőcsapás.
    Ma már nem lesz vállság.
    Majd holnap meglátjuk, hogy lesz e csapkodás.
    Ilyen egyszerű ez.
    Mit nem lehet ezen tudni?
    “Ha kevés a lóvé majd nyomtatunk. – mondaná egy ámerikai” 😀

  2. grün szerint:

    Mr.President!
    Hallgat Ön rádiót, néz tv-t, esetleg olvas újságot?!
    Mi magyarok kemény t…ű és öklű miniszterelnökünkkel együtt megmutatjuk a nyamvadt, válságból-válságba tántorgó gazdaságuknak a kivezető utat, amelyért minket irigyel Európa gazdagabbik fele! Is! 🙂
    Természetesen szerény közreműködői díj felszámolása mellett! Esetleg elfogadunk némi hitelt is, hosszú lejáratú részlet letagadásra!
    Esetleg kölcsönadhatjuk gazdasági miniszterünket, akit később négy egyenlő részben vissza kérünk!
    Gondolja meg a dolgot, mert később bekeményítünk! Önnek fogalma sincs arról, mi az a magyar virtus! 🙂

  3. lolka szerint:

    grün szerint:
    2011. augusztus 01., hétfő – 14:59
    -Virtus, vagy vírus mert itt van egy vírus:

  4. kuku szerint:

    grün az MSZP SZDSZ virtus virust is felajánhatod hatásos

Itt lehet hozzászólni !